Slim verjongen van bomen: deskundig advies

verjongend snoeien van bomen De meeste zomerbewoners proberen op hun terrein een ideaal landschap te creëren, dat doet denken aan de Tuin van Eden. Een belangrijke stap op weg naar dit doel is het verjongen van de boomsnoei, waardoor de plant een tweede leven krijgt. Dankzij de procedure worden interne processen van genetische aard geactiveerd. Dit leidt tot de opkomst van nieuwe takken. Siergewassen zien er aantrekkelijk uit en fruitgewassen geven overvloedige oogsten. Wat helpt tuinders om de juiste snoei te krijgen? Welke principes moeten worden gevolgd bij het uitvoeren van werk? Hoe geef je een oude tuin een nieuw leven? Ontdek wat de experts zeggen.

Wetenschappelijk verjongende boomsnoei

verjongend snoeien van bomen

Alle planten op aarde zijn onderhevig aan het verouderingsproces. Dit leidt tot interne en externe cultuurveranderingen:

 • de romp is vervormd;
 • takken drogen op;
 • gezwellen verschijnen;
 • scheuren worden gevormd;
 • vruchtvorming stopt.

oude boomgaardOude bomen roepen negatieve emoties op, dus worden ze gewoon van de site verwijderd. Er is echter een andere manier om het probleem op te lossen, waardoor de plant zijn vroegere schoonheid terugkrijgt. Geen wonder dat het goede oude liedje zegt: “En zelfs een boomstronk … droomt ervan weer een berk te worden.” Het gaat om het verjongen van het snoeien van bomen dat zelfs een onervaren tuinman kan doen..

De essentie van de procedure is het stimuleren van de interne processen van de plant. Als gevolg hiervan komen slapende knoppen tot leven en verschijnen er nieuwe scheuten. Als ze sterker worden (na ongeveer een jaar), worden ze weer uitgedund. Als gevolg hiervan neemt de groeisnelheid toe..

Bij het snoeien van eenjarige takken is het aan te raden 2-4 zijknoppen over te laten.

vorming van een nieuwe kroonGedurende het seizoen wordt het hoofdskelet van de plant gevormd uit krachtige takken. Om dit te doen, verwijdert u elementen die de ruimte tussen de scheuten verdikken. Daarnaast wordt verjongende boomsnoei toegepast om een ​​compacte kroon te vormen. Anders ziet het eruit als een vormeloze bezem. De cultuur zal een groot aantal kleine scheuten laten groeien die geen bloemknoppen hebben. De opbrengst van fruitbomen zal aanzienlijk afnemen. De vruchten hebben een vervaagde kleur en verschillende gezwellen.

In de verdikte kroon van een boom nestelen zich vaak legers van ongedierte, die het geleidelijk doden..

Basisprincipes van een eenvoudige procedure

anti-aging snoeiprincipe:

Voor het goed snoeien van fruit- en siergewassen zijn twee eenvoudige technieken nodig:

 • takken inkorten;
 • dunner worden (verwijderen van de hele scheut).

Agronomen adviseren over ideale plantparameters. De maximale hoogte is 3 m, de breedte is maximaal 5 m. De kroon moet transparant zijn en een opengewerkte schaduw op de grond reflecteren. Deze aanpak wordt actief gebruikt bij de vorming van ondermaatse fruitgewassen. Voor steenfruit en pitbomen wordt een kroon met dunne lagen gemaakt..verjongend verjongend snoeien van bomen

De procedure voor het snoeien van oude bomen voor verjonging wordt uitgevoerd met de volgende factoren:

 • hoge kroondichtheid;
 • afname van de opbrengst;
 • ernstige ziekte;
 • insectenplagen.

Bijzondere aandacht wordt ook besteed aan de jaarlijkse groei. Bepaal het ten eerste door de kleur van de shoot. Het is iets lichter dan zijn buren. Ten tweede heeft jonge groei een zachte structuur. Ze is immers nog niet houterig geworden. De groei van pitbomen varieert van 10 tot 15 cm, steenfruitgewassen hebben een scheutlengte van ongeveer 30 cm..

tuin na voorjaarssnoeiAnti-verouderingswerkzaamheden worden uitgevoerd in het vroege voorjaar, als strenge vorst tot het verleden behoort. Temperatuurdaling tot -5 ° C is toegestaan. Lagere waarden hebben een nadelig effect op het hout. Het wordt breekbaar en de sneden worden in reliëf gemaakt..

