Wat is nectarine en hoe kweek je het in de tuin?

wat is nectarine? Tot voor kort wisten we niet wat nectarine is. Momenteel is er dankzij de inspanningen van veredelaars een groot aantal variëteiten bekend die bestand zijn tegen lage temperaturen, wat het mogelijk maakt om het verspreidingsgebied van dit gewas aanzienlijk uit te breiden. Nu kan elke zomerbewoner die alle groeiomstandigheden heeft waargenomen bogen op een rijke oogst nectarine aan het einde van het seizoen.

Wat is nectarine?

zoet sappig fruit van nectarine Velen zijn er zeker van dat nectarine een hybride is van perzik met ander fruit: appel, abrikoos, pruim. De stamboom van deze fruitboom geeft aanleiding tot veel controverse onder wetenschappers. Volgens de officiële botanische classificatie is het gewas een ondersoort van perzik met gladde vruchten. Maar er is geen exact bewijs dat deze soort door de mens is verkregen door selectie, of al lang door de natuur is gecreëerd..

Zelfs een gewone perzik produceert soms spontaan gladde vruchten zonder fluwelen pluisjes.

Botanische beschrijving van cultuur

nectarine rijptDe fruitboom bereikt een hoogte van 5-7 meter en komt in de bloeifase nadat de eerste bladeren verschijnen. De takken zijn volgestopt met geurige roze bloeiwijzen met een verbazingwekkende decoratieve uitstraling. De spreidende kroon krijgt een diameter van 3-4 meter. Het blad is groot en langwerpig, lancetvormig.

Vruchten worden gevormd op takken die meer dan een jaar oud zijn. Geleidelijk verkleurt de vrucht van een geelgroene kleur naar een feloranje tint. In een gunstig klimaat en goede verzorging kan de diameter van de vrucht 4-5 cm bereiken en is het gemiddelde gewicht 120 tot 150 gram. De vrucht is te herkennen aan de gladheid van de schil, de afwezigheid van villi. Er zijn twee soorten pulp: vezelig (tafelvariëteiten) en kraakbeenachtig (geschikt voor conserven).

Kenmerken van de groei van nectarine

vruchtdragende nectarineWat nectarine is, werd al in de 14e eeuw in China bekend; de cultuur wordt daar al 2000 jaar verbouwd. In Europa werd deze plant pas in de 20e eeuw populair. De aanleiding hiervoor was een doorbraak op het gebied van genetica en de ontwikkeling van grootbloemige rassen. Op dit moment is het areaal voor de teelt van nectarine aanzienlijk uitgebreid na de selectie van gezoneerde variëteiten die bedoeld zijn voor teelt in de noordelijke regio’s..

Voorwaarden voor het kweken van nectarine in Oekraïne, waaronder de boom de hoogste en hoogste opbrengst geeft:

 1. Zand- of leembodems die vocht vasthouden en rotten voorkomen. Het is belangrijk om te zorgen voor een neutraal zuur milieu en voldoende voedingsstoffen.
 2. De duur van de zomer is minimaal 150 dagen, terwijl de nectarine minimaal 8 uur per dag in de zon moet staan.
 3. Optimale temperatuuromstandigheden in de winter. Een volwassen plant is bestand tegen temperaturen van -32 graden, maar jonge zaailingen kunnen zelfs bij -2 sterven.De boom wordt aanbevolen om alleen in warme streken te worden geplant, omdat het vrij moeilijk is om nectarine in het noorden te laten groeien en een goede oogst te behalen.
 4. Gunstig klimaat. Frequente neerslag, langdurig verblijf in de schaduw worden als destructief voor nectarine beschouwd..

De succesvolle ontwikkeling en vruchtvorming van de cultuur zal niet alleen worden vergemakkelijkt door competente aanplant en tijdige verzorging, maar ook door een correct geselecteerde variëteit, afhankelijk van het klimaat in de regio..

Nectarine planten

voorbereiding van de landingsplaatsDe belangrijkste taak van een tuinman die een rijke oogst wil krijgen, is het leveren van hoogwaardige planten en nectarineverzorging. Als de plantadviezen niet worden opgevolgd, kunnen er problemen ontstaan ​​met de beworteling en ontwikkeling van de plant, daarom is het beter om dit proces verantwoord te ondernemen.

Instaptijden en stoelkeuze

In de zuidelijke regio’s wordt aanbevolen om in de herfst nectarine te planten. In noordelijke gebieden met strenge winters, plant u in het voorjaar.

Bij het kiezen van een landingsplaats is het belangrijk om rekening te houden met de volgende aanbevelingen:

 • geef de voorkeur aan gebieden met leemachtige of zandige leembodems, ongeschikt voor nectarine – zware kleigronden;
 • de grondwaterstand mag niet dicht bij het aardoppervlak liggen;
 • niet de beste voorgangers op de site – nachtschade, meloenen, aardbeien, klaver;
 • een gebied op het zuiden is geschikt, mits andere bomen het zonlicht niet blokkeren.

Plant geen gewas naast een perzik, dit vergroot de kans op schimmelinfecties op bomen..

