Wanneer is het beter om fruitbomen te planten: het sieradenwerk van tuiniers – wiresummit.org

wanneer is de beste tijd om fruitbomen te planten? Elke boer droomt ervan een wonderboom in zijn tuin te hebben, waarop twee verschillende soorten appel- of perenbomen tegelijk zullen groeien. Om zo’n geweldige tentoonstelling te krijgen, is het belangrijk om erachter te komen wanneer de beste tijd is om fruitbomen te planten. Zoals de praktijk laat zien, kan dit in de lente, zomer of herfst. Er zijn echter bepaalde kanttekeningen te maken..

Wanneer is de beste tijd om fruitbomen te planten: van de lente tot de herfst

fruitboom enten Als “donoren” is het noodzakelijk om bomen te kiezen die uitstekende kwaliteitskenmerken hebben. Tegelijkertijd moeten volwassen planten de laatste 2 jaar vrucht dragen. De stengel is gezond gekozen, zonder enige verwonding of schade. De optimale telgleeftijd is 1 jaar. Zijn groene cambium op de snede van de takken laat zien hoe jong hij is. Om het tijdstip van enten op fruitbomen nauwkeurig te bepalen, is het de moeite waard om enkele kenmerken van plantontwikkeling te kennen..

Bij het kiezen van een voorraad moet erop worden gelet dat de vruchttijd van de geselecteerde variëteiten, evenals de vorm van hun kroon, samenvallen. Tegelijkertijd moeten ze van hetzelfde type zijn en met dezelfde groeisnelheid..

Voorjaarsvaccinatie of “Good Morning Nature”

lente entenIn de lente, wanneer alle levende wezens ontwaken, begint de intensieve sapstroom in planten. Omdat het in deze staat verkeert, is het een uitstekende broedplaats voor telg. Het wordt aanbevolen om in de herfst met de voorbereiding van stekken te beginnen, wanneer de cultuur net in een rusttoestand komt. De omstandigheden zijn echter niet altijd de beste. In dit geval worden ze afgesneden vóór het begin van de zwelling van de nieren..

Om de vreemde weefsels van verschillende planten perfect samen te laten groeien, is het aan te raden om ze van maart tot juni te knijpen. Gedurende deze periode zal de “halfslapende” telg actief uitgroeien tot de voorraad.

een boom enten in aprilHet gewasras bepaalt ook wanneer in april bomen worden geplant. Het begin van deze maand wordt bijvoorbeeld beschouwd als de meest geschikte tijd voor pitvariëteiten. Dit geldt in sterkere mate voor kweepeer-, peren- of appelbomen. De laatste termijn voor de procedure is 15 juni.

De optimale timing van steenfruitvaccinatie is van 20 maart tot 10 april. Dit geldt voor abrikoos, pruim of kers..

Bovendien moet worden opgemerkt dat de luchttemperatuur tijdens het evenement niet lager mag zijn dan 10˚С en ‘s nachts niet mag dalen tot 0˚С. Het enten van bomen in mei is meestal geschikt voor kersen. Desalniettemin moet de procedure worden uitgevoerd als de lente laat genoeg is. Anders zal de telg bij te warm weer gewoon geen wortel schieten..

Bomen enten in de zomer: als de hitte geen belemmering is

zomer enten van bomenEr zijn veel redenen waarom het enten van bomen in de zomer wordt beoefend (video hieronder). De tijd en timing van enten hangt grotendeels af van de weersomstandigheden. De procedure moet worden gepland voor bewolkt weer. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen regen valt, anders kan het hout opzwellen. In de zomer zijn de geschikte uren voor het evenement ‘s morgens of’ s avonds. Bovendien moet de voorraad na een dergelijke interventie worden overschaduwd met een speciale hoes gemaakt van takken..

De teelt van bomen in de zomer verkort de groeiperiode met bijna een heel jaar..

strakke binding van de vaccinatieplaatsOm 100% overleving van de plant te garanderen, is het noodzakelijk om de telg af te snijden samen met een kleine voorraad oude schors. Toch is het de moeite waard eraan te denken dat de tuinman pas tegen de herfst kan begrijpen of deze gebeurtenis succesvol was..

Herfstboom enten: wat is het risico?

herfst entenIn deze tijd van het jaar bereidt de natuur zich in der minne voor om naar de winterrust te gaan. Daarnaast is er een frequente verandering in de weersomstandigheden. In dit opzicht valt de optimale tijd voor het enten van bomen in de herfst in september of begin oktober. Om dit sieradenbedrijf te plannen, moet de tuinman de luchttemperatuur zorgvuldig in de gaten houden, deze mag niet onder de 15˚С . komen.

