We begrijpen de vraag - is het nodig om de onderste bladeren van de kool te verwijderen?

of het nodig is om de onderste bladeren van de kool te verwijderen Ermoshka zit op één been en hij draagt ​​honderd kleren – zelfs kinderen weten het antwoord op dit raadsel. Maar volwassenen vragen zich nog steeds af waarom de dame van de tuin zoveel outfits nodig heeft. En is het nodig om de onderste bladeren van de kool te plukken? Laten we de koolkast eens nader bekijken.

Waarom heeft een koolkop lagere bladeren nodig?

koolveld In elke plant is de vrucht alleen gebonden als er voldoende bladmassa is gegroeid. Het blad is een onvervangbaar orgaan waarin complexe processen van fotosynthese, gasuitwisseling, verdamping van overtollig vocht en de ophoping van stoffen die nodig zijn voor vruchtvorming en zaadvorming plaatsvinden.

Als je alle opengevouwen bladeren van een jonge koolstruik afsnijdt, zal het proces van kopvorming aanzienlijk worden vertraagd. De plant vertraagt ​​​​de ontwikkeling en begint kracht te verzamelen voor de groei van nieuwe bladeren. Als gevolg hiervan zal de koolkop later krullen dan zijn buren in de tuin en tegen de herfst geen stevige zijkanten kunnen laten groeien..

bladeren brekenAan het einde van de zomer is een vergelijkbare procedure van invloed op de groente niet zo schadelijk. Maar waarom plukken ze de bladeren van kool aan het einde van de zomer of aan het begin van de herfst??

Is het nodig om de onderste bladeren van de kool te verwijderen en in welke gevallen is dit klaar?

of het nodig is om de onderste bladeren van de kool te verwijderenDe ene helft van de tuinmannen dringt aan op het verwijderen van “alle overbodige” uit de schenkvorken, wat dit traditiegetrouw verklaart. De andere helft stelt een redelijke vraag en zet zelfs experimenten op die bevestigen dat koolkoppen met een volledige set bladeren niet slechter aanvoelen dan hun bijgesneden tegenhangers. Laten we specifieke gevallen analyseren.

Oude bladeren met ziekteverschijnselen

oude bladeren afbrekenMeestal wordt de dood van de onderste bladplaten veroorzaakt door vasculaire bacteriose. De ziekte wordt overgedragen door wind en ongedierte. De ziekteverwekker dringt door in plantenweefsels en tast de bloedvaten aan. Een kenmerkend teken van vasculaire bacteriose is gebladerte met gele en droge bruine vlekken..

Dode plantendelen moeten echt worden verwijderd door ze te verbranden of van de site te verwijderen. Maar het is onmogelijk om de ziekte met dergelijke maatregelen te verslaan, omdat de schadelijke bacteriën al diep in de weefsels zijn doorgedrongen. Aangetaste exemplaren worden opgegraven, omdat de kool na verloop van tijd volledig oneetbaar wordt..

Soortgelijke symptomen worden waargenomen bij andere ziekten – rhizoctonia, slijmbacteriose, grijsrot, fusarium, verschillende nematoden.

Het verwijderen van dode delen kan het aantal ziekteverwekkers verminderen en infectie van andere struiken voorkomen, maar planten niet genezen..

Ongediertebestrijding

verwijderen van bladeren beschadigd door ongedierteEen sappige groente is niet alleen geliefd bij tuinders, maar ook bij een verscheidenheid aan rupsen, kruisbloemige vlo, slakken. Moet ik de onderste bladeren van de kool eraf halen om gulzig ongedierte uit de tuin te weren? De kool zelf is immers veel lekkerder en malser.

behandeling van bedden tegen ongedierte

Deze procedure zal helpen om de populatie slakken te verminderen, vooral als je de grond onder de struiken strooit met grofgemalen eierschalen of de korrels van het medicijn “Slug Eater” ontbindt.

