Wat we weten over de voordelen en gevaren van zoete aardappelen voor je gezondheid – wiresummit.org

de voordelen en nadelen van zoete aardappelen De exotische zoete aardappelgroente wordt veel gebruikt bij het koken vanwege de zoete smaak en voedingswaarde. De voordelen en nadelen van zoete aardappelen zijn te wijten aan het gehalte aan een speciaal vitamine- en mineralencomplex. De meeste van deze biologische stoffen zijn van vitaal belang voor het menselijk lichaam. Zo’n smakelijke en gezonde knolgewas zou in het dieet van elk gezin aanwezig moeten zijn..

Dossier zoete aardappel

overzeese knolgewas zoete aardappel De overzeese groente behoort tot het geslacht Ipomoea van de familie Vyunkov. Zijn verwantschap met aardappelen komt erop neer dat de vertegenwoordigers van de nachtschade ook tot de Solanaceae-orde behoren. Een vaste plant (eenjarig in cultuur) heeft kruipende wortels die een lengte bereiken van 4-5 m. Daarop groeien knolachtige zijwortels, die zich onderscheiden door sappig vruchtvlees. Ze nemen een spindel of bolvorm aan en wegen van 100 g tot enkele kilogrammen.zoete aardappelen van verschillende variëteiten

De textuur en kleur van zoete aardappelen zijn zeer divers:

 • roze;
 • rood;
 • paars;
 • Room;
 • geel;
 • Oranje.

Zuid-Amerika wordt beschouwd als het thuisland van een exotische groente. Over dit onderwerp verschillen de meningen van wetenschappers, omdat de vroegste vermeldingen van het wortelgewas te vinden zijn in Peru, Colombia, Mexico, Brazilië, evenals in West-Indië, China en Japan. Het werd door de Spaanse zeelieden naar Europa gebracht..

Hoe smaakt zoete aardappel? De knollen bevatten een hoog percentage glucose en caroteen. Hierdoor heeft de groente een aangename zoetige afdronk..originele smaak van zoete aardappelvruchten

Afhankelijk van de variëteit (er zijn er tot 7000), kunnen verschillende tonen in de smaak aanwezig zijn:

 • notenkaramel;
 • wortel;
 • pompoen;
 • Squash;
 • banaan;
 • meloenen;
 • taart kastanje.

Niettemin blijft de dominante smaak aardappel, licht zetmeelachtig. Vanwege zo’n verscheidenheid aan smaakpaletten zijn zoete aardappelen over de hele wereld bijzonder populair geworden. In dit verband rijst de relevante vraag, hoe zoete aardappelen te eten?.

De groente wordt zowel rauw als gekookt gebruikt:

 • gekookt;
 • gebakken;
 • gebakken;gebakken zoete aardappel
 • aardappelpuree;zoete aardappelpuree
 • pannenkoeken, pannenkoeken.

CSPI (non-profit organisatie voor consumentenbescherming, VS) noemde yam de gezondste groente ter wereld.

De knolgewas heeft unieke eigenschappen. Hoe roder de vrucht, hoe meer uitgesproken het ongewone aroma en de smaak. Bovendien wijst dit op een hoog gehalte aan bètacaroteen in de variëteit. De romige en witte varianten zijn minder sappig en zoet dan de roze, rode of oranje varianten. De toppen van zoete aardappelen (voor salades) worden ook gegeten. Groenen hebben een bittere smaak vanwege het melkachtige sap dat ze bevatten. Om deze reden worden de toppen voor het koken 30 minuten geweekt in gezouten water..

De voordelen en nadelen van zoete aardappelen zijn te wijten aan de chemische samenstelling.

rauwe wortelgroenteEen rauwe knol bevat tot 2-2,5% enkelvoudige koolhydraten – ongeveer 13,5-21 g per 100 g product. Hiervan worden zetmeel (11-12,8 g) en vezels (2-3 g) toegewezen. De samenstelling bevat ook water: 70-80%. chemische samenstelling van zoete aardappelTegelijkertijd is het caloriegehalte van zoete aardappelen volgens verschillende schattingen 85-111 kcal. Deze indicator hangt grotendeels af van de variëteit van het gewas en de kenmerken van de teelt.. zoete aardappel vitamine tafelCalorieën worden meestal bepaald door koolhydraten, en niet door eiwitten of vetten, waarvan de groente slechts 1,57-2 g bevat.Voor elke 100 g sappig vruchtvlees is er tot 2 g sucrose. Dit gezonde en dieetproduct is rijk aan vetoplosbare en wateroplosbare vitamines..

