Zonder problemen bonen planten en verzorgen

bonen planten en verzorgen in het open veld Tuinbonen of paardenbonen worden in veel landen van de wereld verbouwd, maar vooral in India en China. Het planten en verzorgen van bonen in het open veld is niet moeilijk en veroorzaakt zelfs geen problemen voor tuinders in de noordelijke regio’s van Rusland. Bonen verdragen gemakkelijk lichte vorst en kunnen op verschillende bodems groeien.

bonen oogst De bonen worden niet alleen verbouwd omwille van de oogst, maar ook om de grond op het terrein te verbeteren, deze te verrijken met stikstof. Hun vertakt wortelstelsel gaat onder de grond 1,5 m. Bovendien is de standplaats van de wortels zo dicht en dicht dat het onkruid ernaast zich niet meer volledig kan ontwikkelen. De meest pretentieloze bonen zijn zwart-Russisch. Twee maanden na het planten verschijnen er al vrij grote vruchten aan de planten, die in hun geheel gekookt kunnen worden, niet geschild.

Een site kiezen voor het planten van bonen

selectie van een site voor het planten van bonenBonen groeien het beste op losse leem met een licht alkalische of neutrale reactie. Zelfs in grond met weinig voedingsstoffen kunnen deze niet veeleisende planten behoorlijke opbrengsten produceren als ze genoeg kalium hebben. Bij het ontbreken ervan wordt voor het planten houtas of ander organisch materiaal aan de grond toegevoegd.

Er zijn andere voorwaarden waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een locatie voor het telen van bonen:

 • de plaats moet open en helder zijn, gelegen op een kleine heuvel;
 • de duur van de verlichting door de zon – maximaal;
 • te natte grond in een koud laagland zal niet werken;
 • teveel stikstof in de bodem heeft een negatief effect op de ontwikkeling van planten.

Bij het telen van bonen moet u zich strikt houden aan de regels voor vruchtwisseling..

Ze mogen niet worden geplant in bedden waar in het voorgaande seizoen sojabonen, erwten, linzen, bonen en andere planten van de peulvruchtenfamilie groeiden. Tijdens het ontwikkelingsproces produceren ze actief stikstofbevattende stoffen en de bonen verdragen hun overmaat niet slecht..

bonen kweken in de beddenBij het correct planten van bonen en het verzorgen ervan in het open veld, moet u rekening houden met de invloed op hun ontwikkeling van die gewassen die eerder in dit gebied groeiden. De beste voorlopers voor groentebonen zijn tomaten, komkommers, kool of aardappelen..

Maar ervaren tuinders adviseren niet om aardappelen en bonen in een gat of ernaast te planten. Beide gewassen hebben veel kalium nodig voor een normale ontwikkeling. Maar door de snellere groei van de bonen missen de aardappelen dat. Het wortelsysteem van peulvruchten “levert” stikstof aan de grond, en de volwassen scheuten verduisteren de achterblijvende aardappelen, die door gebrek aan verlichting krachtig beginnen te groeien, en geen knollen. Het opbrengstverlies kan in dit geval aanzienlijk zijn. Wanneer bonen samen met andere gewassen worden geplant, worden ze geplant rond de omtrek van de bedden of het gebied met aardappelen.

Bonen buiten planten en verzorgen zonder beschutting

bonen planten en verzorgen in het open veld zonder beschuttingHet zaaien van bonen begint in het vroege voorjaar zodra de luchttemperatuur hoger is dan 3-4 ° C. Ze zijn vrij koudebestendig en overleven lichte vorst zonder problemen..

De intensiteit van de plantontwikkeling hangt echter nog steeds af van de grillen van het weer:

 • zelfs bij 16-17 ° C stoppen de bonen niet met groeien;
 • een temperatuur van 20-22 ° C wordt voor hen als optimaal beschouwd.

Wanneer de thermometer boven de 25°C stijgt, beginnen de bloemen van de bonen af ​​te vallen..

Hoe bonen te ontkiemen voor buitenbeplanting?

bonen ontkiemenBonenzaden worden lang bewaard, meer dan 5 jaar. Ze worden gezaaid in voorbereide in de herfst en licht uitgedroogde grond. Als de grond al droog is, worden het plantgat of de rijen bewaterd. Om de bonen sneller te laten ontkiemen, worden ze een nacht geweekt. Drijvende zaden mogen niet worden geplant..

Omdat handelaren zaden voor de verkoop verwerken, hebben ze niets anders nodig..

En voor het thuis ophalen is verwerking vereist. Het wordt als volgt uitgevoerd: 30 g eetbaar zout wordt geroerd in een liter warm water en bonen worden er 10 minuten in geplaatst.

De timing en het schema van het planten van bonen

bonen in rijen plantenIn verschillende regio’s valt de timing van het planten van peulvruchten in de volle grond niet samen. In de omstandigheden van Centraal-Rusland met een gematigd landklimaat begint de periode in de regel eind april of begin mei. Maar als je ze elke maand in de volle grond plant, kan het gewas (in technische rijpheid) in de meeste delen van het land tot halverwege de herfst worden geoogst..

