Vita Longa wortelen Wortelen zijn een essentieel ingrediënt in de traditionele keuken, evenals een bron van vitamines die in elk gezond dieet aanwezig moeten zijn. Vita Longa-wortelen zijn opgenomen in de lijst van populaire groentegewassen die worden geteeld voor langdurige opslag. De groente heeft een breed scala aan consumenten en overwint met zijn uitstekende smaak, opmerkelijke producteigenschappen, nuttige eigenschappen en weinig veeleisende zorg..

Biologische beschrijving van het ras

laatrijpe wortelsoort Laatrijpe groentevariant van Hollandse selectie. Het duurt 160 dagen van zaaien tot technische rijpheid.

Wortelgewassen van Vita Longa-wortelen hebben::

 • regelmatige conische vorm met een stompe punt;
 • slecht uitgesproken geribbeld oppervlak;
 • hart en schors, oranje gekleurd;
 • gewicht 250 g, lengte meer dan 30 cm;
 • sappige, vitaminerijke pulp.

Vita Longa-wortelen trekken de aandacht van zowel amateurs als boeren. Omdat het gewas de hele winter en zelfs het voorjaar goed kan worden bewaard zonder zijn smaak te verliezen.

Voor- en nadelen van de variëteit

scheurvast wortelras

Bij het beschrijven van de Vita Longa-wortel is het noodzakelijk om de verdiensten ervan aan te geven, waardoor de cultuur zijn plaats in de tuin verdient:

 • hoge productiviteit (vanaf 1 m² kunt u tot 6,5 kg wortelgewassen krijgen);
 • goede ontkieming van zaad, minnelijke rijping van fruit;
 • weerstand tegen scheuren;
 • immuniteit tegen infecties, schade aan schadelijke insecten;
 • langdurige opslag zonder verlies van organoleptische eigenschappen en uiterlijk van de consument;
 • veelzijdigheid van doel, wortelgroenten zijn goed zowel vers als geschikt voor stoven, sap maken, aardappelpuree, voor winterbereidingen.

Onder de tekortkomingen merken tuinders het gebrek aan sappigheid en zoetheid van wortelgewassen op. Ook heeft het ras een hoge weerstand tegen bruine bladvlekken..

Landingsregels

wortel zaden

Om een ​​oogst van nuttige wortelgewassen van goede kwaliteit te krijgen, is het belangrijk om bepaalde regels te volgen bij het planten:

 1. Plan plantwerkzaamheden eind april of de eerste tien dagen van mei.
 2. Wrijf voor het zaaien de zaden met uw handen om de borstelharen van hun oppervlak te verwijderen. Je kunt het zaad onderwerpen aan ontsmetting en stratificatie.
 3. Lichte, doorlatende, voedzame grond in de tuin moet worden ontdaan van onkruid, losgemaakt en vervolgens geëgaliseerd.
 4. Graaf groeven tot 2 cm diep op een afstand van 15-20 cm van elkaar.zaden zaaien
 5. Verdeel de zaden gelijkmatig, met een tussenruimte van 5 cm tussen de planteenheden.
 6. Bestrooi met vruchtbare grond.

Zaailingen laten je niet lang wachten en verschijnen over 2 weken.

Er kunnen zich geen spruiten vormen als de grond niet wordt voorbereid en er niet is nagedacht over de optimale omstandigheden voor hun groei.

Algemene aanbevelingen voor de verzorging van Vita Longa-wortelen

wortelverzorging in de bedden

Zorg helpt bij het behalen van stabiele opbrengsten, daarom is het belangrijk om tijdig de volgende maatregelen te nemen:

 1. Verdun de zaailingen in het stadium van 2 echte bladeren, laat de afstand tussen de scheuten 2-3 cm De procedure wordt uitgevoerd na water geven, regen. De tweede keer dat u na 3-4 weken moet uitdunnen, wanneer de wortelen een diameter van 1,5 cm bereiken, moet de afstand tussen de struiken worden vergroot tot 6-8 cm.uitdunnen van wortelscheuten
 2. Zorg voor netheid in de tuin en verwijder onkruid dat de groei van groentegewassen vertraagt. Het wordt aanbevolen om eens in de 10 dagen te wieden..
 3. Om de grond in de gangpaden los te maken, korstvorming te voorkomen, voor zuurstoftoegang tot wortelgewassen.de grond losmaken
 4. Zorg voor constant vocht in de bovengrond. Jonge planten hebben 5-6 liter water per vierkante meter nodig. m. De procedure wordt 1 keer in 3-4 dagen uitgevoerd. Tijdens intensieve groei, eens in de 7 dagen water geven, met maximaal 8-10 liter vloeistof per vierkante meter. m. Wanneer de vruchten volledig zijn gevormd, kan overmatig vocht ervoor zorgen dat ze barsten. Op dit punt moet het water geven worden gestopt..wortels water geven
 5. Geef voedingsstoffen aan het groentegewas. Voer de eerste voeding een maand na het verschijnen van scheuten uit met 1 eetl. ik. nitrophoska verdund in 1 emmer water. Verbruikspercentage van 5 liter oplossing per 1 vierkante meter. m. Herhaal na 2,5 week de voeding en geef 7-8 liter per vierkante meter uit. m.bevruchting

Door de wortelen van Vita Long op de juiste manier te verzorgen, kunt u een goede oogst krijgen en tot het volgende seizoen naar hartelust genieten van de verse groente..

Ziekten en plagen

schade aan wortelen door ziekten en plagen

Vita Longa-wortelen zijn niet immuun voor ziekten. Je zou bang moeten zijn:

 • bacteriose;
 • echte meeldauw;
 • witrot;
 • bruine vlek.

In de strijd tegen ziekten zal behandeling van de plant met 1% Bordeaux-vloeistof helpen, evenals het gebruik van fungiciden op de 20e dag na ontkieming.

Niet alleen ziekten, maar ook plagen zijn een bedreiging voor groentegewassen:

 • wortel vlieg;
 • wortel flap.

Het is mogelijk om wortels van schadelijke insecten te ontdoen met behulp van insecticiden. Voor preventie wordt aanbevolen om een ​​optimaal microklimaat en een minimale infectieuze omgeving te creëren en te behouden..

Dit vereist:

 1. Houd u aan de regels van vruchtwisseling.
 2. Vasthouden aan matige plantdichtheid.
 3. Geef regelmatig water.
 4. Bescherm de plant tegen onkruid dat infecties met zich meebrengt.

Deze preventieve maatregelen kosten minder tijd en moeite dan de daaropvolgende bestrijding van parasieten en infecties. Een gedetailleerde beschrijving van Vita Longa-wortelen stelt tuinders in staat om het met succes te laten groeien en hun favoriete groente voor de winter in te slaan. Een gezonde oogst zal niet alleen helpen om het dagmenu te diversifiëren, maar ook om het tekort aan vitamines en mineralen in het lichaam tijdens het koude seizoen te compenseren..

Ik kies voor Vita Lange wortelen – video