Squash kweken en bewaren – wiresummit.org

Wat een verschillende squash op onze tafel Deze variëteit van gewone pompoen in verschillende delen van de wereld wordt groente- en schotelvormig genoemd, in de internationale classificatie, waar squash Cucurbita pepo var wordt genoemd. Clypeata, de vergelijking met de sint-jakobsschelp ligt vast. De pompoen heeft een volkomen ongebruikelijke naam – de artisjok van Jeruzalem. Het woord “squash” zelf komt van de naam van de Franse gesloten taart, paté. Het is voor dit gerecht dat de groentecultuur qua vorm en uiterlijk erg op elkaar lijkt, wat ongebruikelijk is voor de pompoenfamilie..

Gevulde pompoen Hoe ziet de pompoen eruit en waarom blijkt de vergelijking met een bord en een taart heel redelijk?

In tegenstelling tot pompoen geeft squash geen wimpers. Ze groeien, net als hun naaste verwanten, courgette en vormen een grote struik, waarop na de bloei een afgeplatte, schijfvormige eierstok met een bijna gelijkmatige of gekrulde rand verschijnt.

Interessant is dat in het wild groeiende squash niet in de natuur voorkomt. Daarom is de oorsprong van de soort nog steeds niet helemaal duidelijk. Hoogstwaarschijnlijk was de pompoen het resultaat van een spontane kruising en verscheen voor het eerst ergens in Midden- of Zuid-Amerika en verspreidde zich vervolgens naar andere delen van de wereld. De meest populaire cultuur is in Frankrijk en de Verenigde Staten. Bovendien wordt pattyson op het Noord-Amerikaanse continent terecht patty pan genoemd, wat zich letterlijk vertaalt als een cakevorm.

SquashschotelIn Rusland is de eens zo beroemde groente nu gedeeltelijk vergeten en verdrongen door andere verwante soorten, hoewel het kweken van pompoen en het verzorgen ervan niet moeilijk zal zijn, zelfs voor een beginnende tuinier.

Pompoen kweken en planten verzorgen

Het ziet eruit als een pompoen in sectieDe zaden van de pompoen hebben uiterlijk veel gemeen met de zaden van courgette, ze blijven ook tot 8 jaar houdbaar, maar een beetje smaller en kleiner. De temperatuur waarbij de zaden beginnen te groeien is 12-14°C, en de pompoen ontwikkelt zich en draagt ​​vrucht bij 15-27°C. Bij het planten van deze cultuur is het belangrijk om er rekening mee te houden dat vorst destructief is voor planten, daarom komen zaden of zaailingen van pompoen pas in de tweede helft van mei in de open grond..

De schotelvormige pompoen stelt zijn eigen eisen aan de samenstelling en structuur van de bodem. De beste plek om squash te planten is een goed verlichte ruimte met losse grond die rijk is aan organisch materiaal. De plant voelt goed op zwarte aarde gemengd met zaagsel of zand:

  • Lemmen bemest met organisch materiaal met een snelheid van 4-6 kg per vierkante meter zijn geschikt voor het kweken van squash.
  • In het najaar wordt per vierkante meter bed 46 gram superfosfaat en 12 gram kaliumzouten aan de grond toegevoegd.
  • In het voorjaar wordt bij het bemesten van de grond 13 gram ureum per meter verbruikt.

Houd er bij het kiezen van een plaats voor het zaaien van squash rekening mee dat deze cultuur na komkommers, courgettes, squash en pompoenen zelf niet mag worden geplant.

Patissons in de landelijke tuinHoe groeit pompoen naast andere tuingewassen? Om de ontwikkeling van ziekten die inherent zijn aan deze nauw verwante soorten te voorkomen, kan squash het vorige bed pas na 4-5 jaar innemen. Maar na peulvruchten, wortelen en peterselie, uien en kool, zal de oogst van deze ongewone pompoenen goed zijn en zullen de struiken gezond zijn. Net als bij pompoenen, die goed samengaan met aardappelen, kan squash in gangpaden tussen aardappelstruiken worden gekweekt. Het is interessant om te zien hoe pompoen groeit op composthopen. Constante verwarming van de grond en de voedingswaarde ervan hebben een positief effect op de groei van de struik en het aantal eierstokken..

Krachtige squashstruikenIn de volle grond worden zaden geplant in de tweede helft van mei. Er moeten 2-3 zaden per gat zijn met een diepte van 3 tot 5 cm. Het tuinbed is zo afgebakend dat er minimaal 70 cm tussen de planten zit, als de zaailingen de eerste echte bladeren openen. Ze worden uitgedund, waardoor er één spruit per putje overblijft..

