Kennismaking met granen

graanveld Granen zijn niet alleen bekende landbouwgewassen. Er zijn soorten die vrij groeien en geen voordeel hebben voor de mens, evenals soorten die worden gebruikt voor ontwerp..

Beschrijving van granen en hun belang voor de mens

De vrucht van graangewassen is een eenzaadlobbig graanzaad dat samen met de schaal is gegroeid. De bladeren zijn lang, met parallelle nerven, smal, twee rijen. De stengel is hol, dun. Meestal lang. Bloeiwijzen zijn paniculaire, aartjes of trossen.

graanplanten Het belang van graanplanten is groot, het was van hen, zelfs in de oudheid, dat mensen brood en granen leerden maken. Aanvankelijk schonk bluegrass (de tweede naam van de familie van granen) geen speciale aandacht totdat ze zich realiseerden dat hun fruit tot stof kan worden vermalen, dat wil zeggen tot meel. Deeg werd gemaakt van meel, en van het deeg werden taarten gebakken, aangezien er geen broden en broden van vandaag waren. Later begonnen granen niet alleen voedingswaarde, maar ook medische betekenis te hebben vanwege de aanwezige nuttige stoffen. Naast gecultiveerde planten die de mens ten goede komen, zijn er onkruiden die schadelijk zijn voor de landbouw, evenals meerjarige grassen die volledig onschadelijk zijn..

Gecultiveerde granen

Na verloop van tijd realiseerden mensen zich dat niet alle granen eetbaar en geschikt zijn om te koken. Ze waren alleen op zoek naar degenen wiens granen heerlijk eten maakten. Dat wil zeggen, het waren juist gecultiveerde granen die nodig waren. Ook realiseerde de persoon zich dat het niet nodig is om ergens iets te verzamelen.

Zoek geschikte planten, loop elke keer en ontdek: waar ze groeien en in welke hoeveelheid. Neem dan de zaden, draag ze naar huis, enzovoort in een cirkel. Je kunt immers in de buurt van je eigen huis beginnen met het telen van graangewassen. Plant de vruchten, geef water en wacht tot ze ontkiemen, planten zullen eruit groeien en rijpen.

Er werden nieuwe vruchten geoogst, sommige werden vermalen en sommige voor de volgende zaai. Zo is de landbouw ontstaan. Er werden nieuwe graansoorten gefokt, die bestand zouden moeten zijn tegen droogte en andere negatieve invloeden. De veredelaars hielden rekening met de formule van de graanbloem, om de genetische structuur van nieuwe planten te voorspellen, om een ​​gelijkaardige formule op te stellen.

De veranderde individuen werden onderworpen aan zorgvuldig onderzoek. Het belangrijkste doel van veredelaars is het creëren van perfecte rassen. Deze planten moeten absoluut bestand zijn tegen droogte, onkruid en andere nadelige invloeden. Elke variëteit heeft zijn eigen naam.

Lijst van gecultiveerde, onkruid- en kruidachtige planten

granen in de tuin

Bluegrass is onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: granen, onkruid en grassen. Sommige van dezelfde soorten worden gebruikt voor decoratie..

Niet alle vertegenwoordigers zijn in de lijsten vertegenwoordigd, maar wel enkele bekende cultuur-, onkruid- en kruidachtige soorten. Er zijn er eigenlijk nog veel meer.

Granen:

 • gewone gierst;
 • haver;
 • gerst;
 • maïs;
 • rijst;
 • Rogge;
 • tarwe.

Gras:

 • kruipend tarwegras;
 • kippengierst;
 • rogge vuur;
 • hoezo;
 • veelkleurig kaf;
 • jaarlijkse bluegrass.

Kruiden:

 • trilgras;
 • parelgort;
 • veren gras;
 • aartje;
 • bliksem.

Het is niet nodig om alle graangrassen onkruid te noemen die vrij in weiden groeien. Ze zijn het belangrijkste voer voor vee en pluimvee..

Foto’s en namen van granen

Gecultiveerde granen worden speciaal geteeld voor gebruik als voedingsproduct. Bij het schrijven gebruik ik hele en gemalen granen, meel en gebak ervan.