Beta-caroteen (vitamine A)

bèta-caroteen voor visieHet heeft een positief effect op de gezichtsorganen. Het werkt als een antioxidant die verantwoordelijk is voor het stimuleren van de productie van collageen. Het bevordert op zijn beurt de stevigheid, uitstraling, verjonging en gezondheid van de huid.

Vitamine A is een in vet oplosbare verbinding. Om het maximale effect uit het gebruik van zoete aardappelen te halen, wordt de knolgewas bereid in combinatie met plantaardige oliën. Bata-caroteen wordt dus beter en sneller door het lichaam opgenomen..

Tocoferon (E)

Samen met vitamine A en C vormt het een krachtig antioxidantencomplex dat de heilzame eigenschappen van zoete aardappelen bepaalt. Naast het versterken van het immuunsysteem vertraagt ​​een dergelijke vitaminesamenstelling het verouderingsproces..

Fyllioquinon (C)

Phyllioquinon om de bloedsamenstelling te verbeterenZorgt voor de synthese van eiwitten die verantwoordelijk zijn voor de bloedstolling. Neemt actief deel aan de opname van calcium, evenals aan de interactie met vitamines van groep D. Speelt een leidende rol bij de stofwisselingsreacties van bindweefsel, botten en bloedvaten en ondersteunt ook de nierfunctie.

Thiamine (B1) en riboflavine (B2)

Thiamine (B1) en riboflavine (B2)Deze groep vitamines helpt de bloedsuikerspiegel te normaliseren. Bij blootstelling aan deze organische verbindingen worden bot- en spierweefsel gevormd. Stoffen met een laag molecuulgewicht (B1 en B2) helpen het lichaam om te gaan met stress, omdat ze de basis vormen voor de goed gecoördineerde werking van het centrale en perifere zenuwstelsel.

Nicotinezuur (PP)

een nicotinezuurNeemt deel aan het verloop van redoxprocessen. Verbetert metabolische reacties in vetcellen, waardoor de hoeveelheid cholesterol in het lichaam wordt verminderd. Heeft een positief effect op de groei van weefselvezels. Niacine dient als preventief ingrediënt voor hypertensie, diabetes en migraine.

Ascorbinezuur (C)

ascorbinezuur in zoete aardappelVerhoogt de weerstand van het lichaam tegen verschillende ziekten en beschermt tegen virussen en bacteriën. Naast het versterken van het immuunsysteem, heeft het het nodige effect op de synthese van veel vitale hormonen, evenals collageen..

Dit eiwit is nodig voor volledige groei.:

 • cellen;
 • stoffen;
 • kraakbeen;
 • botten.

vitamine C versterkt de botsamenstellingVitamine C reguleert de processen van hematopoëse en metabolisme. Herstelt het werk van exocriene functies van de schildklier en pancreas.

Alle genoemde vitamines van zoete aardappelen hebben een versterkend en ontstekingsremmend effect op het lichaam..

Kalium is een essentiële macronutriënt

kalium in zoete aardappelLeiderschap onder nuttige macronutriënten in zoete aardappelen behoort tot kalium. Per 100 g van het product is de inhoud 380-400 mg. Samen met natrium zorgt het mineraal voor de noodzakelijke natrium-kaliumbalans, waardoor de intracellulaire druk optimaal blijft. Kalium dient als het hoofdbestanddeel bij de vorming van de water-zoutbalans, waardoor het vloeistofniveau in het lichaam op peil blijft. Samen met glucose neemt het deel aan spiercontractie, inclusief het hart..

