We bestuderen effectieve manieren om viburnum te kweken in hun zomerhuisje

reproductie van viburnum Stel je een steegje voor met luxueuze struiken bezaaid met trossen scharlakenrode bessen. U kunt zelf dergelijke schoonheid op uw site creëren met behulp van eenvoudige methoden. Reproductie van gewone viburnum en variëteit wordt uitgevoerd met behulp van stekken, het verdelen van de struik, gelaagdheid en zaden. Het is goed als er minstens één exemplaar van de gewenste cultuur in de tuin groeit. Zij is het die wordt gebruikt als een “genetisch” materiaal om een ​​originele weg van plezier te creëren. Bovendien zijn scharlaken bessen een zeer gezond product. Ze bevatten een overvloed aan vitamine C, tannines en een aantal organische zuren. Het blijkt dat als je begint met het kweken van viburnum, dit dubbele voordelen oplevert..

Onvergetelijke “Russische schoonheid”

rijpt rode viburnum De beroemde uitdrukking “rode viburnum” herinnert aan het trieste verhaal dat Shukshin in zijn verhaal beschrijft. Van de zijkant ziet de struik er echter mooi en plechtig uit. Uitgestrekte takken, een bolvormige kroon en een hoogte tot 4 m. In de natuur komt hij bijna overal in Europa, Azië, Kazachstan en Siberië voor. Het groeit in gemengde bossen, kleine eikenbossen en zelfs in de steppezone. Kalina verdraagt ​​​​gemakkelijk zomerhitte en winterkou. Geeft de voorkeur aan vruchtbare grond en matig vocht.nuttige eigenschappen van viburnum

Op de standplaats schiet de plant zowel in de schaduw als op een fel verlichte plek heerlijk wortel.

Tot op heden zijn er meer dan 200 soorten bekend. Laten we alleen de meest populaire cultuurvariëteiten opmerken:

 • schors;
 • “Normaal”;
 • “Zarnitsa”;
 • Sjoeksjinskaja;
 • Ulgen;
 • “Garnet armband”;
 • “Taiga robijnen”.

Het groene blad van de viburnum heeft een geschulpt frame en een uitgesneden vorm. Het lijkt op esdoornplaten. In de herfst krijgt het gebladerte een roodbruine tint en verandert de struik in een vuurbal tegen de achtergrond van een saaie tuin. viburnum bladeren in rode herfstJuist op dit moment rijpen scharlakenrode vruchten, verzameld in compacte trossen. Bessen hebben een zure smaak die verdwijnt na de eerste nachtvorst.

viburnum bloeitDe viburnum draagt ​​eind mei een bloemenoutfit. Het bestaat uit twee soorten knoppen. In het midden bevinden zich kleine exemplaren met een korte stamper en lange meeldraden van witte of roze kleur. Grote steriele knoppen groeien langs de omtrek van de bloeiwijze. Ze trekken insecten aan die hun werk doen. Na succesvolle bestuiving verschijnen bolvormige vruchten.

Een geschikte methode kiezen om viburnum thuis te kweken

reproductie van rode viburnum in hun zomerhuisjeZoals u weet, is de sleutel tot succes vaardigheid, doorzettingsvermogen en gehoorzaamheid aan algemeen aanvaarde regels. Met dezelfde houding benaderen we de teelt van jonge viburnumstruiken. Tuinders bieden begeleiding die tot succes zal leiden. Overweeg de meest effectieve methoden voor het fokken van struiken op de site.

Viburnum stekken in het voorjaar

gekiemde schenkel van viburnumDit type reproductie van viburnum wordt als het meest effectief beschouwd. Het wordt uitgevoerd op een snelle of gemeten manier. De eerste optie begint in de winter, wanneer de plant in winterslaap is. Jaarlijkse takken zijn te vinden op de cultuur, die zorgvuldig worden afgesneden. De lengte van de stekken moet ongeveer 20 cm zijn, de takken worden ongeveer 3 uur in een bak met water gedompeld. Vervolgens verpakt in een plastic zak en bewaard in een koele, droge ruimte tot de lente.

grondbewerkingWanneer de grond opwarmt tot ongeveer + 10 ° C, ga aan de slag.

Het reproductieproces van viburnum door stekken in de lente begint met de voorbereiding van de site waarop ze de struik willen laten groeien:

 • hark gevallen bladeren, klein vuil en droog onkruid eruit:
 • de grond opgraven;
 • egaliseer het platform met een hark;
 • gaten maken.

Stekken worden in een rij geplant op een afstand van 10-15 cm van elkaar. Plaats ze in een hoek van ongeveer 65° ten opzichte van de grond. In dit geval moet de uiterste nier zich op grondniveau bevinden. Het oppervlak wordt enigszins verdicht, waarna het, als de grond droogt, wordt bewaterd. In de herfst worden geroote exemplaren getransplanteerd naar een vaste plaats..

Het is raadzaam om de struik uit de buurt van walnoten te plaatsen..

Herfstvermeerdering van viburnum door stekken

stekken oogsten tijdens de bloeiOp dezelfde manier wordt viburnum in de herfst vermeerderd door stekken, maar de procedure begint begin juli. Tijdens de periode van weelderige bloei van de struik worden groene stekken gekozen. Ze kunnen zelfs verhout worden, maar flexibel genoeg. Als de takken niet breken bij het buigen, dan heb je hoogwaardig plantmateriaal in handen..

Scheuten worden gesneden met de eerste twee knoppen van ongeveer 12 cm lang en worden vervolgens verdeeld in stekken, waarvan één rand in een hoek van 45 ° is gemaakt. Groen blad wordt van de onderkant van de plano’s verwijderd en in een speciale substantie geplaatst die de wortelgroei stimuleert. De stekken worden ongeveer 16 uur in de oplossing bewaard..