Gierst

aartjes van gierstMillet is een plant die goed tegen hitte en droogte kan. Gewone gierst is waardevol, uit de zaden wordt gierst gewonnen. Thuisland – Zuidoost-Azië. Het wordt overal gekweekt, ook op zoute gronden. Hoge zuurgraad is de enige zwakte van gierst, het kan er niet tegen en sterft. De granen worden gebruikt voor het maken van granen, soepen en ook als voer voor pluimvee..

Haver

haver granenEen eenjarige plant die veel wordt gebruikt in de landbouw. Het is bestand tegen negatieve omgevingsomstandigheden, het kan worden gekweekt op die landen waar het koud genoeg is. Oorspronkelijk afkomstig uit enkele provincies van Oost-China, Mongolië. Voorheen werd het door boeren als onkruid gezien, maar de eigenschappen van het voer weerlegden deze mening. Later leerden ze er verschillende gebakjes van maken en brouwden de Duitsers het zogenaamde witbier. Het kan filmachtig en naakt zijn. Dit laatste komt minder vaak voor dan het eerste en heeft veel vocht nodig..

Gerst

gerst veldEen van de belangrijkste graangewassen, relatief recent ontwikkeld, ongeveer zeventienduizend jaar geleden. De inwoners van het Midden-Oosten waren een van de eersten die de voordelen ervan opmerkten. Brood gemaakt van gerstemeel is zwaarder, ruwer dan tarwe, maar wordt ook nu nog als een gezonder product beschouwd. De plant is eenbloemig, onafhankelijk bestoven. Tegenwoordig wordt gerst verbouwd voor zowel voer als voedsel. Gerstebier is ook gebruikelijk onder kenners van dit product..

Maïs

korenaarOok wel maïs of suikermaïs genoemd. Het wordt gebruikt voor voer- en voedselbehoeften. Van het hele geslacht is dit de enige vertegenwoordiger van gecultiveerde granen. Het verschilt van andere soorten van de hele familie door een groot oor met gele zaden. Land van herkomst – Mexico.

Qua afzet staat het op de tweede plaats na tarwe. Gebruikt om maïszetmeel, ingeblikt voedsel en zelfs medicijnen te maken.

Rijst

gepelde rijstEen eenjarig kruid. Vereist speciale aandacht, de plant is grillig, heeft veel vocht nodig. Geteeld in Aziatische landen, maar sommige soorten rijst – in Afrikaanse landen. Rijstvelden zijn zo gemaakt dat ze kunnen worden overstroomd met water (bescherming tegen zonlicht) terwijl de plant rijp is, maar vervolgens leeggemaakt om te oogsten. Ze maken granen, zetmeel van granen. Als de korrels kiemkrachtig zijn, zijn ze geweldig voor het maken van rijstolie..

Alcohol en medicijnen worden gemaakt van rijst. Rijststro wordt gebruikt om papier te maken en de schil wordt gebruikt om voerzemelen te maken.

Rogge

rogge rijptTegenwoordig wordt winterrogge vooral gebruikt voor het zaaien, omdat het beter bestand is tegen ongunstige omstandigheden. Een pretentieloze plant, in tegenstelling tot tarwe, is rogge niet bijzonder gevoelig voor de zuurgraad van de bodem. De beste grond om te kweken is zwarte aarde. Het wordt gebruikt voor de productie van meel, kwas en zetmeel. Wietgras rogge onderdrukt gemakkelijk, wat de strijd tegen schadelijke factoren voor de teelt enorm vergemakkelijkt. De plant is tweejaarlijks en eenjarig. Populairst in Duitsland.

Tarwe

tarwe aartjesIn de eerste plaats qua teelt en afzet is dit bijzondere graangewas. Brood van de hoogste kwaliteit wordt gebakken van tarwebloem, zoetwaren en pasta worden geproduceerd. Tarwe wordt ook gebruikt bij de productie van bier en andere alcoholische dranken. Het wordt op bijna alle landen verbouwd, behalve in gebieden die tot de tropische zone behoren. Bevat ongeveer tien soorten.

Veel mensen geloven dat gele aartjes met lange snorren tarwe zijn. Dat is het echter niet. Tarwe heeft grijsachtige aartjes, minder granen en korte snorren..