Een voldoende hoeveelheid macronutriënt normaliseert de hartslag, wat garandeert:

 • goede bloedtoevoer naar organen;
 • normale druk in de bloedsomloop;
 • goede conditie van de wanden van bloedvaten.

Kalium is verantwoordelijk voor het reinigen van cellen van metabolieten en toxines. Mineraal verlicht wallen in het weefsel.

problemen met een tekort aan kaliumHet handhaven van het vereiste zuur-base-evenwicht in alle lichaamsvloeistoffen helpt een persoon gezond te blijven en voorkomt de vorming van pathologieën (artrose, artritis, oncologie). Voldoende kalium in cellen beschermt tegen overmatige weefseloxidatie. Dientengevolge verlopen zuur-base-reacties van vloeistoffen zonder storingen. Bovendien dient dit mineraal als een voertuig voor zuurstof naar de hersenen. Hierdoor verbetert de concentratie van aandacht, evenals de ontwikkeling van unieke vaardigheden voor analyse en memoriseren..

Complex van andere macro- en micro-elementen

nuttige eigenschappen van zoete aardappelDe voordelen en nadelen van zoete aardappelen worden ook bepaald door het gehalte aan andere voedingsstoffen in het wortelgewas. Elke 100 g van het product bevat tot 49 mg fosfor en 35 mg calcium. Fosfor normaliseert het energiemetabolisme in het lichaam.

De gevestigde werking van deze processen belemmert de ontwikkeling:

 • zwaarlijvigheid;
 • suikerziekte;
 • jicht.

macronutriëntenWanneer fosfor en vitamines de cellen binnenkomen, wordt het metabolisme versneld. Deze componenten verbeteren de output van de “voorraad” die overblijft voor een “regenachtige dag”. Bovendien beschermt de macronutriënt vloeistoffen en weefsels tegen verzuring. Zo neemt de weerstand van het lichaam tegen infecties en pathologieën toe. Het mineraal speelt een bijzondere rol bij de celdeling. Zonder dit is het herstel van beschadigd epitheel eenvoudigweg onmogelijk..hoeveelheid sporenelementen

Dankzij fosfor gaat wondgenezing veel sneller en efficiënter.

De rol van calcium voor mensen is gewoonweg van onschatbare waarde. Wetenschappers hebben berekend dat elke kilogram lichaamsgewicht tot 20 g van de macronutriënt bevat. Bovendien is 98% van al deze hoeveelheid geconcentreerd in de weefsels van botten en gewrichten. De benodigde calciumconcentratie maakt het skelet sterk, botten en tanden sterk en kraakbeenweefsel sterk.

De aanwezigheid van dit mineraal in bloed, spieren en andere weefsels bevordert:

 • spiercontractie;
 • bloedstolling;
 • betere motoriek van zenuwimpulsen;
 • afgifte van hormonen en enzymen.calciumreserve in het lichaam

Door de noodzakelijke toevoer van calcium verbetert de samentrekking en ontspanning van de hartspier. Bij een tekort aan een macronutriënt komt er veel calcitriol vrij in het lichaam. Door dit hormoon wordt de gladde spier van de slagaders sterk samengetrokken, wat leidt tot een verhoging van de bloeddruk..

Aandacht! Contra-indicaties

zoete aardappelen zijn niet voor iedereen nuttigLiefhebbers van exotisch eten moeten alles weten over de gunstige eigenschappen en contra-indicaties van zoete aardappel. De knolgewas mag niet worden gegeten door zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. De gekweekte groente is een transgene voedselplant. De GGO’s die het bevat, kunnen een abnormale ontwikkeling van de foetus veroorzaken en zelfs tot een miskraam leiden. Knollen zijn verboden voor mensen die lijden aan gastro-intestinale aandoeningen (vooral colitis ulcerosa en diverticulitis) en urolithiasis. Tegelijkertijd zijn zoete aardappelen ook gecontra-indiceerd voor kinderen jonger dan één jaar. In sommige gevallen kan het wortelgewas een allergische reactie veroorzaken, en in andere – pathologie. Om deze reden is het belangrijk om verstandig voedsel te kiezen voor uw gezin..

De voordelen en nadelen van zoete aardappelen bij diabetes mellitus – video