Bieten zaaien, bemesten en oogsten – wiresummit.org

267 4cb d00 861 79d c4c 7ce

bieten oogsten Bieten zijn meer thermofiel dan wortelen, daarom worden ze begin mei gezaaid. Als u voor de winter bieten zaait, zullen ze geen grote wortelgewassen vormen. Slechts enkele variëteiten die speciaal zijn gefokt voor winterzaaien, zijn niet bang voor vorst. Een ander nadeel van vroeg zaaien – bieten vormen pijlen.

Correct zaaien van bieten

Voordat je bieten zaait, moet je de aarde opgraven tot de diepte van een schopbajonet, zodat de grond los is. Als je een voorstander bent van natuurlijke landbouw, dan is het niet nodig om de grond op te graven, het is voldoende om het los te maken met een platte snijder.

Houd na het zaaien de hoeveelheid mulch in de gaten en voeg deze regelmatig toe om de grond te allen tijde vochtig te houden..

Begin mei, ongeveer als de eerste blaadjes ter grootte van een cent aan de berk zijn uitgebloeid, kun je bieten planten. Tegen die tijd moet de grond opwarmen tot 5-7 ° C, deze temperatuur is redelijk comfortabel voor wortelgewassen, dus de bieten hebben tijd om te rijpen voordat ze worden geoogst.

De beste meststof voor bieten

Rode biet is een pretentieloze plant, dus het kan zonder serieuze voeding, maar het geeft alleen grote en zoete wortels als minerale en organische meststoffen in de grond worden gebracht. In augustus, bij het water geven, moeten sporenelementen aan de grond worden toegevoegd: magnesium en boor, evenals compost.

Maar de beste organische meststof voor bieten is kruideninfusie. Daarin wordt een halve eetlepel zout verdund om de bieten zoet te maken en een halve theelepel boorzuur. Deze verhoudingen zijn gebaseerd op 10 liter kruidenthee. Minerale meststoffen moeten er volledig in oplossen. Al dit volume infusie moet op 1 m2 plantoppervlak worden gegoten.

Als je compost of humus hebt toegevoegd in plaats van kruidenthee, los dan zout, magnesiumhoudende meststof en boorzuur op in 10 liter warm water en giet over de bieten.

Overvoer je bieten niet!

Het is de moeite waard eraan te denken dat bieten het vermogen hebben om nitraten te accumuleren. Te veel minerale en organische meststoffen leiden tot ophoping van schadelijke stoffen in de bieten, een afname van de houdbaarheid en een achteruitgang van de smaak. Bovendien ontwikkelen bieten zich ongelijkmatig uit een teveel aan voedingsstoffen..

Als u de bieten nog steeds overvoert, moeten anderhalve maand voor het oogsten grote wortelgewassen worden uitgetrokken. Vanwege de grote hoeveelheid kunstmest rijpen dergelijke wortels sneller, waardoor ze veel eerder moeten worden geoogst. Omdat overgroeide bieten veel vocht bevatten, rot zo’n wortelgewas en wordt het niet lang bewaard..