bereiding van tomaten met gist Tomaten voeren met gist is een eenvoudige en effectieve manier om de plantengroei te versnellen en de opbrengst te verhogen, de structuur van de grond te verbeteren en deze te verzadigen met nuttige micro-elementen en eiwitten. Meststof van gist kan niet alleen worden gebruikt voor “volwassen” struiken, maar ook voor zaailingen – het stimuleert effectief de groei, versnelt de aanpassing aan nieuwe omstandigheden en zorgt voor de volledige ontwikkeling van een gezonde plant.

Voor- en nadelen van tomatengist

gist voor tomatenoogst Meststof voor tomaten uit gist is een onschatbare bron van nuttige vitamines, micro- en macro-elementen, evenals aminozuren. In termen van effectiviteit doet deze tool niet onder voor organische en minerale meststoffen. Gist bevat een groot aantal schimmels die de organische stof in de bodem aantasten, waardoor de opname van voedingsstoffen door planten wordt verbeterd.

Voordelen van tomatengistvoer:

 • verzadigt de grond met stikstof en fosfor, waardoor de structuur wordt verbeterd;
 • stimuleert de groei van zaailingen en versnelt hun aanpassing aan nieuwe grond;
 • verbetert de groei van het wortelstelsel en de vegetatieve massa;
 • verhoogt het aantal eierstokken en vruchtvorming van tomatenstruiken;
 • versterkt de stengels van de plant, waardoor ze gezond en ontwikkeld worden;
 • verhoogt de smaakkenmerken van een tomaat;
 • verhoogt de weerstand van tomaten tegen ongunstige weersomstandigheden, verschillende ziekten en insectenplagen.

ingrediënten voor de bereiding van de oplossingGist over tomaten gieten heeft ook een aantal nadelen. Deze oplossing wast calcium en kalium uit vruchtbare grond, die planten nodig hebben voor volledige groei..

Daarom is het bij gebruik van gist noodzakelijk om de grond extra te verrijken met minerale meststoffen of as.

Een belangrijk nadeel van gistvoeding is ook dat het bij regelmatig gebruik de grond snel uitput – het zorgt voor een snelle groei van tomaten, maar na een jaar wordt de tomatenoogst schaars. Daarom moet gist worden afgewisseld met andere meststoffen – bladeren, gras, stro.

Tomaten voeren met gist: timing

tomaten voeren met gistzaailingenVoordat u zaailingen met gist bemest, moet u rekening houden met de timing van bemesting, anders levert een dergelijke verwerking geen resultaten op. Het voeren van tomaten met gist kan al in de zaailingfase worden uitgevoerd, wanneer de eerste groene bladeren op de spruiten verschijnen – 7 dagen na het planten van jonge planten in de volle grond.

Niet minder effectief is de introductie van gistmest in de verwarmde grond in de kas 2-3 dagen voor het planten van zaailingen. Gedurende deze tijd zullen schimmelmicro-organismen de structuur van de bodem gaan verwerken en verbeteren, deze verzadigen met stikstof, fosfor en andere nuttige stoffen.

Frequentie van het gebruik van tomatengistvoeding:

 1. Herbemesting wordt uitgevoerd na de duik van de tomaten, hun volledige vorming en beworteling. Hiervoor wordt de plant bewaterd met gist verdund in water bij de stam..
 2. De derde bemesting met gist wordt al uitgevoerd in de periode van ontluiken en de vorming van bloeiwijzen.
 3. Het besproeien van de stengels, bladeren en bloemen van een jonge plant kan het beste in de eerste helft van het groeiseizoen..
 4. De verwerking wordt niet uitgevoerd tijdens de vruchtzetting van tomaten. Ze hebben alle stoffen die ze nodig hebben voor actieve groei al opgenomen..
 5. Bij het verwerken van zaailingen is niet meer dan 500 ml gistoplossing vereist. Voor “volwassen” planten – tot 1,8-2 liter.
 6. Bemest tomaten alleen met verse gistoplossing. De introductie van een gefermenteerd mengsel heeft een negatieve invloed op de groei van planten en versnelt hun veroudering.

