Soorten en regels voor zelfproductie van een trellis-gaas voor komkommers

trellisnet voor komkommers Het trellisnet voor komkommers is een handig en praktisch ontwerp dat helpt bij het vormen van een nette struik en het regelen van de richting van zijn groei. Dit groentegewas wordt gekenmerkt door een zeer snelle groei en na korte tijd veranderen de komkommerbedden in dicht struikgewas. Door op een rooster te groeien, kunt u het probleem van overgroei oplossen, de stengels van de plant op betrouwbare wijze fixeren, waardoor de zorg aanzienlijk wordt vereenvoudigd.

Waar is het trellisnet voor?

rationeel gebruik van bedden Een latwerknet voor komkommers in een kas of open veld wordt vaak door veel tuinders gebruikt bij het kweken van niet alleen komkommers, maar ook andere groentegewassen – courgette, bonen, bonen, erwten en andere klimgewassen.

Het gebruik van dit ontwerp maakt het meest economische en rationele gebruik van het gebied van de kas of moestuin mogelijk, geeft de planten een nette uitstraling en vergemakkelijkt hun verzorging. Groentescheuten kunnen zowel horizontaal als verticaal worden geplaatst – dit vereenvoudigt hun bewatering, besproeiing en behandeling met insecticiden aanzienlijktrellisnet voor komkommers.

Als ze op deze manier worden gekweekt, worden de planten gelijkmatig verlicht en geventileerd. Door ze aan een latwerknet te binden, zijn de vruchten boven de grond – dit beschermt ze betrouwbaar tegen ongedierte, knaagdieren, evenals echte meeldauw en andere ziekten.

Trellisnet voor komkommers: hoofdrassen

trellisnet voor komkommers in de tuinEr zijn verschillende soorten komkommerroosters die zowel in kassen als in de volle grond kunnen worden gebruikt. Bij het kiezen van een product moet u rekening houden met de verscheidenheid aan groentegewassen – sommige hebben een hoge en brede spanning nodig, andere hebben een vrij lage maaswijdte nodig.

Voor komkommers die in kassen worden gekweekt, kunt u het beste trellis-netten gebruiken die zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Groentegewassen die in open bedden groeien, kunnen worden vastgemaakt aan constructies van synthetische materialen.

Plastic

kunststof latwerk voor komkommersHet kunststof komkommernet is sterk, duurzaam en lichtgewicht tegelijk. Dit ontwerp is gemakkelijk bestand tegen een rijp gewas, buigt of breekt niet onder het gewicht van komkommers..

De constructies zijn gemaakt van hoogwaardige materialen met minimale slijtage. Herbruikbare plastic netten zijn ontworpen voor langdurig gebruik. Bij het kopen moet u rekening houden met de grootte van de cellen. De beste optie voor het kweken van komkommers wordt beschouwd als een product met cellen van 10-15 cm.

Dergelijke producten kunnen in elke bouw- of supermarkt worden gekocht, of u kunt ze zelf maken..

Metaal

metalen structuurHet metalen latwerknet voor komkommers wordt als het meest duurzaam, betrouwbaar en slijtvast beschouwd. Het houdt de verhoogde belasting van rijp fruit vast zonder te vervormen of te breken. Dat is de reden waarom het metalen gaas zich niet alleen onderscheidt door zijn duurzaamheid, maar ook door zijn hoge kosten..

De gemiddelde levensduur van een metalen constructie is 4-5 jaar. Maar het heeft ook nadelen – onder invloed van regen en frequente bewatering van planten raakt het gaas bedekt met roest. Om corrosie te voorkomen, kan een speciale verbinding op de structuur worden aangebracht om deze te beschermen tegen roest.

Trellis kunststof net

trellis plastic netHet trellis-net is in trek bij tuinders vanwege de maximale betrouwbaarheid en functionaliteit. De structuur heeft extra ondersteuning, waardoor hij bijna elk gewicht kan weerstaan.

De belangrijkste soorten trellis-gaas:

 1. Hellend – is een gaas gespannen over een frame dat zich in een schuine hoek bevindt. Voor extra stevigheid van het product worden in de breedte speciale steunen of dwarsbalken gebruikt.
 2. Verticaal – een constructie waarbij het gaas wordt gespannen over een frame van houten balken, een pijp of een metalen profiel.
 3. “A” -vormig – het ontwerp lijkt op de vorm van de letter “A”. Komkommers worden er van twee kanten op gefixeerd, hun groei is naar het product gericht.
 4. Gebogen – dergelijke latwerknetten worden minder vaak gebruikt dan andere soorten. Dergelijke producten zijn esthetisch aantrekkelijk, maar hun bruikbaarheid en betrouwbaarheid verschillen niet van andere typen..

