Witte bes - gezonde en smakelijke bessen groeien op uw site

witte besWitte aalbessen hebben een krachtiger wortelgestel dan zwarte aalbessen, daarom kunnen ze met goede en zorgvuldige zorg tot 8 jaar vrucht dragen. Net als veel andere struiken hebben witte aalbessen jaarlijkse bemesting en tijdige snoei nodig. De kwaliteit van het gewas is direct afhankelijk van het naleven van deze voorwaarden..

Witte aalbessen planten – grondbewerking en bemesting

Om ervoor te zorgen dat het planten van de witte bes correct wordt uitgevoerd en de plant perfect wortel schiet op een nieuwe plaats, moet u een goed verlichte, droge plaats kiezen en de grond voorbereiden. Voor deze:

  1. Het vereiste aantal gaten wordt gegraven, waarvan de breedte 50-60 cm is en de diepte 35-40 cm.De bovenste grondlaag is vruchtbaarder, deze is gevouwen aan de rand van het gat en de aarde van de onderste lagen worden gemengd met minerale en organische additieven: van 8 tot 10 kg turf of humus, tot 200 g superfosfaat, 25 g kaliumchloride, tot 40 g houtas. Een belangrijke voorwaarde: de wortels van de witte bes mogen niet in contact komen met minerale meststoffen. Ze zullen het wortelstelsel verbranden en de struik zal pijn gaan doen..
  2. Onder een hoek van 45 graden. de plant wordt in een uitgegraven nis geplaatst, de wortels van de struik worden zorgvuldig verspreid en langzaam bedekt met aarde, laag voor laag, waarbij de aarde zorgvuldig wordt verdicht. Zodat de zaailingen harmonieus in hun “huis” worden geplaatst, kunnen ze tijdens het planten licht worden geschud – hierdoor kunnen de wortels recht worden en zal de aarde de lege ruimtes tussen de wortels gelijkmatig vullen.
  3. De struik wordt een paar centimeter enigszins begraven, zodat nieuwe scheuten op het begraven deel van de struik kunnen verschijnen en het wortelstelsel dikker wordt.
  4. De afstand tussen de struiken moet minimaal 1 meter zijn.

Plantkuil

Verzorging van witte bessen in het voorjaar

Voor de zomerperiode moet de witte bessenstruik van tevoren worden voorbereid. In het vroege voorjaar worden de volgende activiteiten uitgevoerd:

  • Wanneer de eerste knoppen op de takken beginnen te zwellen, kunnen de aalbessen van tijd tot tijd worden bewaterd met heet water, waarvan de temperatuur niet hoger mag zijn dan 70C. De plant zal hier geen last van hebben, maar insectenplagen zullen het wel erg zwaar krijgen.
  • De grond onder de plant moet enigszins worden losgemaakt en bemest met minerale mengsels. Bovenkant van het gecultiveerde land kan worden bedekt met een laag verrot organisch materiaal. Het werkt als een schild tegen insecten, beschermt de wortels op droge dagen en voedt de plant perfect..
  • Op zonnige, droge dagen is het raadzaam om de struik overvloedig water te geven. Witte bessen zijn dol op water. Regelmatig bewaterd, is het in staat om uitstekende, geurige, sappige bessen te produceren..
  • Het is beter om in het eerste jaar bloemen van jonge struiken te plukken om de plant sterker te laten worden. Dan zal de teelt van witte bessen in de volgende jaren geen problemen opleveren..

Witte bes snoeien

Om de struik tot een goede oogst te stimuleren, moet je hem elk jaar bevrijden van oude, zieke takken, waarvan er geen zin meer is.

witte bes snoeienScheuten die 6-7 jaar oud zijn, worden gesneden uit witte bessenstruiken. Ze moeten zorgvuldig tot aan de basis worden gekapt, zonder hennep te verlaten – broedplaatsen voor rot en infectie. Insectenlarven kunnen nestelen op oude scheuten. De uitgedunde kroon van de plant laat goed zonlicht door en draagt ​​goed vrucht.

Snoeien kan in het voorjaar voordat de eerste knoppen verschijnen, in de zomer nadat het gewas is geoogst of in de late herfst als de plant “slapend” is. Meestal verwerken tuinders struiken onmiddellijk nadat de bessen zijn geoogst. Bladeren, onnodige scheuten worden uit de plant verwijderd. De zorg voor witte aalbessen omvat ook extra bodemvoeding. Het is raadzaam om de grond water te geven met oplossingen waaraan minerale en organische meststoffen zijn toegevoegd.

Vermeerderingsmethode witte bes – stekken

krentenstengelNa het planten van verschillende witte bessenstruiken, kunt u stekken gebruiken om hun aantal te vermenigvuldigen. In een volwassen en gevestigde plant worden stekken met 5-7 knoppen zorgvuldig uit het middendeel gesneden.

Als dit in februari gebeurt, zullen de in het water geplaatste stekken wortel schieten. In het voorjaar worden de stekken in vochtige, goed losgemaakte grond geplaatst onder een hoek van 45C.

Zaailingen zijn bedekt met potten of folie en beschermen ze tegen het weer. Als enten in de herfst plaatsvindt, wordt de grond bovendien bedekt met sparrenpoten en beschermd met een laag verrot organisch materiaal.

Stekken worden geplant in een goed verlichte ruimte. De zonnestralen doen wonderen met bessen: ze worden zoet en scherp van smaak. In schaduwrijke delen van de aarde worden de bessen van de plant zuur..

Amateurtuinders sleutelen graag aan witte bessen, omdat ze goede opbrengsten van gezonde en heerlijke bessen produceren die uitstekende bessengelei, jam, tincturen en andere voedingsproducten vormen. De bes is rijk aan nuttige micro-elementen en vitamines, die het menselijk lichaam in de winter hard nodig heeft. Fruitdranken, compotes, jam met thee lessen de dorst perfect, bevorderen het herstel bij verkoudheid, zijn erg lekker en aangenaam. Zowel kinderen als volwassenen zijn dol op witte bessen..

Witte bessenrassen (video)

Adblock
detector