wortel variëteit canada

Bij het kweken van wortels in een kas en in tuinbedden, proberen zomerbewoners hoogproductieve variëteiten te kiezen die resistent zijn tegen ziekten, pretentieloos zijn in de zorg en een goede oogst van grote wortelgewassen geven. Aan al deze eisen wordt voldaan door het wortelras Canada – een noviteit van de Nederlandse selectie. Het is al populair geworden onder Russische groentetelers vanwege de snelle aanpassing aan alle weersomstandigheden, de constant hoge opbrengst, het aantrekkelijke uiterlijk en de uitstekende houdbaarheid van het gewas..

Wortelras Canada – beschrijving en belangrijkste kenmerken

grote vruchten van wortelvariëteiten canada

Canada f1 is een hybride gemaakt door het Nederlandse bedrijf Bejo Zaden. De rassen Flakke en Shantane werden gebruikt voor veredelingswerk. Hij erfde hun beste eigenschappen – weerstand tegen ongunstige weersomstandigheden, grote vruchtgrootte en goede houdbaarheid van wortelgewassen. In 2001 werd de hybride Canada ingeschreven in het staatsregister van Rusland..

Beschrijving van wortelen Canada:

 1. Het blad van de plant is donkergroen, matig behaard, verzameld in de vorm van een semi-spreidende rozet.
 2. Wortelgewassen hebben een langwerpige cilindrische vorm met afgeronde uiteinden.
 3. De lengte van wortelen bereikt 22-26 cm, tot 4-6 cm in diameter.
 4. De massa van één wortelgewas is 150-180 g, sommige exemplaren kunnen 400-500 g bereiken.
 5. Wortelpulp met een rijke oranje tint met een donkerder centrum.
 6. De schil is dun, gelijkmatig en glad, zonder knobbeltjes, helder oranje van kleur.
 7. Afhankelijk van de groeiomstandigheden en verzorging vanaf één m². u kunt tot 6-8 kg gewas oogsten.

Canada is een midden-late variëteit. Het duurt 90-105 dagen voordat wortelgewassen volledig rijp zijn. Het ras Canadese wortel wordt gekenmerkt door een zeer snelle groei – zelfs bij laat zaaien zal het sneller rijpen dan de vroege soort.

Teeltomstandigheden voor wortelen Canada

technologie voor het kweken van wortel

Wortelzaden Canada f1 m kunnen worden gekocht bij elke tuinier. Het is niet mogelijk om zelf zaad te verzamelen, omdat Canada tot hybriden behoort. Wortelzaden zijn erg klein en hebben geen goede kiemkracht, dus het is raadzaam om zo vroeg mogelijk te beginnen met zaaien..

Noodzakelijke voorwaarden om te groeien:

 1. Canada stelt weinig eisen aan verlichting, dus het kan zowel in zonnige gebieden als in halfschaduw worden geplant.
 2. Wortelen kunnen op elke grond worden geplant, maar groeien het beste op zand- en kleigronden met een lage zuurgraad. Je kunt Canada ook op zwarte aarde kweken.
 3. Het zaaien van wortelzaden wordt uitgevoerd in de tweede helft van april of begin mei. De optimale tijd voor het planten van wortelen voor de winter is eind oktober of de eerste helft van november..

Bij het kweken van de Canadese wortelvariëteit is het erg belangrijk om de regels van vruchtwisseling te volgen, anders kan de opbrengst van de hybride afnemen. Tomaten, aardappelen, uien en verschillende soorten kool worden beschouwd als optimale voorlopers voor wortelen..

Zaadzaaitechnologie

wortel zaden canada

Wortelzaden Canada f1 hebben geen voorbereidende voorbereiding nodig, omdat de fabrikant hier al voor heeft gezorgd. Om de kieming te verbeteren, kan het zaad worden geweekt in warm water of een oplossing van een stimulerend medicijn. Om dit te doen, giet je de zaden in een zakdoek of gaasdoek en laat je ze in de voorbereide oplossing zakken, 2-3 dagen laten staan. Voor het zaaien moeten de zaden grondig worden gedroogd, ze moeten kruimelig zijn..

wortelzaden zaaien

Zaadzaaitechnologie wortels:

 1. Graaf het geselecteerde gebied op en breng tegelijkertijd complexe minerale meststoffen aan.
 2. Geef het voorbereide bed overvloedig water.
 3. Maak groeven op het bed niet meer dan 1-1,5 cm diep. Er moet een afstand van 15-20 cm tussen worden gelaten.
 4. Giet wortelzaden in de groeven – ongeveer 100 zaden per vierkante meter. Dit zal helpen om het uitdunnen van zaailingen en oogstverliezen in de toekomst te voorkomen..
 5. Mulch de bedden met veengewassen.

Voor een snelle ontkieming is het raadzaam om de bedden te bedekken met gewassen met agrofibre of ander non-woven materiaal. De shelter wordt pas verwijderd nadat de eerste groene scheuten verschijnen.

Regels voor wortelverzorging Canada

wortels water geven

De Nederlandse hybride onderscheidt zich door zijn hoge weerstand tegen ziekten en het vermogen om zich aan te passen aan weersomstandigheden. Door de f1-wortels op de juiste manier te planten en te verzorgen, kunt u een recordoogst van grote, zoete wortelen met een lange houdbaarheid telen. Een groentegewas heeft standaard agrotechnische procedures nodig – water geven, voeren, verdunnen en de grond losmaken.

dunner worden van wortelen

Basisregels voor wortelverzorging Canada:

 1. Water geven – De hybride heeft matige watergift nodig. Wateroverlast van wortels mag niet worden toegestaan, anders zullen de wortelgewassen gaan rotten. Het is het beste om de bedden in de vroege ochtend of late avond water te geven..
 2. Topdressing – voor het bemesten van wortels van de Canadese variëteit is het raadzaam om alleen minerale composities te gebruiken. Superfosfaat en ammoniumnitraat worden als de beste opties beschouwd. Canada tolereert geen mest, compost en andere organische meststoffen – ze kunnen eenvoudig het wortelstelsel van de plant verbranden.
 3. Uitdunnen – voor de eerste keer moeten wortelzaailingen 15-20 dagen na hun ontkieming worden uitgedund, met een afstand van ongeveer 2 cm.Het opnieuw verdunnen wordt uitgevoerd wanneer rozetten van 5-6 bladeren worden gevormd, waarbij een afstand van 5-6 cm.Zonder dunner worden wortelen klein, gebogen, de smaak verslechtert.
 4. Losmaken – de grond in het gangpad moet regelmatig worden losgemaakt en al het onkruid moet worden verwijderd. De grond moet licht en luchtig zijn – dit stimuleert de toevoer van zuurstof naar de wortelgewassen en verbetert hun grootte en smaak.
 5. Preventie van ziekten en plagen – de hybride is resistent tegen de meeste ziekten, maar kan worden aangetast door beren en wortelvliegen. Voor de preventie en bestrijding van insecten die al zijn verschenen, kunt u chemische insecticiden of folkremedies gebruiken (houtas, een infusie van waszeep met toevoeging van hete peper).

wortel variëteit canada

Canada is een van de populairste vertegenwoordigers van de Nederlandse selectie. De hybride werd verliefd op Russische groentetelers vanwege de snelle aanpassing aan de weersomstandigheden, pretentieloze teelt en onderhoudsgemak. Canada behaagt de tuinier steevast met een constant hoge opbrengst van grote, zoete en aantrekkelijke wortelgewassen.

Gegraven wortelvariëteit Canada – video