Yoshta-variëteiten: beschrijving, nuttige eigenschappen, contra-indicaties

Yoshty-variëteiten om te geven Alle soorten yoshta die er zijn, zijn hybriden van krenten en kruisbessen. De plant combineert de buitengewone voordelen van bessen en een aantrekkelijk uiterlijk, waardoor de plant een decoratie van elke site zal worden..

Yoshta: beschrijving van de plant

hybride van krenten en kruisbessen Hybride veredelingsexperimenten begonnen aan het begin van de 20e eeuw. Niettemin kwam het eerste succes pas in de jaren 80 van de vorige eeuw. Het was toen dat de Duitse wetenschapper Rudolf Bauer een levensvatbare plant ontving die op industriële schaal kon worden gekweekt..

De kwekers kregen de taak om een ​​struik te ontwikkelen zonder doornen, met een hoge opbrengst en met grote bessen met een aalbessmaak. Het resultaat is een mooie, brede, vorstbestendige plant met donkergroene bladeren, bestand tegen ziekten en plagen. Helaas bleken de bessen kleiner dan die van de aalbessen en was de opbrengst vrij laag. Vruchtclusters worden klein en dragen ongeveer 5 bessen.

Yoshta heeft felgele bloemen die in staat zijn tot zelfbestuiving. De bessen van de plant zijn zwart-paars van kleur, vrijwel geurloos, met een nogal zure smaak. Een onbetwistbaar voordeel is het snelle verschijnen van het gewas – al in het tweede jaar na het planten begint de struik vruchten af ​​te werpen.

Yoshta-bessen vallen niet op de grond en de rijping verloopt ongelijkmatig. Hierdoor kun je lang vers fruit oogsten..

De bladeren van de plant zijn vergelijkbaar met aalbessen, maar geurloos. Een ander pluspunt is dat de platen pas laat in de herfst vallen. Een goede verzorging garandeert de levensduur van yoshta tot 30 jaar..

De voordelen en nadelen van bessen

vitamines in yoshta-bessenBessen bevatten veel vitamine C en P, evenals sporenelementen zoals jodium, ijzer, koper en kalium. De vruchten worden zowel vers als ingevroren of gedroogd gegeten. Met deze behandeling blijft de hoeveelheid voedingsstoffen erin vrijwel onveranderd. Joshta wordt ook gebruikt om jam en conserven te maken..

Door hun samenstelling hebben bessen een positief effect op het lichaam:

 • het immuunsysteem versterken;
 • de bloedcirculatie verbeteren;
 • reinig het lichaam van gifstoffen en gifstoffen;
 • ontstekingsprocessen in het lichaam verlichten;
 • normaliseren van het werk van het maagdarmkanaal.Yoshta normaliseert de maagfunctie

Ondanks het nut kan de plant in sommige gevallen schadelijk zijn.. Daarom worden bessen niet aanbevolen voor gebruik wanneer:

 • de aanwezigheid van bloedstolsels;
 • allergieën voor vitamine C;
 • intolerantie voor aalbessen of kruisbessen;
 • de aanwezigheid van een maagzweer of andere ziekten van het maagdarmkanaal.kan niet worden gebruikt voor maagzweren

Yoshta-variëteiten en hun beschrijving

geurige yoshta-besEr zijn relatief weinig yoshta-variëteiten in de wereld. Dit komt omdat de plant zelf een hybride is. Alle variëteiten zijn onderverdeeld in twee soorten: die welke meer op kruisbessen lijken, en die die op aalbessen lijken..

