Waar kan het aardappelras Veneta geteeld worden en na hoeveel dagen wordt het gewas geoogst?

Hoeveel dagen rijpt het aardappelras Veneta en is het geschikt voor teelt in de Oeral? Onze zomer is kort, het is moeilijk om gewassen te vinden die de tijd hebben om volledig te rijpen en er is geen mogelijkheid om in een kas te planten. Er is een kleine kas waar we tomaten en komkommers verbouwen, maar we planten aardappelen in de volle grond. Tot welk type rijping behoort de variëteit Veneta en hoe gedraagt ​​​​het zich tijdens het koken, kookt niet?

aardappelras veneta Als er in het zuiden geen verschil is welke aardappelen moeten worden verbouwd, dan zijn in regio’s met een moeilijk klimaat vooral vroegrijpe rassen van belang. Een van de beste wordt beschouwd als de aardappelsoort Veneta met zijn pretentieloosheid, uitstekende immuniteit en hoge opbrengst. De smaak van wortelgewassen, die met goede zorg zeer grote maten kunnen bereiken, zal je ook niet teleurstellen. Het universele doel van de variëteit maakt het gebruik van knollen mogelijk voor de bereiding van gerechten. En als een toegevoegde bonus krijgen tuinders in de zuidelijke regio’s een uitstekende kans om twee hele gewassen te oogsten vanwege het korte groeiseizoen..

Aardappelras Veneta – algemene kenmerken

beschrijving van veneta aardappel Minder dan 50 jaar geleden kweekten Duitse fokkers een unieke variëteit die hen tot ver buiten de grenzen van hun historische thuisland beroemd maakte. Bovendien kregen Veneta-aardappelen 20 jaar geleden een “officiële verblijfsvergunning” in Rusland. Het ras werd ingeschreven in het rijksregister als gezoneerd voor teelt op de zuidelijke en centrale breedtegraden, evenals in de Oeral.

De struiken zelf zijn vrij hoog, tot 75 cm, met sterke rechtopstaande toppen. Veneta-aardappelen zijn vroegrijp, jonge knollen kunnen na 50 dagen worden uitgegraven. Volledige rijpheid vindt plaats 75 dagen na het planten. Versnelde rijpingstijden stellen u in staat om de variëteit te kweken, zowel voor persoonlijke doeleinden als voor de verkoop, wat vooral gunstig is.

In regio’s met een warm klimaat kan Veneta twee keer per seizoen worden geplant en twee keer geoogst. Na het uitgraven van de maart-aanplant in juli, onmiddellijk de volgende opnieuw planten, die eind september rijpt. Tegelijkertijd zijn beide aanplantingen qua oogst praktisch gelijk: 2,5 kg per vierkante meter. m., verzameld in de zomer, versus 2,2 kg, genomen in de herfst.

Veneta-aardappelen zijn niet kieskeurig over de samenstelling van de grond, ze verdragen zowel droogte als langdurige regen goed. Bovendien is het ras zeer resistent tegen vruchtrot, kanker, mozaïek, nematode. Struiken kunnen alleen last hebben van Phytophthora, maar zelfs deze ziekte treft alleen het bovengrondse deel van de plant, niet de knollen.

Beschrijving van knollen

aardappelknollen venetaOnder elke struik zijn minstens een dozijn grote aardappelen gebonden. Het gemiddelde gewicht van elk is 150-200 g, maar met goede zorg kun je knollen krijgen die bijna een halve kilo wegen. Ze hebben een ovale vorm, bedekt met een dunne huid met slecht gedefinieerde oppervlakkige ogen..

Het is opmerkelijk dat de kleur van de schil afhangt van de grond waarin de aardappelen groeiden. Op zandgrond worden lichtere, geelschillige knollen verkregen. In de leem wordt de kleur donkerder en wordt de aardappel aan de bovenzijde donkerbruin. Daarnaast heeft de aanvankelijk gladde schil van het ras het vermogen om onder invloed van droogte bedekt te raken met een netachtig ruw patroon. Dit feit heeft echter geen invloed op de smaak van de pulp..

Binnenin zijn de aardappelen licht, romig geel. Omdat het niet meer dan 13% zetmeel bevat, wordt het vruchtvlees niet bijzonder gekookt en behoudt het zijn vorm tijdens warmtebehandeling.

Voor- en nadelen van de variëteit

voor- en nadelen van Veneta-aardappelenDe Veneta-aardappel heeft maar één voordeel:

  • vroege volwassenheid;
  • opbrengst;
  • weerstand tegen droogte, vocht, ziekte, mechanische schade;
  • goede smaak;
  • niet veeleisend voor de bodem;
  • veelzijdigheid van gebruik.

Het Duitse ras heeft geen nadelen, behalve vatbaarheid voor Phytophthora. Maar geen enkele variëteit is immuun voor deze ziekte..

Veneta aardappeloogst overzicht

Adblock
detector