Teelt van boerenkool en zijn heilzame eigenschappen

boerenkool krulkool op de foto Boerenkool is een compleet dieet- en vegetarisch voedsel dat het dagmenu kan verzadigen met vitamines en licht verteerbare eiwitten en een tuinperceel kan versieren met zijn uiterlijk. Boerenkool, ook bekend onder de namen “browncol” en “grunkol”, is pretentieloos in de teelt, omdat het bestand is tegen vorst (tot -60C) en ongedierte. Nadat u de gunstige eigenschappen van boerenkool heeft geleerd, moet u zeker proberen deze in uw tuin te laten groeien..

Boerenkool soorten

Toscaanse kool, ook bekend als Dino of Lacinato Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van boerenkool is dat de groene of paarse gefranjerde bladeren geen kool vormen, daarom wordt deze koolsoort vaak aangezien voor slabladeren..

Maar toch zijn er veel soorten boerenkool:

 • Krulkool is de meest populaire boerenkool. Het heeft een zachtere en zoetere smaak in vergelijking met andere soorten. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de bladeren erg gekruld en gerimpeld..
 • Toscaanse kool – heeft dunne, langwerpige bladeren met een gerimpelde structuur.
 • Premier kool is een snelgroeiende winterharde soort.
 • Siberische kool – bestand tegen ongedierte en lage temperaturen.
 • Red Russian – verschilt van Siberisch in expressieve rode kronkelende bladeren.
 • Redbor F1 kool – kan rood of donkerpaars zijn, daarom wordt het vaak gebruikt om kleur aan gerechten toe te voegen.
 • Stok – kan tot 1,9 m hoog worden. Gekenmerkt door een dikke stengel die als stok kan worden gebruikt.

Wat het type boerenkool ook is, het is beter om de bladeren rauw te eten en toe te voegen aan salades met tomaten, basilicum en jonge knoflook, omdat in dit geval alle nuttige stoffen behouden blijven. Als de bladeren een beetje hard zijn, worden ze gestoofd, gestoomd of toegevoegd aan soepen. Lees: gestoofde kool met aardappelen en vlees – een recept met stap voor stap een foto.

Voordelen van boerenkool:

Salade van verse boerenkoolDoor zijn decoratieve uitstraling wordt boerenkool vaker gebruikt als feestelijke versiering van een gerecht dan voor eten. En tevergeefs, want als naaste verwant van wilde kool behield Kale een grote hoeveelheid vitamines en mineralen. De unieke samenstelling van biologisch waardevolle stoffen en de uiterst nuttige eigenschappen van boerenkool verhogen het boven alle groene bladgroenten, waarvan de voordelen echt van onschatbare waarde zijn voor het lichaam..

Overweeg de meest gunstige eigenschappen van boerenkool, ter wille waarvan het de moeite waard is om het te laten groeien:

 • Helpt calciumtekort in het lichaam te elimineren, omdat 1 g boerenkool tot 1,35 mg calcium bevat, terwijl 1 g koemelk slechts 1,13 mg bevat. Tegelijkertijd is bewezen dat calcium uit krulkool 25% beter wordt opgenomen dan uit melk. En als we bedenken dat sommige mensen lijden aan intolerantie voor melkeiwitten, dan kan boerenkool worden beschouwd als een onmisbare bron van calcium voor het menselijk lichaam..
 • Boerenkool kan vlees met succes vervangen, omdat het in zijn 200 gram een ​​dagelijkse dosis eiwit bevat, dat net als vlees 18 aminozuren bevat, waarvoor het de titel “nieuw rundvlees” kreeg. Maar aminozuren zijn veel gemakkelijker te extraheren uit boerenkool.!
 • Een uitstekende remedie voor het voorkomen van gezichtsvermogen. Boerenkool wordt beschouwd als de koningin van de carotenoïden, aangezien een kop kool 200% van de dagelijkse inname van vitamine A bevat..
 • Hoog vitamine C-gehalte maakt boerenkool tot een goede natuurlijke antioxidant.
 • Door de hoge concentratie aan essentiële omega-3-vetzuren en stoffen als sulforafaan en indol-3-carbinol wordt boerenkool gebruikt om de vorming van kankergezwellen te voorkomen..
 • Het helpt in de strijd tegen obesitas, omdat het caloriegehalte van boerenkool slechts 50 kcal / 100 gram is, maar tegelijkertijd verzadigt het het lichaam met veel nuttige stoffen. Hiervoor neemt ze een eervolle plaats in in de dieet- en vegetarische voeding..
 • Het redt levens voor degenen die een probleem hebben met de aanwezigheid van overtollig elementair calcium in het lichaam, omdat de regulator van calcium magnesium is, dat overvloedig aanwezig is in de ontlasting.

