Tips voor mensen met allergieën: wat te doen als ambrosia bloeit

ambrozijn De zomer is de moeilijkste tijd voor mensen met allergieën. Het is vooral moeilijk voor hen als ambrosia bloeit. Allergie-manifestaties kunnen een persoon die er vatbaar voor is een seizoen lang kwellen, zodat gezondheidsproblemen tot volgend jaar worden onthouden. Als u of uw dierbaren zich niet goed voelen tijdens de bloei van kruiden, is het de moeite waard om beter te weten wat het is – ambrosia..

Beschrijving van de plant, soort, herkomst

ambrozijn structuur Deze plant behoort tot het geslacht van kruiden van de Astrovye-familie. Oorspronkelijk uit Noord-Amerika, van waaruit het zich over bijna de hele wereld verspreidde. Het geslacht omvat ongeveer 50 soorten. Hiervan zijn er slechts drie te vinden in Rusland:

 • tripartiete,
 • alsem,
 • op blote voeten.

Ambrosia is alomtegenwoordig in de Wolga-regio, in het zuiden van Rusland en op de Krim. In de afgelopen jaren, als gevolg van de opwarming van het klimaat, begonnen de zaden zelfs op de middelste rijstrook te rijpen..

De naam van de plant komt van het Griekse woord ambrosia – zo werd het voedsel van de goden en de wierook waarmee ze wreven in de mythologie genoemd.

Ambrosia groeit tot twee meter hoog, de wortel gaat de grond in tot een diepte van vier meter. Bladeren zijn veervormig ingesneden, lichtgroen, jongere zijn donkerder. Bedekt met korte borstelige haren. Ambrosia reproduceert alleen generatief. Elke volwassen plant kan tot 150 duizend zaden per seizoen produceren..

In ambrosia ontkiemen zaden in elk stadium van volwassenheid – biologisch, wasachtig en melkachtig. Vers geoogste zaden hebben een rustperiode van maximaal 4-6 maanden nodig, waarna ze tot 40 jaar houdbaar blijven.

bloei van ambrosiaZaailingen verschijnen in mei-juni. Ambrosia bloeit eind juli – begin augustus. Bloei gaat door tot oktober. Kleine groenachtig gele bloemen met vijf bloembladen worden verzameld in aarvormige bloeiwijzen. Zaden beginnen in augustus te rijpen.

Schade van ambrosia

ambrosia behoort tot allergenenDe plant behoort tot de hoogst ongewenste quarantaine-onkruiden en daar is alle reden voor..

Bodemuitputting

Zodra er één ambrosia-spruit verschijnt, zal het kwaadaardige onkruid over een paar jaar alles bedekken met een stevig tapijt. Dit wordt mogelijk gemaakt door een uitzonderlijk lange wortel, die water onttrekt uit dergelijke diepten, waar gekweekte planten en wilde planten niet komen..

Als resultaat van de uitgevoerde veldexperimenten hebben wetenschappers vastgesteld: om zijn eigen gewicht van één kilogram te laten groeien, verbruikt ambrosia bijna een ton water, 1,5 kg fosfor en 15 kg stikstof. Op die plaatsen waar dit onkruid heftig groeide, wordt de grond lange tijd ongeschikt voor teelt..ambrosia wiet

Onderdrukking van gecultiveerde planten

De ambrosiaspruiten die in het voorjaar zijn doorgebroken, bouwen snel de groene massa op en verduisteren de gecultiveerde planten, waarbij onderweg alle voedingsstoffen en water worden weggenomen. Gewassen verminderen de opbrengst sterk op die plaatsen waar ambrosia is neergedaald. De foto laat zien hoe snel de plant de ruimte verovert..

Verdringing van weidegrassen en wilde planten

ambrozijn langs de wegOp dezelfde manier verdringt ambrosia alle weidegrassen. Als het in het hooi komt, gaat de kwaliteit van het voer sterk achteruit. Door honingplanten te vervangen, kan een onkruid het biologische evenwicht in een bepaalde biocenose aanzienlijk doen schudden.

De smaak van melk gaat snel achteruit, het ontwikkelt een onaangename penetrante geur en nasmaak als het dier een bloeiende ambrosia eet.

Hoge allergeniciteit

Volgens de vaste overtuiging van allergologen is ambrosiapollen een van de krachtigste allergenen en veroorzaakt het de zogenaamde hooikoorts – een pijnlijke reactie van het lichaam op het binnendringen van stuifmeel in de luchtwegen. Naast de ontwikkeling van een allergische reactie, kan het de ontwikkeling van astma veroorzaken. Een gevaarlijke vorm van allergie is anafylactische shock en de kans op latere ontwikkeling van long- en hersenoedeem..

Een onderscheidend kenmerk van pollen wordt beschouwd als de eigenschap om allergieën te veroorzaken, zelfs bij gezonde mensen die er nog nooit last van hebben gehad. Allergieën die op deze manier worden opgedaan, zullen zich in elke zomerperiode manifesteren..