Tomatenstruiken met gist kunt u het beste ‘s avonds, na zonsondergang of bij bewolkt weer verwerken. Hierdoor kunt u tomatenbladeren redden van de oplossing die snel uitdroogt en het verschijnen van zonnebrand..

tomaten voeren met gist in een kasAls de planten in een kas worden gekweekt, moeten ze ‘s morgens vroeg, voor zonsopgang, worden verwerkt. Hierdoor kan het blad ‘s avonds volledig drogen en een optimale vochtbalans behouden..

Recepten voor gistoplossing

voorbereiding van werkoplossingVoor de bereiding van gistmeststoffen kunt u zowel droge als gecomprimeerde gist gebruiken. Dit heeft geen invloed op de effectiviteit van de oplossing..

Bereiding van een oplossing van gecomprimeerde gist:

 • giet 50 g geperste gist in 1 liter verwarmd water;
 • voeg 3 theelepels kristalsuiker toe aan het mengsel;
 • bedek de container met de oplossing met gaas en laat 25-35 minuten trekken;
 • meng de gistoplossing grondig en meng deze met 10 liter warm water;
 • voeg 500 g houtas toe aan deze samenstelling en laat het nog een paar uur trekken;
 • verdun de werkoplossing met schoon water voordat u tomaten met gist bemest – voor 1 liter kunstmest is minimaal 5 liter water nodig.

verse natte gistMeststof van droge gist wordt op dezelfde manier bereid. Verdun hiervoor een zak droog product (10 g) in 10 liter warm water samen met 100 g kristalsuiker en 200 g voorgezeefde houtas. Het hulpmiddel moet een half uur infuseren. Daarna zeven en verdunnen met schoon water (1 liter oplossing per 10 liter water).

Voor de behandeling van nieuw getransplanteerde tomatenstruiken die geen tijd hadden om wortel te schieten, wordt een minder geconcentreerde oplossing gebruikt. Los voor de bereiding 5 g droog gistpoeder en 30 g kristalsuiker op in 5 liter verwarmd water. Goed mengen en 3-4 uur laten oplossen. Meng vervolgens de bereide oplossing met schoon water in een verhouding van 1: 5.

bereidingsproces voor meststoffenAlcoholgist kan ook worden gebruikt voor wortelbemesting. Meng 100 g van het product met dezelfde hoeveelheid suiker en giet 3 liter water dat is verwarmd tot kamertemperatuur. Laat 7 dagen trekken. Giet een glas oplossing in een emmer water en gebruik om de planten te besproeien.

alcohol gistOm de efficiëntie te verhogen, kunnen gistmeststoffen worden gemengd met organische meststoffen – een kleine hoeveelheid kippenmest, humus, toorts. Deze tool kan niet regelmatig worden gebruikt. Het is voldoende om het toe te voegen in het stadium van de vorming van jonge struiken, tijdens het verplanten van planten in de volle grond en bij het binden van bloeiwijzen.

Bemestingsmethoden

wortel water gevenGistvoeding van tomaten kan op twee manieren worden toegepast: wortel en blad. In het eerste geval wordt de grond rond de plant geïrrigeerd met de bereide oplossing. In dit geval hoeft u de grond niet direct onder de stengel water te geven – het is het beste om de grond in de buurt van de struiken te irrigeren met een oplossing met een gieter. Hierdoor is de grond verzadigd met nuttige micro- en macro-elementen die in de plant worden opgenomen..

Bij de bladmethode worden het blad (binnen- en buitendeel) en de stengels van de plant besproeid met gistmest. Bij een dergelijke oplossing is het erg belangrijk om de juiste verhoudingen van de componenten te observeren. Een overdosis gist kan ernstige brandwonden aan tomatenbladeren veroorzaken..

bemesting in de kasBladtoepassing van gist is het meest effectief bij het bemesten van vers getransplanteerde zaailingen. Het helpt jonge struiken te verzadigen met nuttige stoffen zonder de fragiele structuur van de zaailingen te beschadigen..

Tomaten voeren met gist is een eenvoudige, veilige en effectieve manier om de plantengroei te verbeteren, hun actieve ontwikkeling en hoge opbrengsten te garanderen. Tijdige toepassing van dergelijke meststoffen zal de weerstand van tomaten tegen ziekten verhogen en beschermen tegen ongedierte..

Tomaten voeren met gist voor een hoge opbrengst – video