radijs kweken in het open veld Het groeiseizoen van radijs heeft een korte duur, dus het is een favoriet van veel zomerbewoners. En wanneer radijs in de lente in de volle grond moet worden geplant, blijft een controversiële kwestie, omdat elke regio zijn eigen klimatologische kenmerken heeft.

Regio’s die gunstig zijn voor de teelt van groenten

buiten radijs oogst Radijs is een pretentieloze plant die in verschillende regio’s en op elke grond kan rijpen. Maar als u zich aan het temperatuurregime en de nodige zorg houdt, kunt u een rijke oogst van heerlijke wortelgewassen verzamelen..

Hoge koudebestendigheid maakt het mogelijk om een ​​cultuur te kweken wanneer de nachttemperaturen dalen tot -5 C °, terwijl de dagtemperaturen niet lager mogen zijn dan 9 C °. Alleen onder dergelijke omstandigheden zal de kiemkracht slecht zijn en de kwaliteit van groenten laag..

In de regio Moskou begint het planten van radijs in de volle grond half april – begin mei, wanneer de zon de aarde begint te verwarmen. De optimale temperatuur voor het kweken van een groente wordt beschouwd als +20 ° C, maar bij 15 ° C zal de radijs ook groeien, alleen de scheuten zullen iets later verschijnen. Om het proces van opkomst van spruiten sneller te laten verlopen, wordt het bed bedekt met een film of wordt de cultuur in een kas geplant. En in de zuidelijke regio’s begint het zaaien eind maart, wanneer voor het planten van radijs in de grond, bijvoorbeeld in de regio Rostov, gunstig weer is ontstaan ​​​​en de dreiging van vorst voorbij is..

U hoeft niet te wachten tot de thermometer boven de 20 graden komt. Dit zal niet alleen de kwantitatieve en kwalitatieve indicatoren van cultuur niet verbeteren, maar juist verminderen. Hete zon bevordert de groei van toppen, maar niet van wortelgewassen.

Regels voor het planten van open grond

invloed van plantdiepte van radijszadenNadat u de beslissing heeft genomen om radijs in uw gebied te zaaien, moet u de keuze van zaden zorgvuldig overwegen:

 1. Koop goederen alleen in gespecialiseerde winkels.
 2. Kijk goed naar de productiedatum en geef de voorkeur aan recentere monsters.
 3. Kies een ras dat past bij uw omstandigheden en plantperiode.

Bodemvoorbereiding is een van de belangrijkste fasen van het planten van radijs in de lente in de volle grond..

tuinradijs in het open veldIn een vooraf geselecteerd gebied, dat goed wordt verlicht door de zonnestralen en wordt beschermd tegen harde wind, is het noodzakelijk om de grond te graven tot een diepte van 25 – 35 cm.Voor radijs is losse grond met een neutrale PH geschikt. Als u niet zeker weet of de grond aan deze eisen voldoet, kunt u de “ouderwetse” methode gebruiken en de zuurgraad van de grond controleren.

Hiervoor heb je nodig:

 • giet 5 – 7 bladeren van zwarte bes met een glas heet water;
 • sta erop 8 – 10 minuten en zeef;
 • doe in een bak met water een beetje aarde van de beoogde landingsplaats;
 • wacht tot de vloeistof vlekken maakt.

Rode of lichte bordeauxrode kleur betekent dat de grond zuur is, als blauw, dan is de grond neutraal. Een groene tint geeft aan dat de aarde een gemiddelde zuurgraad heeft..

Na diagnostiek, als er een lichte moerassigheid is, is het noodzakelijk om een ​​​​beetje kalk aan de grond toe te voegen..

Plant radijsjes in het gebied waar vorig jaar groenten als tomaten, komkommers en aardappelen werden verbouwd, of in het gebied waar u van plan bent tomaten te gaan telen..

In leemachtige en uitgeputte grond is het noodzakelijk om minerale meststoffen toe te passen, rekening houdend met het gezaaide gebied.

putjes afwerpen voor het zaaienWanneer de voorbereiding van de stoel is voltooid, is het noodzakelijk om groeven op het tuinbed te maken op een afstand van 10 – 15 cm van elkaar. Je kunt zaden direct uit de verpakking zaaien en als je sterke en grote vruchten wilt krijgen, moet je de zaden voorbewerken..

Voordat u radijsjes buiten plant, plaatst u de zaden 24 uur in een zachte doek die is bevochtigd met warm water. Dompel ze voor het zaaien 15 minuten in heet water om te voorkomen dat ze gaan rotten. Ervaren tuinders verwerken de radijs voor het planten enkele minuten met 1% jodiumoplossing en rollen ze in verkruimeld krijt zodat de zaden zichtbaar zijn op donkere grond en u de afstand ertussen kunt regelen.

Radijszaden worden met tussenpozen van 10 cm in een bevochtigde 1 cm diepe groef gelegd, zodat elk wortelgewas voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen.

Als je op een snelle manier zaait, kunnen nabijgelegen scheuten beschadigd raken en zich niet verder ontwikkelen wanneer de plant wordt geplukt..

radijs zaaien in volle grondVoorjaarsaanplant van radijs in de volle grond eindigt met het bestrooien van de zaden met aarde, en bovenop met een kleine hoeveelheid as.

Plantaardige gewasverzorging

radijs scheutenHet planten en verzorgen van radijs in het open veld heeft geen complexe nuances, maar vereist bepaalde regels die helpen bij het kweken van sappige en grote groenten. Dit bevat:

 • water geven;
 • losmaken;
 • bemesting met minerale mengsels;
 • mulchen;
 • Wieden.

meststof voor radijsRadijs is een vochtminnende plant, dus de grootte en smaak van het wortelgewas hangt af van de hoeveelheid water. Als de luchtvochtigheid laag is, zal de radijs bitter en taai zijn..

Het is noodzakelijk om de radijs alleen uit een gieter water te geven, zodat een sterke straal uit de slang de volwassen stengels niet beschadigt en de wortels niet wegspoelt.

Om het vocht in de tuin beter vast te houden, voegt u mulch toe aan de bovengrond met humus, gewoon papier of speciale folie voor tuingewassen.

zorg voor radijsTussen de gietbeurten door moet je de grond rond de plant voorzichtig losmaken, zodat het hoofdgedeelte niet gaat rotten en de grond gevuld is met zuurstof. Je moet het tuinbed regelmatig water geven, omdat onkruid de ontwikkeling van de spruit kan vertragen en de nodige sporenelementen uit de grond kan halen.

Het is beter om minerale meststoffen op het tuinbed aan te brengen wanneer de radijs in de lente in de volle grond wordt geplant. Maar om de groei en ontwikkeling van wortelgewassen te versnellen, worden ureum en toorts gebruikt, die respectievelijk worden verdund in een verhouding van 1 theelepel per 200 ml water. Deze oplossing wordt gebruikt om de versterkte spruiten te behandelen. Als u een gecombineerde voeding gebruikt, is het beter om de voorkeur te geven aan kalimeststoffen..

Gebruik nooit verse mest!

Wanneer radijzen in de volle grond onder een folie worden geplant, blijft het plantverzorgingsalgoritme behouden, alleen de verplichting om de folie elke dag te openen en te sluiten wordt toegevoegd totdat er goede weersomstandigheden zijn ontstaan.

Radijs planten in de volle grond – video