Vilten kersen planten, groeien, snoeien en verzorgen

rijpe bessen Viltenkers is al sinds 1870 bekend bij Europese tuinders, toen deze prachtige plant voor het eerst van China naar de Britse eilanden en vervolgens naar de Nieuwe Wereld werd gebracht. De cultuur interesseerde tuinders onmiddellijk in zijn veelzijdigheid, snelle groei en het feit dat het planten, groeien, snoeien en verzorgen van vilten kersen gemakkelijk en niet belastend was..

Het natuurlijke gebied van fruitgewassen beslaat veel regio’s van China, waaronder Tibet, maar ook Mongolië, het Koreaanse schiereiland en een deel van de provincies van India. Daarom wordt een ongewone kers, die volgens de moderne classificatie nog steeds wordt geclassificeerd als een pruim, een dwerg- of berg-Chinees, Koreaans, Manchu, Shanghai of Nanking genoemd..

Beschrijving en kenmerken van het kweken van viltkers

een overvloedige oogst Vilten kers is vernoemd naar de stapel, die vooral de achterkant van het gebladerte bedekt, en in de vorm van individuele haartjes op het vooroppervlak, op jonge scheuten, bladstelen en zelfs op bessen.

Fruitstruik met bruinkoper, op plaatsen donkerdere, bijna zwarte bast wordt niet hoger dan 1-3 meter. De takken zijn bedekt met ovale getande groene bladeren met een spitse punt, 2 tot 7 m lang, afhankelijk van de variëteit en leeftijd van de plant. Ze zijn sterk gegolfd en zitten op korte, nauwelijks zichtbare bladstelen. In het voorjaar is de vilten kers bedekt met een wolk van witte of roze bloemen die zich ontvouwen nog voordat het massieve blad verschijnt..

De resulterende vruchten lijken op traditionele kersen, maar zijn iets kleiner..

De hedendaagse belangstelling voor cultuur is begrijpelijk:

 1. Vruchtvorming van vilten kersen vindt plaats in de eerste helft van de zomer, wanneer de eierstokken zich net vormen op andere steenfruitgewassen..
 2. De vruchten van deze Aziatische cultuur zijn vanwege hun lagere zuurgehalte zoeter dan de bessen van gewone variëteiten van gewone kersen en worden met succes vers gebruikt, als grondstof voor jam, sap en zelfgemaakte wijn, toegevoegd aan marinades en augurken.
 3. Vilten kersenaanplant, met de juiste zorg en snoei, vormen een uitstekende haag.
 4. Planten passen zich gemakkelijk aan de omstandigheden van de middelste zone aan, ze zijn droogtebestendig, koudebestendig.

Daarom vereist het kweken en verzorgen van vilten kersen niet veel tijd en kennis, zelfs niet voor beginnende tuiniers..

Vilten kersen planten en verzorgen

vilten kersen plantenViltkers is niet veeleisend voor de samenstelling en vruchtbaarheid van de grond, maar voelt beter aan op lichte, vocht- en luchtdoorlatende gronden met een neutrale reactie. Als het de bedoeling is om dit gewas op de site te planten, moet u een zonnige, windbeschermde plaats oppikken waar het wortelstelsel van de plant niet wordt bedreigd door dicht grondwater of stagnatie van regen en smeltvocht. Het is vooral belangrijk dat de plantplaats van de vilten kers in de lente niet in gevaar komt tijdens massale sneeuwsmelt..

Viltkers wordt als zelfvruchtbaar beschouwd, daarom worden er verschillende planten van verschillende variëteiten op de site geplant..

Met goede zorg en bestuiving kan een volwassen struik of miniatuurboom van deze cultuur tot 8-12 kg zoete bessen produceren, volledig bezaaid met takken. Bovendien worden de beste opbrengsten waargenomen bij planten die op enige afstand van elkaar zijn geplant. Verdringing verstoort het werk van bestuivende insecten, leidt tot overmatige dichtheid en het risico op het ontwikkelen van ziekten.

