Het is tijd om de radijs te verzamelen Voor een tuinman en tuinman is het niet alleen belangrijk om een ​​ecologisch schoon gewas te telen, maar ook om het op tijd te verzamelen en op de juiste manier op te slaan om hun geliefden in de winter te plezieren met geurig vers fruit. Vandaag zullen we overwegen wanneer we radijs uit de tuin moeten halen en hoe we het gewas in de winter op de juiste manier kunnen bewaren..

Een goede opslag van de radijs zorgt voor de veiligheid van alle mineralen en vitamines die een persoon nodig heeft..

Voedings- en geneeskrachtige waarde van radijs

Rammenas met honing tegen verkoudheid Radijs is een opslagplaats van vitamines en mineralen die nodig zijn voor de menselijke gezondheid. Hieronder vindt u de samenstelling van de minerale elementen in 100 gram grondstof rammenas:

 • natrium – 17 mg;
 • kalium – 260-1200 mg;
 • magnesium – 28 mg;
 • ijzer – 1,5 mg;
 • fosfor – 26 mg;
 • jodium – 8 mg.

Alle radijzen zijn rijk aan essentiële stoffen. Verschillende soorten radijs bevatten 9 tot 50 mg olie per 100 gram droge stof. De radijs bevat ook bacteriedodende en fytoncidale stoffen..

De samenstelling van vitamines in de radijs:

 • caroteen – 0,023 mg;
 • BI – 0,033 mg;
 • B2 – 0,03 mg;
 • PP – 0,25 mg;
 • B5 – 0,18 mg;
 • B6 – 0,06 mg;
 • C – 30-70 mg.

Sinds de oudheid wordt radijs in de geneeskunde gebruikt als spijsverteringsstimulans, als slijmoplossend middel. En artsen raden nog steeds radijs met honing aan voor een verkoudheidshoest..

Diversiteit aan soorten samenstelling van radijs

DaikonEr waren tijden dat de tuinders van ons land slechts één soort radijs groeiden – winterzwart. Maar de tijden veranderen, en nu worden er steeds vaker in de tuinen eerder als exotische verschillende beschouwd, waaronder zoete radijs. Daikon is bijvoorbeeld een zoete Chinese radijs. Onze daikon-radijs is een neef of zelfs een achterneef. Het smaakt meer naar een radijs dan een radijs.

Margelan radijssoortenMargelan radijs, of lobo, smaakt zoiets als een daikon en Europese bittere radijs. Meestal zijn wortels wit of groen, rond of langwerpig. De variëteit “Red Heart” is interessant omdat er onder de lichtgroene schil een watermeloenkleurige rode kern is.

Groene radijsGroene radijs heeft een aangenamere delicate smaak in vergelijking met zwarte radijs. Deze inwoner van Oezbekistan is iets minder rijk aan vitamines, maar heeft ook helende eigenschappen..

Wanneer radijs uit de tuin verwijderen?

De radijs is rijpOm de voedingswaarde en geneeskrachtige eigenschappen van de radijs te behouden, moet u duidelijk weten wanneer u de radijs uit de tuin moet verwijderen. Er zijn variëteiten van de zogenaamde zomerradijs, die in het vroege voorjaar worden gezaaid in kassen of filmschuilplaatsen voor zomerconsumptie. Zomerradijs begint begin juni selectief te worden geoogst, wanneer het wortelgewas een diameter van drie tot vier centimeter bereikt. De definitieve beslissing over wanneer zomerradijs moet worden geoogst, wordt eind juni – begin juli genomen, afhankelijk van de verhandelbaarheid van wortelgewassen. Bewaar zo’n radijs niet langer dan een maand in de koelkast..

Oogst van zwarte radijsHeel anders ligt dat met radijs die bedoeld is voor de winterstalling. Om ervoor te zorgen dat de wortelgewassen zoveel mogelijk voedingsstoffen krijgen en de hele winter goed worden bewaard, wordt de radijs zo laat mogelijk geoogst. Enkele vorst is niet erg schadelijk voor wortelgewassen, maar de radijs moet voor de winter worden verwijderd voordat stabiele vorst optreedt. In centraal Rusland en de Oeral kun je radijs oogsten vanaf Pokrov (14 oktober).

Bij het oogsten wordt de radijs gesorteerd, waarbij overgroeide, kleine en lelijke wortelgewassen worden afgewezen. Groenten worden grondig ontdaan van grondresten en de toppen worden afgesneden. Het is beter om de staarten te laten staan, waardoor het wortelgewas langer vers en sappig blijft..

Radijs bewaren in de winter

Radijs saladeNa het reinigen en snoeien worden de wortels in een of twee rijen gelegd om te drogen. Dit geldt vooral als het weer vochtig was voor het oogsten. Na enkele dagen wordt de radijs onderzocht, uitgesorteerd en definitief opgeslagen. Je kunt de radijs op verschillende manieren bewaren, maar je moet wel rekening houden met de temperatuur en vochtigheid. De luchttemperatuur moet variëren van nul tot drie graden Celsius, met een relatieve vochtigheid van 85-90 procent.

Radijs kan worden bewaard in kelders en kelders, samen met aardappelen, wortelen en andere groenten, uitgegoten tot een meter hoog. Ook worden de wortels gestapeld in gestapelde houten kisten. Wortelgewassen worden zeer goed geconserveerd in licht vochtig rivierzand, waardoor ze bijna hun elasticiteit en verkoopbaarheid niet verliezen.

Met een grote hoeveelheid radijs kan het worden opgeslagen in aarden palen. Het bewaren van zwarte radijs in stapels is heel eenvoudig, zoals aardappelen, of beter – ermee. We verspreiden de wortelgewassen op de bodem van de gegraven greppel, besprenkelen deze met een laag grond van 15 centimeter diep en leggen dan het stro. Uiteindelijk vullen we de burcht met een laag aarde met een terp voor de afvoer van neerslag.

Je kunt ook dozen met radijs in de greppel laten zakken, ze vullen met zand of aarde, dan een laag droog stro leggen om de warmte vast te houden en de greppel af te sluiten met geïmproviseerde materialen. In zo’n minikelder kun je een ventilatiekap plaatsen met behulp van een stuk metalen of plastic pijp.

Nadat de radijs uit de kelder is gehaald, wordt deze in het groentevak in de koelkast bewaard. De tuinman zal ongetwijfeld beloond worden voor de juiste tijdige reiniging en betrouwbare opslag van eenvoudige of voortreffelijke vitamine-radijssalades die het huis vullen met zomeraroma’s tijdens een koude winter..

Hoe wortelgroenten ondergronds te bewaren – video