Zomerbewonerskalender november: tuinieren

tuin in november Het oogsten is al lang voorbij, het vallen van de bladeren is opgehouden en de zomerhuisjestuin bereidt zich voor op het begin van een lange periode van rust. Om de fruitbomen en struiken volgend voorjaar goed uitgerust, sterk en gezond binnen te laten komen, zal de zomerbewoner in november hard moeten werken.

November zorg voor bomen en struiken in de tuin

bladeren en takken in de tuin schoonmaken Op de kale kronen is als nooit tevoren goed te zien:

  • takken aangetast door korstmossen, ongedierte;
  • gebroken of gedroogde scheuten;
  • plaatsen van ophoping van insecten die zich al comfortabel hebben verzameld voor de winter.

In het late najaar heeft de zomerbewoner een geweldige kans om de tuin te verbeteren door alles te verwijderen dat volgend jaar voor veel problemen kan zorgen. Droge twijgen en gezaagde takken met sporen van bezonken insecten worden verbrand. In de tuin, vooral onder de kronen, worden gevallen bladeren zorgvuldig en zorgvuldig verzameld, die een toevluchtsoord worden voor pathogene schimmels en allerlei soorten ongedierte. Ze worden ook naar het vreugdevuur gestuurd..

De stammen van volwassen bomen, als dit nog niet eerder is gedaan, zijn witgekalkt. Stamcirkels onder bomen zijn dicht bedekt met turf, naalden, stro, zaagsel.

druiven snoeien voor de winterZaailingen die pas dit jaar de tuin zijn binnengekomen, hebben een zeer delicate bast en kunnen last hebben van zonnebrand. Daarom is het beter om ze niet wit te wassen, maar om ze te bedekken met speciale hoezen, naaldboomtakken, of ze in een dicht niet-geweven materiaal te wikkelen, nadat ze eerder de zijscheuten hebben vastgebonden en naar de hoofdgeleider getrokken. Dit voorkomt dat de kroon breekt tijdens sneeuwval, beschermt tegen vorst, verraderlijke lentezon en knaagdieren..

We mogen de struiken niet vergeten. In november is het nog steeds mogelijk om druiven, bramen en sommige thermofiele frambozen te graven en te bedekken.

Hoe sneeuw in de tuin te bevatten en te gebruiken?

eerste sneeuw in de tuinDe eerste sneeuw die in de late herfst valt, is van korte duur. Meestal smelt het snel, maar als je de stammen ermee bedekt, zal zelfs een klein verenbed helpen de basis van de struiken, entplaatsen op zaailingen, volwassen bomen te beschermen tegen beschadiging en barsten van de schors door bodemvorst. Een sneeuwdek vormt een aanvulling op de laag humus, turf, compost.

Aardbeienbedden zijn de moeite van het bekijken waard in november. Na de regens wordt de aarde verdicht, een deel van het gebladerte verwelkt. Ze worden duidelijk zichtbaar, vooral op plantages die in de herfst zijn getransplanteerd, boven de grond zijn verheven, kale plantvoeten. Om volgend jaar niet het hoofd te bieden aan de bevriezing van bessengewassen, zijn de bedden dicht bestrooid met turf, stro of gewone grond vermengd met verrotte compost.

In de hele tuin is het handig om schilden te plaatsen om sneeuw op te vangen en jonge planten te beschermen tegen breuk. Als dergelijke structuren niet van tevoren zijn voorbereid, wanhoop dan niet. Door de koude lucht te stoppen en zoveel mogelijk sneeuw te verzamelen, kunnen de takken in het pad van de wind worden gevouwen. Zelfs in milde, sneeuwloze winters zullen sneeuwbanken groeien in de buurt van kunstmatige barrières. Sneeuw van hen is gemakkelijk onder de kronen te gooien om tuinaanplant te beschermen..

Stekken oogsten van tuinbouwgewassen

voorbereiding van stekken voor vermeerdering

Snoeien in de herfst is een geschikte tijd om gezonde jaarlijkse scheuten te oogsten voor toekomstige transplantatie. Fruitbomen slaan in de winter veel voedingsstoffen op. Ze helpen de stekken goed te overwinteren en in het voorjaar op een nieuwe plek wortel te schieten..

In november worden appel, peer, kers en andere soorten steenfruit stekken. Als de herfst warm is en het gebladerte recentelijk is gevallen, is het niet te laat om de stengels van druiven te snijden voor het planten in de lente..

Plantgoed wordt geoogst op een droge, relatief warme dag, wanneer de gesneden scheuten niet kunnen bevriezen. Stekken zijn verdeeld in variëteiten, verzameld in trossen, vastgebonden en in folie gewikkeld. In deze vorm blijft het plantmateriaal tot de lente in een gewone kelder of in speciale greppels van ongeveer een halve meter diep. De bodem is dicht bekleed met zand en vervolgens worden gelegde bundels stekken bedekt met aarde, stro, gebladerte. Bovenop is een shelter gemaakt van vochtbestendig materiaal..

Opstelling van feeders en bescherming tegen knaagdieren in de tuin

vogelvoeders in de tuinDe tuin trekt van oudsher veel ongedierte aan. In de winter is het een favoriete habitat voor knaagdieren. Voorstedelijke gebieden worden bezocht door hazen, aangetrokken door de sappige bast van fruitplanten. Muizen nestelen zich bij de wortels en gebruiken een laag mulch, bladeren, stro en sneeuw als een warm huis en een uitstekende voedselbron.

Een betrouwbare omheining beschermt de beplanting tegen de aanvallen van ongedierte met oren. Het is veel moeilijker om met muizen te vechten. In november wordt de tuin grondig ontdaan van dode planten, gebladerte en ander vuil. Ga dan verder met persoonlijke boombescherming. Hun stammen zijn omwikkeld en strak, iets onder het maaiveld, vastgebonden met krantenpapier, stroken dakbedekking, dicht afdekmateriaal of geotextiel. Vervolgens wordt de basis van de stam besprenkeld met aarde en onder een laag mulch, stro of andere isolatie wordt vergiftigd knaagdieraas verspreid.

U kunt voorkomen dat insecten zich in het voorjaar in de herfst nestelen door vogelvoeders in de tuin te hangen. Voor hen kiezen ze voor stille, windbeschermde hoekjes en vullen ze regelmatig aan. Gewend aan heerlijk voederen in de winter, zullen de vogels hier zeker vliegen met het begin van warmte om de bomen vrij te maken van wakkere kevers, bladluizen en andere ongenode gasten..

Fruitbomen verwerken in november – video

Adblock
detector