We zoeken uit welke groenten voor de winter kunnen worden geplant en gaan aan de slag

welke groenten kunnen voor de winter worden geplant? De moestuin waar dille, peterselie, radijs, rode biet, aardappelen en wortelen groeien is echt prijzenswaardig. En wat voor soort groen kun je voor de winter planten, zodat je aan het begin van de lente waardevolle producten op tafel hebt staan. De meeste zomerbewoners in de late herfst houden zich alleen bezig met winterknoflook. In het voorjaar zaaien ze de rest van de planten. Inderdaad, op dit moment is de aarde voldoende opgewarmd en een zwoele zomer is niet ver weg. Het enige nadeel is dat je lang moet wachten op de gewenste oogst. Het blijkt dat er een geweldig alternatief is voor lentelandbouw dat de moeite waard is om onder de knie te krijgen..

Voor- en nadelen van herfstaanplant van groentegewassen

de voordelen van het planten van groenten en kruiden in de herfst Om een ​​vroege oogst te krijgen, hebben tuinders een nieuwe benadering van zakendoen ontdekt. Ze onderzochten welke groenten voor de winter geplant kunnen worden en zagen positieve resultaten..groentebedden in het vroege voorjaar

Planten planten in de herfst heeft verschillende voordelen:

 • vroege oogst van gewassen;
 • zaadverharding;
 • het gezinsbudget en tijd besparen (groenten en kruiden kopen op de markt);
 • de vruchten zijn groter en het blad is sappiger;
 • vroege opkomst van spruiten beschermt gewassen tegen ongedierte dat nog steeds inactief is;
 • er wordt minder energie besteed aan lentewerk.

bietenbedMaar om helemaal eerlijk te zijn, laten we eens kijken naar enkele nadelen van de herfstlandbouwtechnologie. Helaas kunnen jonge zaailingen last hebben van voorjaarsvorst. Soms werpen gewassen die in de herfst zijn geplant de pijl uit en dragen ze geen vrucht, maar alleen zaden. Sommige gewassen verliezen hun normale opbrengst en zijn ongeschikt voor langdurige opslag. Desondanks weegt de wens om in het vroege voorjaar verse kruiden op tafel te hebben op tegen alle nadelen. Daarom zijn beginnende tuiniers geïnteresseerd in wat er voor de winter kan worden geplant en hoe ze dit op de juiste manier kunnen doen. Eerst zullen we de algemene principes van tuinwerk ontdekken en vervolgens zullen we het plantproces in meer detail analyseren..

Werken volgens de regels

opmaken van beddenEr zijn gedetailleerde instructies voor elk geval, zonder welke u niet succesvol zult zijn. Voordat u doorgaat met het planten in de herfst, moet u de essentie van het hele proces begrijpen..

Het bevat verschillende regels:

 • het kiezen van een geschikte plaats;
 • de timing van het zaaien en planten van groenten;
 • voorbereiding van de locatie;
 • geschikt plantmateriaal;
 • extra onderdak.

herfst landbouwtechnologieBovendien beoefenen sommige boeren niet alleen herfstlandbouw. Soms worden gewassen zelfs in januari gezaaid, zodat de hitte van november de kieming van plantmateriaal niet veroorzaakt..

Om gewassen tegen vorst te beschermen, worden de gaten bestrooid met een grote hoeveelheid aarde..

Voorbereiding van het tuinbed

voorlopige voorbereiding van de beddenVoordat u kiest wat u voor de winter in de tuin wilt zaaien, moet u de site met hoge kwaliteit voorbereiden. Het is goed als hij op een heuvel staat. Maak anders een kunstmatige “dijk”. Hierdoor worden de zaden niet nat en behouden ze hun eigenschappen. Het tuinbed wordt direct na de oogst klaargemaakt, ongeveer 1,5 maand voor het zaaien. Ze graven het goed en verwijderen de wortelstokken van het onkruid.

Omdat de te planten grond los moet zijn, is de kleigrond voorbemest:

 • humus;
 • houtas;
 • turf;
 • minerale stoffen die geen stikstof bevatten.

Zonder topdressing wordt zware grond in het koude seizoen nog dichter, waardoor het moeilijk wordt voor groen om te ontkiemen. Kalk wordt toegevoegd om de zuurgraad van de grond te verlagen. Het oppervlak wordt zorgvuldig geëgaliseerd met een hark.

