We bestuderen de teelt van klimop budra om de landelijke tuin te versieren

groeiende budra klimop Ivy budra is een groenblijvende plant die vaak wordt gebruikt als sier bodembedekker gras in een zomerhuisje. Het kweken van klimop budra helpt niet alleen om de tuin te versieren, maar ook om de bloembedden te beschermen tegen overmatige uitdroging en onkruidgroei.

Botanische beschrijving van klimop budra

plant in de familie van lamines Ivy budra behoort tot groenblijvende, kruidachtige vaste planten van de Yasnotkovye-familie. De wilde plant is wijdverbreid in de Kaukasus, Noord-Amerika, Oost- en Centraal-Europa en Azië..

De belangrijkste kenmerken van klimop budra:

 1. Planthoogte is 40-70 cm Rechtopstaande takken.
 2. Stengels zijn dun, tetraëdrisch, kruipend over de grond in groene, groenachtig witte of karmozijnrode kleur.
 3. De bladeren zijn klein van formaat, hartvormig, met golvende randen. Gebladerte bevindt zich op bladstelen, paarsgewijs op de stengel geplaatst.
 4. Een vaste plant bloeit in mei, de bloei duurt tot ongeveer augustus. Ivy budra heeft kleine bloemen van een paars-lila of blauwe tint.
 5. Na het einde van de bloei op de plant rijpen de vruchten – kleine zaad “bolletjes” van bruine kleur.

bodembedekker budra klimopBij het kweken van budr wordt klimop meestal gebruikt als een bodembedekkende sierplant, pretentieloos in de zorg en resistent tegen verschillende ziekten. Budra kan ook een geweldig element zijn bij het maken van rotstuinen..

Plantensoorten

soorten budra voor een zomerhuisje

In de natuur zijn er ongeveer 10 soorten Budra, die elk hun eigen botanische kenmerken hebben:

 1. Ivy budra is een plant tot 40 cm hoog met een aangenaam muntaroma. De stengels zijn iets boven de grond verheven, met talrijke takken en ronde of niervormige bladeren op korte bladstelen. Lila-blauwe bloemen.
 2. Gemeenschappelijke budra is een vaste plant die 30-40 cm hoog wordt. Het heeft kruipende stengels en opgaande, bloeiende scheuten. Bladeren zijn reniform of hartvormig, bloeiwijzen kunnen wit, scharlaken, lilablauw of paars zijn.
 3. Bonte budra is een sierplant die lage “tapijten” vormt tot 10-20 cm hoog Kruipende stengels met talrijke takken.

Bonte budra wordt veel gebruikt op het gebied van landschapsontwerp. Deze plant wordt gebruikt voor het decoreren van voortuinen, steenachtige en houtcomposities..

Groeiende klimop budra

groeiende budra klimop

Bij het kweken van klimopboeddha in een persoonlijk perceel, moeten verschillende regels in acht worden genomen om de actieve groei van de plant te garanderen:

 1. Vaste plant stelt geen eisen aan de samenstelling van de grond en kan dus in vrijwel elk gebied geteeld worden. Bij thuiskweek wordt voor Budra een substraat gemaakt van blad- en drassige grond, humus en zand.
 2. Ivy budra houdt erg van zonlicht. De plant moet minimaal 15-17 uur per dag worden verlicht – maar het licht moet diffuus zijn, direct zonlicht kan brandwonden veroorzaken.
 3. U kunt pas beginnen met het planten van klimop budra nadat de luchttemperatuur buiten minimaal + 10 ° C is en de grond gelijkmatig opwarmt.

Als je budra buiten kweekt, is het het beste om gebieden te kiezen die het grootste deel van de dag gelijkmatig verlicht zijn en onder diffuus zonlicht staan..

Ivy buddha kan thuis gekweekt worden door een pot met plant op een vensterbank aan de zuid-, zuidwest- of zuidoostkant te plaatsen. Op zomerdagen moet de bloem naar de frisse lucht worden gebracht en niet vergeten om hem te beschermen tegen direct zonlicht.