Foto’s en namen van onkruid

De mens moet vechten tegen onkruid. Veel van deze planten worden gebruikt als veevoer..

Kruipend tarwegras

kruipend tarwegrasVerdringt gemakkelijk gekweekte planten. Het is zeer vasthoudend, in staat om sappen uit de grond te halen die andere soorten nodig hebben. De wortels zijn krachtig, krachtiger dan die van culturele vertegenwoordigers. Voelt erg goed op natte, vruchtbare grond.

Kip gierst

kippengierstKip gierst of boerenerf. Het draagt ​​​​deze naam vanwege het feit dat deze plant erg lijkt op zijn gecultiveerde verwanten. Het onderscheidt zich door zijn grote formaat en grote bladeren, die veel voedingsstoffen nodig hebben. Natuurlijk wordt hij gedwongen andere planten te beroven en alles voor zichzelf te nemen..

Rosichka

krabgrasDe dauwdruppel, vooral de bloedrode, heeft hetzelfde vermogen om te overleven als ander onkruid. Kan voorkomen op zure gronden. Het heeft veel zaden in zijn paniculaire aartjes. Om ze te laten ontkiemen, is slechts twee graden warmte voldoende..

Rogge vreugdevuur

roggevuurHet kan gemakkelijk worden verward met rogge, maar de overlevingskans is iets hoger. Droogtebestendig. Bewoont roggevelden. Wanneer de zaden bij de oogst worden gemengd met de zaden van een gekweekt familielid, neemt de kwaliteit van het gewas af..

Gumay

humayHet heeft ook een andere naam – Alepskoe sorghum. Het is een van de gevaarlijkste planten en vormt een ernstige bedreiging voor graangewassen. Het overleeft goed tijdens droogtes, maar desondanks is sorghum erg veeleisend op vochtige en vruchtbare grond. Heeft een krachtige wortelstok voor een consistente opname van voedingsstoffen.

Spit veelkleurig

kaf veelkleurigHet beïnvloedt peulvruchten en granen. Het kaf is overal verspreid. Overleeft goed in ongunstige omstandigheden. De plant is sterk, kan een meter hoog worden. Geeft de voorkeur aan stikstofhoudende bodems.

Jaarlijkse bluegrass

jaarlijkse bluegrassEen andere vertegenwoordiger van graanonkruiden die de landbouw schaden. Het groeit op velden, voornamelijk waar graangewassen worden verbouwd. Eenjarige bluegrass is resistent tegen negatieve invloeden. Deze eenjarige plant is wijdverbreid in Centraal-Azië, West-Siberië en in de Kaukasus..

Foto’s en namen van graankruiden

Grassen kunnen een decoratie van onze zomerhuisjes worden, als je ze op de juiste manier leert gebruiken..

Trilgras

trilgrasHet groeit voornamelijk in de weiden van Europa. Het lijkt op een struik met pluimen van afgeplatte aartjes. Houdt van zonlicht en matig vocht. Geweldig voor rundvee en pluimvee.

Parelgort

parelgortHet wordt zo genoemd omdat de zaden erg lijken op Alkmaarse gort. Vaste plant groeit in bossen, soms in steppen. Het is vaak te vinden langs de oevers van meren en moerassen. Bevat verschillende soorten.

vedergras

vedergras in de natuurBewoont Europese steppen, weiden. Het heeft een lang dun aartje dat van een afstand lijkt op een lichtgrijze draad. Zeer geschikt als voer voor landbouwhuisdieren. Hij heeft zonnige, neutrale grond nodig. Op zichzelf bestoven.

Kolosnyak

struikgewas van spikeGroeit in de zuidelijke delen van Europa. Het heeft een lange wortel als het groeit op zandgronden. De plant is enorm, met lange dikke aartjes. Bladkleur – blauwgroen.

Molinia

bliksemGrote vaste plant. Het wordt gevonden in bossen, moerassen, maar ook langs de oevers van rivieren en meren. Het ziet eruit als een struik met rechte bladeren. Aartjes zijn pluimvormig, groot, donkerpaars van kleur. Groeit in het Europese deel van het continent, in zonnige gebieden of oppervlakken met matige schaduw. Vaak gebruikt als sierplant.

Hoe granen te gebruiken in hun zomerhuisje – video

Adblock
detector