Selectie van zaailingen en planttechnologie

jonge boom selectieLet bij het kiezen van plantmateriaal op de variëteit: deze moet worden aangepast aan het gegeven gebied. Het is beter om eenjarige zaailingen te kopen met een goed ontwikkeld wortelstelsel zonder droge en rotte wortels, gezonde groene bast van binnenuit en hoogwaardige enting zonder uitzakken.landingsalgoritme

Het herfstplantalgoritme omvat verschillende fasen.:

 1. Bereid een put voor op ontscheping 2-3 weken voor het planten. De afmeting van het gat is gemiddeld 0,7×0,7×0,7 m.Plaats in het midden een houten paal van ongeveer 150 cm hoog.
 2. Meng de bovenste laag aarde met 150 g superfosfaat, 10 kg verrotte compost. Giet de helft van de resulterende massa op de bodem van de pit.
 3. Plaats de zaailing in de groef, spreid de wortels en vul het gat met de resterende potgrond. In dit geval moet de vaccinatieplaats zich op het niveau van 30-40 mm van het grondniveau bevinden.
 4. Stamp de grond aan en giet 4-5 emmers water.
 5. Bind de zaailing aan een pin, maak de grond los en dek af met een laag mulch.

Als je in de lente een zaailing plant, begin dan in de herfst met het voorbereiden van de pit.

Cultuur zorg

nectarine verzorgen in de tuinZorgen voor nectarine omvat de implementatie van agrotechnische technieken die erop gericht zijn het voortbestaan ​​van de boom na het planten te verzekeren en gunstige groeiomstandigheden te creëren.

Water geven en snoeien

overvloedig water geven van nectarineBevochtig de grond matig op basis van weersfactoren, de grondsoort en de leeftijd van de plant. Gemiddeld heb je één keer per week 40-50 liter nodig. De grond moet tussen de gietbeurten uitdrogen..

Nectarinezorg omvat snoeien, preventief en vormend. De eerste snoei van een zaailing die in de herfst is geplant, wordt uitgevoerd in de lente vóór de start van de sapstroom in april.vorming van nectarineboomkroon

Principe van nectarinekroonvorming na de winter:

 1. Verwijder alle gebroken, bevroren takken, evenals takken die tekenen van ziekte vertonen.
 2. Selecteer twee ontwikkelde scheuten die naast elkaar op de skelettak groeien en snij de rest af.
 3. Degene die dichter bij het einde is, verkort met 8-10 nieren.
 4. Snijd de tweede tak af die zich in de buurt van de stam bevindt en laat er slechts 2 knoppen op – er zal een scheut uit groeien, die volgend seizoen vrucht zal dragen.
 5. Voeg dus elk jaar 2 skelettakken toe..trimproces

Voer indien nodig sanitaire snoei uit in de zomer en lente in aanwezigheid van droge en zieke scheuten.

Topdressing

nectarine voerenVoer in april, om groene massa op te bouwen, om de groei van nectarine te verbeteren, met meststoffen op basis van stikstof. Breng in het late voorjaar en de zomer twee keer kalimeststoffen aan en bemest vervolgens met organische tincturen met tussenpozen van 2 weken. Laatste procedure – 2 weken voor de oogst.

Terwijl je de nectarine klaarmaakt voor de winter, moet je de plant extra voeden met superfosfaat en humus.

Voorbereiden op de winter

nectarine klaarmaken voor de winter

Voor het begin van de vorst is het belangrijk om tijd te hebben:

 • verwijder het gebied van droge bladeren, takken;
 • geef de plant overvloedig water;
 • extra complexe voeding uitvoeren;
 • leg mulch in de vorm van zaagsel, turf;
 • verwerk de stam en basis van de skeletachtige takken met kalk;
 • rijd drie latten rond de boom en wikkel ze met draad;
 • bedek het frame met vuren takken en agrofiber;
 • bind alles vast met touw zodat de structuur niet scheurt door windvlagen.

bescherming van de boom tegen vorstOm de zaailing te beschermen tegen strenge vorst, is het nodig om twee pinnen aan weerszijden van de plant te installeren en er een zak op te leggen, waarvan het onderste deel overvloedig met aarde is besprenkeld..

Ziekten en plagen

strijd tegen gekrulde nectarinebladerenEen cultuur zonder optimale omstandigheden en goede zorg kan ziek worden van moniliose, echte meeldauw, clotterosporia en ook het krulvirus vangen. Nectarine werd ook gekozen door ongedierte: perzikbladluis, mijnwerkermot, schaalinsect.

Om de plant te beschermen tegen schimmels, bacteriële ziekten en plagen, is het op het moment van de bloei noodzakelijk om deze te behandelen met een gecombineerde oplossing van Colicarbacin (40 g), colloïdale zwavel (150 g) en een emmer water. Voer een vergelijkbare procedure uit tijdens de vruchtperiode in de aanwezigheid van eerste symptomen van schimmels en insectenplagen.

Veel tuinders weten wat nectarine is en willen het in hun zomerhuisje laten groeien. Om uw droom waar te maken, moet u de juiste variëteit kiezen en rekening houden met alle subtiliteiten van planten en belangrijke zorgpunten. Dan zullen de warmteminnende bomen je lang verrassen met de schoonheid van hun bloei en een royale oogst van heerlijk fruit..

Wat is nectarine en hoe verschilt het van perzik – video

Adblock
detector