Soedanese roos - thee en medicijnen

Soedanese roos Rosella, Venetiaanse kaasjeskruid, faraobloem, Soedanese roos zijn veel voorkomende namen voor de Hibiscus-sabdariff, die we kennen als hibiscus. Onlangs begonnen gedroogde rode bloembladen van deze prachtige plant in ons land te worden geïmporteerd en we maakten kennis met een drankje dat al lang in veel landen bekend is. In Egypte is hibiscus een nationale drank en wordt het commercieel verbouwd in Soedan (grondstoffen van de hoogste kwaliteit), India, Mexico, Thailand, China, Sri Lanka en het eiland Java. Ze verkopen gedroogde hibiscusbloemblaadjes, kopjes en rozenbottels, zowel per gewicht als verpakt in kleurrijke zakjes of handige infuuszakjes.

Toepassing van de Soedanese roos

In onze gebruikelijke opvatting wordt aromatische zoetzure thee bereid van de rode bloemblaadjes van deze plant, die zowel warm als koud gedronken kan worden. Weinig mensen weten dat ze Soedanese roos gebruiken, niet alleen in de vorm van thee en afkooksels, van de bloembladen kun je jam, gelei, compote, conserven, tinctuur of cocktails maken. Stengels, jonge scheuten, bladeren en bloembladen worden als groente aan salades, voor- en hoofdgerechten toegevoegd. De geweekte bloemblaadjes die na het drinken van thee achterblijven, zijn nuttig om te eten, omdat ze veel vitamines, antioxidanten en antiseptische stoffen bevatten. Deze plant geeft het lichaam energie, reguleert de bloeddruk, versterkt de wanden van bloedvaten, verbetert het gezichtsvermogen en wordt over het algemeen in het Oosten beschouwd als ‘een remedie voor alle ziekten’..

Soedanese rozenthee En het is niet zonder reden dat hibiscus het epitheton ‘bloem van de farao’s’ draagt. Volgens de legende dronk de Egyptische koningin Cleopatra niet alleen een afkooksel van hibiscus, maar nam ze er ook regelmatig een bad van. Vermoedelijk was hij het die haar huid een unieke kopertint gaf. Of het zo was of niet, weten we niet meer, maar onze tijdgenoten begonnen de magische eigenschappen van deze bloem te gebruiken in de cosmetologie:

  • voor een probleemhuid van het gezicht worden de geweekte bloembladen gebruikt in de vorm van een reinigingsmasker;
  • gebruik voor zwelling rond de ogen de theeblaadjes van de Soedanese roos en wikkel deze in gaaszakjes;
  • het probleem van vettig haar helpt om het periodiek wrijven van pap van de bloembladen op te lossen, wat de afscheiding van talg vermindert.

Thuis een Soedanese roos kweken

Soedanese rozenbloemenLiefhebbers van kamerplanten, maar ook van een aangenaam en gezond drankje en natuurlijke cosmetica, kunnen deze prachtige bloem thuis kweken. In tuinkwekerijen en winkels is het onwaarschijnlijk dat “alles voor de tuin” geroote stekken of jonge hibiscuszaailingen vindt. Je zult dus zelf een Soedanese roos moeten gaan kweken. Vervolgens is het mogelijk om stekken van uw verhoute plant te oogsten door ze op de gebruikelijke manier te bewortelen, d.w.z. weken in een groeistimulator en planten in aarde of zand onder een glazen pot.

De zaden zijn te bestellen via internet of, nog makkelijker, je kunt ze zoeken in het gekochte pakket met hibiscus. Week ze en plant ze na het verschijnen van een zachte spruit in een kleine pot, die, naarmate de plant groeit, moet worden vervangen door een grotere container (een kuip met een inhoud van maximaal 100 liter). De grond voor een jonge scheut moet licht worden voorbereid. De eenvoudigste manier is om een ​​pakket kant-en-klaar grondsubstraat voor sierheesters te kopen, inclusief blad- en paardenaarde, veen, zand en humus. Naarmate de plant zwaarder wordt en groeit (tot twee meter hoog), wordt deze overgeplant in een pot met zwaardere grond, en als het volume van de pot dit toelaat en er geen manier is om een ​​bloem te verplanten, dan voegen ze gewoon nieuwe toe bodem.

Home Soedanese rozenverzorging

Soedanese rozenbloemenDe hibiscusspruit is dol op water geven en licht, maar geen direct zonlicht, en verdraagt ​​​​geen tocht. Met een verandering in temperatuur of tocht laat een wispelturige plant bloemen vallen, die trouwens 5 jaar na het planten zullen verschijnen. Voelt comfortabel aan bij een temperatuur van ongeveer + 20 ° C (boven + 15 ° in de winter en tot 25 ° in de zomer). Bij gebrek aan vocht drogen de toppen van de bladeren uit en dit kan worden voorkomen door met water te sproeien. In een volwassen verhoute struik kunt u, indien nodig, de kroon inkorten en de wonden bedekken met tuinpek. De zorg voor een Soedanese roos bestaat ook uit het voeden van de plant, vooral tijdens de groeiperiode, met vloeibare bacteriële meststoffen. Ze moeten worden gebruikt in overeenstemming met de aanwijzingen op de verpakking..

De Soedanese roos is vatbaar voor bepaalde ziekten (bacteriële kanker, anthracnose) en heeft last van plagen (bladluizen, spintmijten). In sommige gevallen helpt sproeien en behandelen met speciale preparaten of de fysieke vernietiging van insecten, maar in bijzonder moeilijke gevallen sterft de plant.

Soedanese roos en zijn verbazingwekkende eigenschappen (video)

Adblock
detector