Wanneer en hoe aardbeien voor zaailingen op de juiste manier te zaaien in 2018

zaailing aardbei uit zaad Meestal worden tuinaardbeien vermeerderd door een snor of door een struik te verdelen. Maar er komt een tijd dat deze methoden ineffectief worden, omdat alle opgehoopte ziekten samen met het vegetatieve plantmateriaal worden overgedragen. De beste manier om het rassenfonds te vernieuwen en van ziekten af ​​te komen, is door aardbeien te zaaien voor zaailingen. In 2018 is het niet te laat om dit te doen, en met behulp van onze gedetailleerde instructies krijg je binnen een paar maanden een oogst van grote geurige bessen..

Waar zaden te krijgen?

aardbei zaden Zaden kunnen het beste worden geplukt in een speciaalzaak, bij voorkeur die met een houdbaarheid van meer dan 1 jaar. Onder tuinders zijn remontante aardbeien die vóór de vorst vrucht dragen populair – Alpine, Ali Baba, Baron Solimakher. Deze variëteiten geven geen snor en reproduceren zich vervolgens gemakkelijk door de struik te verdelen..

Van soorten met grote vruchten krijgt de koper de volgende variëteiten:

 • Koningin Elizabeth;
 • Picknick;
 • Moskou debuut;
 • Alexandrië.

Aardbeien met grote vruchten worden zowel door de struik als door een snor te verdelen. Naast de gebruikelijke zorg zal de tuinman regelmatig onnodige lagen moeten verwijderen..

Je kunt ook op een andere manier aardbeien uit zaden thuis laten groeien – neem rijpe bessen van gezonde struiken en snijd de bovenste dunne laag pulp af met een scherp mes. De gesneden pulp met zaden wordt op servetten gelegd en enkele dagen op een droge, warme plaats gelaten. Gedurende deze tijd drogen de zaden uit, en het is gemakkelijk om ze af te pellen door tussen de vingers te wrijven. Gedroogde zaden worden in papieren zakken gelegd, de variëteit en oogstdata worden ondertekend en bewaard op een koele, droge plaats..

Aardbeien zijn eigenlijk een zeer overwoekerde bak en zaden zijn noten..

Landingsdata in 2018

maankalenderOm sterke zaailingen te krijgen, gaan tuinders naar verschillende trucs. Velen van hen zijn van mening dat het planten van aardbeien met zaden volgens de maankalender moet gebeuren. In 2018 zijn de beste dagen:

 • 27, 28 en 29 januari;
 • van 21 tot 28 februari;
 • van 21 tot 26 maart.

Op deze dagen gaat de groeiende maan door de sterrenbeelden Tweelingen, Kreeft, Stier, Leeuw. Deze tijd wordt als de meest gunstige beschouwd voor het zaaien van zaden voor zaailingen..

Duikende zaailingen van aardbeien, die uit zaden zijn gekweekt, moeten in 2018 worden behandeld:

 • van 10 tot 12 en van 20 tot 26 maart;
 • van 17 tot 22 en van 25 tot 28 april.

Klaar zaailingen worden in de volgende aantallen in de bedden geplant:

 • van 18 tot 22 en van 25 tot 28 april;
 • van 17 tot 19, 22, van 25 tot 27 mei;
 • 15, van 20 tot 24 juni;
 • van 18 tot 22 en van 25 tot 26 juli.

De timing van het planten van aardbeien voor zaailingen hangt af van uw regio. In het zuiden van Rusland worden zaailingen in de tweede en derde decennia van mei in de volle grond geplant, in de noordelijke regio’s begin juni. Zaailingen moeten tegen die tijd een ontwikkeld wortelstelsel en verschillende bladeren hebben. Aardbeienstruiken bereiken deze grootte meestal in 3 maanden..

Op de dagen van de volle maan, nieuwe maan, evenals 2 dagen voor en na het zaaien van zaden, wordt het niet aanbevolen om te oefenen. Het is beter om deze tijd te besteden aan de selectie van zaden, voorbereiding van het land, water geven of losmaken van de gekiemde zaailingen..

Welke grond hebben aardbeien nodig?

grondmengsel voor het zaaien van aardbeienDe voorbereiding van een grondmengsel voor het zaaien van aardbeien met zaden voor zaailingen moet zorgvuldig worden overwogen, omdat de zaden van deze cultuur klein zijn en er lang over doen om te ontkiemen. Experts bieden verschillende opties voor het grondmengsel:

 • hoogveen, vermicompost en zand in een verhouding van 3: 1: 1;
 • graszoden of lommerrijke grond, turf en zand – 2: 1: 1;
 • rijpe compost en zand – 5: 3.

Sommige tuinders vervangen de samengestelde grond door turftabletten of gebruiken een speciaal ontworpen voor het kweken van bessenzaailingen. Er zijn geen uniforme vereisten voor de samenstelling, maar bij het kiezen moet eraan worden herinnerd dat de grond licht, ademend en voedzaam moet zijn..

Voordat aardbeien met zaden voor zaailingen worden geplant, moet het land worden gedesinfecteerd. Doe dit op een van de volgende manieren:

 • verspreid op een bakplaat en 1-2 uur in de oven op 40-45 ° C verwarmd;
 • mors de grond met 1% (felroze) oplossing van kaliumpermanganaat;
 • bevriezen in zakken of emmers de hele winter buiten.

De laatste optie is geschikt voor inwoners van noordelijke regio’s met lange ijzige winters..

