meststof voor tomaten in de kas

Kamertomaten rijpen eerder dan in de tuinbedden. In veel regio’s van Rusland met een koud klimaat is dit de enige manier om een ​​volledige oogst te krijgen. Meststoffen voor tomaten in de kas spelen een grote rol bij het verkrijgen van smakelijk, zoet, vol fruit. Topdressing mag niet willekeurig worden aangebracht, van geval tot geval, maar regelmatig, in de juiste verhoudingen, afhankelijk van het groeistadium en de volgorde.

Welke elementen zijn nodig voor tomaten, kenmerken van hun introductie?

elementen die nodig zijn voor tomaten

Vereisten voor tomaten voor voeding zijn gemiddeld. De agronorm van de cultuur, dat wil zeggen de verhouding tussen de belangrijkste macronutriënten – stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) is 36:19:45.

Bij het bemesten van tomaten in een kas moet er rekening mee worden gehouden dat de planten:

 • hou van fosfor (vergeleken met andere culturen);
 • matige doses kalium nodig hebben;
 • stikstof moet zonder mankeren worden toegevoegd, maar voorzichtig.

Dit laatste betekent dat het niet werkt zonder nitraten – het element is een bouwmateriaal voor de cellen van alle vegetatieve organen, inclusief wortels en vruchten.

tomaten kweken in een kas

Maar de behoefte aan tomaten hangt af van het ontwikkelingsstadium.:

 1. Vegetatief – de struik groeit stengels, bladapparatuur, in staat om bloemen, eierstokken te weerstaan ​​​​en te voeden, te zorgen voor vulling, rijping van tomaten. Heeft hoge doses stikstof nodig.
 2. Generatief (vruchtbaar). Komt gelijktijdig met de uitbreiding van het rudiment van de tweede bloemtros. De behoefte aan een element wordt tot een minimum beperkt, maar blijft. Als je tomaten helemaal geen stikstof geeft, stopt de groei en ontwikkeling van de hele plant, inclusief fruit. Cellen hebben gewoon niets om op te bouwen nadat de bladeren zijn uitgeput..

Het overvoeden van tomaten met stikstof leidt tot vetmesting van de struik – een toename van de vegetatieve massa ten koste van de vruchtvorming. Als u stopt met het geven van een element aan de cultuur nadat u de generatieve fase bent ingegaan, begint het vroege ponsen van bepalende variëteiten, zullen onbepaalde variëteiten verhongeren en zal de opbrengst aanzienlijk afnemen.

De rest van de macronutriënten is niet minder belangrijk bij het bemesten van tomaten in kassen, het is alleen dat er geen twijfel bestaat over de wenselijkheid van hun introductie, zelfs niet bij beginnende tuinders:

 • kalium verhoogt het suikergehalte van tomaten, het is vooral nodig tijdens de bloei en vruchtvorming;
 • fosfor is belangrijk in de beginfase van plantontwikkeling – het is verantwoordelijk voor wortelvorming, brengt tomaten over van de vegetatieve fase naar de generatieve fase, geeft vervolgens de plant energie, neemt deel aan fotosynthese.

Dit zijn slechts de belangrijkste functies van kalium en fosfor, sterker nog, er zijn er meer..

Calciummeststoffen voor tomaten in de kas

Calcium is van vitaal belang voor tomaten om andere elementen te helpen absorberen.

Het is het Ca-tekort dat leidt tot de toprot van tomaten..

Tuinders moeten zich ervan bewust zijn dat zelfs met voldoende of teveel calcium in de grond, fosfor, magnesium en kalium de opname ervan kunnen blokkeren..

Om ervoor te zorgen dat tomaten Ca goed opnemen, moet je je strikt aan de regels houden:

 1. Doe dubbele voeding. Eerst wordt calcium gegeven, daarna, na 2-3 dagen, de rest van de meststoffen.
 2. De Ca:K-verhouding moet 7:10 zijn. Deze regel is verplicht en niet uitgevonden door agronomen om het leven van tuiniers moeilijk te maken..
 3. Gelijktijdige toediening met stikstof bevordert de calciumopname.

