Interessante feiten over het leven van de kleurrijke wilde vogeleend gogol

eend gogol De gogol-eend is een kleine vogel met een helder en kleurrijk verenkleed, een van de weinige. Het heeft een vrij breed leefgebied, van Rusland tot Noord-Amerika. Het aantal eenden neemt snel af, dus aan het einde van de vorige eeuw werd het opgenomen in het Rode Boek. Tegenwoordig worden gogols niet alleen in het wild gevonden, maar worden ze ook met succes op particuliere boerderijen grootgebracht als ongewone huisdieren. Het onderhoud en de verzorging van deze vogel heeft enkele kenmerken waar de boer rekening mee moet houden bij het fokken van kleurrijke gogols..

Gogol-eend – kenmerken en hoofdtypen

kenmerken van gogol duck Gogol is een eendenvogel afkomstig uit Noord-Amerika. Maar het is onmogelijk om de oorsprong van het ras betrouwbaar vast te stellen, omdat de heldere vogels van de gogol werden genoemd in de kronieken van Kievan Rus. Ze werden gefokt voor dikke pluis- en vleesproducten..

De gogol-eend wordt ook wel een nestkast genoemd, omdat ze in het wild nesten uitrusten in de holtes van hoge bomen in de buurt van reservoirs. In het midden van de jaren 80 van de vorige eeuw nam het aantal van deze vogel aanzienlijk af, omdat het het voorwerp van jacht was. Maar dankzij de inspanningen van fokkers is de vogelpopulatie hersteld..

In de ornithologie zijn er drie hoofdvariëteiten van gogol:

  • normaal;
  • klein;eend gogol klein
  • IJslands.eend gogol ijslands

Alle variëteiten verschillen in uiterlijk, lichaamsgewicht, snavelvorm en -grootte, evenals in het leefgebied.

Gemeenschappelijke gogol

paartijd van Gogol gewoneDe gewone gogol is de meest voorkomende variëteit en komt het meest voor in de natuur. Ze heeft een zeer indrukwekkend verenkleed met contrasterende kleuren..

Uiterlijke kenmerken van een gewone gogol:

  • lichaamslengte – 47-50 cm;
  • het hoofd is groot, met een puntig en langwerpig wanddeel;
  • de nek is sterk en verkort;
  • kleine snavel, opgeblazen aan de basis, smaller aan de punt;
  • ogen tot de leeftijd van 2 jaar zijn rood, daarna felgeel;
  • poten zijn sterk, met dichte oranje membranen;
  • gewicht mannetjes 700-1250 g, vrouwtjes – 500-1100 g.

Een interessant feit over de gewone gogol-vogel is de kleurverandering afhankelijk van het seizoen.

Met het begin van de lente “verkleden” mannetjes zich in fokkleed – felzwarte diagonale vlechten vallen op sneeuwwitte veren, het hoofd en de rug hebben een groene tint met een glanzende glans. Op andere momenten van het jaar is het verenkleed rokerig grijs met bruine spatten..

Kleine eend gogol

kleine gogol op de vijverDe kleine Gogol lijkt uiterlijk sterk op de gewone en heeft een identieke kleur van het verenkleed, maar is aanzienlijk inferieur in gewicht. Gewoonlijk is het lichaamsgewicht van een gogol-eend van deze soort niet groter dan 400-550 g, en de lengte is 35-40 cm.

Mannetjes zijn te herkennen aan hun zwarte rug, sneeuwwitte buik en zijkanten, witte kopveren en rookgrijze snavel. Vrouwtjes zien er minder aantrekkelijk uit – ze hebben een grijs verenkleed van de buik, borst en zijkanten, en de rug heeft een bruine tint.

IJslandse gogol

IJslandse gogolIJslandse en gewone gogol lijken uiterlijk op elkaar. Mannetjes en vrouwtjes zijn bijna hetzelfde, maar tijdens het paarseizoen verandert de kleur van het verenkleed van mannetjes. Op het hoofd van het mannetje verschijnen paars-lila veren, evenals een langwerpige witte driehoekige vlek met afgeronde randen.

