Wat is munt en waar groeit het?

Weelderige muntstruiken Een oude Griekse legende zegt dat munt de prachtige nimf is die in een plant is veranderd. De godin Persephone, die had vernomen dat haar man Aida van de jonge schoonheid hield, betoverde de nimf. Sindsdien is munt verschenen op Kreta en elders in de Middellandse Zee..

Waar groeit munt tegenwoordig? Helaas is dit gewoon een prachtig sprookje, anders zou de wereld zo’n verscheidenheid aan geurige, kruidig-aromatische en zelfs medicinale planten hebben, verenigd onder de algemene naam – munt. Tegenwoordig zijn er meer dan 25 soorten ontdekt die behoren tot de Yasnotkov-familie, die enkele gemeenschappelijke kenmerken hebben, maar ook belangrijke verschillen hebben. Wat groeit er in verschillende delen van de wereld??

Als we voor de meeste soorten een algemene beschrijving maken, dan is munt een kruid met rechte of hangende stelen, afhankelijk van de soort, van 20 tot 150 centimeter. Munt heeft ovale, eivormige of langwerpige bladeren van ongeveer 4-8 cm lang, vaak behaard, net als de stengels. Bovendien onderscheidt munt zich door een speciale bloemvorm, die de tweede naam aan het hele gezin gaf – Labia.

Van het totale aantal bestaande soorten wordt niet meer dan een derde actief gekweekt, maar geurige en zelfs sierplanten, die zeer verre verwanten zijn, worden soms als munt beschouwd..

Zie ook: hoe en waar pistachenoten groeien

Weidemunt

Weidemunt De meest bekende in Rusland is weidemunt of Mentha arvensis. Deze soort is als wilde plant te zien in Europese landen en bijna overal in ons land, van de westelijke grens tot het Verre Oosten. Deze soort wordt ook wel edele munt of Laplandse munt genoemd..

De uit de kweek gewonnen olie bevat 60 tot 92% menthol. Desondanks is de smaak van weidemunt mild, wat het mogelijk maakt om de bladeren en toppen van de scheuten te gebruiken voor culinaire en medicinale doeleinden. De stengels van deze meerjarige soort worden tot 80 centimeter hoog. Wortelstokken, zoals die van verwante planten, zijn kruipend, krachtig. Bloemen zijn roze of lila van kleur, klein, verzameld op valse kransen langs de stengel. De bloeitijd van weidemunt begint in juni en eindigt pas in oktober.

Tuinmunt: foto en beschrijving van de soort

TuinmuntTuinmunt of Mentha spicata is een overblijvend kruid dat niet zo’n heldere smaak heeft als pepermunt, maar ongeëvenaard is in massaproductie in Europese aanplant. In het wild komt de soort voor in het zuidwesten en zuiden van Rusland, waar munt groeit in vochtige schaduwrijke gebieden.

Deze variëteit aan munt heeft een jaarlijkse tetraëdrische stengel, die een lengte van ongeveer een meter bereikt, waarop zich langwerpige eivormige bladeren met puntige uiteinden bevinden. Zoals je op de foto van tuinmunt kunt zien, is het bovenste deel van het blad helemaal glad, de kleinste haartjes zijn alleen nerven op de rug. De hoogte van de plant is niet groter dan 45 cm, maar de breedte van de struik groeit tot 90 cm.Kleine paarse bloemen van tuinmunt, zoals op de foto, verschijnen in juli en vervagen pas aan het einde van de zomer.

Voor culinaire doeleinden worden droge en verse muntblaadjes gebruikt met een uitgesproken aroma en een directe, licht scherpe smaak..

Krullende munt

Krullende muntKrullende munt, gekrulde munt of Mentha spicata crispa is een soort tuinmunt met een specifieke bladvorm. Hoewel het mogelijk was om deze aantrekkelijke plant in het wild alleen in bepaalde regio’s van Azië, Zuid-Europa en Noord-Afrika te vinden, verhuisde krulmunt snel naar regio’s met een gematigd klimaat en wordt niet alleen in Europese landen en Rusland verbouwd, maar ook op de Noord-Amerikaanse vasteland..

De hoogte van een vaste plant is van 30 tot 100 cm, de stengels zijn krachtig, rechtopstaand, zittend met geplette, gekartelde randen, felgroene bladeren. De bloemen van gekrulde munt verschillen weinig van de bloemen van nauw verwante soorten, hebben een lichtroze of witte kleur en worden verzameld in kransvormige bloeiwijzen.

Marokkaanse munt

Marokkaanse muntMarokkaanse munt of Mentha spicata crispa Moroccan is niets meer dan gekrulde munt. De bijzondere naam is van Franse oorsprong en verwijst naar de tijd dat Marokko, samen met andere Noord-Afrikaanse provincies, een kolonie van Frankrijk was. Specerijen, fruit en planten die uit dit land waren meegebracht, leken voor Europeanen bizar.

