Volledige instructies voor het gebruik van ijzerchelaat in de tuinbouw

instructies voor het gebruik van ijzerchelaat Chlorose in tuinbouwgewassen leidt tot voortijdige vergeling van gebladerte en de val ervan, en in de toekomst tot volledige dood van weefsels. Gedetailleerde instructies voor het gebruik van ijzerchelaat helpen planten te voorkomen en te genezen van een gebrek aan een waardevol biologisch significant sporenelement. Het beschrijft in detail het verbruik van de agrochemicaliën en aanbevelingen voor de bereiding van de werkvloeistof..medicijn tegen chlorose

Beschrijving van het medicijn

ijzerchelaat microfertilizerIJzerchelaat is een micronutriëntenmeststof in biologisch actieve vorm. De tool is een combinatie van organische zuren en metaalionen. Het bevat 11-13,2% Fe (30 g/l).

Zo’n massafractie aan nutriënten draagt ​​bij aan de versnelling van vitale processen en een verhoging van de gewasopbrengst:

 • fruit;
 • BES;
 • groente;
 • veld;
 • decoratief;
 • druiven.

ijzerchelaat poeder kleurDe zuurgraad van de stof (geurloos oranje/bordeaux poeder) is 6-8 pH. De ijzerchelaatformule is zeer complex. De structuur van het molecuul heeft een tangachtige structuur, waarin organische zuren (agentia) met een speciale vorm van bindingen aan metaalionen worden bevestigd, een soort tang..

Hierdoor komt het metaal vrij in de weefsels van de plant, zonder te worden vernietigd onder invloed van:

 • water;
 • zuurstof;
 • bodemsubstraat.

Chelaatvormende verbindingen worden ook geproduceerd in humus wanneer humuszuren reageren met bodemcomponenten. Dit verklaart de biologische activiteit van de agrochemische stof..

gechelateerde verbindingenNadat ze de “bestemming” hebben bereikt, laten de gechelateerde elementen ijzer uit hun “klauwen” los. Eenmaal in levende cellen worden sporenelementen omgezet in biologisch beschikbare stoffen. Bovendien worden de middelen zelf afgebroken tot chemische verbindingen die gemakkelijk door groenteplanten kunnen worden opgenomen. In tegenstelling tot conventionele mineraalcomplexen, die slechts voor 30-40% door gewassen worden opgenomen, wordt meststof met micronutriënten op basis van chelaten voor bijna 90% opgenomen. Bovendien maken hun “familiebanden” met aminozuren, nucleïnezuren en eiwitten het medicijn volledig onschadelijk voor jonge onrijpe gewassen. Zo wordt het plantaardige ijzerchelaat zonder enige beperking gebruikt..

De voordelen van bemesting

geneesmiddel tegen de ontwikkeling van chloroseEen apart punt is om de positieve aspecten van het gebruik van het aminozuurcomplex te benadrukken. Zoals reeds opgemerkt, leidt een gebrek aan Fe tot een daling van de opbrengst. Met zijn tekort ontwikkelt zich een ziekte zoals chlorose..

Naast vergeling en vallend gebladerte, wordt ook waargenomen:

 • het afsterven van nieuwe scheuten;
 • achterblijven (vertragen) in groei;
 • pletten van bloeiwijzen;
 • verslechtering van de kwaliteit van fruit / groenten.

zieke plantenIJzer speelt een hoofdrol bij de volledige ontwikkeling van planten. Door het vermogen van het metaalatoom om de oxidatietoestand snel te veranderen/herstellen, neemt het micro-element een actieve rol in bij het transport van elektronen en voedingsstoffen tijdens biochemische processen. Bovendien zijn Fe-moleculen betrokken bij de biosynthese van chlorofyl. Zonder voldoende hoeveelheid van dit natuurlijke materiaal wordt de ademhalingsfunctie van de kweek verstoord..verbetering van de plantontwikkeling

Met een optimale massa Fe in cellen wordt het metabolisme genormaliseerd. Ook stimuleren metaalverbindingen het balanceren van de opname van voedingsstoffen.

Instructies voor het gebruik van ijzerchelaat in detail

instructies voor het gebruik van ijzerchelaatDe werkoplossing wordt bereid volgens het standaardschema. De inhoud van het sachet (5 g van het geneesmiddel) wordt opgelost in een kleine hoeveelheid water. Vervolgens wordt de resulterende suspensie onder voortdurend roeren op een volume van 10 liter gebracht. In het geval van een ernstig Fe-tekort wordt de voorgestelde dosering verdubbeld om een ​​meer geconcentreerde samenstelling te verkrijgen.

In dit geval is het verbruik van de oplossing:

 • 2 l / m² voor irrigatie;
 • 1 l/m² bij het spuiten.

plant behandelingGebruik geen metalen keukengerei om de werkvloeistof van het chelaat thuis te bereiden. Tegelijkertijd bieden sommige fabrikanten verschillende doseringen voor het medicijn aan..