Het wordt aanbevolen om komkommers op een trellis-achtig rooster te binden als de bedden groter zijn dan 10 m. Komkommers beginnen zich vast te klampen aan de paden van de structuur en groeien naar boven. De beste optie is een raster met een celgrootte van minimaal 8-10 cm.

Hoe maak je een trellis-net met je eigen handen

pilaren zettenDoe-het-zelf komkommerrooster is vrij eenvoudig. Allereerst is het noodzakelijk om een ​​steun voor te bereiden – twee pilaren (1,6-1,8 m hoog). Ze graven zich in langs de randen van de komkommeraanplant en dienen als ondersteuning voor het hele product. De palen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt – plastic, metaal, hout. Je kunt ook betonnen pilaren, dikke takken, wapening gebruiken.

Voor de zelfproductie van het trellis-net hebt u ook een rail nodig die van bovenaf tussen de twee steunen wordt bevestigd, waardoor de hele structuur wordt vastgezet en betrouwbaarder wordt. Maak daarnaast een net (van touw of dik touw), een schroevendraaier en schroeven om de steun en rail aan elkaar te bevestigen.

Hoe maak je een rooster voor komkommers met je eigen handen:

 • graaf aan de zijkanten van het komkommerbed de steunpalen in tot een diepte van 40-70 cm en stamp goed aan;
 • maak het gaas plat op de grond en trek het dan over de rail die is ontworpen om de steun van bovenaf vast te zetten;
 • bevestig de rail met het gaas met schroeven aan de steunen in het bovenste deel, in het midden van de structuur – als resultaat zou het eruit moeten zien als de letter “P”;
 • maak het net eronder recht en bedek de steunen met draad, touw of touw.

Controleer na het voltooien van al het werk of het net strak en strak zit, anders kan het het gewicht van het fruit niet dragen..

Een van de gemakkelijkste manieren om een ​​latwerk voor komkommers te maken, is door een dunne draad (tot 2 mm dik) tussen verschillende steunen te spannen. Weef het daarna horizontaal in 3-4 rijen..

Een eenvoudig ontwerp kan worden verbeterd door een balk tussen de steunpalen te plaatsen en het benodigde aantal koorden er verticaal vanaf te laten zakken. Trek de uiteinden van de koorden goed aan en knoop er een haak aan vast, die je in de grond begraaft.

Kousebandkomkommers op een latwerknet

kousenband komkommerWanneer u dit ontwerp in kassen of buiten gebruikt, moet u weten hoe u een trellis-net voor komkommers installeert. Het is het beste om de structuur van oost naar west te installeren. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het zonlicht voor alle scheuten en planten. Ervaren tuinders adviseren om alleen die komkommerscheuten te binden, waarvan de lengte meer dan 15-20 cm is.

Hoe bevestig je een komkommerrooster?:

 • installeer de steunpilaren in de grond – ze moeten stevig en betrouwbaar worden geïnstalleerd, niet wankelen;
 • de afstand tussen de steunen moet minimaal 5 m zijn;
 • verdiep de steunen met 30-70 cm in de grond en verdicht ze stevig;
 • bevestig de lamellen aan de bovenste helft van de pilaren;
 • bevestig het spanweb.

kousenband patronenNadat u het trellis-gaas hebt geïnstalleerd, kunt u doorgaan met het binden van de komkommers. Het is erg belangrijk om de komkommerstruiken goed te binden – alleen in dit geval kunt u gemakkelijk toegang krijgen tot de cultuur en de scheuten niet beschadigen.

Om komkommers te binden, heb je touw of nylondraad nodig. Leg een knoop aan de basis van de komkommerstruik. Zorg ervoor dat het de stengel niet verplettert, waardoor de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de bladeren en vruchten van de plant wordt verstoord.

Trek daarna de nylondraad voorzichtig omhoog in het trellis-net. Wikkel meerdere keren om de bovenrail, zet vast met een stevige knoop. Bij het binden van komkommergewassen mogen de scheuten niet strak staan. In dit geval bestaat het risico dat ze worden beschadigd of gebroken onder het gewicht van de rijpende vruchten..

De basisregel bij het binden van komkommers aan een latwerknet is om een ​​betrouwbare, maar niet erg strakke knoop op de stengel van de plant te maken en tegelijkertijd een hoogwaardige rek te bieden. Om schade aan de teelt te voorkomen, kunt u de jonge komkommerspruiten in het net richten en lichtjes draaien. Tijdens de rijping van het gewas kunnen komkommers worden vastgezet met nylondraad of plastic wasknijpers.

Het komkommer trellis net is een eenvoudig en handig ontwerp. Het wordt gebruikt voor het telen van klimgewassen, zowel in kassen als in open bedden. Je kunt het gaas zelf maken. Tegelijkertijd een minimum aan tijd, moeite en materialen besteden en de verzorging van komkommers aanzienlijk vereenvoudigen.

Hoe een trellis-net voor komkommers te installeren – video

Adblock
detector