Bestrijding van koolziekten

koolziekten Vaak blijven na het oogsten van kool, door gebrek aan vrije tijd van tuinders of om andere redenen, bladeren en stronken op de site. Uiteraard zullen tot volgend voorjaar de meeste koolresten gaan rotten en de rest zal in ieder geval voor aanvang van de plantperiode worden verwijderd. Dergelijk afval kan echter enorme schade aanrichten aan het terrein als de kool is aangetast door ziekten. Ziekteverwekkende sporen kunnen de grond binnendringen en zullen zich, met de komst van warmte, actief gaan vermenigvuldigen, wat de geplante planten aantast.

Enkele van de meest voorkomende ziekten bij kool zijn:

  • kiel;
  • slijmerige bacteriose.

Kool kiel

De tweede naam van de ziekte is wortelkanker. Aangetaste planten verschillen uiterlijk praktisch niet van andere, behalve dat de bladeren enigszins verwelken en lichtgeel worden. Bij het uitgraven van de stronk uit de grond kan de diagnose echter onmiddellijk worden gesteld: kleine dunne wortels zwellen als het ware op door de daarop gevormde gezwellen.

De oorzaak van de ziekte is een schimmel die zich snel ontwikkelt in vochtige grond en het is onmogelijk om zieke planten te genezen. Ze moeten worden verwijderd en weggegooid.

Keela wordt heel gemakkelijk op andere planten overgedragen via de grond waarin schimmels achterblijven, daarom moet ook de grond uit het gebied waar zieke gewassen groeiden, worden verwijderd..

Na de vernietiging van de zieke kool moeten de bedden worden behandeld met een oplossing van Bordeaux-vloeistof. Het zal niet eerder dan over 5 jaar mogelijk zijn om dergelijke gewassen daar te planten..

Om de ziekte van kool met kiel te voorkomen, wordt het aanbevolen om meststoffen met een overwicht van calcium, as en colloïdale zwavel op de bedden aan te brengen.

Slijmbacteriose

slijmerige bacteriose van kool De ziekte wordt ook natte bacteriële rot genoemd. Het infecteert eerst ofwel koolbladeren of stengel. In het eerste geval verschijnt een karakteristieke geur, de bladeren zijn bedekt met een slijmerige coating en rotten. Al snel verspreidt bacteriose zich naar de hele plant, tot aan de pook. In het tweede geval begint de ontwikkeling van de ziekte met een stronk..

Bacteriële rotting treft verzwakte planten, niet alleen van kool, maar ook van andere gewassen, vooral in aanwezigheid van schade en in omstandigheden van langdurige regenval. Het is het meest uitgesproken tijdens opslag van het gewas in een ruimte met een hoge temperatuur of tijdens transport.

Wanneer de eerste tekenen van rot verschijnen, moeten koolstruiken worden besproeid met een oplossing van het Binoram-preparaat. Voor de preventie van de ziekte:

  • werp de putjes af met dezelfde oplossing;
  • augurk zaden;
  • voor het planten van zaailingen, behandel de wortels met Phytoflavine.

Bovendien moet het temperatuurregime worden gehandhaafd tijdens de opslag van het gewas..

Ziekten van kool – video

Adblock
detector