Voor de verwerking van groente-, sier- en fruit-bessengewassen wordt, afhankelijk van het beoogde doel, een suspensie bereid:

 1. Bladdressing. De dosering van micronutriëntenmeststof is 2-5 g / l. Voor elke 10 m² wordt tot 1-1,5 liter bereide vloeistof verbruikt. De procedure wordt uitgevoerd tijdens het groeiseizoen. De frequentie van spuiten is niet meer dan 2 per seizoen. De eerste bespuiting wordt meestal uitgevoerd wanneer 3-5 volledige bladeren verschijnen en de tweede na 10-15 dagen..
 2. Wortelvoeding (met ernstig ijzertekort). De dosering van het medicijn wordt berekend afhankelijk van de mate van progressie van chlorose. Gewoonlijk is de snelheid van een agrochemische stof 5-10 g / l. Het debiet van de werkvloeistof varieert van 1 tot 5 liter per 1 m². Het aantal irrigaties voor het hele groeiseizoen is 1-2 met een interval van 10 of 15 dagen.wortelvoeding met ijzerchelaat

In geval van ernstige chlorose wordt een geconcentreerde oplossing van complexe micronutriëntenmeststof aangebracht bij de wortel of in een gat in de buurt van de cultuur op een diepte van 20-25 cm.Voor een volwassen boom is de dosering van het medicijn 10-20 liter , voor struiken (krenten, frambozen, kruisbessen) – 1-2 liter / struik, voor groenten en bessen – 4-5 l / weefsel.

bemesting van druiven aan de wortelSommige instructies voor het gebruik van ijzerchelaat wijzen op een geheel andere manier om de werkvloeistof te bereiden. Fabrikanten stellen voor om het poeder geleidelijk in water bij kamertemperatuur te brengen, terwijl je krachtig roert, of omgekeerd, waarbij vloeistof in de poederachtige massa wordt gegoten. Na volledige oplossing van de meststof wordt de resulterende suspensie gebruikt als een profylactisch of therapeutisch middel. Voor een betere assimilatie van het medicijn, wordt sproeien uitgevoerd op zowel de bovenste als de onderste delen van het gebladerte.. zorgvuldige verwerking van planten

Andere gebruiksmethoden

de zaden weken in een zwakke oplossing van ijzerchelaatSommige creatieve boeren gebruiken ijzerchelaat voor zaaddressing. Voor het zaaien wordt het plantmateriaal gedurende 30 minuten in een zwakke oplossing gedrenkt. Dit verbetert de ontkieming van zaden en verhoogt ook de weerstand van planten tegen verschillende soorten ziekten. Tegelijkertijd is bemesting met micronutriënten effectief bij het kweken van zaailingen. Na het verplanten worden de zaailingen bewaterd met een werkvloeistof met een minimale dosering..

Dankzij zo’n voeding van de cultuur:

 • beter en sneller wortel schieten;
 • aanpassen aan nieuwe omstandigheden;
 • immuniteit ontwikkelen tegen infectieziekten.

zaailingen water gevenDe voedingsstof bevordert onder andere de actieve vorming van eierstokken, evenals het behoud van bloeiwijzen. Daarom wordt de aanplant besproeid met een oplossing van ijzerchelaat na de vorming van knoppen, maar vóór de bloei..

Vooral in ijzer hebben gewassen nodig die niet in gunstige of ongebruikelijke omstandigheden voor hen groeien. Daarom is het niet overbodig om dergelijke planten te sproeien of water te geven met een voedingsoplossing..

Regisseer jezelf of hoe je ijzerchelaat met je eigen handen maakt

ijzerchelaat met je eigen handenU kunt ook thuis een waardevolle op metaal gebaseerde meststof krijgen. Neem hiervoor 1 eetl. l citroenzuur of 10 g ascorbinezuur (in zuivere vorm, zonder glucose), evenals 1 theelepel. ijzer sulfaat. Breng 3 liter water aan de kook. Voeg, zodra de vloeistof is afgekoeld, alle ingrediënten om de beurt toe. De samenstelling is grondig gemengd. IJzersulfaat wordt vaak afzonderlijk verdund in 0,5 liter water bij kamertemperatuur en pas daarna gemengd met andere componenten. Als resultaat van zo’n thuisexperiment wordt een oplossing met een lichtoranje tint verkregen..ijzerchelaat oplossing

Doe-het-zelf ijzerchelaat doet niet onder voor industriële tegenhangers. Niettemin slaat het metaal tijdens opslag van de werkvloeistof neer. Daarom zal spuiten met een bezonken suspensie niet het gewenste resultaat opleveren..

Voorzorgsmaatregelen

voorzorgsmaatregelenOndanks de biologische activiteit van het medicijn en de nuttige eigenschappen, is het belangrijk om enige voorzichtigheid in acht te nemen bij het gebruik ervan. Bij het verwerken van de pasvorm is het raadzaam rubberen handschoenen te dragen. Na het beëindigen van het sprayen/water geven wordt geadviseerd om uw gezicht en handen te wassen met zeep. Als de oplossing in de ogen komt, worden ze gewassen met een grote hoeveelheid vloeistof en van binnen veroorzaken ze braken. Ze voldoen ook aan de bewaarcondities van het medicijn die zijn voorgeschreven in de gebruiksaanwijzing van ijzerchelaat.

Micromeststof wordt opgeslagen:

 • in een droge, donkere en afgesloten ruimte;
 • bij een temperatuur van 0-25˚С;
 • buiten het bereik van kinderen en dieren;
 • weg van voedsel en medicijnen;
 • in een hermetisch afgesloten verpakking.

De agrochemische stof is geclassificeerd als gevarenklasse 3. Het is ook vuur en explosief. Daarom worden de containers tijdens de bereiding van de oplossing uit de buurt van verhittingsvoorwerpen en open vuur gehouden. Bovendien wordt de stof beschermd tegen vocht, anders kristalliseert de poederachtige massa.

Instructies voor het gebruik van ijzerchelaat voor kamerplanten – video

Adblock
detector