Zaaien van zaailingen in Moskou - de voor- en nadelen van de methode

zaden op toiletpapier Veel tuinders zijn bezig met het zelf kweken van zaailingen. Niet alle beginners doen het de eerste keer. Soms gaan er meerdere seizoenen voorbij voordat uitstekend plantmateriaal wordt verkregen. Door de Moskou-methode voor het kweken van zaailingen toe te passen, kun je de meeste typische fouten vermijden die amateur-tuinders vervolgen en uitstekend plantmateriaal krijgen..

Landingstechnologie in Moskou

Om zaailingen in Moskou te laten groeien, heb je nodig:

 • Zaden direct;
 • Polyethyleen (bij voorkeur niet erg dicht);
 • Toiletpapier, om er zaadjes op te leggen;
 • Schaar;
 • Plastic bekers voor verdere ontkieming van zaadmateriaal.

hulpmiddelen voor de methode van Moskou

Voor het planten moet een minikas van polyethyleen worden gemaakt. Om dit te doen, wordt polyethyleen over de gehele lengte in stroken gesneden die gelijk zijn aan de breedte van toiletpapier..

We beginnen met het regelen van zaden voor het kweken van zaailingen:

 • We leggen de stroken uit die uit polyethyleen zijn gesneden.
 • We leggen er toiletpapier op en bevochtigen het licht met water..
 • We plaatsen de beschikbare zaden op voorbereide basis. Minimaal 1,5 cm moet worden teruggetrokken van de rand van het toiletpapier. Het is raadzaam om een ​​afstand van minimaal 4 cm tussen afzonderlijke zaden aan te houden.
 • Bedek het geplaatste zaadje met een tweede laag geprepareerd toiletpapier.
 • De bovenste rij papier, evenals de onderste, is licht bevochtigd met water.
 • De laatste laag wordt weer polyethyleen..
 • We rollen de resulterende strips voorzichtig in rollen en plaatsen ze in wegwerpglazen, voorgevuld met water op ¼ (je kunt aan elke rol een tag bevestigen met de naam en het soort gekiemde zaden).
 • Zaailingen die zijn voorbereid om te groeien, worden in plastic zakken geplaatst en op een warme en lichte plaats geplaatst (bijvoorbeeld op een vensterbank boven een batterij).

Zaailingen volgens Moskou in toiletpapier zijn in deze vorm tot de geboorte van de eerste scheuten en de vorming van kleine bladeren. Vergeet niet om planten te voeden die zich beginnen te ontwikkelen, aangezien er praktisch geen voedingsstoffen in gewoon water zitten. Hiervoor worden vloeibare humusmeststoffen gebruikt..

 1. Het is raadzaam om de eerste voeding uit te voeren op het moment van het openen van de zaden en het verschijnen van spruiten..
 2. De tweede voeding is nodig voor de planten wanneer de bladeren beginnen te groeien..

De concentratie van de gebruikte meststoffen moet de helft zijn van die aangegeven in de instructies. Anders gaan de planten dood. Dit komt door het feit dat de glazen een kleine hoeveelheid vloeistof bevatten en geen vuil..

Vervolgens moeten de zaailingen in potten met aarde worden verplaatst (als er thermofiele planten worden gekweekt die laat moeten worden geplant) en op de gebruikelijke manier blijven groeien tot het moment van duiken naar een vaste plaats of onmiddellijk worden overgeplant naar een eerder voorziene plaats.

Het verplaatsen van planten van papier naar een pot aarde is eenvoudig. Om dit te doen, wordt een rol met zaailingen uitgevouwen, de planten worden voorzichtig met een schaar afgesneden en in voorbereide potten verplaatst..

stadia van de Moskouse methode

Voordelen van de Moskou-methode

Elke methode om zaailingen te kweken heeft zijn eigen voor- en nadelen. De voordelen van het zaaien van zaailingen in Moskou zijn als volgt:

 • Door het gebrek aan contact van gewassen met de grond is de mogelijkheid van plantenziekte met een zwarte poot volledig uitgesloten..
 • Zaailingen in wegwerpbekers verminderen aanzienlijk de benodigde ruimte, die bijna altijd schaars is in het appartement..
 • Deze techniek is optimaal voor koudebestendige planten die direct na de geboorte van de eerste bladeren de grond in kunnen duiken..
 • Sommige planten, bijvoorbeeld paprika’s en tomaten, waarvan de zaailingen klein en sterk moeten zijn, nemen na het kweken in Moskou-stijl beter wortel..

Nadelen van de Moskou-methode

Elke methode om zaailingen te kweken heeft zowel positieve als negatieve eigenschappen:

 • Door het gebrek aan licht ontwikkelen zich langzaamaan planten die van warmte en licht houden..
 • In toiletpapier ontwikkelt de wortelstok van de plant zich slecht en zijn de stammen sterk uitgerekt.
 • Warmteminnende planten, na ontkieming op rollen en voor het planten op de gekozen plaats, moeten bovendien worden gekweekt in kleine potten met aarde (zoals gewone zaailingen).

Er zijn niet zoveel nadelen aan zaailingen die volgens de Moskou-methode zijn gekweekt, en ze zijn niet significant. Maar de voordelen van deze methode zijn zichtbaar, zelfs voor onervaren tuiniers..

De Moskou-methode kan worden gebruikt voor het kweken van zaailingen van eenjarige en meerjarige bloemen die deze aanpak vereisen, verschillende soorten tomaten en paprika’s, aubergines, alle soorten kool, uien en vele andere groenten. Elke beginnende tuinier kan de planttechnologie aan. Planten groeien robuust en kunnen zelfstandig gedijen in geschikte klimatologische omstandigheden.

Video: Moskou-methode voor het kweken van tomaten

Adblock
detector