Meestal lijden tomaten zelden aan een gebrek aan micronutriënten als de struiken worden gevoed met gespecialiseerde meststoffen. De fabrikant nam ze niet alleen op in de samenstelling van het medicijn, maar zorgde ook voor de juiste verhoudingen..

Daarnaast heb je misschien nodig::

 • boor – laat bloemen of eierstokken niet afbrokkelen;
 • koper – een tekort aan een sporenelement veroorzaakt de ontwikkeling van phytophthora.

Bemestingstabel voor tomaten

tomaten voeren

Voor nachtschadegewassen is het beter om complexe minerale preparaten met sporenelementen te gebruiken. Daar worden alle voedingsstoffen in een uitgebalanceerde vorm gegeven, als u meststoffen strikt volgens de instructies gebruikt, is aanvullende, ongeplande voeding meestal niet nodig.

Gezonde tomatenstruiken in kassen worden minimaal 5 keer gevoerd:

 • in het gat;
 • 10-14 dagen na het planten;
 • na het leggen van de tweede bloemenborstel;
 • met de massale vorming van eierstokken;
 • tijdens de oogst.

Meststoffen voor de kas voor het planten

bemesting voor het planten van zaailingen

Tomaten moeten, nadat ze naar een vaste plaats zijn verhuisd, snel weer groeien..

Om dit te doen, worden vóór het planten kopjes of zaailingcontainers gemorst met een oplossing die gedurende 2 uur is toegediend:

 • water – 5 liter;
 • suiker – 2 el. ik.;
 • droge gist.

Voeg bij het planten toe aan elk gat en meng met de grond gedurende 4 el. ik. een mengsel dat niet alleen als topdressing dient, maar ook is ontworpen om de struiken te beschermen tegen plagen en ziekten.

Het bestaat uit gelijke delen:

 • minerale meststoffen voor tomaten met NPK-complex met micro-elementen;
 • tabaksstof (shag);
 • mosterdpoeder (droog);
 • limoen- of dolomietmeel.

Eerste voeding van tomaten in de kas

tomaten voeren na fondant

10-14 dagen na het planten moeten de tomaten tot rust komen en wortel schieten op een nieuwe plaats, wat wordt aangegeven door het verschijnen van nieuwe bladeren.

Dubbele voeding begint:

 • tomaten worden bewaterd met fosfor en kalium – 500 ml oplossing onder een struik om het wortelstelsel te versterken;
 • in een week eventuele stikstofbemesting geven, goed oplosbaar in water (0,5 l per plant).

Voorstanders van biologische landbouw kunnen geen minerale stikstofmeststoffen gebruiken, maar toortsinfusie (1:10) of groene meststof (1: 5). Een goed resultaat wordt verkregen door tomaten na het planten in een kas te voeren met gist. Ze bevatten veel stikstof en sporenelementen die nodig zijn voor de kweek..

Er zijn veel manieren om de infusie te bereiden, de eenvoudigste:

 1. In een literpot wordt 200 g levende gist verdund met warm water. Je kunt droog gebruiken – 2 sachets, voeg gewoon 3 eetlepels toe. ik. Sahara.
 2. Laat de oplossing gisten op een warme plaats.
 3. Breng tot 10 l.
 4. Giet 250 ml bij de wortel. Of spuit tomatenstruiken over de bladeren.

Je kunt tomaten niet ongecontroleerd gist geven. Dit is een volwaardige stikstofmeststof die kan leiden tot vetmesting van struiken..

Topdressing van tomaten tijdens de bloei in de kas

meststof voor tomaten in de kas tijdens de bloeiperiode

Wanneer de planten de tweede tros beginnen uit te breiden, is het tijd om de vegetatieve fase van de tomatenontwikkeling te voltooien en ze te stimuleren om vrucht te dragen..

En hier hebben we weer dubbele voeding nodig:

 • in eerste instantie geven ze licht verteerbaar calcium;
 • na 2-3 dagen worden de struiken gevoed met fosfor en kalium, zodat alle elementen goed worden opgenomen.