Viltkersen worden in de herfst geplant, waarbij de tijd wordt gekozen zodat de planten de tijd hebben om te acclimatiseren. Als de vervilte kersenzaailingen te laat worden gekocht, kunnen ze overwinteren en wachten op de lente in een koele kelder. In dit geval is het beter om de wortels in een container te mengen en met aarde te bestrooien. In het voorjaar worden zaailingen van vilten kersen op de grond overgebracht totdat de knoppen opzwellen. Voor het planten wordt het wortelstelsel zorgvuldig onderzocht, droge of beschadigde delen worden verwijderd..

vilten kersenbloesemsEenjarige of tweejarige planten worden op een afstand van 1,5-3 meter van elkaar geplant. Van tevoren worden plantkuilen voorzien met een diepte van minimaal 50 en een breedte van 60 cm. Indien nodig wordt de grond gedeoxideerd, worden minerale en organische meststoffen aan de grond toegevoegd. Per kubieke meter grondmengsel moet rekening worden gehouden met:

 • 25-30 gram kalimeststoffen;
 • 55-60 gram fosfor;
 • van 6 tot 10 kg humus of goed verteerde mest.

Het is belangrijk om de wortelhals niet te verdiepen, anders zal het gebied dat gevoelig is voor een teveel aan vocht onvermijdelijk rotten, de struik groeit slecht of kan helemaal afsterven.

Wanneer de plantgaten zijn opgevuld, moet de grond zorgvuldig worden verdicht, de struiken moeten worden bewaterd en vervolgens moet het grondoppervlak eronder worden besprenkeld met mulch..

Verzorging van vilten kersen wanneer ze op een persoonlijk perceel worden gekweekt

voelde de kers op de taartFruitheesters, vooral in de eerste levensjaren, hebben aandacht en competente zorg nodig. Daarom is de grond onder de vilten kersenzaailingen noodzakelijk:

 • tijdige afgifte van onkruid dat voedingsstoffen en vocht onttrekt;
 • losmaken, zorgen voor beluchting van de grond en toegang tot het wortelsysteem van water en lucht;
 • hydrateren, vooral tijdens actieve vegetatie.

Met goede zorg begint de vilten kers kort na het planten vruchten af ​​​​te werpen, waardoor de langverwachte oogsten jaarlijks toenemen:

 1. De geënte stekken vormen de eierstokken voor het volgende jaar.
 2. Groene zaailingen van vilten kersen geven hun eerste bessen twee jaar na het planten.
 3. Zaailingen zijn bedekt met bloemen in het vierde levensjaar.

De schil van de bessen is vrij dun en hoewel rijpe vruchten lang aan de takken kunnen blijven zitten, mag je deze niet misbruiken. Na een tijdje verdorren de bessen snel en bij nat weer kunnen ze gaan rotten..

Thuis worden viltkersen gebruikt om conserven en jam, sap en gelei, wijn en likeuren te maken. De bes, rijk aan vitamines en andere nuttige stoffen, heeft een heerlijke dessertsmaak en is geliefd bij volwassenen en kinderen..

Bij het kweken van vilten kersen omvat de zorg ervoor dat planten worden beschermd tegen plagen en ziekten van fruitgewassen. Hier is voorzichtigheid geboden, omdat het blad en de jonge groei, die malser zijn dan die van verwante gewassen, gemakkelijk te verbranden zijn. De bessen aan de takken rijpen bijna gelijktijdig, dus wanneer ze massaal gevormd zijn, verbruiken de planten veel energie en hebben ze regelmatig voeding nodig. Het wordt uitgevoerd naar analogie met de bemesting van gewone kersen..

Een andere verplichte zorgmaatregel bij het kweken van vilten kersen, op de foto, is het snoeien van snelgroeiende struiken of kleine bomen die vatbaar zijn voor overmatige kroondichtheid.

