Waarom worden de bladeren van een roos geel - op zoek naar redenen?

gele bladeren bij de roosEen mooie verzorgde rozentuin in de voortuin is de trots van iedere huisvrouw. Vanwege de duur en frequentie van de bloei zijn rozen behoorlijk populaire decoratieve gewassen geworden. Maar zelfs de meest resistente rassen kunnen ziekten ontwikkelen als gevolg van weersomstandigheden, plagen en groeifouten. En in sommige situaties kun je zien hoe de bladeren van een roos geel worden – wat te doen in dergelijke gevallen??

Wij selecteren meststoffen

Een verandering in de kleur van de bladmassa in een plant kan optreden door een tekort of teveel aan meststoffen. Omdat de cultuur in verschillende perioden van ontwikkeling verschillende voedingsstoffen nodig heeft en het ontbreken van zelfs maar één element de reden wordt waarom de bladeren van de roos geel worden.

De belangrijkste sporenelementen die een sterke invloed hebben op de ontwikkeling van de rozenstruik:

 • Stikstof. Dit type meststof is nodig voor een verhoogde groei en ophoping van vegetatieve massa. Door het ontbreken worden de bladeren eerst lichtgroen, waarna de roos geel wordt en de voortijdige val van de bladmassa begint. Tegelijkertijd wordt de vorming van korte dunne scheuten, langzame groei en zwakke bloei waargenomen. Tegelijkertijd wordt het decoratieve effect van de struik sterk verminderd. Een overmaat van dit sporenelement wordt gekenmerkt door snelle begroeiing en een afname van de winterhardheid..
 • Fosfor. Met zijn onvoldoende hoeveelheid wordt de ontwikkeling van zowel het grondgedeelte als het wortelgedeelte in de struik vertraagd. Daarom worden de bladeren van de roos geel en vallen ze vervolgens af. Met een teveel aan fosfor begint de roos erg stijf te worden, wat leidt tot vroegtijdige veroudering..
 • Potassium. Voor de volledige vorming van knoppen en scheuten heeft de bloem kalium en fosfor nodig. Het maximale verbruik van deze micro-elementen wordt bereikt tijdens de bloei en uitstroom naar nieuwe scheuten. Kaliumgebrek draagt ​​​​bij aan het verschijnen van gele vlekken en bruin worden op de bladeren. Als gevolg hiervan sterven ze af en vertraagt ​​​​de ontwikkeling van de struik dramatisch..
 • IJzergebrek kan leiden tot chlorose. Het symptoom van deze ziekte is het verschijnen van gele vlekken op het blad, waarna alle bladeren van de roos geel worden en eraf vallen..

Tijdige toepassing van complexe meststoffen en preventief sproeien met biostimulanten zoals Epin of Zircon zal dergelijke problemen helpen voorkomen..

Ziekten en plagen waarvan rozenblaadjes geel worden

De reden waarom de bladeren van een tuinroos geel worden, zijn ook verschillende ziekten en plagen, zowel expliciet als latent. Heel vaak kun je op de bladeren schimmelziekten vinden die op een gezonde struik voorkomen en daar een mycelium vormen. De ervaring heeft geleerd dat virussen meestal worden overgedragen van nieuwe planten of via besmet tuingereedschap..

Rozen worden geel bij de volgende infectieziekten:

 • Zwarte vlek.
 • Mozaïek.
 • Echte meeldauw, veel voorkomend of vals.
 • Roest.

zwarte vlek en roest

Om het optreden van infectieziekten te voorkomen, wordt het aanbevolen om in het voorjaar preventieve maatregelen uit te voeren, waaronder de behandeling van struiken en grond eromheen met speciale middelen.

Nieuw gekochte planten moeten vóór het planten in een fungicide oplossing worden gedrenkt, wat de ontwikkeling van een eventuele infectieziekte zal voorkomen..

larvenOok kunnen de bladeren van een roos geel worden als deze wordt aangevallen door ongedierte:

 • Spint mijt. Het verschijnt als kleine witte korrels aan de binnenkant van het blad.
 • Rozenbladsprinkhaan. Dit insect is gemakkelijk te herkennen vanaf de onderkant van het blad, want het is geel van kleur en tot 4 mm groot..
 • Mogelijk keverlarven. In dit geval wordt de roos niet alleen geel, maar vervaagt hij ook snel..

Spuiten met speciale insecticiden helpt bij het wegwerken van schimmelziekten en plagen..

Video: roest is de reden voor de geelheid van rozenblaadjes

Adblock
detector