Wat is het geheim van de populariteit van de Nederlandse aardappelteelttechnologie?

Nederlandse technologie voor het telen van aardappelen Nederlandse boeren zijn er, ondanks de kleine hoeveelheid bouwland, in geslaagd een unieke manier te ontwikkelen om een ​​hoge opbrengst aan aardappelen te krijgen, zelfs vanaf kleine percelen. Nederlandse technologie voor het telen van aardappelen is de maatstaf geworden en is enorm populair geworden bij veel groentetelers. De essentie van deze techniek is het creëren van de meest gunstige en comfortabele omstandigheden voor de ontwikkeling van zowel knollen als struiken. Met behulp van Nederlandse technologie slagen boeren erin om tot 45-50 ton geselecteerde gewassen te verzamelen van 1 hectare, wat ruimte bespaart op kleine velden en moestuinen.

Nederlandse technologie voor het telen van aardappelen – de betekenis van de methode

betekenis van Nederlandse technologie Jarenlang werd de Nederlandse aardappelteelttechnologie alleen gebruikt op grote boerderijen, waar het groentegewas op industriële schaal werd verbouwd. Geleidelijk aan is de universele plantmethode populair geworden bij gewone groentetelers die aardappelen verbouwen in kleine zomerhuisjes..

Het principe van de Nederlandse techniek is het gebruik van hoogwaardig zaad, een speciale training ondergaan, strikte controle in alle stadia van de aardappelgroei, evenals het gebruik van de nokmethode voor het planten van aardappelen.

Nederlandse boeren hebben de gaten volledig verlaten en aardappelen in speciale groeven gepoot. Wortelgewassen worden geplant in gevormde hoge ruggen, die het ondergrondse deel van de plant betrouwbaar beschermen tegen rottingsprocessen. De richels voorzien de aardappelstruiken van voldoende zonlicht en zuurstof, wat een volledige groei en overvloedige vruchtvorming bevordert.

Kenmerken van Nederlandse technologie

kenmerken van het planten van aardappelenAardappelen volgens Nederlandse technologie worden geplant in een klein gebied met strikte naleving van agrotechnische praktijken met betrekking tot de timing van het planten en de kwaliteit van het plantmateriaal. De nadruk ligt vooral op het vergroten van de bodembeluchting en het planten van aardappelknollen in hoge ruggen met ruime rijenafstand.

De belangrijkste kenmerken van de technologie::

 1. Om de zuurstoftoevoer en het bodemvochtgehalte te regelen, mag de plantdiepte van de knollen niet groter zijn dan 12 cm.
 2. Voor dit schema wordt alleen hoogwaardig zaadmateriaal gebruikt dat is gekocht bij gespecialiseerde winkels..
 3. Het is erg belangrijk om de principes van vruchtwisseling te volgen – elke 2-4 jaar moet de plaats voor het planten van aardappelen worden veranderd.
 4. Knollen worden pas geplant na voorlopige ontkieming – hierdoor kunt u de tijd van opkomst van scheuten met 10-15 dagen verkorten.
 5. Het planten van aardappelen gebeurt volgens een bepaald schema – een afstand van 75-85 cm moet tussen de rijen worden gelaten, tot 30-35 cm tussen aardappelstruiken.
 6. Aardappelknollen kunnen met de hand worden geplant met een schop of hooivork, of u kunt een aardappelpootmachine gebruiken. De inbeddingsdiepte mag niet groter zijn dan 7-9 cm.

Een belangrijk onderdeel van de Nederlandse aardappelteelttechniek wordt gezien als een grondige grondbewerking, waardoor de brosheid verbetert. Het begint in de herfst met het graven van de site, het verwijderen van onkruid en de introductie van stikstofhoudende dressings..

Met het begin van de lente wordt de grond losgemaakt met een cultivator tot een diepte van 15 cm en tegelijkertijd worden kaliumfosfaat, superfosfaat of andere verbindingen die kalium en fosfor bevatten geïntroduceerd.

De keuze van plantmateriaal

selectie van plantmateriaalVoor de teelt volgens Nederlandse technologie worden alleen rassenaardappelen gebruikt die zijn ingekocht bij gespecialiseerde kwekerijen.

De volgende soorten zijn hiervoor het meest geschikt:

 • Voorafgaand;
 • Asterix;
 • Condor;
 • Mona Lisa;
 • Rode Scarlett;
 • Eba;
 • Friesland;
 • Cleopatra;
 • De kerstman;
 • Romano.

Voor het planten worden knollen van gemiddelde grootte tot 4-6 cm en met een gewicht van niet meer dan 50-60 g gebruikt.Elke aardappel moet minimaal 5-6 ogen hebben.