Yoshta-variëteiten EMB

Yoshta-variëteiten EMBHet ras is ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk. Qua uiterlijk lijkt het meer op een bes, hoewel de kleur van de bladeren dichter bij de kruisbes ligt. De plant wordt niet hoger dan 1,7 meter en heeft een diameter van 1,8 meter. Verschilt in een overvloedige oogst en smakelijke, grote bessen. De bloei begint in de derde week van april en duurt tot begin mei. Rijping van bessen vindt meestal binnen twee maanden plaats. De vruchten zijn ovaal met een glanzende schil. Smaak met zuurheid, de consistentie van de bessen is vergelijkbaar met kruisbessen. Het ras EMB onderscheidt zich door zijn bijzondere resistentie tegen ziekten, parasieten en droogte..

Yoshta Johnini

Yoshta JohniniDit is een van de eerste rassen die is veredeld. Struiken verschillen in grootte. De plant wordt ongeveer 2 meter hoog. De bloemen zijn groot, sneeuwwit van kleur. Ze worden verzameld in bloeiwijzen van 3 stuks. De bessen hebben een ronde vorm, ze smaken niet naar kruisbessen of aalbessen. In tegenstelling tot andere soorten yoshta, smaakt de yohini-vrucht ongewoon zoet. Het gewicht van één bes is ongeveer 3 gram. Het ras staat bekend om zijn hoge opbrengst – tot 10 kg kan van een struik worden geoogst. Yohini is niet erg vatbaar voor ziekten en plagen.

Joshta Kroon

Joshta KroonHet ras is gemaakt door fokkers uit Noord-Zweden. Het is een opgaande struik met een diameter van 1,5 meter. De plant heeft een lage opbrengst – er kan niet meer dan 3 kg fruit uit één struik worden geoogst. Kleine bessen met een uitstekende smaak. Ze lijken qua uiterlijk op krenten. Bovendien bevinden ze zich vrij dicht op de tak, wat het verzamelproces bemoeilijkt. Daarom wordt de struik vaak alleen om decoratieve redenen op de site geplant. Een van de voordelen is weerstand tegen vorst en droogte. Ook is de plant resistent tegen ziekten en insecten..

Heesters van het ras Krona zijn ideaal voor het maken van een groene haag.

Andere plantensoorten

Yoshta-variëteiten voor de regio MoskouEr zijn verschillende andere soorten Yoshta die worden gekweekt voor teelt in gebieden met lage luchttemperaturen. Dergelijke struiken hebben een even aantrekkelijk uiterlijk en prachtige bessen..

Er is ook een gele yoshta. Het verschilt in de kleur van bessen en een reeks sporenelementen.

Yoshta-variëteiten voor de regio Moskou:

 1. Yoshta Moro. Een vrij populaire variëteit. De plant groeit tot 2,5 meter hoog, terwijl hij een kleine diameter heeft. De bessen zijn donker van kleur, bijna zwart, met een zweem van lila. In de zuidelijke regio’s draagt ​​de struik sappige, smakelijke bessen, zo groot als een kers. Ze hebben een zoetzure smaak met een helder nootmuskaataroma. Na het rijpen vallen de bessen niet van de takken. In het noorden brengt het ras minder oogst, maar daar wordt het met succes gebruikt voor landschapsarchitectuur..Moro-variëteit
 2. Rekst. De enige variëteit die in Rusland is gefokt, dus ideaal voor teelt in regio’s met strenge winters. Bereikt een hoogte van 1,5 meter, heeft een hoge opbrengst – meer dan 5 kg per struik. Bessen zijn zwart, ovaal van vorm en wegen tot 3 gram. Het kleine formaat wordt gecompenseerd door de uitstekende smaak. Het ras is resistent tegen belangrijke ziekten en plagen, verdraagt ​​​​kou goed. De populariteit van de variëteit Rext Yoshta wordt bevestigd door recensies op internet..cijfer Rext

Welke variëteit u ook besluit om op de site te planten, deze plant zal u geen spijt van uw keuze geven. Heerlijke en gezonde bessen zullen een uitstekende aanvulling zijn op de decoratieve eigenschappen van de struik. En de duurzaamheid en het onderhoudsgemak zullen u aangenaam verrassen.

Heerlijke yoshta-bes – video

Adblock
detector