Vroeg in het voorjaar planten heeft verschillende voordelen:

 • planten hebben minder last van bladluizen;
 • hogere productiviteit;
 • de zaden zijn groot, ze bevatten meer eiwitten, zetmeel, lipiden;
 • de mogelijkheid om meerdere oogsten te verkrijgen.

zaailingen van bonen

Het is gebruikelijk om zaden op verschillende manieren te planten, afhankelijk van de gekozen landbouwtechnologie voor het telen van bonen:

 1. Tape methode. Er worden banden gemaakt met een afstand van 70 cm, de rijafstand moet minimaal een halve meter zijn. En de afstand tussen de nesten in één rij is niet meer dan 15 cm. Er worden niet meer dan drie zaden in elk van hen geplaatst.
 2. Landingspatroon met twee regels. Bonenzaden worden geplant op speciale bedden met inachtneming van een bepaalde zaaidichtheid, die voor grote variëteiten 20 zaden per 1 m² is, en voor dwergvariëteiten – 28 zaden per 1 m².
 3. Vierkant geneste methode. Zaden worden in 3 stukken in de hoeken van een vierkant van 70 cm x 70 cm geplaatst.zaailingen van bonen

Bonen mogen niet eerder dan een jaar of twee in met mest bemeste grond worden geplant..

Bonenverzorging

bonen zorg

Na het aanbrengen van complexe minerale meststoffen op de bodem, hebben peulvruchten geen gebrek aan voedingsstoffen, hun ontwikkeling is veel actiever:

 1. Bij het zaaien in rijen, voor elke 2 m, 1 theelepel nitroammophoska . toevoegen.
 2. Breng tijdens het graven van de site voor de winter nitrofosfaat aan, 5-7 g / m².

Een paar weken na het verschijnen van scheuten, om de voedingswaarde van de grond te verhogen, voegt u (in de vorm van een oplossing) toe tot 1 m²:

 • superfosfaat (25-30 g);
 • ammoniumnitraat (5-9 g);
 • kaliumchloride (5-10 g).

Op veengronden is het noodzakelijk om aanvullend meststoffen met micronutriënten toe te passen die koper bevatten.

Wanneer bonen bloeien en vrucht dragen, moeten ze voor het nodige bodemvocht zorgen, omdat tijdens een droogte fruit en bloemen eraf vallen. Het is voldoende om 2 keer per week water te geven, 1 emmer water per 1 m².

Betrouwbare bonenrassen voor opplant

heerlijke bonenOnder de variëteiten van groentebonen zijn vroeg, middenvroeg, middenseizoen en laat. Ze worden geselecteerd afhankelijk van de geografische ligging van het gebied, de kenmerken van de bodem op de site en natuurlijk op basis van persoonlijke voorkeuren..

Black Russian – de oudste variëteit, vroege rijping. Verschilt in stabiele vruchtvorming. Meestal geteeld in de noordelijke regio’s van het land. De hoogte van de stengel bereikt 70 cm en kan binnen anderhalve maand na het planten worden geoogst. Vruchten zijn klein, ze bevatten meestal niet meer dan 3-4 granen. De vlezige kleppen hebben geen perkamentlaag, daarom worden ze in technische rijpheid bewaard of worden er verschillende gerechten van bereid..Russische zwarte bonen

Velena is een middelvroege bonensoort. De eerste oogst kan binnen 65 dagen na het planten in de grond worden geoogst. En in het stadium van zaadrijping – na 85 dagen. Licht vertakte stengels, groeien tot 1 m, opbrengst bereikt 0,8 kg/m².Velena bonen

Driemaal wit – halfrijpe variëteit, van ontkieming tot melkwasrijpheid van fruit ongeveer 90 dagen. De hoogte van een rechtopstaande, middelbladige plant is ongeveer 1,2 m. De bonen zelf zijn groen, de kleppen zijn dik. De zaden zijn groot, wit. De opbrengst van het ras is maximaal 0,8 kg / m². Het ras is resistent tegen de meest voorkomende ziekten. Het wordt praktisch niet beschadigd door snuitkevers en erwtenkevers..driedubbele witte bonen

Deze variëteiten zijn geschikt voor het telen van bonen in het land in de regio Moskou en in de regio Non-Black Earth. Ze hoeven niet zorgvuldig te worden verzorgd. Het is voldoende om de grond na hevige regenval los te maken en op tijd water te geven tijdens de droge periode. Om ervoor te zorgen dat de bonen sneller peulen vormen, knijpt u na het verschijnen van de eierstokken in de toppen van de planten.

Wanneer bonen planten in Siberië?

bonen verbouwen in SiberiëHet continentale en sterk continentale klimaat van Siberië is behoorlijk hard, ondanks alle veranderingen die de afgelopen jaren op de hele planeet hebben plaatsgevonden. Erwten en bonen in Centraal- en Oost-Siberië moeten in het tweede decennium van mei in de volle grond worden geplant, wanneer er geen gevaar meer is voor terugkerende vorst. Het is beter als de voorgangers pompoen of nachtschade zijn – aubergines, tomaten, paprika’s, aardappelen.

Het planten en verzorgen van bonen in het open veld wordt overal uitgevoerd. Droge zaden worden meestal geplant. Maar in bijzonder koude jaren gebruiken ze de zaailingmethode – ze kweken zaailingen in turfpotten. De afstand tussen de nesten is minimaal 10 cm, de zaden worden 2,5 cm begraven, de rijafstand is ongeveer 20-25 cm.

De grillen van het Siberische weer dwingen veel tuinders om de aanplant te beschermen tegen destructieve koude kiekjes. Tijdelijke lichte schuilplaatsen worden over de bedden gebouwd van niet-geweven materialen, of de nesten worden bedekt met zaden met gesneden flessen en blikjes.

Bonen planten en verzorgen in het open veld om de kwaliteit te verbeteren – video

Adblock
detector