4 manieren om rozijnen thuis te koken

manieren om rozijnen thuis te koken Gedroogde druiven hebben een aangename en unieke smaak. Er zijn 4 methoden om thuis rozijnen te maken. Elk van hen heeft zijn eigen kenmerken. Het is echter belangrijk om de procedure strikt volgens de instructies te volgen. Rozijnen zijn immers erg nuttig voor de menselijke gezondheid. Het bevat een grote hoeveelheid vitamines en mineralen. Bessen worden niet alleen gebruikt voor het maken van broodjes en dessertdranken. Het product wordt vaak gebruikt om het spijsverteringskanaal te stimuleren, het immuunsysteem te versterken en giftige stoffen uit het bloed te verwijderen..

Geschikte druivensoorten

rozijnen van de beste druivensoorten Om rozijnen van hoge kwaliteit te verkrijgen, worden pitloze cultuurvariëteiten gekozen. Hoewel opties met botten niet zijn uitgesloten. Het verwerken ervan kost echter meer tijd en moeite..

Geschikte druivensoorten voor rozijnen zijn:

 • Kishmish (wit, roze, zwart);Kishimsh-druiven
 • Droom;droom cijfer
 • Kesha;kesha druiven
 • muskaat;verscheidenheid aan nootmuskaat
 • Kodryanka;druivensoort Codryanka
 • Chimrod;chemrod-kwaliteit:
 • Canadezen;Canadese druiven
 • Nimrang.Nimrang-druiven

Voor de bereiding worden zowel grote als kleine bessen gebruikt. Als er voor een steenfruitsoort wordt gekozen, worden de zaden met een gewone haarspeld verwijderd. Er is een klein gaatje op de plaats waar de foetus is bevestigd. Daar wordt de haarspeld met een stomp uiteinde ingestoken. Ze pakken het zaadje en trekken het er voorzichtig uit, waarbij ze oppassen dat ze de schil van de bes niet beschadigen. Hoewel het proces bijzondere inspanning en tijd vraagt, is het product van hoge kwaliteit..

De smaak en kleur van rozijnen wordt beïnvloed door de geselecteerde druivensoort.

Zelfgemaakte rozijnen kookmethodes

methoden om rozijnen thuis te kokenMet de hand gemaakte krenten en rozijnen zijn veel gezonder dan bewaardruiven, omdat ze geen schadelijke stoffen bevatten. Bessen worden rauw gegeten om het immuunsysteem en het goed gecoördineerde werk van de darmen te versterken. Ze worden toegevoegd aan vleesgerechten, verschillende desserts en vitaminedranken. Maar hoe maak je thuis rozijnen zodat je altijd een waardevol product bij de hand hebt? Het blijkt dat er minstens vier bewezen manieren zijn om een ​​product te bereiden..

De bessen zijn gedroogd:

 • in de zon;
 • onder een luifel;
 • in de oven;
 • een elektrische droger gebruiken.

Elk van hen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar door eenvoudige instructies te volgen, krijgt u een kwaliteitsproduct. Overweeg hoe je rozijnen thuis kunt maken volgens het recept van onze dierbare voorouders.

Samenwerking met de natuur

droge druiven in de zonDruiven drogen in de zon wordt beschouwd als de langste manier om rozijnen te bereiden. De procedure duurt meestal een maand bij droog, warm en zonnig weer. Het vereist echter geen grote materiaalkosten..

vintageHet proces begint met de bereiding van de bessen. Druiventrossen worden grondig gewassen onder stromend water. Plaats in een brede kom om uit te drogen en glas de vloeistof.

voorbereiding van bessen om te drogenDe bessen worden zorgvuldig met de hand of met een schaar van de takken gescheiden. Ze worden op een bakplaat of bakplaat gelegd zodat ze elkaar niet raken en de lucht er vrij tussen kan circuleren. De container wordt de straat op genomen en in een open ruimte geplaatst, waar veel zonlicht is. De bessen zijn bovenop bedekt met gaas om ze te beschermen tegen insecten en stof. Periodiek worden de druiven omgedraaid en wordt het droogproces gecontroleerd. Kant-en-klare exemplaren worden mee naar huis genomen.

Voor het drogen in de zon is het raadzaam om licht onrijpe druiven te gebruiken..

Zuiveringszout gebruiken

droge druiven met zuiveringszoutDe alkalische methode om rozijnen thuis te maken, bestaat uit eenvoudige procedures. Druiventrossen worden grondig gewassen onder de kraan. Maak vervolgens een alkalische oplossing (zet 50 g zuiveringszout op 10 liter water). De borstels worden erin neergelaten, maximaal 10 seconden bewaard, verwijderd en opnieuw gewassen met schoon water.

droge druiventrossenDe behandelde trossen worden opgehangen aan een steun in een goed geventileerde ruimte buiten direct zonlicht. Gedroogde bessen worden van de takken gescheiden en op een geschikte plaats naar de opslag gestuurd.

Onder invloed van zuiveringszout verliezen de bessen sneller vocht en veranderen ze in rozijnen..