Als er na de eerste nachtvorst wordt geplant of gezaaid, worden er gaten in de tuin gemaakt. Om te voorkomen dat ze door neerslag worden weggespoeld, afdekken met een film.

Alles op zijn tijd

plantdata voor de winterEen belangrijke succesfactor is de optimale timing van het planten. Het belangrijkste is om te wachten op een stabiele koude luchttemperatuur. Warmte en vochtigheid stimuleren immers de groei van groenten en kruiden. Als gevolg hiervan kunnen ze overlijden. De regio van verblijf beïnvloedt de tijd van de herfstaanplant. In de regio Leningrad begint het bijvoorbeeld 2 weken eerder dan in de regio Moskou. En de zuiderlingen gaan veel later aan de slag. Optimale temperatuurmetingen van -2 tot + 3 ° C dienen als richtlijn..

De keuze van plantmateriaal

selectie van kwaliteitszadenPopulaire wijsheid zegt: “Alles wat blinkt is geen goud.” Daarom is het erg belangrijk om erachter te komen welke zaden voor de winter in de tuin worden geplant..

Er zijn verschillende bezienswaardigheden:

 • winterhard;
 • bestand tegen schieten;
 • gecoate korrels.

Daarnaast is er iets meer plantmateriaal nodig dan in het voorjaar. Soms sterven of rotten granen door overmatig vocht. De pakketten geven meestal het gewicht van het product en de voorwaarden aan.

In tegenstelling tot het planten in de lente, zijn de zaden niet voorgeweekt. Alle noodzakelijke processen vinden direct in de tuin plaats.

Welke groenten kunnen worden geplant voor de winter: advies van ervaren tuiniers

lentescheuten van peterselieDe meeste zomerbewoners proberen het hele seizoen verse kruiden in te slaan. Daarom zaaien ze ze in de herfst. Deze technologie verhardt en verlost de plant van veel infecties. En in het vroege voorjaar verschijnen er verse vitamineboeketten op tafel. Het is echter belangrijk voor beginnende tuiniers om te weten welke groenten vóór de winter kunnen worden geplant en in het voorjaar om overvloedige oogsten te verzamelen..

Op het grondgebied van de middelste rijstrook verdragen dergelijke pittige gewassen de kou met succes:

 • Dille;
 • peterselie;
 • salade;
 • zuring;
 • koriander.

De opbrengst is direct afhankelijk van de keuze van het plantmateriaal. Bijzonder geschikt zijn planten die bestand zijn tegen stalking. Bovendien moeten ze zich intensief ontwikkelen en behoren tot vroegrijpe gewassen. Met dille als voorbeeld zullen we het proces van het planten van groenten in de herfst analyseren.

Een pittig kruid met een exquise aroma

dille scheutenWanneer de vraag rijst wat er vóór de winter in de tuin moet worden geplant, wordt prioriteit gegeven aan dille.

Voor het bedrijfsleven worden koudebestendige rassen gebruikt:

 • “Aurora” (greens zijn klaar in 21 dagen na ontkieming);
 • “Een vroeg wonder” (in een maand groeit het tot 30 cm hoog);
 • “Paraplu” (verdraagt ​​gemakkelijk temperatuurveranderingen);
 • “Grenadier” (geurig blad klaar in 35 dagen).

Daarnaast planten experts laatrijpe variëteiten zodat het groen het hele seizoen op tafel staat. Deze omvatten “Salut”, “Buyan”, “Borey”. Culturen hebben tijd om sterker te worden voordat de vroegrijpende greens “paraplu’s” weggooien.

Dille zadenMeestal ontkiemen dillezaden bij + 3 ° C. Daarom worden ze gezaaid met constante snelheden van -3 ° C ‘s nachts en 0 ° C gedurende de dag. De zaden worden neergelaten in gaten tot 3 cm diep.De rijen worden op een afstand van ongeveer 20 cm geplaatst.Desgewenst wordt dille op een waaierachtige manier gezaaid. De zaden worden gemengd met zand en verspreid over het tuinbed. Van bovenaf is de site bedekt met mulch.

Peterselie, sla en spinazie

welke groenten kunnen worden geplant voor de wintersalade?Wie niet van de geur van dille houdt, kan naar andere gewassen kijken. De beroemde peterselie “komt bijvoorbeeld tot leven” bij een temperatuur van + 2 ° C. En het gebladerte verdraagt ​​op wonderbaarlijke wijze vorst van -9 ° C. Groenen worden gezaaid in gaten van 1,5 cm diep. De afstand tussen hen is ongeveer 25 cm. Per 1 m² is 1,5 g zaden nodig.