De snoeitijd wordt gekozen rekening houdend met de klimatologische omstandigheden van de regio..

Planthoogtecorrectie

boom hoogte correctieEr zijn verschillende manieren om een ​​boom te verjongen en terug te brengen naar zijn vroegere schoonheid. De maximale hoogte van fruitgewassen mag niet hoger zijn dan 2,5 m. Oude exemplaren voldoen niet aan geaccepteerde normen. Om de boom te verjongen, moet u daarom eerst de bovenkant en verschillende dikke takken afsnijden. De snede is onder een hoek van ongeveer 50° naar de omtrek gericht. Op een hoogte van 2,5 m worden alle takken verwijderd. Ga vervolgens naar de skeletelementen. Ze worden 2 keer ingekort zodat ze horizontaal naar de stam groeien. Alle staande elementen worden definitief verwijderd..hout voor en na het snoeien

De volgende stap, die leidt tot een afname van de hoogte van het gewas, is het uitdunnen van de weelderige kroon. De eerste stap is het verwijderen:

 • droge scheuten;
 • zieke elementen;
 • onderontwikkelde takken.

Snijd vervolgens de kruisende scheuten af, evenals de scheuten die naar de stam zijn gericht. Binnen in de kruin worden takken geselecteerd die een sterke schaduw creëren, waarna ze worden gekapt. Dankzij de procedure wordt de fruitcultuur geleidelijk vernieuwd en werpt ze zelfs na verloop van tijd vruchten af.

Verjongend kroonsnoeien

verjongend snoeien van bomenHet snoeien van meerjarige takken is een belangrijke stap op weg naar culturele heropleving. De procedure begint vanaf de periferie. De onderste exemplaren zijn naar boven gericht. Degenen die in het midden staan, worden 2 keer ingekort. Ze moeten naar de zijkant gaan, loodrecht op de boomstam. In dit geval moet de hoofdscheut iets langer zijn dan de kleine takken. De maximale lengte van takken is van 45 tot 60 cm, afhankelijk van het type fruitgewas.

Het is raadzaam om de dikke scheuten eronder niet aan te raken. Dikke wonden verzwakken de immuniteit van de plant en leiden vaak tot de dood..

Herstel en vorming van vruchtdragende scheuten

herstel van vruchtbare scheutenOudere bomen met een levend wortelstelsel zijn in staat vrucht te dragen. Om dit te doen, doen ze op traditionele wijze anti-aging snoeien. Oude skelettakken worden verwijderd op de zijscheuten. Bij eenjarige exemplaren blijft een uitwendige levende nier over. Dit verhoogt de opbrengst van het fruitgewas. Verder worden aanvullende activiteiten uitgevoerd met behulp van verschillende rekwisieten..

Begin juni worden jonge takken van de eerste en tweede laag naar beneden gekanteld en vastgebonden aan de hoofdstam van de plant. De zijtakken zijn aan de steunen bevestigd zodat ze zich uitstrekken tot een horizontale positie.

Het is niet aan te raden om de jaarelementen kort te knippen. Anders zal de kroon snel dikker worden en het vruchtproces vertragen..

Verjongingsprocedure bij lage temperatuur

verjongend snoeien van bomen in de winterElke tuinier probeert zijn eigendom plantvriendelijk te cultiveren. De beste oplossing is om in de winter een verjongende snoei van oude bomen uit te voeren volgens het traditionele schema. De procedure wordt uitgevoerd bij een temperatuur van -5 ° C, als het weer gedurende lange tijd relatief warm is. Gedurende deze periode zijn de bomen in rust. Alle processen worden vertraagd, dus de plant zal de procedure gemakkelijk verdragen..

Winter anti-aging snoeien is geschikt voor dergelijke vorstbestendige gewassen:

 • Appelboom;
 • Peer;
 • Pruim;
 • abrikoos;
 • Kers;
 • kweepeer.