Hoofd kraken

behandeling van bedden tegen ongedierteEr wordt aangenomen dat kale vorken helpen om te gaan met scheuren na zware regenval in de tweede helft van de zomer en de herfst. Dit is een zeer controversieel standpunt. Immers, voordat de bladeren werden verwijderd, werd er ook vocht in opgenomen, waardoor de belasting op de kool zelf werd verminderd..

Om scheuren te voorkomen, wordt ervaren tuinders geadviseerd om de wortels gedeeltelijk af te snijden met een schop of de struik iets langs de as te draaien.

Zo wordt de kans op opname van bodemvocht door de wortels verkleind..

Verhoogde opbrengst

het verhogen van de opbrengst van koolSommige zomerbewoners zijn van mening dat snoeien de planten zal dwingen om de volledige stroom voedingsstoffen naar de kool te leiden, waardoor het gewicht toeneemt. Maar talrijke experimenten van amateur-groentetelers suggereren anders. Complete boerenkoolstruik wordt zwaarder dan controles.

De onderste bladeren, niet in een kop gedraaid, vervullen veel functies die nodig zijn voor een plant:

  • deelnemen aan fotosynthetische en metabolische processen;
  • bescherm de grond tegen oververhitting, overmatige uitdroging of wateroverlast;
  • snel overtollig vocht verdampen na zware regenval;
  • accumuleren veel vitamines en waardevolle mineralen, geleidelijk overgaand in de koolkop.

Hierbij moet worden opgemerkt dat de kool zelf niet deelneemt aan de genoemde functies. Tuinders, die deze subtiliteit begrijpen, vragen zich niet langer af of het nodig is om de onderste bladeren van de kool te plukken. Integendeel, ze proberen zoveel mogelijk groene massa te behouden..

Landbouwtechnische fouten

succesvolle teelt van koolModerne tuiniers zondigen met buitensporige ruimtebesparing en planten groenten zonder rekening te houden met de aanbevelingen van landbouwkundigen. Als gevolg hiervan beschaduwen de rijkelijk begroeide struiken elkaar en lijden ze aan een gebrek aan voeding. Het verwijderen van een deel van de bladeren zal de ventilatie helpen verbeteren en de kans op ziekte verminderen. Maar deze maatregel rechtvaardigt zichzelf niet.

Het is beter om een ​​klein aantal gezonde, grote en normaal ontwikkelde vorken te kweken die probleemloos kunnen worden bewaard dan veel kleine, onderontwikkelde exemplaren..

Welke koolsoorten hoeven niet van de bladeren te worden verwijderd?

soorten kool die de bladeren niet hoeven te brekenAndere soorten kool – broccoli, koolrabi, bloemkool hoeven niet te worden gesnoeid. Een dergelijke procedure is over het algemeen gecontra-indiceerd voor de gekleurde variëteit – dik “gevederte” helpt de vork vast te binden en niet donkerder te worden. De uitzondering zijn de spruitjes, die veel kleine kooltjes op de stengel vormen.

Spruitjes zijn een zeldzame gast in onze tuinen. Veel zomerbewoners weigeren deze waardevolle groente te verbouwen alleen omdat ze het belangrijkste kenmerk niet kennen..

Om ervoor te zorgen dat de “Brussel” talloze koolkoppen bindt, is het in de tweede helft van de zomer noodzakelijk om de bovenkant te knijpen en de rozet af te snijden..

Dan zal de plant van een vegetatieve naar een generatieve ontwikkeling gaan en zal de toekomstige oogst meer zon en voedingsstoffen krijgen. Dit kenmerk wordt geassocieerd met het lange groeiseizoen van spruitjes – meer dan 6 maanden. In warmere landen groeit het zonder extra manipulatie..

Het snoeien van kruisbloemige gewassen mag niet overhaast gebeuren. Het kan nuttig zijn, maar in de meeste gevallen doet het pijn. Geloof je het nog steeds niet? Voer een eenvoudig experiment uit en na een jaar twijfel je niet meer of je bladeren van kool moet plukken.

Videoles “Moet ik de onderste bladeren van de kool plukken”

Adblock
detector