het planten van ziziphus op de Krim Ziziphus groeit van nature in Aziatische landen. Deze cultuur is zeer droogtebestendig en pretentieloos om voor te zorgen. Vanwege zijn zoete vruchten en hoge opbrengsten verspreidde de Chinese dadel zich snel naar Amerika en de Middellandse Zee. In Japan wordt deze cultuur meestal “unabi” genoemd, in andere landen wordt het “zhuzhuba” genoemd.

In 2016 werd aan de zuidkust van de Krim een ​​plantage van exotische bomen aangelegd, die bijna 6 hectare besloeg. Het kweken en verzorgen van ziphus op de Krim levert geen bijzondere problemen op, omdat de klimatologische omstandigheden van het schiereiland volledig geschikt zijn voor de groei en vruchtvorming van Chinese dadels..

Nuttige eigenschappen van ziziphus

ziziphus-vruchten hebben gunstige eigenschappen De plant behoort tot de duindoornfamilie, de vrucht is een bruine of bordeauxrode steenvrucht. De vruchten van de struik lijken op dadels, maar zijn iets kleiner. Het vruchtvlees van de vrucht is geel, de steen lijkt qua vorm op een amandel.

In de GOS-landen is de Chinese datum niet wijdverbreid. Het wordt gekweekt in sommige buitenwijken, waarvan de eigenaren dol zijn op exotisme. Daarom weten niet veel tuinders wat een ziziphus is. Dit is een zeer nuttige plant, waarvan de vruchten op grote schaal worden gebruikt bij de behandeling van vele ziekten..

De geboorteplaats van de jujub is China, waar de vruchten van deze cultuur worden gebruikt in de volksgeneeskunde. De gunstige eigenschappen van de vrucht werden al in de oudheid opgemerkt..

De Chinese dadel wordt “borstbes” genoemd omdat het long- en hartaandoeningen behandelt..

In de sanatoria van Jalta wordt hypertensie met succes behandeld met de vruchten van de Chinese dadel. Unabi-vruchten bevatten een grote hoeveelheid magnesium en kalium, waardoor het gebruik ervan een positief effect heeft op de hartspier..

Dagelijkse consumptie van 200-300 g ziziphus gedurende drie maanden verlicht hart en hoofdpijn en verlaagt ook het cholesterolgehalte in het bloed.

De voordelen van zizyphus voor tuinders

rijpe vruchten van ziziphusTuinders verbouwen Chinese dadels vanwege hun hoge opbrengsten. Een volwassen struik vormt tot 300.000 bloemknoppen. Zelfs bij een slechte bestuiving levert een driejarige struik tot 15 kg bessen op. Als u meerdere struiken op de site plant, zal de opbrengst vele malen toenemen door kruisbestuiving. Een volwassen ziziphus draagt ​​tot 50 kg fruit.

Het wortelstelsel van de Chinese dadel reikt tot 3 m in de grond, zodat de plant lange tijd zonder water kan. De struik krijgt al het nodige vocht uit de grond. Een van de voordelen van unabi zijn:

  • hoge immuniteit tegen virale en schimmelziekten;
  • het vermogen om voedingsstoffen te absorberen, zelfs van arme gronden;
  • de jujuba-struik geeft een grote hoeveelheid fytonciden af.

overvloedige vruchtvorming van ziziphusHet planten en kweken van ziziphus is niet anders dan de meeste tuinplanten. De belangrijkste voorwaarde voor het rooten en overleven van een zaailing is het vinden van een geschikte plaats voor deze cultuur..

Het is belangrijk om te onthouden dat de ziziphusstruik, hoewel pretentieloos voor de samenstelling van de grond, de plant goed reageert op voeding. Je kunt een zaailing planten in een zandige leem vruchtbare grond, de plant wortelt goed op steenslag beluchte grond.

Plaats voor het planten van ziziphus

Ziziphus-landingsplaatsZiziphus is een lichtminnende plant, dus je moet een zonnige plek kiezen om hem te planten. Zelfs bij de minste schaduw van de plant daalt de opbrengst aanzienlijk.

Het wortelstelsel van de struik is zeer ontwikkeld. In het eerste jaar na het planten van een zaailing of een geënte zaailing in de volle grond, vertraagt ​​​​de groei van het bovengrondse deel van de plant aanzienlijk. Ziziphus unabi besteedt alle voedingsstoffen aan de ontwikkeling van het wortelstelsel. Adventieve wortels verspreiden zich 7 m rond de struik.

Vanwege de ontwikkelde centrale wortel kan jujuba niet worden geplant in moerassige gebieden en in gebieden waar het grondwater zich dicht bij het bodemoppervlak bevindt. Het wortelstelsel van de struik rot door stilstaand water.

Het bovengrondse deel van de plant begint intensief te ontwikkelen in het tweede jaar na het planten. Op vruchtbare grond bloeit de struik in juni van hetzelfde jaar, maar de vruchten zullen zich pas in het derde jaar vormen..

Unabi planten in de volle grond

ziziphus planten in de volle grondHet planten en kweken van ziziphus verschilt niet van het planten van de gebruikelijke fruitgewassen. Een plantgat wordt gegraven onder een zaailing of een plant die op een wilde stam is geënt. Het is gevuld met een mengsel van tuinaarde en bladcompost in gelijke verhoudingen..

Het metabolisme van de Chinese dadel is erg traag, dus de vegetatieve knoppen bloeien in de meivakantie. Een plant met een open wortelstelsel wordt eind mei of begin juni in de volle grond geplant.

Bij het verplanten van een zaailing in de volle grond wordt de wortelhals van de plant niet begraven. In dit geval zal de jujuba een grote hoeveelheid groei geven, die kan worden gebruikt om deze cultuur te verspreiden..

Als u een cultivar van Ziziphus plant die is geënt op een wilde stam op de site, wees dan niet bang om de wortelhals te verdiepen. In tegenstelling tot andere fruitbomen zal dit de opbrengst van de Chinese dadel niet beïnvloeden, maar alleen voordelen opleveren:

  1. Door de geënte plant met 40-50 cm te verdiepen, ben je verlost van wilde stekelige groei.
  2. Jujuba is bestand tegen vorst tot 25 ° С. Als het bovengrondse deel van de begraven plant desondanks bevriest, zal de gekweekte stam in de grond niet lijden en nieuwe scheuten geven. Je kunt er de kroon van opnieuw vormen..
  3. De gecultiveerde stengel van de plant zal nieuwe adventieve wortels neerzetten. Als er scheuten uit gaan, is het een variëteit en geschikt voor reproductie..

Na het planten van ziziphus unabi in de volle grond en de eerste bloei, kun je beginnen met het vormen van de kroon van de plant.

Snoeien en vormgeven van de kroon van een Chinese dadel

vorming van de kroon van ziziphusZiziphus heeft een sterk immuunsysteem, waardoor de plant niet vatbaar is voor infectie door schimmel- en virusziekten. Alleen formatieve snoei wordt uitgevoerd: takken die in de kroon groeien, worden verwijderd.

Er zijn twee manieren om de kroon van een plant te vormen: als ziziphusboom en als struik. In het eerste geval worden alle scheuten op de hoofdstam verwijderd, waardoor drie tot vier skeletachtige takken op een hoogte van 50 cm van het grondoppervlak achterblijven. Bij de tweede vormingsmethode worden de onderste takken niet volledig afgesneden, maar alleen ingekort, waardoor de struik een nette vorm krijgt.

Ziziphus uit zaden kweken – video