Hoe gevaarlijke giftige planten in Rusland te herkennen? – wiresummit.org

giftige planten Giftige planten zijn kruiden, bloemen, struiken en bomen die giftige stoffen bevatten die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en zelfs voor mensenlevens. Er zijn minstens 10.000 giftige planten op de planeet die zowel in het wild worden aangetroffen als worden gekweekt als sierteeltgewassen. Het eten van dergelijke planten, en in sommige gevallen het aanraken ervan, kan leiden tot ernstige vergiftiging. Daarom is het erg belangrijk om giftige planten te kunnen onderscheiden, om hun uiterlijke kenmerken en kenmerken van hun impact op het menselijk lichaam te kennen..

De meest voorkomende giftige planten in Rusland

veel voorkomende giftige planten Op het grondgebied van Rusland groeien enkele tientallen giftige planten – grassen, bloemen, struiken, dwergstruiken en bomen. Uiterlijk lijken veel van hen op gecultiveerde planten, dus als je geen gevaarlijke vrucht of bes kunt onderscheiden, kun je vergiftigd raken.

De belangrijkste giftige planten van Rusland:

 • monnikskap;
 • mijlpaal giftig;
 • belladonna;
 • berenklauw;
 • verdovend gewoon;
 • boterbloem;
 • bilzekruid is zwart;
 • hemlock;
 • ricinusboom;
 • ravenoog;
 • oleander;
 • wolfsbes (daphne);
 • ouderling.

Giftige waterplanten die in reservoirs groeien en in aquaria worden gekweekt, vallen apart op. Dergelijke gewassen omvatten Hygrophila balsamico, Elodea Canadian, Cryptocorynes en Krinum kalamistratum. Deze waterplanten zijn gevaarlijk voor vissen en andere bewoners van waterlichamen en remmen ook de groei van andere algen..

De impact van giftige gewassen op het lichaam kan intern zijn (bij het eten van fruit of plantendelen) of extern (via lichamelijk contact). Gezien de gelijkenis van bessen, bloemen en andere delen, is het erg belangrijk om informatie over giftige planten te kennen en te kunnen onderscheiden.

Monnikskap

giftige monnikskapMonnikskap of worstelaar is een overblijvende plant uit de familie Boterbloem die als extreem giftig wordt beschouwd. Het onderscheidt zich door zijn prachtige blauwe, paarse of goudgele bloemen, waardoor het vaak wordt gebruikt in siertuinieren..

Monnikskap bevat enkele tientallen giftige stoffen, waaronder aconitine. Slechts 20 ml van deze giftige stof is dodelijk, dus monnikskapsap wordt al lang gebruikt om pijlen te smeren..

Monnikskap veroorzaakt een onmiddellijke schending van de hartactiviteit, donker worden voor de ogen, gevoelloosheid van het gezicht, bovenste en onderste ledematen. Een vergiftigd persoon heeft dringende medische zorg nodig, anders ontstaat er klinische dood.

Mijlpaal giftig

water hemlockDe giftige mijlpaal of waterhemlock is een van de gevaarlijkste planten ter wereld en behoort tot de Umbrella-familie. Het groeit op vochtige plaatsen – in de buurt van waterlichamen, in moerassige gebieden. Hij is te herkennen aan zijn kleine, groenachtige of witte, parapluvormige bloeiwijzen..

Alle delen van de hemlockspar bevatten cytoxine, een uiterst gevaarlijke stof die epileptische aanvallen veroorzaakt. De maximale hoeveelheid van dit toxine is geconcentreerd in de wortels van de mijlpaal.

Vergiftiging met deze plant gaat gepaard met ernstig braken, convulsies en hartdepressie. Zonder medische noodhulp leidt intoxicatie tot ademhalings- en hartfalen en de dood..

Belladonna

belladonna gewoonBelladonna of Krasavka vulgaris is een giftige plant die het meest voorkomt in de zuidelijke regio’s van Rusland. De belangrijkste tekenen van een giftige plant zijn een overvloed aan roze bloemen en paarszwarte bessen, die de struik rijkelijk bedekken.