Geschikte rassen voor herfstzaai:

 • “Aster”;
 • “Briesje”;
 • “Gewone plaat”;
 • Esmeralda.

Liefhebbers van delicaat groen planten sla voor de winter, die eind mei in de tuin rijpt. De zaden zijn zeer koudebestendig. De cultuur wordt gezaaid bij een stabiele temperatuur van -2 tot + 2 ° C. De korrels worden in groeven gelegd, 2 cm diep. De opening tussen hen is gemaakt tot 40 cm.

De meest gebruikte soorten zijn:

 • “Vitamine”;
 • “Sonate”;
 • “Rhapsodie”;
 • “Festival”.

spinazieVelen zijn verrast dat spinazie ook voor de winter in de tuin kan worden geplant. Het wordt gezaaid eind september of begin december (afhankelijk van de klimatologische omstandigheden). Met de eerste optie kan de plant een bladrozet vormen, die met succes overwintert onder een laag sneeuw. In het voorjaar zal het direct groeien en na 10-15 dagen zal er vers spinazieblad op tafel verschijnen. Wanneer de plant in december wordt geplant, zullen de korrels met de komst van warmte uitkomen en zich snel ontwikkelen. Als gevolg hiervan oogsten tuinders vroege gewassen spinazie en genieten ze van de voortreffelijke smaak..

Vroege groenten trending

herfst planten van groentenMet het begin van de lente hebben tuinders veel werk. Om verstandig met hun energie om te gaan, doen ze een deel van het werk in de late herfst. Hierdoor worden vroege oogsten van groenten verkregen. We zullen in detail ontdekken wat er vóór de winter in de Oeral en op de middelste breedtegraden kan worden geplant, behalve knoflook.

Wortel

wortelen zaaien voor de winterEn welke gewassen worden voor de winter in de buitenwijken gezaaid? Traditioneel oefenen zomerbewoners met het planten van wortels. Het wortelgewas wordt in de bedden gezaaid, waardoor het aantal zaden met bijna 1,5 keer toeneemt. Ze worden gemengd met zand of zaagsel, waarna ze in gaten van 15 cm diep worden gezaaid.In het vroege voorjaar komen de sterkste exemplaren naar de oppervlakte. Verdikte gewassen worden uitgedund, waardoor er gaten van 5 cm tussen de planten ontstaan.

biet

bieten zaaien voor de winterIemand zou kunnen denken, is het mogelijk om voor de winter bieten te planten en een overvloedige oogst binnen te halen? Tuinders oefenen deze optie al heel lang uit. De plant is vorstbestendig en gemakkelijk te verzorgen. Na een grondige grondbewerking wordt het gewas in de late herfst in de volle grond gezaaid. Indien nodig worden de bedden bedekt met gevallen bladeren, stro of mulch.

Radijs

radijs zaaien voor de winterDeze sappige en levendige groente opent meestal het lentesaladeseizoen. Helaas gunt niet iedereen zich zo’n “luxe”. Is het mogelijk om voor de winter radijs te planten om geld te besparen? Natuurlijk. De cultuur wordt gekenmerkt door een hoge weerstand tegen vorst. Meestal wordt gezaaid bij een temperatuur van + 3 ° C in de gaten of op een waaiervormige manier. Indien nodig worden de bedden geïsoleerd met gevallen bladeren en stro.

Erwten

erwten zaaien voor de winterDe plant behoort tot warmteminnende gewassen. Daarom worden erwten in de noordelijke regio’s niet vóór de winter gezaaid. Op het grondgebied van de zuidelijke regio’s wordt de procedure beoefend met extra onderdak. Na het planten moeten de bedden worden gemulleerd om de erwten te beschermen tegen temperatuurveranderingen. In het voorjaar wordt de beschutting verwijderd en wordt organische bemesting geïntroduceerd. Het resultaat is een vroege oogst..

Hoe verstandig zijn de groenten en fruit die de mens eet, gemaakt. Sommige ontwikkelen zich alleen in het warme seizoen. Anderen zijn comfortabel, zelfs in de winter. Het blijkt dat peterselie, spinazie, dille en een aantal groenten in de late herfst kunnen worden gezaaid. En verzamel aan het begin van de zomer een overvloedige oogst. Laten we onze kans dit jaar niet missen.

Video-advies – welke greens kunnen worden geplant voor de winter

Adblock
detector