Na desinfectie moet de grond worden gerevitaliseerd – gevuld met nuttige microflora. Om dit te doen, wordt het in een natte staat gemorst met een van de biologische producten – “Baikal 1M”, “Shining”, “Fitosporin”. Vervolgens wordt de grond enkele dagen op een warme plaats gelaten, zodat micro-organismen zich beginnen te ontwikkelen. Tegelijkertijd droogt het aarden mengsel uit tot een vrij stromende staat en is het klaar voor het zaaien van aardbeien voor zaailingen in 2018.

Zaadvoorbereiding voor zaaien

dienbladenVoor het planten moeten aardbeienzaden enkele uren in een roze oplossing van kaliumpermanganaat worden bewaard, vervolgens grondig worden gewassen en behandeld met een groeistimulator – “Epin”, “Kornevin”, “Energen”. Vervolgens moeten de zaden worden uitgehard. Om dit te doen, worden ze in verschillende lagen gaas geplaatst die in een stimulator zijn gedompeld en ‘s nachts op de onderste plank van de koelkast worden geplaatst, bedekt met een deksel of film. Overdag wordt de container met zaden naar de vensterbank verplaatst met een temperatuur van 18-20 ° C. Verharding wordt uitgevoerd binnen 3 dagen, niet langer, omdat ze kunnen beginnen te ontkiemen.

Verharding kan worden vervangen door stratificatie. Daarna ontkiemen de zaden twee keer zo snel. Het is het handigst om aardbeien na het zaaien te stratificeren. Dozen met gezaaide aardbeien worden de hele periode op de onderste plank van de koelkast geplaatst. De containers worden periodiek geopend voor ventilatie. Het is noodzakelijk om het vochtgehalte van de grond te controleren. In koude streken worden containers buiten onder de sneeuw gelaten..

Voor grote aardbeien moet de stratificatieperiode minimaal 2-2,5 maanden zijn.

Aan het einde van de gelaagdheid worden de dozen in een warme kamer gebracht..

Hoe aardbeien op de juiste manier te zaaien en te verzorgen?

aardbeien zaaienEen drainagelaag, voorbereide grond wordt op de bodem van de zaailingcontainers gegoten en licht geplet met uw handen. Daarna legden ze sneeuw op het aardoppervlak en strooiden er zaden over. Als het smelt, trekt de sneeuw ze naar de gewenste diepte. De container is bedekt met glas of folie met gaten voor ventilatie en op de vensterbank geplaatst, waarbij een temperatuur van 18-20 ° С wordt gehandhaafd.

aardbei zaden kiemenDe eerste scheuten van gelaagde zaden verschijnen op de 5-6e dag, massale beginnen binnen twee weken. Nadat de spruiten verschijnen, wordt de luchttemperatuur verlaagd tot 15-17 ° C, zodat ze niet uitstrekken. De schuilplaats wordt uit de dozen verwijderd na het verschijnen van twee of drie bladeren. De grond wordt vochtig gehouden, maar niet nat.

Om de zwakke spruiten niet te laten overstromen, moet u deze heel voorzichtig water geven – in de groeven tussen de spruiten met een pipet of een spuit zonder naald. Zaailingen worden bewaard op een goed verlichte plaats, maar niet in direct zonlicht.

zaailingen plukkenVolwassen zaailingen duiken in de fase van 3-4 bladeren. Als de zaailingen sterk uitgerekt zijn, kan deze procedure twee keer worden uitgevoerd. Een plectrum versterkt het wortelstelsel, terwijl de groei van het bovengrondse deel wat afremt. Duiken wordt als volgt uitgevoerd:

 • de grond is voorbewaterd;
 • de zaailing wordt voorzichtig verwijderd en de centrale wortel wordt geknepen;
 • vul een nieuw glas met aarde en maak een kuiltje in het midden;
 • laat de zaailing voorzichtig zakken, spreid de wortels en knijp hem aan alle kanten met aarde.
 • na het duiken worden de zaailingen bewaterd.

Bij het planten van aardbeien moet ervoor worden gezorgd dat het groeipunt zich boven het maaiveld bevindt..

Na het plukken worden aardbeienstruiken gevoed met complexe meststoffen die veel fosfor, kalium en heel weinig stikstof bevatten. Topdressing wordt eens in de twee weken uitgevoerd. Het is het handigst om speciale zaailingformuleringen te gebruiken die de nodige sporenelementen bevatten.

Regels voor het planten van open grond

aardbeien zijn klaar om in de tuin geplant te wordenTwee weken voor het planten in de volle grond worden de zaailingen uitgehard. Om dit te doen, wordt het naar koele kamers gebracht, eerst gedurende 1-2 uur, daarna wordt de tijd verlengd. Voor het planten worden de zaailingen de klok rond op het balkon of de veranda gelaten bij temperaturen tot 10 ° C.

Zaailingen worden geplant in de grond verwarmd tot 12 ° C, waarbij ervoor wordt gezorgd dat het groeipunt boven het grondniveau blijft. Als er tijdens het planten helder, zonnig weer is, staan ​​​​de zaailingen eerst in de schaduw. Verdere verzorging bestaat uit water geven, losmaken en bemesten.

Aardbeien die op deze manier zijn gezaaid voor zaailingen in 2018 in de komende jaren, worden vermeerderd door een snor of door een struik te verdelen. Om vervolgens het plantmateriaal te verbeteren, is het raadzaam om aardbeien opnieuw met zaden te zaaien..

Aardbeien planten op video

Als je nog vragen hebt over het kweken van aardbeien uit zaden, bekijk dan de video, die in detail beschrijft en het hele proces laat zien van het kiezen van zaden tot het planten van zaailingen in de grond..

Adblock
detector