Voordat ze aan het werk gaan, analyseren tuinders de weersvoorspelling voor de week. Als temperatuurveranderingen worden verwacht, is het beter om het snoeien uit te stellen..

Bereid onder optimale omstandigheden de gereedschappen voor:

 • snoeischaar;
 • ijzerzaag (fijn getand);
 • delimber.

onnodige takken verwijderenNa een zorgvuldige bestudering van de cultuur gaan ze aan de slag. Eerst worden zieke scheuten verwijderd. Dan degenen die groeien in de buurt van de basis van de stam. Vervolgens gaan ze verder met het verjongen en dunner worden van de kroon. En snijd ook de takken af ​​die naar de binnenkant van de boom zijn gericht. Grote delen zijn behandeld met witte olieverf.

Insectenplagen die op de metselcultuur worden aangetroffen, moeten onmiddellijk worden verwijderd.

Snoeien van bomen in de lente

lente snoeienAls de boom lange tijd geen vrucht draagt, wordt deze van de site verwijderd of een nieuw leven gegeven. Het kappen van de plant is natuurlijk het laatste. Waarom er niet voor vechten? In dankbaarheid zal het een overvloedige oogst brengen.

Om het doel te bereiken, wordt een verjongende boomreiniging uitgevoerd. In de lente begint het vóór de actieve beweging van het sap. Een geschikte temperatuur is rond de 5°C vorst. Allereerst worden de beschadigde en zieke exemplaren zorgvuldig verwijderd. Vervolgens reinigen ze de dichte kroon en snijden ze de scheuten af ​​die de skeletstructuur van de plant schenden. Vergeet niet om de stappen van één jaar in te korten.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan de nieren om ze niet per ongeluk met een scherp mes te raken. De procedure wordt uitgevoerd met een snoeischaar. Het wordt blootgesteld aan de andere kant van de tak onder een hoek van ongeveer 45°. Het blad bevindt zich net boven de basis van de nier. De optimale afstand is 2 mm.

Bij het volledig verwijderen van de scheut blijft er een ring zonder knopen op de cultuur achter. Dikke exemplaren worden eerst vanaf de achterkant gesneden en vervolgens vanaf de bovenkant.

“Keer terug naar Eden”

de oude tuin in een nieuw jasjeVaak laten bejaarde ouders hun datsja-eigendom over aan hun kinderen. Meestal groeien fruitbomen die vele jaren geleden zijn geplant in dergelijke gebieden. Bedenk hoe je een oude tuin opruimt en tientallen jaren van zijn schoonheid geniet.

Na een zorgvuldige bestudering van de bomen gaan ze aan de slag. De eerste die de oude takken van de onderste laag verwijdert, waarin het leven nauwelijks glimmert. Ze zijn lang geleden gestopt met ontwikkelen vanwege het gebrek aan zonlicht. Levensvatbare takken zijn immers “verhuisd” naar de bovenste verdiepingen.de tuin heeft verjonging nodig

Verder wordt elke naar de lucht gerichte stam geëvalueerd. Onder het vonnis vallen:

 • een kale teef met een bezemachtige top;
 • scheuten met beschadigde schors;
 • enorme exemplaren die uit de kroon steken.

Nu ziet de cultuur er veel aantrekkelijker uit. De overige elementen vormen de basis van de toekomstige boom. Dankzij zo’n “lossen” zal het het hele seizoen jonge scheuten geven. En in de herfst of lente beginnen ze met de volgende snoei volgens het traditionele schema. Over een paar jaar verandert de oude tuin in Eden, waar je altijd naar terug wilt.oude suiker werpt vruchten af

Laten we samenvatten. Zelfs oude bomen hebben de hoop om weer tot leven te komen en mensen te verrassen met fruit. Hiervoor is er een goed doordacht schema en basisprincipes van anti-aging snoeien die moeten worden gevolgd. Het is belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van de plant en zijn kenmerken. Dan is zelfs de oudste “oude man” zeker 10 jaar jonger..

Hoe wordt het snoeien van bomen tegen veroudering uitgevoerd – video

Adblock
detector