Aardappelknollen voorbereiden

knollen ontkiemen voor het plantenVoor het planten moeten de knollen worden uitgezocht. Voor het poten worden alleen exemplaren geselecteerd met spruiten tot 2 cm groot voor handmatige teelt en 5 mm bij gebruik van een aardappelpootmachine. Te lange scheuten breken af ​​bij een machinale plantmethode. Daarom worden deze knollen alleen gebruikt voor handmatig planten..

De grond moet worden opgewarmd tot minimaal + 9 ° С. Om dit te controleren, kun je een handvol aarde in je handpalm nemen en er een beetje in knijpen – als het afbrokkelt, kun je aardappelen gaan planten.

Aardappelknollen moeten 25-30 dagen voor het planten ontkiemen. Om dit te doen, worden ze in een dunne laag op papier of katoenen doek verspreid op een donkere plaats, uit de buurt van direct zonlicht. Optimale temperatuur voor kieming – van + 15 ° С tot + 18 ° С.

Grondbewerking

grondbewerking voor het poten van aardappelenEen belangrijk kenmerk van de Nederlandse aardappelteelttechnologie wordt beschouwd als de strikte naleving en implementatie van alle landbouwpraktijken. De kleinste afwijking van het stapsgewijze algoritme leidt tot een afname van de opbrengst.

Voor het poten van aardappelen met Nederlandse technologie wordt alleen een vlak, goed verlicht gebied geselecteerd. Liefst op een kleine heuvel. Laaggelegen gebieden met een hoog grondwaterpeil zijn hiervoor niet geschikt, evenals gebieden gelegen in de tocht..

De grond op de site moet licht en los zijn. Als de grond erg zwaar is, wordt er grof rivierzand ingebracht, met lichtheid wordt de aarde zwaarder gemaakt met veen.

Aardappelplantschema met Nederlandse technologie

Nederlands aardappelplantschemaDe timing van het poten van aardappelen met Nederlandse technologie is afhankelijk van de klimatologische omstandigheden in een bepaalde regio. In centraal Rusland is dit de tweede helft van april of begin mei, wanneer de dreiging van terugkerende vorst volledig is geweken. Als de lente koel is, is het beter om de plantdata uit te stellen tot eind mei of zelfs begin juni..

Aardappelplantschema met Nederlandse technologie:

 1. Van groot belang is de breedte van de rijenafstand, die afhankelijk is van het moment van rijping van het gewas. Voor vroege rassen – 60-70 cm, voor late rassen 70-80 cm.
 2. De afstand tussen aardappelstruiken moet minimaal 25 cm zijn. Dit is nodig voor gemakkelijk aanharken en het verminderen van het risico op schade aan het wortelstelsel.
 3. Aardappelknollen moeten in de groeven worden geplaatst, spruiten naar boven op een diepte van 6-8 cm.
 4. Bovendien kunnen, samen met de knollen, uienschillen, houtas of eierschalen aan de gaten worden toegevoegd.
 5. Bestrooi de knollen met een dun laagje aarde van 5-8 cm dik.

Daarna moet u een hoge nok vormen met een dwarsdoorsnede van minimaal 1500 cm2. Dit zorgt voor voldoende voeding voor het wortelstelsel van de plant, verbetert de zuurstoftoevoer en zorgt ervoor dat overtollig vocht vrijelijk tussen de schachten kan wegvloeien..

Aardappelverzorging

aardappelverzorgingZorg voor aardappelen geteeld volgens Nederlandse technologie bestaat uit regelmatig water geven, voeren, aanharken, wieden en ongediertebestrijding.

Basisregels voor zorg:

 1. Het rooien van aardappelen kan direct worden gestart nadat de eerste scheuten zijn uitgebroken. In dit geval wordt een schacht gevormd met een breedte van 35 cm en een hoogte van minimaal 12 cm.
 2. Voor het water geven van aardappelen kun je het beste een druppelsysteem gebruiken. Als dit niet mogelijk is, worden de planten drie keer per seizoen bewaterd. De eerste keer voor het begin van de ontluikende fase. De tweede keer is 8-19 dagen na het begin van de bloei. De derde keer – 9-11 dagen na voltooiing.
 3. Vóór de eerste oogst worden aardappelen gevoed met ureum – 1 theelepel van het medicijn per 5 liter water. Je kunt ook organisch materiaal gebruiken – kippenmest of toorts.

Nederlandse technologie voor het telen van aardappelenDe Nederlandse technologie voor het telen van aardappelen is een unieke boerderijontwikkeling die aan populariteit heeft gewonnen bij groentetelers over de hele wereld. Met strikte naleving van alle landbouwtechnieken en subtiliteiten, kunt u een royale aardappeloogst krijgen in kleine gebieden.

Nederlandse aardappelteelttechnologie begint met de juiste aanplant – video

Adblock
detector