Waarom is de Mongoolse dwergtomatensoort zo uniek?

tomaat Mongoolse dwerg De Mongoolse dwergtomaat is een van de helderste en meest originele vertegenwoordigers van amateurselectie. Deze superbepalende variëteit trekt de aandacht van groentetelers met zijn verrassend hoge opbrengst – tijdens de vruchtperiode zijn kleine kruipende struiken, waarvan de hoogte niet groter is dan 25-30 cm, letterlijk bezaaid met grote en sappige vruchten. Deze kwaliteiten, gecombineerd met het gemak van de teelt en pretentieloze zorg, hebben de Mongoolse dwergvariëteit populair gemaakt bij zomerbewoners die kleine percelen in de achtertuin hebben..

Mongoolse dwergtomaat – kenmerken en voordelen van het ras

hoogproductieve kruipende variëteit Mongoolse dwerg De tomatenvariëteit Mongoolse dwerg wordt beschouwd als het resultaat van het werk van amateurfokkers uit Novosibirsk. Tegenwoordig is het ras nog niet opgenomen in het staatsregister van Rusland, maar is het al enorm populair geworden bij groentetelers vanwege zijn unieke kenmerken en het vermogen om een ​​groot aantal vruchten met een gewicht tot 200 g in te stellen..

Laag kruipende tomatenstruiken zijn geweldig voor het kweken in kleine achtertuinen, omdat ze niet veel ruimte innemen.

Beschrijving van de tomatenvariëteit Mongoolse dwerg:

 1. De hoogte van de superdeterminate struik is niet groter dan 20-30 cm, waardoor deze als de laagst groeiende variëteit wordt beschouwd.
 2. Tijdens het groeiproces groeit de struik over het oppervlak van de grond en vormt nieuwe stiefkinderen. Hierdoor kan de breedte van de struik 80-100 cm bedragen..
 3. Stengels zijn kwetsbaar, dun, breken vaak onder het gewicht van rijp fruit.
 4. De bladplaten zijn klein en smal, behaard, donkergroen van kleur.
 5. Vruchten zijn rond, regelmatig van vorm, wegen tot 170-200 g. De smaak is aangenaam, zoet en zuur.
 6. De Mongoolse dwerg heeft een goede opbrengst – tot 8-10 kg van elke struik. Bovendien duurt de vruchtvorming tot de eerste nachtvorst..
 7. Het ras behoort tot de vroege rijping – de eerste oogst kan worden geoogst binnen 80-90 dagen na het verplanten van de zaailingen naar een vaste plaats.

Mongoolse dwerg is bedoeld voor teelt in open grond. De grootste moeilijkheid bij het kweken van de variëteit is dat de zaden als zeldzaam worden beschouwd. Ze zijn erg moeilijk te vinden in tuinwinkels, ze kunnen alleen online of bij particuliere verkopers worden besteld..

Groeiende tomaat Mongoolse dwerg

groeiende tomaat Mongoolse dwergTomatenteelttechniek De Mongoolse dwerg verschilt niet van de standaard tomatenteelttechniek. De plant kan op een zaailing en niet-zaailing manier worden gekweekt. Direct in de grond zaaien wordt gebruikt in zuidelijke regio’s met een warm klimaat. Zaden worden 3-5 zaden in plantgaten gezaaid, waarna ze overvloedig worden bewaterd. Na het verschijnen van 3-4 echte bladeren, moet de grond worden losgemaakt en moeten de bedden worden uitgedund, waarbij alle dunne en verzwakte struiken worden verwijderd.

In regio’s met een koel klimaat heeft een zaailingmethode meer de voorkeur. Zaden voor zaailingen worden 55-60 dagen gezaaid voordat volwassen zaailingen in open grond worden getransplanteerd – rond eind februari.

Zaaien voor zaailingen

tomatenzaailing Mongoolse dwergTomatenzaden Mongoolse dwerg moet eerst worden bereid. Ze moeten worden behandeld met een oplossing van kaliumpermanganaat en vervolgens worden geweekt en ontkiemd in een servet.

Zaadzaaischema voor zaailingen:

 1. Gebruik voor het kweken van zaailingen lichtzure zandgrond of een speciaal substraat voor tomaten, en mors het vooraf met een oplossing van kaliumpermanganaat.
 2. Giet het voorbereide substraat in een container of een andere container.
 3. Maak kleine putjes of groeven in het oppervlak van de grond tot 1 cm diep.
 4. Zaai zaden in gaten of groeven, met een afstand van 2 cm tussen hen.
 5. Bestrooi gewassen met een dun laagje aarde en geef overvloedig water.
 6. Dek af met plastic of glas en plaats in een warme en verlichte ruimte tot ontkieming. Meestal zijn de eerste scheuten binnen 5-7 dagen te zien..

Na de vorming van 3-4 echte bladeren, kunnen de zaailingen in afzonderlijke containers worden gedoken. Na 50-60 dagen – transplanteren naar een vaste plaats.

tomaat Mongoolse dwerg in een open tuinDe site voor het planten van tomaten De Mongoolse dwerg moet in de herfst worden voorbereid – opgraven en bemesten met superfosfaat met kaliumzout en ammoniumsulfaat (50 g, 25 g en 20 g). Zaailingen worden geplant in gaten op een afstand van 50-55 cm.

Regels voor de zorg voor de Mongoolse dwergvariëteit

kenmerken van de zorg voor tomaten

Het planten en verzorgen van tomaten van de Mongoolse dwergvariëteit bestaat uit eenvoudige standaard agrotechnische maatregelen:

 1. Water geven – niet meer dan eens per 6-7 dagen, de variëteit verdraagt ​​​​geen overtollig vocht.
 2. Na elke watergift en regen moet de grond rond de struiken worden losgemaakt – dit voorkomt het verschijnen van een dichte korst, die de toevoer van zuurstof naar de wortels belemmert..
 3. Topdressing – drie keer uitgevoerd tijdens het groeiseizoen. De eerste is 15 dagen na het planten van de zaailingen op een vaste plaats, de tweede vóór de vorming van fruit, met nog eens 15 dagen. Om dit te doen, kunt u ammoniumnitraat, superfasfat en organisch materiaal gebruiken – vogelpoep, rotte mest, houtas of brandnetel.

Mongoolse dwerg is een nieuw ondermaats tomatenras dat de aandacht trekt van groentetelers met zijn originele kenmerken en constant hoge opbrengst. De variëteit is niet veeleisend om voor te zorgen en zal u, met minimale zorg, verrassen met een royale oogst van smakelijk en groot fruit..

Kruipende tomaat Mongoolse dwerg – video

Adblock
detector