Marokkaanse munt, geteeld in een warmer klimaat dan in de Oude Wereld, bevatte meer essentiële oliën en menthol, bovendien had het ongebruikelijke gegolfde bladeren en verdiende het daarom de diepgewortelde naam.

Appel munt

Appel muntMentha rotundifolia of rondbladige munt wordt Egyptisch, goud en zoetwaren genoemd. Vaak wordt een interspecifieke hybride tussen langbladige en geurige munt appelmunt genoemd. Oorspronkelijk komt de soort uit Klein-Azië of Noord-Afrika.

En in de middelste baan en in het zuiden van Europa, in de landen van de Kaukasus en in Rusland, waar munt groeit als tuingewas, wordt de plant gewaardeerd om zijn aangename, verfrissende smaak, zacht aroma.

Bonte appelmuntVoor culinaire doeleinden worden niet alleen jonge bladeren gebruikt, maar ook het hele groene deel van de plant. Naast de gebruikelijke vormen van appelmunt met groen blad, zijn er tegenwoordig bonte variëteiten gefokt, die decorativiteit en kruidige smaak combineren. Zowel die als andere soorten appelmunt vormen kruidachtige struiken, 50 tot 70 cm hoog, bedekt met ronde of brede eivormige bladeren die kenmerkend zijn voor de soort, waarop een dikke stapel duidelijk zichtbaar is.

Chocolade munt

Chocolade muntDe groeiende populariteit van chocolademunt of Mentha piperita citrata Chocolade presenteert een variatie van pepermunt, een combinatie van mentholaroma met lichte citrus- en chocoladetonen.

De indruk dat munt echt iets te maken heeft met de favoriete lekkernij van velen, houdt de kleur van de plant, die veel anthocyanen bevat, in stand..

Geurige munt

Geurige muntGewone in de Middellandse Zee en de landen van Klein-Azië, evenals in een aantal Europese landen, geurige munt of Mentha suaveolens is een meerjarige geurige plant die wordt gebruikt in de keuken en in de geneeskunde. In het wild houdt de plant van zonnige, maar geen droge randen..

In landen waar munt van deze soort groeit, bereikt het een hoogte van 30 tot 100 cm Stengels zijn rechtopstaand, behaard, bedekt met hartvormige middelgrote groene bladeren. De bladbladen zijn samengedrukt, met kleine tandjes langs de randen. Geurige muntbloemen, vormen dichte kegelvormige bloeiwijzen, bestaande uit kleine witte bloemen.

Japanse munt: beschrijving van het type en foto

Weinig bekend bij Europeanen en getoond op de foto, Japanse munt of Mentha japonica is een vaste plant die alleen op twee eilanden van de Japanse archipel, Hokkaido en Honshu, voorkomt..

Japanse muntDe plaatsen waar Japanse munt groeit zijn voornamelijk moerassige of vochtige bossen. De hoogte van de plant, die zelfs voor het land van de rijzende zon zeldzaam is, is niet groter dan 40 cm, de stengels zijn rechtopstaand of kruipend, de bladeren zijn klein, nauwelijks 2 cm lang. paarse tint worden verzameld in schaarse bloeiwijzen. De bloeitijd van Japanse munt, afgebeeld, begint in augustus en duurt tot halverwege de herfst..

Net als andere soorten van de familie, bevat de plant essentiële oliën en wordt gebruikt voor de vervaardiging van cosmetica, en wordt ook gebruikt als specerij en smaakmaker..

Bosmunt: beschrijving en foto

BosmuntIn ons land wordt bosmunt of amuletten een plant genoemd die behoort tot de familie Yasnotkov, maar die slechts een verre verwant is van de bekende munt. Dit is gewone oregano of Origanum vulgare. In Europa, en vooral in het Middellandse Zeegebied, staat de bosmunt op de foto bekend als oregano..

In Rusland, waar oregano of bosmunt bijna overal in het land in het wild groeit, wordt de cultuur gebruikt als medicinale. In de middelste zone van het Europese deel en in Siberië komt oregano voor in uiterwaarden en open plekken, in eikenbossen en langs de randen van naaldbossen.

In Frankrijk, Italië en de VS wordt wilde oregano of oregano gewaardeerd als specerij voor groente- en vleesgerechten, gebak en marinades. Daarom wordt in deze regio’s actief kruidachtige vaste planten gekweekt. De stengels van bosmunt beginnen al boven het grondniveau te vertakken en worden 30 – 70 cm.De ovale langwerpige bladeren van oregano zijn donker aan de bovenkant en merkbaar lichter aan de achterkant. Bloeiwijzen zijn niet kransvormig of trosvormig, zoals in munt, maar corymbose, bestaande uit roze of lichtpaarse kleine bloemen.

Mexicaanse munt

Mexicaanse muntMexicaanse munt, waarvan de meeste soorten op het Noord-Amerikaanse continent groeien, wordt met tuinmunt in één familie en zelfs een groep opgenomen, maar heeft een andere naam. Botanici en tuinders, deze plant is beter bekend als een lofant, een rooster of Agastache scrophulariifolia..