Als lentekoude snaps of vorst niet zijn uitgesloten, moeten de gewassen bij het kweken van pompoen worden afgedekt met een film.

Wanneer squash door zaailingen wordt gekweekt, wordt het zaaien in potten met een diameter van 8 cm in het laatste derde deel van april uitgevoerd. De zaailingen worden na 25-35 dagen naar de grond overgebracht, wanneer het gevaar voor vorst voorbij is. Onder de film kan squash twee weken eerder worden getransplanteerd. Dankzij het krachtige wortelstelsel krijgt de squashstruik voeding tot een diepte van maximaal een halve meter en een grondoppervlak met een diameter van ongeveer 4 meter. Daarom verdient onregelmatige maar overvloedige watergift, gecombineerd met topdressing, de voorkeur voor planten:

  • Zaailingen met twee open bladeren worden gevoed met een oplossing van 15-20 gram ureum en de helft van de hoeveelheid kalium- en fosformeststoffen per vierkante meter.
  • In het stadium van knopvorming wordt het voeren herhaald, waarbij de snelheid van kaliumzouten en anderhalve – van fosfor- en stikstofbevattende meststoffen wordt verdubbeld.
  • Tijdens massale vruchtvorming worden squashstruiken bemest met een vergelijkbare samenstelling.

In droge periodes krijgt de pompoen minimaal 1 keer per week water.

De vruchten zijn klaar om te etenVoor een betere verlichting en ventilatie van aanplant op volwassen vruchtdragende struiken, wordt een deel van het gebladerte afgesneden, waardoor rottingsbacteriën en schimmels zich niet kunnen ontwikkelen. Om bederf van de vrucht te voorkomen, is het beter om de eierstok de grond niet te laten raken, en ook om de bloemkronen van vervaagde bloemen te verwijderen.

Hoe pompoen te bewaren voor de winter en te gebruiken in de zomer??

Bereiding van squash voor conserveringNet als courgette wordt squash onrijp geconsumeerd, wanneer de schil nog niet is uitgehard, de zaden nog niet zijn gevormd en het vruchtvlees een vrij aangename consistentie heeft. Wanneer de pompoen rijpt, wordt de oppervlaktelaag oneetbaar, het binnenste deel van de vrucht wordt brokkelig en de zaden rijpen. Het zal niet moeilijk zijn om dergelijke pompoen voor de winter te bewaren, maar hun voedingswaarde is laag..

Ingeblikte pompoenHet is iets moeilijker om te bewaren en voor te bereiden voor toekomstig gebruik gourmet squash met een diameter van 5 tot 12 cm, geschikt voor frituren, stoven, vullen en inblikken. Het oogsten van dergelijk fruit wordt minstens twee keer per week uitgevoerd, zorg ervoor dat u de stengel op de pompoen laat.

Hoe regelmatiger het snijden wordt uitgevoerd, hoe meer nieuwe eierstokken worden gevormd tot het erg koud is..

Het is bijna onmogelijk om jonge pompoenen langer dan een maand vers te houden. Thuis, bij een temperatuur van niet meer dan 4-8 ° C, behouden de vruchten hun uiterlijk en smaak het langst. Pompoenen met een dichte schil worden perfect bewaard tot de lente. Tegelijkertijd moeten de vruchten die naar de opslag worden gestuurd intact zijn, zonder krassen en deuken op de schil, met een kleine stengel en de resten van een bloem verwijderd..

De beste bewaarcondities zijn 1-3°C, matige luchtvochtigheid en ventilatie..

Hoe de pompoen voor de winter binnen te houden? Om dit te doen, worden de vruchten in papier gewikkeld en op een donkere plaats geplaatst, zodat de pompoenen elkaar niet raken. Net als courgette kan squash, die lang voor de rijpheid wordt verwijderd, geweldige ingrediënten zijn voor zelfgemaakte marinades, augurken en heerlijke groentekaviaar..

Hoe de pompoen praktisch vers en sappig te houden voor de winter? Jonge pompoen kan vers worden gehouden door snel in te vriezen in de vorm van hele kleine vruchten bedoeld om te vullen, of kleine blokjes voor stoofschotels, soepen en andere culinaire gerechten. Diepvriesgroenten behouden volledig de voedingswaarde en smaak van vers geplukt fruit.

Geheimen van het kweken van squash – video