Naast de bovengenoemde voedingsstoffen bevat boerenkool een grote hoeveelheid vitamines van groep B, K, PP en sporenelementen – kalium, natrium en fosfor.

Koolkool kweken

Omdat boerenkool geen transplantatie verdraagt, wordt het meestal rechtstreeks gekweekt uit zaden die in de volle grond zijn geplant. Omdat het een koudebestendige en pretentieloze plant is, zal boerenkool je verrassen met een uitstekende smaak en opbrengst, als de optimale omstandigheden ervoor worden waargenomen tijdens de teelt..

Boerenkool boerenkool in de tuin

Zaden planten in de volle grond:

 1. Boerenkool gedijt goed op vruchtbare grond, waar daarvoor goed bemeste peulvruchten, aardappelen, komkommers of tomaten groeiden. Sinds de herfst moeten goed verteerde humus of compost (3-4 kg per 1 m²) en minerale meststoffen (tot 100 g per 1 m²) aan de grond worden toegevoegd..
 2. De meest gunstige grond is met een pH van 5,5 tot 6,8. Om de pH-waarde te verhogen, wordt zure compost gebruikt, om deze te verlagen wordt de grond gemengd met korrelige zwavel..
 3. Kies een zonnige plek of halfschaduw voor de bedden..
 4. Boerenkoolzaden worden in april in de volle grond geplant, wanneer de bodemtemperatuur niet lager is dan +4 – + 50C. Maar uiterlijk 10 weken voor de eerste herfstvorst.
 5. De afstand tussen de zaailingen mag niet minder zijn dan 45 cm.
 6. Voordat zaden worden geplant, wordt humus in het gat gebracht.
 7. In elk gat worden maximaal 4 zaden gezaaid tot een diepte van 1,5 cm, die worden besprenkeld met aarde, bewaterd en bedekt met glas of film.
 8. 4-5 dagen na het zaaien van de zaden wordt het afdekmateriaal verwijderd en worden de opkomende zaailingen doorgebroken zodat slechts één van de sterkste stengels overblijft.

boerenkool

Boerenkool naar de tuin overplanten:

 • Voor het kweken van zaailingen worden potten gebruikt met een oppervlakte van 40 cm..
 • Bemest de grond met organische mest of compost.
 • Boerenkoolzaden 5-7 weken voor de laatste voorjaarsvorst in potten planten.
 • Je kunt zaailingen verplanten als ze een hoogte van 8-10 cm bereiken en er 4 ontwikkelde bladeren op worden gevormd. Dit duurt 4-6 weken na binnenzaaien..
 • Voor het verplanten in de tuin worden meststoffen aangebracht in het gebied voor het planten van zaailingen.
 • Zaailingen worden voorzichtig uit de potten verwijderd om het wortelstelsel niet te beschadigen.
 • Een gat in de grond wordt zo diep gemaakt dat de grond de eerste bladeren van de zaailing bereikt. De afstand tussen de zaailingen wordt minimaal 45 cm . aangehouden.
 • Zaailingen worden loodrecht in gaten geplant en besprenkeld met aarde.
 • Grondig water geven.

Zorg:

 • Boerenkool wordt elke 6-8 weken aanbevolen.
 • Water moet constant worden uitgevoerd als de bovengrond uitdroogt.
 • Om bederf en verkleuring van bladeren te voorkomen, wordt bodemmulchen uitgevoerd. Maar je moet er wel voor zorgen dat de plant een hoogte van 15 cm heeft bereikt.
 • Verkleurde of verwelkte bladeren moeten onmiddellijk worden verwijderd om een ​​aanval van schadelijke insecten te voorkomen.

Verzameling:

 • Afhankelijk van het type wordt boerenkool 70-95 dagen na het zaaien of 55-75 dagen na het verplanten van zaailingen geoogst.
 • Eetbare bladeren kun je verzamelen als de plant 20 cm hoog is..
 • De buitenste bladeren worden eerst geplukt.
 • Om de plant volledig te verzamelen, wordt deze op een hoogte van 5 cm van het grondoppervlak afgesneden. Dan beginnen zich nieuwe bladeren te vormen op de resterende stengel..
 • Bladeren moeten tijdens het rijpen worden geoogst, anders worden ze na verloop van tijd taai en bitter..

Als je deze aanbevelingen opvolgt, zal de smaak van boerenkool delicaat en zoet zijn en zullen de bladeren zacht van structuur zijn..

Verse boerenkool is maximaal een week houdbaar in de koelkast, maar nog beter is om hem in te vriezen, omdat de smaak van boerenkool hierdoor nog zoeter wordt. Zo kunt u uw gezin tot de volgende oogst voorzien van een verrijkt en eiwitrijk dieet..

Een video over de heilzame eigenschappen van boerenkool

Adblock
detector