Thuis chrysanten kweken is voor iedereen beschikbaar – wiresummit.org

Warning: array_rand(): Second argument has to be between 1 and the number of elements in the array in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 47


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/lendemaindeveille/data/www/wiresummit.org/wp-content/plugins/oc-link-indexer/indexer.php on line 80

witte chrysanten Chrysanten zijn een van de favoriete planten van bloemenkwekers. Dit komt niet alleen door hun mooie decoratieve uiterlijk, maar ook door hun relatief gemakkelijke onderhoud. Ze versieren elke bloementuin tot laat in de herfst..

Fijne chrysanten (teelt en verzorging)

Het kweken van chrysanten is niet moeilijk, zelfs voor onervaren tuiniers. Goed verlichte gebieden met vruchtbare grond met een gemiddelde textuur zijn geschikt voor hen. De grond mag geen overtollige organische mest bevatten. Bij het kiezen van een plaats voor chrysanten, moet eraan worden herinnerd dat ze geen stilstaand water verdragen. Deze plant onderscheidt zich door zijn kouderesistentie en droogteresistentie..

Chrysanten planten zich voort door stekken en deling van moederlogen. De laatste tijd wordt de methode om deze bloemen te kweken door zaden in de volle grond en voor zaailingen te zaaien steeds meer gebruikt. Meestal wordt deze kweekmethode gebruikt om zeldzame chrysantenrassen te kweken. Sommige ervaren bloemisten kweken bloemen door voor de winter zaden te zaaien..

Chrysanten worden beschouwd als behoorlijk resistente planten tegen ziekten en plagen, maar desondanks kunnen ze worden aangetast door:

  • Echte meeldauw, een teken hiervan is een witte poederachtige laag op alle delen van de plant. Deze ziekte vereist de introductie van een voldoende hoeveelheid fosfor- en kaliummeststoffen, regelmatige verwijdering van oude bladeren en wortelwater zonder dat er vocht in de bladeren komt.
  • Nematodose, waarbij lichte vlekken op de bladeren verschijnen, begrensd door nerven. Dan worden ze zwart en droog. Controlemethoden: bodembehandeling met stoom, desinfectie met formaline of carbothion. Zieke struiken worden 5 minuten in heet water (55°C) bewaard. Na deze behandeling worden ze geplant in ontsmette grond..
  • Een veld- of weidewants die zich voedt met plantensappen. Controlemethoden: spuiten met verschillende insecticiden (“Karbofos”, “Decis”, “Fury”).
  • Een spint die de bladeren aan de onderkant beschadigt. Controlemethoden: spuiten met “Karbofos”.

De volgende vormen van chrysanten worden gekweekt in bloembedden:

  • Kleinbloemig, met veel scheuten, bekroond met talrijke (tot 800 stuks) Kleine bloeiwijzen, 2-9 cm in diameter.
  • Grootbloemig, met een hoogte van 1-1,2 meter. Op hun stengels zijn er 1-10 grote bloeiwijzen.

chrysanten grootbloemig

Sommige telers gebruiken de biologische kenmerken van bepaalde chrysantenrassen om ze in de winter binnen te kweken. Voor het verkrijgen van bloeiende planten in januari-maart worden laatbloeiende soorten met een ontluikende periode van 12-14 weken gebruikt. Deze methode om chrysanten te kweken is erg kostbaar omdat er extra verlichting nodig is..

Chrysanten kweken uit zaden op je site?

De teelt van eenjarige en meerjarige chrysanten is de laatste tijd steeds populairder geworden. Ze kunnen worden verkregen door eind april of mei in de volle grond te zaaien. Op de voorbereide bedden worden gaten gemaakt met een interval van 20-25 cm, vul ze met warm water en plaats elk 2-3 zaden. De gaten bedekt met aarde zijn bedekt met een plantaardige film. Dankzij dit wordt de grond in het gat goed opgewarmd en bevochtigd, wat bijdraagt ​​​​aan de snelste ontkieming van zaden..

bloemen in de tuin

chrysantenWanneer de eerste scheuten verschijnen, wordt de schuilplaats verwijderd. De zorg voor jonge chrysanten bestaat uit het regelmatig losmaken van de grond, het verwijderen van onkruid en het aanbrengen van topdressing. Een week na ontkieming kunnen ze worden gevoed met vloeibare meststof, sterk verdund met water. Hiervoor zijn preparaten zoals “Rainbow” en “Ideal” geschikt..