Multi-roosterDit is een spectaculaire vaste plant die struiken vormt tot anderhalve meter hoog en een vrij sterke geur heeft, reden om de plant Mexican mint te noemen..

Geurige Mexicaanse MuntLofant wordt in Russische regio’s geteeld als een aantrekkelijk siergewas, een uitstekende honingplant en een medicinale plant. Toegegeven, om Mexicaanse munt in het Europese deel van de middelste zone, in West-Siberië en in de Oeral de winter te laten overleven, heeft de cultuur onderdak nodig en een garantie dat in het voorjaar de wortels van de plant niet in de water.Lofant

Op één plaats groeit de veelkleurige goed tot 6 jaar. Tegenwoordig zijn er veel variëteiten veredeld met bloemen in allerlei tinten, van lila en diepblauw tot oranje en karmozijnrood.

Zelfgemaakte munt: foto en beschrijving van soorten

Als Mexicaanse munt of oregano, niet verwant aan de naaste verwanten van bekende tuinvariëteiten, nog steeds wordt gebruikt als een medicinale en pittige plant, dan is zelfgemaakte munt van het geslacht Plectranthus een exclusief siergewas..

Een groot aantal planten, afkomstig uit de tropische zones van Azië, Afrika, Australië en Zuid-Amerika, claimen het recht huismunt te noemen..

Plectrantus zijn vaste planten, waarvan sommige een plaats hebben gevonden in huizen als kamerplant, en sommige worden gekweekt als siertuinplant. Bovendien zijn er onder de kruidachtige planten ook hoge struiken..

Struik plectrantusPlectranthus fruticosus of struik plectranthus die tot een meter hoog wordt, is een van de soorten die lijkt op munt. De struik bestaat uit oppervlakkige kruipende wortels, behaarde vertakte scheuten, beplant met hartvormige puntige bladeren van 10 cm lang. Afgeronde tanden zijn zichtbaar op de bladeren.

Zelfgemaakte munt, zoals op de foto, heeft lila geurige bloemen gecombineerd tot losse bloeiwijzen aan de toppen van de scheuten.Coleus

Coleus of brandnetel met helder bont blad verwijst ook naar dezelfde soort als op de foto, zelfgemaakte munt.

Grote muntstruikEen andere struik die een recordhoogte van 2,5 meter bereikt voor de soort, wordt Plectranthus ecklonii genoemd. In Zuid-Afrika, waar munt van deze exotische variëteit groeit, geeft de plant de voorkeur aan verlichte gebieden of halfschaduw. De struik groeit vrij langzaam, bloeit jaarlijks en geeft weelderige, losse bloeiwijzen van blauw, lila of wit aan de uiteinden van de scheuten. Dergelijke plectrantus kan worden vermeerderd door gelaagdheid of stekken. In Rusland zijn beschutting voor de winter en het snoeien van scheuten verplicht, zodat de groei goed rijpt door de kou.

Zelfgemaakte muntPlectranthus van de soort Plectranthus oertendahlii is een vrij kleine kamerplant waarvan de scheuten niet langer worden dan 50 cm en een kruipend uiterlijk hebben. De bladeren van de huismunt op de foto hebben een afgeronde eivormige vorm en een ongewone kleur. De algemene toon van het blad is donkergroen en de nerven zijn merkbaar lichter. De bloemen van deze cultuur zijn wit of met een nauwelijks zichtbare paarse tint, klein, verzameld in apicale losse bloeiwijzen.

Plectranthus gekronkeldPlectranthus verticillatus of plectranthus whorled heeft gladde eivormige bladeren van lichtgroene kleur. In dit geval zijn de stengels en zelfs de bladstelen paars of paars. Bloei gaat gepaard met het verschijnen van witte bloemen, versierd met bordeauxrode of lila stippen in de bloemkroon..

Plectranthus MadagaskarEen van de meest muntachtige Plectranthus-soorten is Plectranthus madagascariensis. Een kleine, tot 1 meter hoge struik met kruipende of kruipende scheuten wordt gekweekt als een ampelcultuur en schiet goed wortel in de tuinen van het Europese deel van het land.

Mona lavendelPlectranthus hybride “Mona Lavender” is een verbazingwekkend mooie hybride vorm. Zoals je op de foto kunt zien, heeft de huismunt van deze soort rechtopstaande scheuten, die een compacte struik vormen, tot 50 cm hoog.De bladeren hebben gekartelde inkepingen langs de rand. Overvloedige bloei, zeer aantrekkelijk. Aparte bloemen, zoals lavendel, mooie lila schaduw. Bladeren tot 5 cm lang hebben een dichte groene of zelfs paarse kleur, wat vaker voorkomt bij jong blad.

Hoe munt thuis te kweken – video

Adblock
detector