En op dit moment wordt een licht substraat voorbereid, bestaande uit de volgende componenten:

 • graszoden;
 • grof zand;
 • turf of humus.

beworteling van viburnumstekkenVullen containers. Maak vervolgens gaten met een interval van 7 cm Stekken worden geplant volgens het traditionele schema en bedekt met folie. Over een maand zullen ze wortel schieten en zich voorbereiden op overwintering. In de late herfst zijn de struiken echter bedekt met vuren takken en gevallen bladeren. En in het voorjaar worden ze getransplanteerd naar een nieuwe plek.

Een groot aantal stekken moet in een bundel worden gebonden voordat ze worden ondergedompeld in een versterkende substantie..

Verticale en horizontale gelaagdheid

reproductie van viburnum door gelaagdheidEr is een eenvoudigere optie voor het kweken van nuttige struiken in het land. Laten we analyseren hoe viburnum wordt vermeerderd met behulp van verticale gelaagdheid in fasen. In de late herfst worden de onderste takken van de plant iets ingekort, waardoor er slechts 4 gezonde knoppen overblijven. Daarna zijn ze het hele koude seizoen bedekt met aarde. In het voorjaar zullen er jonge scheuten uit groeien. Wanneer de lengte 10 cm bereikt, zijn de lagen opnieuw bedekt met aarde. In 5 maanden zullen ze wortel schieten en in de herfst worden ze losgekoppeld van de moederstruik..

tuindecoratie viburnumHorizontale lagen worden in het voorjaar gekozen. Maar zelfs in de herfst wordt het land rond de struik grondig losgemaakt met een schop. In maart worden veelbelovende takken in de grond gebogen en met draad vastgezet. Bestrooi de bovenkant met vruchtbare grond. Als de takken tot 20 cm groeien, worden ze voorzichtig geschud. De procedure wordt minstens 2 keer herhaald met een interval van 15 dagen. In de herfst worden de zaailingen overgebracht naar een nieuwe locatie..

zaden

vermeerdering van viburnumzadenHet proces van reproductie van viburnum door zaden kost veel tijd en moeite. Daarom gebruiken slechts enkelen het in hun praktijk. Het bestaat uit een aantal procedures. De eerste stap is om het plantmateriaal te stratificeren. Om dit te doen, wordt het ongeveer 7 maanden in een koelkast bewaard, waar de temperatuur niet hoger is dan + 5 ° C..

Na het verstrijken van de periode, bij voorkeur in het voorjaar, worden ze in de volle grond of in een container gezaaid. Gewassen worden regelmatig bevochtigd en de “bedden” worden licht gewied. In de late herfst worden de zaailingen bedekt met mulch of agrofibre. stekken bedekken met bladerenIn het voorjaar wordt de schuilplaats verwijderd om de jonge zaailingen te zien. Ze blijven nog een seizoen op dezelfde plek. De plant wordt pas in het derde jaar na het zaaien getransplanteerd. Het proces is tijdrovend, maar best spannend..

Voordat de viburnum op een vaste plaats wordt geplant, worden de struiken met ongeveer een derde van de totale grootte ingekort.

Viburnum-voortplanting door de struik te verdelen

struikverdeelprocesOm een ​​waardevol type cultuur te behouden, gebruiken ze een heel andere optie. Laten we eens kijken hoe we viburnum kunnen planten en het decoratieve effect niet verliezen. Aanvankelijk is de moederstruik verdeeld in verschillende delen. Elk van hen moet minstens 3 nieren hebben. Plakjes worden behandeld met een speciaal chemisch middel of knoflooktinctuur. Vervolgens worden de resulterende struiken 2-3 uur gedrenkt in een wortelsysteemstimulator.

De methode wordt gebruikt in het vroege voorjaar vóór het begin van het proces van zwelling van de nieren..

Om ervoor te zorgen dat een nieuw geslagen cultuur met succes wortel schiet op een nieuwe plek, wordt deze met behoorlijke zorg verzorgd. In warme tijden worden de struiken overvloedig gedrenkt, waarna de bovengrond wordt losgemaakt. En voordat het blad gaat bloeien, wordt de plant gevoed met stikstofstoffen. In de zomer worden minerale complexen gebruikt voor bemesting. Voor overwintering worden kalium-fosformengsels geïntroduceerd. De volgende voeding wordt na 2 jaar uitgevoerd..

Bovendien hebben zaailingen bescherming tegen ongedierte nodig:

 • bladluizen;
 • schedes;
 • muts;
 • bladkever.

De plant wordt in het vroege voorjaar behandeld met insecticiden, totdat het blad is uitgebloeid. Voor de preventie van schimmelinfecties worden fungiciden of een oplossing van waszeep gebruikt. Zaailingen aangetast door echte meeldauw, vlekken of rot worden behandeld met een Bordeaux-mengsel. Vergeet ook niet regelmatig wieden van het wortelgebied van de struik. Als gevolg hiervan verschijnt op de site een viburnum met scharlaken bessen, gezongen door de meesters van de pen..

Samenvattend merken we op dat tuinders cultuur op verschillende manieren verspreiden. Voor het geval worden stekken, gelaagdheid, zaden gebruikt. En iemand verdeelt graag de struik in de tuin. Na het planten wordt de plant voorzien van matige watergift, voeding en gepland snoeien. Laat de rode viburnum het oog behagen van iedereen die er zijn ogen op richt.

Reproductie van viburnum met 100% resultaat – video

Adblock
detector