Wanneer en hoe krenten transplanteren?

zwarte bessenstruikTegenwoordig is het misschien onmogelijk om een ​​zomerhuisje te vinden waar geen krenten zouden groeien. De zwarte, rode en witte schoonheid won de liefde van tuinders met heerlijke aromatische en gezonde bessen. Om elk jaar een goede oogst te krijgen, hebben de struiken in de bes de juiste zorg en tijdige reproductie nodig van de variëteiten die u lekker vindt..

In sommige gevallen wordt het nodig om krenten te transplanteren:

  • als naburige overwoekerde bomen of struiken de struiken beginnen te hinderen;
  • als de struik verouderd is en verjonging vereist;
  • als u geroote stekken of scheuten moet verplanten;
  • als het land onder een volwassen struik is uitgeput en de plant ziek is door een gebrek aan voedingsstoffen.

In elk van de bovenstaande gevallen zijn de regels voor het verplanten van krenten en de procedure voor werk hetzelfde.

Regels voor transplantatie van bessen

pit afmetingenHet transplanteren van een bes wordt voorafgegaan door de keuze van een plaats voor een toekomstige struik of bes. Bes houdt van verlichte warme gebieden en tolereert geen verduistering, dus de struiken moeten uit de buurt van bomen, hekken en bijgebouwen worden geplaatst. Het gebied voor de toekomstige bes wordt opgegraven om onkruid en wortels van oude planten te verwijderen.

  • Op de geselecteerde site worden putten in 2-3 weken op een afstand van 1-1,5 meter van elkaar voorbereid. Vruchtbare grond, humus (compost), kali, fosfaatmeststoffen of houtas worden in de kuilen gegoten. De voorbereide grond moet los en voedzaam zijn. Voor rode aalbessen is het raadzaam om zand aan het voedingsmengsel toe te voegen en een kleine laag puin op de bodem van de put te leggen voor drainage.
  • Het is raadzaam om de grootte van de gaten minimaal 50-60 cm breed en 30-40 cm diep te houden, maar het is beter om te focussen op de grootte van de wortels van bessenstruiken.
  • De getransplanteerde struik vereist een zorgvuldige voorbereiding. Jonge scheuten worden gehalveerd en oude takken worden tot aan de basis afgesneden. De krenten worden voorzichtig ingegraven en uit het gat gehaald. U hoeft de plant niet aan de scheuten te trekken – u kunt de wortels of takken beschadigen. Als het niet mogelijk is om de krenten de eerste keer te extraheren, graven ze het opnieuw in een cirkel met 1,5-2 bajonetten van een schop in de diepte.
  • Als de struik gezond is, kan deze worden uitgegraven met een klomp aarde en worden getransplanteerd. Als de struik ziek is, moet je alle wortels zorgvuldig onderzoeken, beschadigde of droge verwijderen, de larven van ongedierte en insecten verwijderen die in het wortelstelsel van planten leven. Behandel plantenwortels met kaliumpermanganaatoplossing (kaliumpermanganaat).
  • Giet voldoende water in de put zodat het vruchtbare mengsel verandert in een vloeibare substantie. Het is noodzakelijk om de struik in de slurry onder te dompelen en, in gewicht vast te houden, besprenkeld met droge grond 5-8 cm boven de wortelhals van de struik.
  • Geef de struik opnieuw water om de grond rond de wortels te verdichten.

Verder wordt voor het getransplanteerde huisdier de gebruikelijke zorg georganiseerd: frequent water geven, sproeien en voeren.

Transplantatie in de herfst

Alle tuinders worden gekweld door de vraag: wanneer is het beter om krenten te verplanten om zo vroeg mogelijk een volledige oogst te krijgen?

In de noordelijke regio’s is het raadzaam om krenten in de lente te transplanteren, wanneer de sneeuw smelt en de temperatuur boven nul is. Maar als de struiken al zijn begonnen te groeien, moet de transplantatie naar een nieuwe plaats worden uitgesteld tot de herfst.

Verplanten in de herfst vereist geduld, omdat de struik zijn bladeren moet afwerpen en de sapstroom al stopt in de scheuten.

Voor Centraal-Rusland is de gunstigste periode midden eind oktober.

In de noordelijke regio’s worden de datums 2-3 weken verschoven. Als u de struiken te vroeg overbrengt, kunnen de aalbessen de seizoenen “verwarren” en in groei gaan, waarbij de knoppen worden weggegooid, die in de winter zullen bevriezen en de struik verzwakken. In de warme en droge herfst hebben getransplanteerde struiken regelmatig water nodig..

Winteropvang is in dit geval verplicht. Je kunt 2-3 emmers oude humus gemengd met de bladeren van decoratieve bomen in de basis van de struik gieten. Dan vormt zich in het voorjaar een vruchtbare laag losse grond rond de struik, waarin je een gieter kunt bouwen.

Bessenstruiken, geplant in de herfst, passen zich in de winter aan op een nieuwe plek en schieten wortel om in de zomer een oogst te geven..

In het voorjaar getransplanteerde bessenstruiken hebben een lange tijd nodig om wortel te schieten, zich aan te passen en pas na een jaar een oogst op te leveren. In de herfst kunnen knoflookteentjes rond de struik geplant worden. Wanneer het in de lente opkomt, snijdt u de veren om de 3-4 dagen met 0,5-1 cm, dan zal de geur van knoflook ongedierte wegjagen.

Transplantatie in het voorjaar

In het voorjaar worden geroote stekken meestal getransplanteerd, dat wil zeggen, ze worden overgebracht van de kwekerijgeul naar een vaste plaats in de bes. Als de stekken in de herfst zijn geplant, zijn het in de lente twijgen met 2-3 bladeren van de knoppen die boven de grond zijn gelaten.

Als de struik afgelopen voorjaar, een jaar geleden, is geënt, moeten tegen de tijd van transplantatie volwaardige struiken met 2-3 scheuten worden verkregen. Het is gemakkelijk om dergelijke jonge struiken te transplanteren, volgens de hierboven beschreven regels. Maar je moet de plant opgraven met een kluit aarde, dan is er een minimale kans op schade aan de wortels. In het voorjaar getransplanteerde struiken vereisen constante zorg en overvloedige watergift gedurende de zomer..

Het transplanteren van volwassen bessenstruiken in het voorjaar wordt zo vroeg mogelijk medio of eind maart uitgevoerd, zodra de grond ontdooit.

Transplantatie in de zomer

krenten water gevenKrenten verplanten in de zomer is niet wenselijk, maar mogelijk. Het komt immers voor dat mensen een nieuwe datsja aanschaffen en het is jammer om hun favorieten, waarin ze zoveel warmte en energie hebben geïnvesteerd, achter te laten. In dit geval worden volwassen struiken gegraven met een klomp aarde, die zo groot mogelijk moet zijn. Om de struiken naar een nieuwe plek te vervoeren, worden emmers, bassins en dozen gebruikt, afhankelijk van de grootte van de wortels. Nadat u een struik in een voorbereid gat hebt geplant, moet u deze enkele dagen dagelijks grondig water geven.

Zaailingen uit containers kunnen op elk moment van het jaar en zelfs in de zomer in een bessenveld worden getransplanteerd, waardoor ze overvloedig water krijgen en tijdig worden gevoerd. Direct na het planten moet de plaats onder de struik worden gemulleerd met turf, compost, humus of zand, dan gaat het vocht langer mee. Als de plantkuilen goed gevuld zijn, hebben de aangeplante struiken pas na een jaar voeding nodig..

Gerelateerd artikel: gouden aalbessen – verzorgingsregels!

Hoe krenten correct te planten (video)

Adblock
detector