Rozijnen koken in de oven

droog de rozijnen in de ovenVoordat we erachter komen hoe we druiven in de oven kunnen drogen, volgen hier een paar belangrijke punten. Ten eerste moet je niet meteen een hoge temperatuurmodus op het apparaat instellen. Als het 70 ° C overschrijdt, zullen de bessen gewoon opbranden en een onsmakelijke kleur aannemen. Ten tweede moet u voor de bereiding van het product voldoende tijd uittrekken. Druiven worden meestal ongeveer 24 uur gedroogd bij een minimale oventemperatuur van 50°C.druiventros verwerking

Inkoopproces:

 1. Gewassen trossen worden in een vergiet gegooid.
 2. Water wordt opgevangen in één pan en aan de kook gebracht.
 3. Neem met een tang een tros druiven en dompel deze ongeveer 30 seconden onder in heet water. Het belangrijkste is dat er kleine scheurtjes op de schil van de bessen verschijnen en dat deze zacht wordt. Dankzij deze procedure zullen ze sneller vocht verliezen..
 4. Na een korte warmtebehandeling wordt het bosje gedompeld in koud ijswater dat vooraf is bereid.een tros druiven in koud water
 5. Daar wordt het 1 minuut gelaten, waarna het wordt verwijderd en op een keukenservet wordt geplaatst. Wanneer de borstel droogt, worden de bessen heel voorzichtig verwijderd..
 6. Spoel de bakplaat af en veeg droog.
 7. Verdeel de druiven in één laag, laat enkele minuten drogen.bessen op een bakplaat
 8. Ze worden naar een oven gestuurd die is voorverwarmd tot 50 ° C. De gereedheid van het product wordt bepaald door het uiterlijk. Het moet helemaal droog zijn. De massa wordt 2 keer verminderd. Zelfs met lichte druk komt er geen sap uit gedroogd fruit.

De duur van het proces is afhankelijk van de grootte van de bessen en de druivensoort..

Keukenapparatuur maakt het proces eenvoudiger

druiven drogen in een elektrische drogerDruiven drogen in een elektrische droger is de gemakkelijkste en snelste manier om rozijnen van hoge kwaliteit te krijgen. Het apparaat circuleert constant lucht en handhaaft een stabiel temperatuurregime. Het kookproces bestaat uit eenvoudige stappen.

druiven voor het maken van rozijnenDe druiven worden gewassen onder stromend water. Kijk goed naar de trossen. Beschadigde, droge of rotte bessen worden verwijderd met een schaar. Water wordt in een grote pan gegoten. Voeg baking soda (2 eetlepels) toe en zet in brand. Terwijl de vloeistof aan het opwarmen is, wordt in een andere pan koud water met ijs bereid..

voorbereiding van bessen om te drogenAls alternatief worden de druiventrossen in een vergiet geplaatst en gedurende 3 minuten in kokend water gedompeld. Daarna worden ze in een bak met koud water gedompeld, zodat ze volledig afkoelen. Aan het einde van het proces wordt het water afgevoerd.

sorteer de bessenDe bessen worden voorzichtig uit de trossen gehaald, waarbij nogmaals zorgvuldig wordt gekeken naar hun kwaliteit. Beschadigde exemplaren worden opzij gezet. Wanneer de druiven een beetje uitdrogen, worden ze gelijkmatig en in één laag op de trays van het elektrische apparaat gelegd. Hierdoor stroomt de lucht vrij tussen elke bes..

droge bessenOp de elektrische droger worden de bedrijfstijd (8 uur) en het temperatuurregime ingesteld. De eerste 10 minuten 0°C en daarna instellen op 50°C. Nadat de tijd is verstreken, wordt het apparaat uitgeschakeld totdat het volledig is afgekoeld en vervolgens opnieuw gestart. Wel wordt de temperatuur nu opgevoerd tot 70°C. De droger wordt elke 2 uur uitgeschakeld om de pallets te wisselen. De bovenste worden neergelaten en de onderste worden naar boven gestuurd. Als er kant-en-klare rozijnen op verschijnen, worden ze uit de droger gehaald..

Aan het einde van het proces is het raadzaam om alle onderdelen van het apparaat af te vegen met een vochtig keukendoekje.

Veilige manier om uw product op te slaan

opslag van rozijnen in een linnen zakMeestal wordt thuis een grote hoeveelheid krenten en rozijnen verkregen. Daarom is het uiterst belangrijk om het op de juiste manier te bewaren om het zo lang mogelijk te kunnen gebruiken..

Er zijn verschillende bewezen opties:

 1. Rozijnen worden bijvoorbeeld in kleine linnen zakjes gegoten. Door de structuur van de stof kan de lucht ongehinderd binnendringen, zodat er geen schimmel op de bessen ontstaat.
 2. Gedroogde druiven worden ook bewaard in glazen potten. Ze zijn echter bedekt met nylon doppen met gaten of natuurlijk draadweefsel. Zet de containers met rozijnen op een koele en droge plaats. Het belangrijkste is dat er een goede ventilatie in de kamer is..druiven bewaren in een glazen pot

Het product klaarmaken voor gebruik

broodjes met rozijnenBij het koken wordt het product meestal gebruikt om te bakken. Maar als het droog is, heeft het een taaie textuur..

Er zijn verschillende eenvoudige regels voor het bereiden van rozijnen voor gebruik.:

 • meerdere keren worden de bessen onder de kraan gewassen;mijn rozijnen
 • op een schaal gelegd en zorgvuldig gesorteerd;
 • giet er warm water in en laat 15 minuten staan;
 • was elke bes apart;
 • spoel af met heet water;
 • teruggegooid op een zeef of vergiet.

giet kokend water over de rozijnenVoor het bakken worden de bereide rozijnen voorgestoomd. Giet bessen in de pan. Giet in water met een snelheid van 1×2. Breng aan de kook en haal van het vuur. Laat afgedekt 5 minuten staan. Giet het water af en doe het in het deeg.

Voor vleesgerechten en desserts volstaat het om de rozijnen eerst grondig te wassen met koud en daarna heet water..

We maakten kennis met de eenvoudige methoden om thuis rozijnen te maken. Er wordt echter eerst een geschikte druivensoort geselecteerd. Vervolgens worden de bessen zorgvuldig bereid. Ze worden gedroogd in de zon, onder een afdak, in een oven en een elektrische droger. Het resultaat is een lekker en gezond product..

Mijn geheimen om thuis rozijnen te maken – video

Adblock
detector