zwemmende kever een rustig binnenwater van de rivier tussen struikgewas van eendenkroos en riet, je kunt vaak een donkerbruine kever zien met een glad ovaal lichaam. Het drijft op het water, waardoor het uiteinde van de buik naar de oppervlakte komt en duikt dan dieper, waarbij een luchtbel vrijkomt. Dit is een zwemmende kever, een van de vele vertegenwoordigers van de orde van coleoptera.

Insect beschrijving

leeft in zoet water Zwemmers zijn bijna over de hele wereld te vinden en in Noord-Amerika hebben ze het zelfs in de Arctische zone onder de knie. Vertegenwoordigers van deze familie geven de voorkeur aan zoetwaterlichamen zonder sterke stroming, dicht begroeid met planten – vijvers, binnenwateren, meren, moerassen. Zelfs sloten, sloten en diepe plassen bewonen. Gemiddeld is de lichaamslengte van de kever 20-30 mm, de grootste exemplaren bereiken 4-5 cm De zwemmers hebben met succes de lucht, het water en het land onder de knie, maar ze voelen zich het meest zelfverzekerd in het water. Ze brengen een aanzienlijk deel van hun leven in dit element door..

lichaamsvormHet ovale lichaam van de duikkever is perfect aangepast voor beweging onder water. De kever heeft krachtige achterpoten bedekt met beweeglijke haren. In het water harkt hij ze tegelijk, als roeispanen. Het middelste paar poten dient om de richting omhoog of omlaag te veranderen. De lichaamsbouw is typisch voor insecten: hoofd, borst en buik.

duikende keverHet platte, brede hoofd gaat soepel over in de borst. Aan de zijkanten bevinden zich complexe samengestelde ogen, bestaande uit 9000 eenvoudige ogen. De krachtige onderkaak is ontworpen om voedsel vast te pakken en te kauwen. Het mondapparaat van knagende zwemmers. Lange antennes, verdeeld in segmenten, fungeren als het reukorgaan. Deze anatomische kenmerken zijn duidelijk zichtbaar op de foto van een zwemmende kever in macromodus..

de buik van de kever duikkeverDe buik van het insect bestaat uit segmenten, bedekt met stijve, gladde dekschilden. Bij sommige soorten loopt een lichte streep langs de randen van het lichaam. De kleur van de kever is donker – bruingroen, grijsbruin of zwart.

Op het grondgebied van Rusland worden twee soorten zwemkevers het vaakst gevonden – de omzoomde en de breedste. Lees ook over de meikever en hoe ermee om te gaan.

Leefstijl en voedingsgewoonten van de zwemkever

de kever ademt luchtOndanks het feit dat deze insecten een aanzienlijk deel van de tijd in de waterkolom doorbrengen, ademen ze lucht in, die het lichaam binnenkomt via de siphonen aan de zijkanten van de buik. Van de siphonen gaan tracheale buizen door het hele lichaam van de kever en bevinden zich ademhalingszakken in de borst. De beweging van lucht in de luchtpijp wordt gecreëerd door de ritmische acties van de buik. Om de luchttoevoer aan te vullen, legt de duikkever de achterkant van de buik boven het water bloot. Een portie lucht is genoeg voor hem voor 8-10 minuten.

Het lichaam van de kever is lichter dan water, dus het is gemakkelijk voor hem om naar de oppervlakte te drijven. Er is meer inspanning nodig om te duiken en op de bodem te blijven. Om dit te doen, klampt de duikkever zich vast aan stenen of planten met haken aan de uiteinden van de poten. ‘S Nachts zijn deze insecten actief, ze jagen en maken lange vluchten op zoek naar nieuw voedsel..

Voor aanvang van de vlucht gaat de kever landen, ledigt de darmen en vult de ademhalingszakjes met lucht. Als gevolg hiervan wordt het gewicht aanzienlijk verminderd en kan het insect opstijgen. Op zoek naar een nieuw reservoir worden zwemmers geleid door de glans van het wateroppervlak en sterven ze vaak nadat ze een harde landing hebben gemaakt op verschillende glanzende objecten – een metalen dak, auto’s, een glazen kas of een raam.

Zwemmers overwinteren, graven in de grond, in slib op de bodem van een reservoir of onder bladafval. Ze worden bejaagd door vogels, vissen, rivierkreeften en kleine zoogdieren. Het insect leidt een roofzuchtige levensstijl.

voedt zich met gebakken visDe zwemkever voedt zich met alles wat zijn krachtige kaken kan vasthouden en eraan kan knagen. Hij vangt en eet slakken, kikkervisjes, middelgrote insecten en hun larven, eieren gelegd in ondiep water. In een hongerige staat kan het een prooi aanvallen, die meerdere keren groter is dan hijzelf – kikkers, salamanders.

Zijn favoriete eten is gebraden vis. Zo kan de zwemkever alle vissen in het reservoir verkalken. In viskwekerijen wordt de bevolking nauwlettend gevolgd, waardoor hij de rol van een oppasser overlaat en het zwakke en zieke vee vernietigt.

Fokkende zwemmers

vrouwelijke en mannelijke keverHet geslachtsverschil bij kevers komt tot uiting in de grootte en structuur van de poten. Het vrouwtje is groter en het mannetje heeft platen op de eerste drie segmenten van de poten, met behulp waarvan hij het vrouwtje tijdens de paartijd vasthoudt. Bij zwemmers komt het in de lente voor. Na de bevruchting legt het vrouwtje eieren in het bodemslib of plantenweefsels. De larven komen na 2 weken uit. Uiterlijk zien ze eruit als rupsen met krachtige kaken en een opgeheven staart..

De larve is erg vraatzuchtig en vernietigt in grote hoeveelheden eieren, jongen en larven van andere insecten – muggen, libellen, kokerjuffers. Het spijsverteringsstelsel is eigenaardig – het roofdier steekt zijn kaak in het lichaam van het slachtoffer en injecteert maagsap, dat de prooi verlamt en de weefsels snel verzacht. Het insect zuigt vervolgens de half verteerde inhoud naar binnen..

groeistadium van zwemkeverVoordat de larve volwassen wordt, gaat hij door het popstadium. Aan het begin van de herfst stapt ze uit het stuwmeer en bouwt ze van brokken aarde en plantenresten een wieg op de oever, waarin de verpopping plaatsvindt. Dit proces duurt ongeveer een maand. Een paar uur nadat de pop de wieg verlaat, wordt het zachte omhulsel donker en wordt het harder..

De zwemkever is niet moeilijk om in je huisaquarium te houden. Vlees of vis is prima als voedsel. Siervissen kun je beter apart houden, want vroeg of laat gaat de kever het toch proberen..

Interessant over de zwemkever – video