In een tijd waarin ambrosia bloeit, is het noodzakelijk om de symptomen van de ziekte te kennen en passende maatregelen voor de behandeling te nemen..

Hoe om te gaan met allergieën

allergie voor ambrosiaMeer dan de helft van de mensheid lijdt momenteel aan allergieën en het aantal allergiepatiënten neemt elk jaar alleen maar toe. Daarom moeten zelfs gezonde mensen de manifestaties van allergieën kennen..

Symptomen van de ziekte

ambrosia allergie symptomenWanneer stuifmeel in contact komt met de huid of slijmvliezen bij volwassenen die vatbaar zijn voor hooikoorts, treden de volgende symptomen van ambrosia-allergie op:

 • conjunctivitis, waarbij de ogen rood worden, jeukende en tranende ogen worden waargenomen;
 • jeukende huid vergezeld van roodheid;
 • keelpijn met constant verlangen om te hoesten en niezen;
 • allergische rhinitis met loopneus.

Dit alles leidt tot de opkomst van secundaire factoren van de ziekte. Waaronder:

 • onredelijke prikkelbaarheid;
 • slapeloosheid;
 • frequente hoofdpijn;
 • verminderde concentratie van aandacht;
 • depressieve mentale toestand.

Bij een persoon met een allergie voor ambrosia lijden de ogen het eerst..

Wanneer een loopneus en hoest verschijnen, moet u ervoor zorgen dat dit een manifestatie van hooikoorts is en geen verkoudheid..

Behandelmethoden

geneesmiddelen voor de behandeling van allergieënWanneer deze symptomen optreden, worden antihistaminica ingenomen – anti-allergische geneesmiddelen. De lijst met de meest populaire en effectieve medicijnen bevat de volgende medicijnen:

 • suprastin,
 • claritine,
 • tavegil,
 • zyrtec,
 • loratadine.

Deze medicijnen zijn zonder recept verkrijgbaar, maar u kunt het beste vooraf uw arts raadplegen, zodat hij of zij de meest geschikte medicatie en dosering kiest..

De beste remedie tegen de vervelende symptomen van allergie zijn jaarlijks injecties tegen de reactie. Als gevolg van therapie raakt het lichaam gewend aan de prikkel en reageert het niet zo pijnlijk als ambrosia bloeit. De methode is gebaseerd op de regelmatige toediening van kleine doses van het allergeen intraveneus aan de patiënt..

Behandeling met folkremedies

folk remedies voor allergieënBij de vraag hoe een allergie voor ambrosia moet worden behandeld, zullen recepten van traditionele geneeskunde helpen. Afkooksels en kruideninfusies hebben niet zo’n uitgesproken effect als bij het gebruik van medicijnen, maar ze hebben geen invloed op de lever en de nieren. Probeer bij de volgende uitbraak van hooikoorts de volgende folkremedies:

 1. Selderij en honing. Draai verse bladeren in een vleesmolen, meng met honing, laat een nacht staan. Neem elke dag drie schepjes.
 2. Brandnetel. Het afkooksel van de bladeren wordt een klein half uur voor de maaltijd gedronken. Gecontra-indiceerd bij tromboflebitis.
 3. Dennennaalden. Drie eetlepels rozenbottels worden toegevoegd aan vijf eetlepels gehakte naalden. Het mengsel wordt met kokend water gegoten en gedurende 10-12 minuten op laag vuur gehouden. Als het mengsel in een thermoskan wordt gebrouwen, is koken niet nodig. De bouillon wordt gedurende de dag aangedrongen en gedronken.dennennaalden in de strijd tegen allergieën

Al deze recepten bevatten veel vitamines en andere nuttige stoffen. Als ze het lijden niet kunnen verlichten, zullen ze het lichaam zeker versterken en de immuniteit verhogen..

Allergie preventie

Zelfs vóór het begin van symptomen van een allergie voor ambrosia, moet u preventieve maatregelen nemen. Ze zullen het ongemak aanzienlijk verminderen..

Een van de meest effectieve preventieve maatregelen is het juiste dieet. Sla in de zomer de volgende voedingsmiddelen over:

 • alle snoepjes;
 • watermeloen, meloen, perziken;
 • zonnebloempitten en olie daarvan;
 • kamille thee;
 • augurken, gerookt vlees en marinades;
 • elke alcohol.

Sommige van de bovenstaande voedingsmiddelen bevatten stuifmeel van de Asteraceae-familie. Wanneer ze worden gebruikt, kunnen complicaties optreden tot anafylactische shock..