Budra klimop planten

zaaien van klimop budraHet planten van klimop budra in het open veld wordt zowel door zaden als stekken uitgevoerd. Deze plant behoort tot in het wild groeiende gewassen, daarom wortelt hij goed bij elke plantmethode..

Het zaaien van zaden van klimop budra kan zowel in het vroege voorjaar als in de herfst worden uitgevoerd – deze plant onderscheidt zich door een goede winterhardheid, daarom verdraagt ​​​​hij gemakkelijk vorst.

Meerjarige zaden planten:

 • maak het gebied los;
 • onkruid verwijderen;
 • bevochtig de grond;
 • zaai zaden in willekeurige volgorde;
 • bestrooi met een kleine hoeveelheid aarde, licht verdichtend;
 • geef de bedden twee keer per week water voor ontkieming.

Het planten van klimop budra kan met stekken. Om ze te verkrijgen, is het noodzakelijk om van een volwassen plant verschillende scheuten tot 10-15 cm lang te scheiden, die geen bloeiwijzen hebben.

Plantgoed moet in nat zand, turf-zandmengsel of schoon water worden geplaatst. Zodra de wortels op de stekken groeien, kunnen ze in de volle grond worden overgeplant..

Zorgen voor klimop budra na het planten

Ivy budra verwijst naar pretentieloze planten die geen speciale zorg nodig hebben. Het vereist standaard agronomische procedures – matig water geven, topdressing en tijdig snoeien..

Water geven

planten water gevenIvy buddra verdraagt ​​​​langdurige droogte niet goed, daarom mag de grond in het bloembed niet uitdrogen. In de zomer moet de plant minimaal 2 keer per week water krijgen. Overvloedig water geven is vereist van april-mei tot september. Daarna wordt het aantal gietbeurten verminderd, en in de winter stopt het tijdelijk.

Een goede groei en volledige ontwikkeling van klimop budra is alleen mogelijk met voldoende bodemvocht.

Om een ​​optimale vochtigheidsgraad te behouden, moet meerjarig blad van tijd tot tijd uit een spuitfles worden gespoten..

Topdressing

universele meststofIn maart-april wordt de plant “wakker” na de winterrust en begint de fase van actieve groei. Vanaf deze tijd tot eind augustus of begin september heeft klimop budra extra voeding nodig. Het is het beste om complexe minerale meststoffen te gebruiken en deze eens in de 4 weken toe te passen..

Transplantatie en snoeien

snoeien van budraIvy budra heeft geen frequente transplantaties nodig, dus deze procedure mag alleen worden uitgevoerd als dat nodig is. Een vaste plant kunt u het beste in april of mei verplanten, wanneer een stabiele warme luchttemperatuur is bereikt..

Om een ​​​​mooie en nette struik te vormen, wordt klimopvormige budra bijgesneden. De optimale tijd om te snoeien is maart of april, voordat de plant actief begint te groeien. Tijdens het snoeien worden alle zieke, uitgedroogde scheuten verwijderd. Je kunt ook enkele gezonde takken afknippen en als stek gebruiken om te planten..

Ziekten en plagen

de plant is resistent tegen ziekten en plagenIvy budra onderscheidt zich door een goede weerstand tegen ziekten en plagen. Deze plant kan last hebben van wortelrot veroorzaakt door langdurige blootstelling aan direct zonlicht of overtollig vocht in de grond. U kunt rotting bepalen door vergeling en vallend gebladerte..

Ook kan een vaste plant worden aangetast door spintmijten – de belangrijkste reden voor het verschijnen van de plaag wordt beschouwd als onvoldoende vocht in de klimop budra. Ook kan de bloem wittevlieg en bladluizen aanvallen. In dergelijke gevallen worden speciale insecticide preparaten gebruikt om ongedierte te bestrijden..

Ivy budra is een decoratieve groenblijvende plant die pretentieloos is in verzorging en teelt. Het geeft de achtertuin niet alleen een mooie, verzorgde uitstraling, maar voorkomt ook het ontstaan ​​van onkruid in het bloembed..

Klimop budra kweken – video

Adblock
detector