De vlek op de kop van de IJslandse gogol is groter dan die van de gewone soort. Het verschil tussen IJslandse vrouwtjes wordt beschouwd als een verandering in de kleur van de snavel – in de lente is het blauwzwart, in de rest van het jaar is het geelachtig of steenoranje.

Habitat en levensstijl

leefgebied van de gogol eendVoor het eerst verschenen gogols in Noord-Amerika, maar geleidelijk breidde hun leefgebied zich uit naar de beboste gebieden van Europa. Eenden kiezen bosgebieden in de buurt van rivieren, meren en andere stuwmeren, die een schuilplaats voor hen worden en tegelijkertijd voedsel bieden.

Gogols zijn trekvogels. Voor het begin van de winter vliegen ze naar het westen of zuiden vanaf de plaats waar de gogol nestelt. Meestal kiezen eenden de oevers van stuwmeren of zeekusten om te overwinteren..

Sommige soorten kunnen sedentair zijn, maar ze komen alleen voor in het noordwesten van Europa. In Rusland worden gogol-eenden gevonden in de centrale regio’s, in de regio Moskou, in Kamtsjatka en de Koerilen, in Siberië en op het Kola-schiereiland..

Gogols kiezen reservoirs, aan de oevers waarvan holle oude bomen staan ​​- ze hebben ze nodig om te nestelen. Meestal kiezen vogels loofbomen op een afstand van 100-150 m van het water, maar als ze afwezig zijn, kunnen ze zich ook in coniferen nestelen..

gogol eend in een kunstmatige nestkastTegelijkertijd nestelen eenden zich gemakkelijk in kunstmatige nesten voor gogol, gemaakt door de mens en kunnen ze hun hele leven in één nest leven. Thuis wordt deze vogel uiterst zelden gehouden vanwege zijn onproductiviteit. Het gewicht van gogols is niet groter dan 1-1,2 kg, dus de meeste boeren beschouwen hun fokken als economisch onrendabel..

Eenden fokken

vrouwtje met eendjesGogols keren begin maart terug van hun overwinteringsgebied. Het is op dit moment dat de paartijd voor vogels begint. Maar meestal worden toekomstige paren gevormd op de gogols, zelfs tijdens overwintering. Eenden bereiken de puberteit na 2 jaar.

Mannetjes proberen de aandacht van vrouwtjes te trekken met een karakteristieke gang – met hun hoofd omhoog en een trots vooruitstekende borst. Hier komt de bekende uitdrukking “lopen met een gogol” vandaan. Tegen het einde van de lente beginnen vogels nesten uit te rusten voor het uitbroeden van nakomelingen – dit is wat de eend doet..

Een koppeling van een vrouwelijke eendengogol kan 6 tot 13 eieren bevatten. Ze zijn groot van formaat, tot 68 mm lang en 47 mm in diameter. Schelpen zijn blauwgroen of lichtblauw.

Gogol’s voeding

Gogol's eendendieetGogoli-eenden zijn uitstekende duikers, ze kunnen in water duiken tot een diepte van 3-4 m en hun adem tot 30 seconden inhouden. Reeds op 2 weken leeftijd duiken de kuikens goed en kunnen zelfstandig hun voedsel uit de bodem van het reservoir halen. Dankzij deze functie vormen kleine vissen en andere waterbewoners de basis van het dieet van vogels..

Dieet van Gogol’s eend:

  • vis bakken;
  • kleine rivierkreeftjes;
  • amfibieën en hun larven;
  • libellenlarven;
  • schietmotten;
  • waterkevers.
  • muggen en muggen;
  • regenwormen.

eendenfamilie op de vijverIn de zomer wordt het dieet van de gogol eend verrijkt met plantaardig voedsel. Ze eten graag algen, kleine plantenwortels en zaden die aan de oevers van waterlichamen te vinden zijn..

Gogols zijn een paar wilde eenden die in veel regio’s van Europa en Noord-Amerika leven. Het aantal van deze vogels stond op het punt van uitsterven, maar nu is de populatie hersteld. Gogols worden zelden thuis gehouden, omdat ze een onbeduidend gewicht en een onafhankelijk, eigenzinnig “karakter” hebben.

Wat is er interessant aan de gewone gogol-eend – video

Adblock
detector