Belladonna-sap en -bessen bevatten atropine, een alkaloïde die hartkloppingen, een branderig gevoel en een verhoogde droge mond veroorzaakt. Atroopine is een hallucinogeen, het veroorzaakt de ontwikkeling van visuele en auditieve hallucinaties, delirium.

Zonder dringende medische hulp ontwikkelt een persoon stuiptrekkingen, verlies van oriëntatie in de ruimte en de dood. Het eten van 10 belladonna-bessen is genoeg voor een dodelijke afloop..

Berenklauw

giftige berenklauw plantenDe koe pastinaak is een plant uit de Umbrella-familie, die zich onderscheidt door zijn gigantische grootte, met een hoogte van 2,5-3,5 m. Het wordt bijna overal gevonden – langs snelwegen, in velden, weiden. Zomerbewoners beschouwen het als een kwaadaardig onkruid, omdat berenklauwen vaak in de tuin of in de tuin verschijnen.

De koe pastinaak is te herkennen aan zijn dikke, geribbelde stengel en groengele bloemen, verzameld in de vorm van paraplu’s. Alle delen van de berenklauw bevatten een enorme hoeveelheid alocaloïden..

Bij accidenteel contact met de huid of slijmvliezen veroorzaken deze stoffen pijnlijke huidverbrandingen die lijken op zonnebrand. Na verloop van tijd vormen zich zweren, blaren en wonden op de plaats van de verwonding.

Datura gewone

dope gewoonOnder de giftige kruiden en planten van Rusland is een van de belangrijkste plaatsen toegewezen aan de gewone dope, die het vaakst wordt aangetroffen in de zuidelijke regio’s van het land. Deze bloeiende sierplant is te herkennen aan zijn specifieke vruchten – doornige capsules gevuld met kleine zwarte zaden.

Datura bloeiwijzen kunnen roze, sneeuwwit, geel of oranje van kleur zijn. Datura-bloemen stralen een rijk, bedwelmend aroma uit. Datura bevat scopolamine, atropine, tropaan en andere stoffen die verband houden met de sterkste hallucinogenen.

De samenstelling van groentesap en bloemen van gewone dope bevat een enorme hoeveelheid alkaloïden, die hartkloppingen, verlies van oriëntatie in de ruimte, delirium veroorzaken. In de meest ernstige gevallen vindt de dood van een vergiftigd persoon of dier plaats.

Boterbloem

boterbloemenVeel soorten boterbloem zijn giftige planten. Deze mooie bloem met gele bloemblaadjes is te zien in wetlands en beboste gebieden. Ondanks zijn visuele aantrekkingskracht, bevat boterbloem sap dat brandwonden en allergische huidreacties veroorzaakt..

In geval van accidenteel contact met het ooghoornvlies, veroorzaakt boterbloemensap een tijdelijke visuele beperking. Daarom wordt deze plant vaak “nachtblindheid” genoemd.

Accidentele consumptie van groentesap ontwikkelt misselijkheid, braken, pijnlijke buikkrampen, verstoorde ontlasting en ernstige uitdroging..

Zwart bilzekruid

bilzekruid zwartZwart bilzekruid is een plant met grote gekartelde bladeren en zandgele bloeiwijzen met uitgesproken donkerpaarse nerven. Stengel dicht en dik, bedekt met zachte villi.

De bilzekruidbladplaten bevatten een verhoogde concentratie aan tannines en alkaloïden. Bij onbedoeld gebruik kunnen ademhalingsmoeilijkheden, een toegenomen droge mond, duizeligheid en verwijde pupillen optreden.

Belena heeft een krachtig psychotroop effect, omdat het een gevaarlijk hallucinogeen is. Alle delen van de plant bevatten giftige stoffen, maar de grootste hoeveelheid zit in de zaden en wortels..