Wanneer ambrosia bloeit, adviseren artsen alle mensen met allergieën om deze eenvoudige regels te volgen:

 • houd ramen en deuren gesloten om te voorkomen dat stuifmeel het huis binnenkomt;
 • installeer een speciaal pollenfilter in de airconditioner;
 • voer elke dag een natte reiniging uit in de kamer – het is noodzakelijk om stof grondig van alle oppervlakken te vegen en de vloer te wassen;
 • neem een ​​warme douche voor het slapengaan en was je haar om te voorkomen dat stuifmeel in bed komt – dit is beladen met de ontwikkeling van netelroos;
 • was huisdieren altijd na het wandelen, omdat hun vacht in grote hoeveelheden stuifmeel bevat.

Preventie van ambrosia-allergie is een van de meest effectieve maatregelen om uw gezondheid te beschermen. Raadpleeg een arts als de toestand verergert om gevaarlijke gevolgen te voorkomen..

Kweekstadia van ambrosia en de redenen voor vitaliteit

ambrosia zaden worden gedragen door de wind

Ambrosia wordt meestal door de wielen van auto’s naar nieuwe plaatsen gedragen. Zodra een of twee zaden aan de kant van de weg ontkiemen, verschijnt er een groene rand van deze plant langs. Als je geen maatregelen neemt, staat over een paar jaar het hele veld langs de weg vol met een verraderlijk onkruid. Het wordt heldergroen waar andere planten beginnen te verwelken en degenereren..

Winden, op de wielen van auto’s en dierenhaar, ambrosiazaden zullen hun reis voortzetten door velden, parken en tuinen en royaal stuifmeel zaaien.

Er zijn verschillende redenen voor de fenomenale overlevingskansen van ambrosia:

 1. In Noord-Amerika heeft ambrosia natuurlijke vijanden, insecten en planten, die de groei en voortplanting remmen. In Rusland heeft het geen plagen, dus ambrosia vangt zelfs arme zoute gronden op..
 2. Het onkruid overleeft gemakkelijk elke droogte, omdat de wortels tot een grote diepte doordringen, waar gekweekte planten niet reiken.
 3. Elke ambrosiastruik geeft tot 150 duizend zaden..
 4. Als je snijbloeiende planten niet verwijdert, kunnen er na een rustperiode nog onrijpe zaden ontkiemen..
 5. Ambrosia-zaden blijven tot 40 jaar levensvatbaar.

Russische wetenschappers voerden experimenten uit op het bevolken van aanplant met een bladkever geïmporteerd uit Noord-Amerika, waar ambrosia zijn enige voedsel is. Totdat deze experimenten succesvol waren.

Besturingsmethoden:

wiet controleHet is mogelijk om een ​​hardnekkig onkruid slechts in één geval te verslaan – als je alle mogelijke maatregelen voor vernietiging in het complex toepast en helemaal gaat totdat er geen enkele plant meer over is in een enkel gebied. Soortgelijke acties moeten worden toegepast in alle regio’s waar de klimatologische omstandigheden het mogelijk maken dat zaden ontkiemen. De meest effectieve maatregelen om een ​​plaagplant te bestrijden zijn:

 1. Maaien – het wordt alleen uitgevoerd tijdens de periode van massale ontluiking. Als je iets eerder begint te maaien, begint het verraderlijke onkruid harder te struikelen, waardoor er veel meer knoppen vrijkomen. Na de eerste maaibeurt worden er nog enkele per seizoen uitgevoerd om te voorkomen dat de plant gaat bloeien. Deze methode is effectief in velden, braakliggende terreinen, langs wegen, in parken.ambrosia maaien
 2. Bij de wortels eruit trekken is een omslachtige methode, maar effectiever. In een klein gebied kun je ambrosia binnen een jaar of twee kwijt raken.
 3. De chemische methode is geschikt voor grote gebieden waar de eerste twee methoden geen zichtbare resultaten zullen opleveren. Toegestane pesticiden op het grondgebied van de Russische Federatie zijn: roundup, glyfosaat, glyphos, tornado, lauren, dominator, prima, clinics. Spuiten met pesticiden is verboden in nederzettingen, op weiden, in sanatorium-resortgebieden.ambrosia chemische behandeling
 4. Kunstmatig vertinnen met gazongrassen helpt het onkruid te verdringen van die plaatsen waar het grote gebieden heeft ingenomen, maar het gebruik van chemicaliën is verboden.

Wetenschappers hebben speciale mengsels ontwikkeld van meerjarige peulvruchten en gazongrassen die snel en vriendschappelijk groeien en ambrosia onderdrukken. Het mengsel omvat awnless romp, wortelloos tarwegras, vossenstaart, zwenkgras en anderen. In de zuidelijke regio’s zijn met succes experimenten uitgevoerd met het zaaien van Sarepta-mosterd, waardoor de proefvelden volledig zijn vrijgemaakt van de groene plaag.

Als u weet hoe ambrosia eruitziet, alle noodzakelijke methoden toepast om het te bestrijden en preventieve maatregelen gebruikt om u te beschermen tegen allergieën, kunt u de manifestaties van de ziekte aanzienlijk verminderen en uzelf en uw dierbaren beschermen.

Nieuwe manieren om ambrosia te bestrijden – video

Adblock
detector