Superfosfaat en de meeste andere meststoffen met P werken pas na een maand, maar hebben een langdurig effect. Dit is onaanvaardbaar als hier en nu fosfor nodig is, dus tuiniers bereiden kappen voor. Om het werk te vergemakkelijken, kunt u de snel opneembare preparaten van kaliummonofosfaat of pekacid (P + K) gebruiken.

overvloedige bloei van tomaten in de kas

In dit stadium is het afstoten van bloemen en eierstokken mogelijk. U kunt het probleem voorkomen en de struiken beschermen tegen ziekten en plagen door de tomaten met het volgende mengsel te besproeien:

 • water – 10 liter;
 • boorzuur – 1,5 g;
 • melk 200-250 ml;
 • donkerroze kaliumpermanganaatoplossing – 200 ml;
 • jodium – 1,6 blokjes in een spuit;
 • ureum – 1 eetl. ik.

Meststoffen voor tomaten in de kas tijdens vruchtvorming

meststof voor tomaten in de kas tijdens vruchtvorming

De vierde topdressing van de struiken wordt gedaan wanneer de eerste vruchten beginnen te gieten, onmiddellijk nadat de bladeren zijn verwijderd onder de eerste trossen die beginnen te vullen. Dit zal de tomaten helpen rijpen. Zonder fosfor, kalium en kleine doses stikstof zullen ze niet zoveel zoetheid en gewicht krijgen als aangegeven in de beschrijving van het ras. En bij een calciumtekort is ook bij rond fruit apicale rotting mogelijk, andere elementen worden minder opgenomen.

complexe meststoffen

Hier is het tijd om de tomaten in het kassencomplex gespecialiseerde voorbereidingen te geven. Maar u moet rekening houden met de grootte van de struiken.:

 • als de instructies aangeven dat het nodig is om de topdressing te verdunnen met 15 g per 10 l, is dit goed voor middelgrote bepalende variëteiten;
 • standaard heeft 10 g per emmer nodig;
 • hoge determinant en onbepaald – 20 g per 10 l.

Topdressing moet opnieuw worden verdubbeld: eerst wordt calcium gegeven, na 2-3 dagen – het belangrijkste medicijn. Je kunt Ca samen met stikstof toevoegen en de struiken vervolgens morsen met kaliummonofosfaat – het is moeilijk om tomaten te veel te voeren met deze meststof, zelfs als je de dosering iets overschrijdt.

Tweede voeding tijdens vruchtvorming

tomaten voeren

Tegen het einde van juli-augustus (afhankelijk van de regio), als de tomaten werden gered van phytophthora, zijn de standaardvariëteiten klaar met fruiten en in de hoge is het in volle gang.

In een kas zullen tomaten tot de herfst opbrengst geven, zonder extra bemesting.:

 • spontane randen van scheuten kunnen optreden;
 • planten zullen niet genoeg voeding hebben voor de vorming en rijping van fruit;
 • die tomaten die kunnen binden en rijpen, zullen smakeloos en klein zijn.

We zullen dubbel moeten voeren, eerst met calcium, dan met fosfor en kalium. Voorstanders van biologische landbouw kunnen as gebruiken in plaats van minerale preparaten.

Merkbare doses fosfor bevatten verbrande plantenresten:

 • aardappelen;
 • tarwe;
 • Rogge;
 • berk;
 • dennenbomen.

Als dit niet beschikbaar is, kunt u bladaanvulling doen – de struik op het blad sproeien met een kunstmestoplossing. Voedingsstoffen worden snel geabsorbeerd en uitgescheiden, dus één behandeling zal niet werken, u moet ze elke 2 weken doen.

tomaten verwerken in de kas

Topdressing voor tomaten in de kas moet absoluut worden uitgevoerd. Daar worden meestal hoge variëteiten gekweekt, die tot het einde van de herfst opleveren. Zonder extra voeding kunnen de struiken nergens energie opnemen, een bouwstof voor de vorming en rijping van fruit.

Meststoffen voor tomaten in een kas tijdens de eerste voeding na het planten – video