eerste november sneeuw In november, wanneer de oogst wordt geoogst, lijkt het alsof de zomerbewoner aan rust kan denken. Maar lege bedden, zomerhuisjes en geoogste groenten vragen om aandacht. In de zomerbewonerskalender voor november staan ​​nog heel wat belangrijke zaken die niet uitgesteld kunnen worden aan de vooravond van de winter..

Voor de winter zaaien van groenten, uien en wortelgewassen

uien planten in de herfst Totdat de kou kwam, maar de actieve vegetatie van planten al is geëindigd, wordt pre-winter zaaien van wortelen en uien, bieten, spinazie, peterselie, dille en andere groene gewassen uitgevoerd. Het maakt niet uit of er ‘s ochtends sporen van de eerste nachtvorst zichtbaar zijn op de grond. Ze zijn niet bang voor zaden, onder een laag nog warme losse grond en mulch. Maar de kou tot de lente zal het zaad redden van ontkieming, en in de lente zullen geharde zaailingen bijzonder vriendelijk en vroeg zijn. Voor het zaaien:

  • de aarde wordt vooraf zorgvuldig uitgegraven;
  • humus-, kalium- en fosformeststoffen worden op de bedden aangebracht;
  • de grond is geëgaliseerd en de groeven zijn gemarkeerd.

In de grond ingebedde zaden worden bovendien gemulleerd met een laag humus, turf of rotte compost.

Begin november, voordat de grond bevriest, kun je kleine plantuien planten. Bollen met een diameter tot 2 cm worden begraven met 4-5 cm. Er blijft een opening van 15-20 cm over tussen de rijen en individuele uien. Na het planten worden de ruggen dicht bestrooid met humus of turf.

November werk aan tuinbedden

late kool verwijderenLate kool is de laatste die de landtuin verlaat. Ze zijn minder bang voor kleine vorst dan andere groenten, maar een ernstige temperatuurdaling dreigt de oppervlaktebladeren te beschadigen. Dergelijke kool wordt slechter bewaard, daarom wordt hij begin november gekapt, waardoor er slechts een paar centimeter stronken onder de kop achterblijven. Bladeren, opgedroogd, verrot en beschadigd door insecten, worden gesnoeid, samen met de overblijfselen van stengels en wortels worden ze vernietigd.

minitool om aan de bedden te werkenMoestuin bevrijd van de oogst voor het begin van de winter:

  • ontdaan van plantenresten, die ofwel naar compost worden gestuurd of worden verbrand, waardoor waardevolle as wordt verkregen;
  • gegraven op een volle bajonetschop.

Als er graspaden op de site worden gelegd, is het beter om ze ook “onder een schop te leggen”. Zo’n maatregel helpt bij het wegwerken van onkruid, dat graag wortel schiet en zich vermenigvuldigt op ongerepte plaatsen..

Het is handig om dolomietmeel toe te voegen voor het graven in de herfst. In dit geval hoeft u de kluiten niet te breken. Met het begin van de vorst zullen de meeste schadelijke insecten en schimmels die erin en dicht bij het bodemoppervlak worden gevangen, afsterven.

November: kassen en kassen in de kijker

een kas voorbereiden op de winterIn november vereist de verzorging van de zomerbewoner niet alleen de bedden, maar ook de kassen die overblijven van de zomer, filmkassen en stationaire kassen.

De grond in de kassen wordt ontdaan van toppen, gevallen vruchten van tomaten, komkommers en andere gewassen. Plantenresten worden eruit gehaald en vernietigd. Het graven van de bedden. De film en opvouwbare structuren worden gewassen, gedroogd en opgeslagen.

Stationaire kassen worden van binnenuit gewassen met een desinfecterende oplossing, de houten delen van het frame worden behandeld met fungiciden. Indien nodig worden reparaties uitgevoerd, scheuren worden gesloten, deuren, dwarsbalken worden versterkt. Omdat de vruchtwisseling in dergelijke faciliteiten biologisch is, is diep graven hier niet voldoende. Het is raadzaam om de bovenste laag grond met 5 cm te verwijderen en op te merken met een vers substraat verrijkt met humus, rotte compost, een mengsel van turf met meststoffen. Het is nuttig om kassen af ​​te werpen met een oplossing van fytosporine of een ander preparaat voor bodemaanwinning.

Als de kassen klaar zijn voor het nieuwe seizoen, kunnen er uien in worden geplant om vers groen te krijgen, evenals peterselie, selderij en andere kruiden die voorlopig in de volle grond staan..

Van de bedden tot de opslag: het gekweekte bewaren

we verwijderen aardappelen voor opslagOpslagplaatsen voor groenten en wortelgewassen worden in de zomer klaargemaakt voor de oogst. Ze zijn versterkt en beschermen op alle mogelijke manieren tegen het binnendringen van knaagdieren. Soms komen muizen echter kelders binnen, niet alleen via ondergrondse gangen, maar ook via ventilatie, in zakken met groenten. Als er tandafdrukken op aardappelen, wortelen, bieten, knaagdieruitwerpselen zichtbaar zijn in de schappen, moet u onmiddellijk maatregelen nemen:

  • identificeer en verzegel de bewegingen;
  • vallen opzetten;
  • verspreid vergiftigd aas op plaatsen die veilig zijn voor mensen;
  • sorteer groenten en verwijder degenen die al zijn beschadigd door ongedierte.

In november is het grootste deel van de oogst al opgeslagen. Zomeraardappelen worden als laatste in de kelders neergelaten en koolkoppen worden verzonden. Volle bakken zijn leuk, maar ze mogen niet onbeheerd worden achtergelaten. Regelmatig, vanaf de tweede helft van november, worden groenten onderzocht, gesorteerd en, zo blijkt, bedorven, verwijderd. Als dit niet wordt gedaan, zal rot zich snel verspreiden, waardoor de zomerbewoner een aanzienlijk deel van het gekweekte wordt beroofd.

Zorgen voor de volgende oogst

we verwijderen zwerfvuil van de bedden en het terreinOm het rijpingsproces te verlengen en te beschermen tegen uitspoeling, wordt de compost vóór het begin van regen en vorst bedekt met folie of ander vochtbestendig materiaal..

Door inseminatie door schadelijke schimmels zijn de toppen van aardappelen, tomaten, komkommers, courgettes en pompoenen, koolstronken en tal van andere plantenresten niet geschikt voor compostering. Het is beter om het te verbranden, zoals de takken die overblijven na het snoeien van tuinbomen en struiken. De resulterende as wordt ofwel op de grond aangebracht of tot de lente bewaard om in het volgende seizoen als waardevolle kalium-fosformeststof te worden gebruikt..

Het is belangrijk om het tuingereedschap schoon te maken, af te spoelen en te drogen na het voltooien van werkzaamheden in de tuin. Schoppen, zagen, bijlen en schoffels en ander gereedschap herbergen. Tuingereedschap wordt verwijderd voor opslag.

Als u dit zomerseizoen voltooit, vergeet dan het volgende niet. Vóór het begin van de vorst wordt de grond voorbereid op toekomstige zaailingen. Gevulde zakken kunnen op elke geschikte plaats worden opgeslagen, bijvoorbeeld op een balkon of in de kelder van een stadshuis, in een garage of in een landhuis.

Wortelen zaaien in november – video