Ricinusboom

ricinusboonCastorboon is een plant die wordt gekweekt als sier- en oliezaadgewas. Dankzij de grote en spectaculaire bordeauxrode bladplaten wordt ricinusboon gebruikt in landschapsontwerp. Castorolie wordt na langdurige verwerking uit de zaden geproduceerd..

Castorbonenzaden bevatten ricine, een giftige stof die bij onbedoeld gebruik ernstige vergiftiging veroorzaakt. Deze plant is opgenomen in de lijst met de meest giftige, omdat er geen tegengif is voor ricine..

Als de zaden per ongeluk worden geconsumeerd, leidt ricine tot de onmiddellijke vernietiging van de belangrijkste eiwitverbindingen in het lichaam. Zelfs met tijdige medische zorg is het onmogelijk om de gezondheid volledig te herstellen, omdat de vernietiging van eiwitten onomkeerbaar is..

Raaf oog

blankHet vierbladige ravenoog is een plant die groeit op het grondgebied van Europese landen en Siberië. Uiterlijk ziet het eruit als een grote spreidende struik met felblauwe bessen. Zij vormen het grootste gevaar voor de gezondheid van mens en dier..

Accidentele consumptie van de ravenoogvrucht veroorzaakt ernstige vergiftiging. Tot de belangrijkste symptomen van intoxicatie behoren misselijkheid en braken, pijnlijke maagkrampen, convulsies, ademhalingsverlamming en ernstig hartfalen..

Oleander

giftige oleanderIn natuurlijke omstandigheden wordt oleander gevonden in gebieden met tropische en subtropische klimaten. Russische tuinders kweken vaak een slanke en spectaculaire plant om landschapsontwerp te versieren, zich niet bewust van zijn giftige eigenschappen..

Oleander trekt de aandacht met weelderige witte of roze bloeiwijzen met een aangename jasmijngeur. Bloemen van een giftige plant bevatten een verhoogde concentratie van hartglycosiden, die het hartritme verstoren, waardoor aanvallen van braken, migraine, leidend tot klinische dood.

Daphne

blankGemeenschappelijke wolfberry, ook wel “wolf bast” genoemd, is een frequente “gast” in centraal Rusland. Het is een weelderige struik tot 140-160 cm hoog. In de periode van vruchtvorming is de plant bedekt met ronde felrode vruchten met een glanzende, gladde schil.

De vruchten van de wolfberry zijn extreem giftig. Slechts 5-8 foetussen kunnen dodelijk zijn.

De belangrijkste tekenen van vergiftiging:

 • branderig gevoel in de mond en het strottenhoofd;
 • verhoogde speekselvloed;
 • aanvallen van braken vermengd met bloed;
 • pijnlijke buikkrampen;
 • overstuur ontlasting;
 • stuiptrekkingen;
 • flauwvallen.

Niet alleen de vruchten, maar ook het sap van de plant vormen een ernstig gevaar voor de gezondheid. Als het per ongeluk de huid aanraakt, veroorzaakt het pijnlijke brandwonden, die uiteindelijk in wonden en zweren veranderen..

ouderling

vlierbes met giftige vruchtenVlierbes is een plant met giftige vruchten. Giftige stoffen zitten niet alleen in onrijpe bessen van zwarte en rode vlierbessen, maar ook in andere delen van de struik – bladeren, scheuten, bloeiwijzen.

Tegelijkertijd zijn rijpe vruchten volkomen veilig. Ze worden veel gebruikt voor culinaire doeleinden voor het maken van jam, conserven, taartvullingen en broodjes..

Met het begin van de zomer worden openluchtrecreatie, uitstapjes naar het bos en naar het landhuis, waar een overvloed aan kruiden, bloemen en struiken groeit, bijzonder relevant. Dat is de reden waarom de kenmerken van giftige planten bij iedereen bekend moeten zijn. Dit zal u en uw dierbaren helpen beschermen tegen vergiftiging en ernstige gevolgen..

Giftige planten van centraal Rusland – video