Na 15-20 oktober beginnen alle planten zich voor te bereiden op overwintering, dus de sapstroom erin stopt geleidelijk. Het hangt namelijk van dit proces af of twee delen van verschillende planten samen zullen groeien.

Je moet onder andere ook enkele geheimen leren over wanneer je wasknijpers aan bomen moet maken..

In de meeste gevallen hangt veel af van de techniek van de procedure:

  • voor ontluikend – tot 15 september;
  • door splitsing of door copulatie – vóór begin oktober;
  • de eerste dagen van de herfst – in de schors.

Alleen jonge bomen worden als onderstam genomen voor de herfsttransplantatie. Op volwassen exemplaren daalt de overlevingskans van de telg laag..

schors entenNatuurlijk moeten deze voorwaarden niet als onwrikbaar worden beschouwd, ze zijn in zekere zin bij benadering richtlijnen. Inderdaad, de zuidelijke regio’s hebben een heel ander klimaat dan de noordelijke, en zonnig weer kan veel langer aanhouden.

Fruitbomen enten: alle geheimen van de procedure

vaccinatieprocesIn het origineel wordt deze chirurgische ingreep uitgevoerd op wilde bomen. Ze oefenen ook met het gebruik van oude of kapotte gecultiveerde planten als voorraad. Deze exemplaren zijn onveranderlijke bronnen van voeding, evenals de groei van jonge telgen..

Ze worden gevaccineerd met behulp van speciale apparaten:

  • nieren;
  • takken;
  • stekken.

Elk van deze delen is afgesneden van verzamelvariëteiten, dus ze dragen alle raskenmerken van de moederplant. Dit is slechts een van de redenen waarom fruitbomen worden geënt. Met deze procedure kunt u ook een gecultiveerde plant krijgen met al zijn variëteitskwaliteiten zonder extra geld en tijd te besteden. Daarnaast kunt u de vorstbestendigheid van abrikozen verhogen of meerdere soorten tegelijk planten. Sommige tuinders gebruiken deze procedure om beschadigde exemplaren te redden. Desalniettemin moet u altijd rekening houden met de genoemde kenmerken van wanneer het het beste is om fruitbomen te planten..

Reproductie van gecultiveerde planten door zaadmethode maakt het niet mogelijk om al hun rassenvoordelen te behouden. Om deze reden is de scion-methode populair bij tuinders..

De beheersing van tuinchirurgie: copulatie en ontluiken

eenvoudige copulatieOngeacht welke voorwaarden voor het enten van fruitbomen de boer kiest, hij moet het evenement zelf goed organiseren.

In de tuinbouw zijn er 3 methoden om gewassen te enten:

  1. Eenvoudige copulatie. De telg en onderstam worden onder een scherpe hoek afgesneden. De dikte van elk van deze takken moet hetzelfde zijn.
  2. Verbeterde copulatie. De lange snede van elke snede is visueel verdeeld in 3 delen. Vervolgens wordt een longitudinale incisie gemaakt vanaf de rand tot een diepte van 10-12 mm. De resulterende delen zijn verbonden volgens het principe van puzzels.verbeterde copulatie
  3. ontluikend. Een knop / oog in de vorm van een boot (lengte – 2-3 cm) wordt uit de moederboom gesneden. Op de onderstam wordt een schorsincisie gemaakt in de vorm van de letter “T”. De telg wordt in de resulterende “zak” gestopt en gesloten.ontluikend

Na zo’n chirurgische ingreep moet u de telg en de onderstam zo strak mogelijk verbinden. Om te voorkomen dat ze uiteenvallen, moet de vaccinatieplaats stevig worden verbonden. In dit geval kunt u elektrische tape of een strip uit een plastic zak gebruiken. Bij elke gemaakte draai wordt aanbevolen om het te draaien.

Alle open delen van de plant moeten worden gesmeerd met tuinvernis. Dit zal het gewas helpen beschermen tegen vele ziekten..

Er is ook een gemakkelijkere manier om bomen te enten – in spleten. Om dit te doen, moet u de stronk in een rechte hoek afsnijden en in het midden een dwarsdoorsnede maken. Het is noodzakelijk om er een wig in te steken om de gestripte takken, waarop 5 knoppen zijn, vrij in het gat te steken. Vervolgens wordt de houder uitgetrokken en wordt de romp vastgebonden. De snede is behandeld met tuinpek.

Om meer te weten te komen over wanneer de beste tijd is om fruitbomen te planten, zal de gebruikelijke observatie van een tuinman helpen. Om dit te doen, moet je goed in de gaten houden hoe de telg zich voelt, omdat elk type cultuur zijn eigen kenmerken heeft. Bovendien zijn de klimatologische omstandigheden in elk gebied ook anders..

Twee variëteiten op één stam – video