Waarom wordt peterselie geel in de tuin?

Peterselieoogst in de tuin van de tuinman Peterselie is een pittige gecultiveerde plant, zonder welke het moeilijk is om je een zomerfeest voor te stellen. En in de winter gebruiken huisvrouwen verse groenten bij de bereiding van allerlei gerechten. Om een ​​​​kruidige plant in uw zomerhuisje in een gezonde vorm te laten groeien, moet u proberen, en geen buitenwaarnemer zijn die, alles op zichzelf latend, toekijkt hoe de peterselie geel wordt in de tuin.

De smaak en het aroma van specerijen als peterselie werden vele eeuwen geleden door de mensheid ontdekt. En sindsdien heeft peterselie wortel geschoten in tuinpercelen. De bladeren en wortels van de plant zijn een uitstekende smaakmaker voor soepen, sauzen, salades en hoofdgerechten. Verse en jonge takjes peterselie zijn zo lekker dat ze in hun pure vorm worden geconsumeerd..

Voordeel, geen schade

Groenen nuttig voor het menselijk lichaam De voordelen van het eten van peterselie voor het menselijk lichaam zijn van onschatbare waarde. Het is bekend dat een plant als peterselie rijk is aan een groep vitamines, waaronder vitamines: A, C, B, PP en vele andere, die niet alleen een gerecht met een onvergetelijke smaak kunnen vullen, maar het ook kunnen verrijken met nuttige micro-elementen en stoffen.

Over de voordelen gesproken, er moet rekening mee worden gehouden dat dit alleen mag worden verwacht als de plant correct wordt gekweekt, wat betekent dat deze gezond is..

Uiterlijk is een indicator van gezondheid

Een schone stengel is het resultaat van een succesvolle bestrijding van plagen en ziektenAls de plant groen is, vol kracht en een lust voor het oog met zijn uiterlijk, betekent dit dat hij geschikt is om te eten. Maar het komt voor dat één blik op peterselie al het verlangen ontmoedigt om kruiden aan gerechten toe te voegen. Vooral als de peterselie geel wordt in de tuin en er onaantrekkelijk uitziet.

Er kunnen verschillende redenen zijn voor deze aandoening. Maar in ieder geval is het niet alleen de moeite waard om het probleem te begrijpen, maar ook om het te elimineren om verder te genieten van de uitstekende smaak van peterselie, waarvan de groene takken een lust voor het oog zijn. Als u ontdekt waarom peterselie geel wordt in de tuin, kunt u voor eens en altijd voorkomen dat de ziekte terugkeert..

Oorzaken en gevolgen

De peterselieblaadjes begonnen geel te wordenOver het algemeen is peterselie een pretentieloze plant. Het is een plezier om zo’n specerij te kweken. Zaai in het vroege voorjaar, kies de juiste vruchtbare plaats met losse grond. Om vocht te behouden, afdekken met folie tot de eerste scheuten. En wacht op de oogst, denk eraan om de waterminnende peterselie water te geven. Laten we het maar niet hebben over het losmaken van de grond en het bestrijden van onkruid. Zonder dit zal geen enkele plant een goede oogst geven, zelfs zo pretentieloos als peterselie..

Net als andere planten is peterselie vatbaar voor ziekten. Ziekten van peterselie en zijn plagen zijn gemakkelijk te herkennen op de onderstaande foto’s. Door te bepalen waar uw peterselie ziek van is, kunt u gemakkelijk de oorzaken wegnemen en een goede oogst laten groeien..

  • Peronosporosis van peterseliebladPeronosporosis. Deze ziekte wordt in de volksmond valse meeldauw genoemd. Ziekten worden direct beïnvloed door peterseliebladeren, die helemaal aan het begin van de ziekte bedekt zijn met witte stippen, en nadat dergelijke vlekken groeien en geel worden.
  • Roest verschijnt op het bladRoest. Aan het begin van de zomer kunnen op peterseliebladeren geelbruine, op roest lijkende pads verschijnen en het hele gewas bederven..
  • Wortelvlieg beschadigt bladpeterselieWortelvlieg. De oorzaak van deze ziekte zijn de larven die wortelgroenten eten. Het resultaat is achterblijven van planten in groei en daardoor vergeling..
  • Een van de plagen van peterselie is de meloenluisMeloen bladluis. Ongedierte in de vorm van meloenbladluizen vallen de bladeren en scheuten van een jonge plant aan, die zich aan de onderkant van het gebladerte bevindt. Meloenluizen zuigen sappen uit peterselie, wat leidt tot vergeling, verwelking en dood.

Ongediertebestrijding

Schone gezonde groentenElke ziekte kan worden voorkomen, vooral als u de grond op tijd losmaakt, onkruid bestrijdt en peterselie in de tuin voedt met meststoffen. Is de peterselieplaag toch aangevallen? Wees niet boos. Ongediertebestrijding is ook voorzien.

  • Wortelvliegen kunnen worden afgeschrikt door de zaailingen water te geven met een infusie van sinaasappelschillen of de gangpaden te besprenkelen met tabaksstof.
  • Het mengen van tabaksstof met limoen is ook een goede manier om ongedierte kwijt te raken..
  • Peronosporosis kan alleen worden bestreden door beschadigde planten te verwijderen om naburige planten niet te infecteren. Daarom is het belangrijkste hier tijdigheid en aandacht..
  • Beproefde en beproefde folkmethoden in de strijd tegen meloenluis geven uitstekende resultaten. Veel tuinders winnen bijvoorbeeld de strijd om peterselie als ze het behandelen met paardenbloeminfusie, waarvan de bladeren en wortels drie uur in warm water moeten worden bewaard..
  • Roestaantastende peterseliescheuten zijn gemakkelijker te voorkomen dan achteraf te behandelen. Er is een claim dat de ziekte zich ontwikkelt in een vochtige omgeving. Nadat u het probleem met een hoge luchtvochtigheid hebt opgelost, kunt u niet bang zijn voor roest. Voor rust en extra zekerheid moet je de peterselie besproeien met speciale uithoudingsverhogende middelen. Koperoxychloride of Bordeaux-vloeistof om u te helpen.

Dit zijn niet alle manieren om ongedierte in de bedden te bestrijden, die ernaar streven uw gewas te bederven. Elk probleem heeft een oorzaak, dus er is een oplossing. Het voorkomen van plantenziekten is veel gemakkelijker dan het wegnemen van de oorzaken en het behandelen van beschadigde bedden. Tijdige preventie en juiste vruchtwisseling bespaart u veel problemen.

Kennismaking met paraplu kruidige planten – video

Adblock
detector