Vilten Kers Snoeien

lente snoeienOnder fruitgewassen heeft viltkers meer dan andere een goede regelmatige kroonvorming en sanitair snoeien nodig. Anders blokkeren de groeiende zijscheuten de toegang tot de binnenkant van de kruin van lucht, licht en insecten die bestuiving produceren. Maar in dergelijke omstandigheden voelen plagen, ziekteverwekkende bochten, korstmossen zich geweldig. De productiviteit daalt en de struik kan na verloop van tijd afsterven..

Het is beter om vilten kersen, zoals op de foto, in het vroege voorjaar te snoeien, wanneer de knoppen nog niet op de planten zijn ontwaakt en de sappen nog niet zijn begonnen te bewegen. In dit geval zijn alle krachten van de plant gericht op de groei, actieve bloei en de vorming van grote gezonde bessen..

De vorming van de struik begint vanaf het eerste levensjaar, waardoor je een uitgebalanceerde sterke kroon kunt krijgen, klaar om binnen 2-3 jaar aanzienlijke opbrengsten te geven.

De procedure omvat het snijden:

 • zijtakken diep in de kruin gericht;
 • zwakke, bevroren of uitgedroogde scheuten tijdens overwintering;
 • oude takken die niet meer deelnemen aan vruchtvorming en geen jaarlijkse groei hebben;
 • een buitensporig aantal takken waarvan de vrucht moeilijk te onderhouden is voor de kers.

Het snoeien van een volwassen vilten kersenstruik wordt zo uitgevoerd dat er niet meer dan 12 sterke scheuten achterblijven. Omdat de hoofdoogst plaatsvindt op eenjarige takken, worden ze, om planten ouder dan 8-10 jaar te verjongen, onderworpen aan sterkere snoei, waarbij oude skelettakken geleidelijk worden weggesneden en vervangen door nieuwe scheuten.

overvloedige bloeiAls de vilten kers in het voorjaar niet is gesnoeid, wordt dit in de herfst gedaan. Tegelijkertijd is er aandacht voor de nieuwe groei. Warme herfst veroorzaakt een verhoogde groei van nieuwe scheuten, die niet klaar zijn voor overwintering en bevriezen. Daarom kunnen eenjarige takken langer dan 60 cm het beste voor een derde worden afgesneden. Bovendien is het in de herfst noodzakelijk om fruitstruiken te ontsmetten. Gevallen bladeren worden onder de kroon verwijderd, gedroogde en beschadigde scheuten worden verwijderd. Plantresten en afgesneden takken worden verbrand, grote stekken met een diameter van meer dan 2 cm worden behandeld met tuinpek.

Reproductie van vilten kersen

vermeerdering van kersenEr zijn verschillende manieren om nieuwe vilten kersenplanten in een persoonlijk perceel te krijgen. De gemakkelijkste en snelste manier om zaailingen te krijgen is van geroote groene stekken. Het enige nadeel is het risico van bederf van de wortelhals van dergelijke planten na overwintering..

Verhoute takken vormen veel erger wortels, en je kunt er alleen levensvatbare zaailingen van viltkers van krijgen in een kas met een constant hoge luchtvochtigheid.

De cultuur wordt ook vermeerderd door gelaagdheid, het rooten van een jonge scheut die naar de grond leunt, en liefhebbers kunnen beginnen met het kweken en verzorgen van vilten kersen verkregen uit zaden. In dit geval is het niet altijd mogelijk om de oorspronkelijke raskenmerken te behouden, maar de methode biedt brede mogelijkheden voor experimenten met veredeling. Vilten kers kan worden gekruist met kersenpruim, abrikoos en sommige soorten pruimen. Kersen kunnen echter wel op de zaailingen van deze gewassen worden geënt met een handvat of een oog.

Vilten kers in de tuin – video

Adblock
detector