Wanneer de zaailingen 5-10 cm hoog worden, blijft er één plant in het gat. Hiervoor worden de sterkste exemplaren gekozen. De rest van de zaailingen kan voorzichtig van de grond worden verwijderd en elders worden geplant. Chrysanten bloeien 40-50 dagen nadat de zaailingen verschijnen.

Chrysanten kweken uit zaden met zaailingen

Het kweken van chrysanten uit zaden kan ook door middel van zaailingen. Tegelijkertijd vindt de bloei veel sneller plaats. Alleen op deze manier worden meerjarige chrysanten gekweekt. In februari-maart worden zaden gezaaid in kleine dozen gevuld met voedzame grond. Voor de bereiding ervan, in gelijke verhoudingen, kun je aarde uit een kas, humus en turf halen. Voordat de zaden worden gezaaid, wordt het grondmengsel gezeefd en gestoomd bij een temperatuur van ongeveer 120 ° C. Kant-en-klare grond voor bloeiende planten is ook geschikt voor zaailingen..

Op de bodem van de dozen moet drainage worden gegoten (geëxpandeerde klei, kleine stenen, gebroken rode baksteen). Er wordt natte grond overheen gegoten. Zaden worden op het oppervlak gegoten.

Tegelijkertijd is er een strikte regel voor hun beëindiging:

  • de zaden van eenjarige chrysanten worden besprenkeld met een laag aarde van 0,5 cm;
  • zaden van meerjarige variëteiten blijven op het oppervlak van de grond achter, alleen door ze met de palm van je hand in te drukken.

De aarde wordt bevochtigd met een spuitfles. De dozen zijn bedekt met plasticfolie. Ze worden op een warme plaats geplaatst waar de temperatuur 23-25 ​​° C is. Gewassen worden regelmatig gecontroleerd, bevochtigd en gelucht. De grond mag niet uitdrogen. Scheuten verschijnen na 10-14 dagen. Daarna worden de dozen met zaailingen op een lichte plaats geplaatst..

Als er 2-4 bladeren verschijnen, duiken de planten in kopjes of potten. Dit beschermt het wortelstelsel van de chrysant tegen beschadiging tijdens de transplantatie. Zaailingen die erg langwerpig en verzwakt zijn, zijn niet geschikt om te duiken. Na het voltooien van deze procedure worden de planten besproeid met een oplossing van “Zircon” of “Epin-Extra”. Deze medicijnen helpen zaailingen sneller wortel te schieten..

Jonge chrysanten verzorgen is eenvoudig. Het bestaat uit het handhaven van een optimale temperatuur van 16-18 ° C, regelmatig water geven en voeren. Planten worden eens in de 2 weken bemest. Als er onvoldoende natuurlijk licht is, heeft u mogelijk extra licht nodig. Met de juiste zorg bereiken de zaailingen in 1,5 maand een hoogte van 15-20 cm. Als de lucht buiten opwarmt tot 15-18°C worden de planten naar de kas overgebracht. Na het einde van de dreiging van voorjaarsvorst in mei, worden chrysanten op een vaste plaats geplant. Direct na het landen op de bloembedden worden de toppen van de zaailingen geknepen. Wanneer de zijscheuten een lengte van 15-20 cm bereiken, wordt het knijpen herhaald. Dankzij deze procedure worden dichte, compacte struiken verkregen, bezaaid met talrijke bloeiwijzen.

De chrysantenstruik snijden en verdelen

De belangrijkste reproductiemethode van chrysanten wordt als vegetatief beschouwd – stekken. Het veredelingsproces begint met de selectie van de beste moederplanten. Na de bloei worden ze in kassen neergezet of in dozen geplant en op een koele, droge plaats met normale verlichting gelaten. Vervolgens wordt vernalisatie uitgevoerd – het gehalte aan moederlogen bij een temperatuur van 1-4 ° C gedurende 2-4 weken. Daarna worden ze naar een warme, goed verlichte kamer gebracht. Daarna beginnen wortelscheuten actief te groeien op de moederlogen. Het wordt in stekken gesneden wanneer 2-3 internodiën worden gevormd. Ze worden geplant in voorbereide dozen. De optimale temperatuur voor hun ontwikkeling is 16-18 ° С.

chrysantenstekken

Voortplanting door de struik te verdelen is minder productief, maar het gemakkelijkst. Kleinbloemige chrysanten worden het meest gebruikt voor deling. De struiken worden na 2 jaar getransplanteerd, waarbij ze in verschillende delen worden verdeeld met jonge scheuten.

Thuis chrysanten kweken (video)