Schattige struik met gezonde bessen - irga

nuttige bessenstruik irga Sinds de oudheid waarderen mensen de helende eigenschappen van groene planten. Onder hen kan men een mooie struik onderscheiden – irga, bessen, schors en bladeren waarvan een aantal nuttige eigenschappen hebben.

Deze bladverliezende struik groeit op het hele noordelijk halfrond. Hij komt voor in Noord-Afrika en Amerika, in het Verre Oosten, in de Kaukasus en op de Krim. Het groeit vaak op open plekken in het bos, in de bergen en tussen struikgewas van verschillende struiken..

Irga voelt zich geweldig op elke bodem, met uitzondering van moerassige gebieden waar stilstaand water aanwezig is. Het belangrijkste is dat er voldoende licht is om het fruit te laten rijpen. In dergelijke omstandigheden zijn de bessen groot, sappig en gezond. Dit geldt vooral voor gekweekte rassen. Van elk van deze struiken kan gemiddeld tot 15 kg bessen worden geoogst gedurende de gehele rijpingsperiode van het fruit..

Algemene beschrijving van de struik en zijn gunstige eigenschappen

bloeiende irgi De bladverliezende struik irga neemt vol vertrouwen zijn ereplaats in in de zomerhuisjes van liefhebbers van groen. Vooral in het vroege voorjaar ziet de plant er aantrekkelijk uit. Wanneer de eerste bladeren op de takken verschijnen, is de struik bedekt met delicate villi. Van buitenaf lijkt het alsof hij een zilveren sjaal draagt, wat de plant een unieke charme geeft. Op de foto van irgi zie je veel schattige bloemen die de lentestruik sieren. Ze zijn er in roze of wit..

Wanneer de bloeiwijzen beginnen af ​​​​te vallen, verdwijnen de delicate villi die de groene bladeren bedekten. Vaak kan de bladplaat van een struik olijf- of rozeachtig zijn..

jonge irgi plantenDe bast van de stam is meestal grijs of bruin met een roze tint. Het is een beetje fluweelachtig om aan te raken.

De bladeren en schors van de struik hebben uitstekende geneeskrachtige eigenschappen. Ze worden grondig gedroogd, geplet en bewaard in een koele ruimte. Nuttige stoffen worden ongeveer 2 jaar bewaard.

De plant onderscheidt zich door een dichte kroon van eenvoudige groene of grijze bladeren. Tijdens de vruchtperiode zie je in de struik miniatuurvruchten met roze vaten, verzameld op één borstel. Onrijpe bessen zijn crèmekleurig en als ze rijp zijn, krijgen ze een paarse of paarse kleur..

irgi vruchtenYirgi-bessen hebben een aangename smaak. De delicate zoetheid en sappigheid van de vrucht trekt jonge kinderen en volwassenen aan. Tuinvogels smullen er ook van, waarna ze zaden van irgi door het hele district dragen.

Bessen mogen alleen uit de struik worden geplukt als ze rijp zijn. Anders verliezen ze hun helende eigenschappen..

Irgi-eigenschappen

Elke vrucht bevat een groot aantal voedingsstoffen:

 • voedingsvezels – tot 25 procent;
 • glucose;
 • fructose;
 • vitamines: C, P, B;
 • pectine;
 • fytosterolen;
 • caroteen;
 • cellulose;
 • verschillende sporenelementen.

Elk van deze componenten heeft een gunstig effect op het menselijk lichaam..

Irgi-bessendrankDe gunstige eigenschappen van irgi-bessen komen tot uiting wanneer het wordt gebruikt:

 • om de darmwanden te versterken;
 • verbetering van de voedselvertering;
 • met ziekten van het hart of de bloedvaten;
 • met een gebrek aan vitamines;
 • tegen tonsillitis of tonsillitis;
 • een dieet volgen;
 • als een kalmerend middel.

Vaak wordt het sap van de vruchten van deze struik toegeschreven aan ouderen voor een goede hartfunctie. Bloeiwijze tinctuur helpt de slaap en bloeddruk te normaliseren. Op de gepresenteerde foto van de bes van de irgi zijn de uiterlijke kenmerken duidelijk zichtbaar..

ongelijke rijping van irgiBij het koken worden de vruchten van de struik gebruikt om verschillende drankjes, conserven of jam te maken. Rauwe bessen worden gebruikt als vulling voor taarten, taartjes en zelfs cakes. Ze maken geurige marmelade en paarse marshmallows..

De vruchten lenen zich om te drogen, met behoud van de vitamineset. In de winter kan er een afkooksel van worden bereid om de immuniteit te verhogen..

Om het meeste uit de prachtige bessen te halen, moet u rekening houden met de contra-indicaties en gunstige eigenschappen van irgi. Als een persoon bijvoorbeeld lijdt aan een slechte bloedstolling, kunnen de vruchten hem schaden. Dit geldt vooral voor degenen die met verschillende gevaarlijke apparaten werken. Als je gewond bent, zal het veel moeilijker zijn om het bloeden te stoppen..

Ook is de bes nuttig als kalmerend middel, maar het frequente gebruik ervan leidt tot een vertraagde reactie. Dit is iets om over na te denken voor automobilisten die constant onder stress staan. Op een cruciaal moment kunnen ze hun waakzaamheid verliezen en gewond raken. Daarom is het verstandiger om vast te houden aan het gouden principe – het is beter om een ​​​​beetje andere dingen te hebben dan vast te houden aan één.

Om de rijpe oogst van bessen niet te verliezen, is het raadzaam om een ​​vogelverschrikker in de struik te installeren. Anders vullen vogels die van paarse irgi-vruchten houden hun vitaminereserves aan en blijven mensen met niets achter..

Kennismaking met de variëteit aan rassen

Een schattige groene plant die landhuizen en zomerhuisjes siert, trekt de aandacht van tuinders. Op de foto wordt de irga-struik getoond tegen de achtergrond van andere parkgewassen, als zijn heldere hoogtepunt. Volgens sommige rapporten zijn er ongeveer 25 soorten van deze plant. Sommige zijn bijzonder mooi..

Irga canadees

Irga canadeesEen charmante variëteit op de noordelijke breedtegraden – Canadese Irga. Sommige mensen kennen het als een bes of druif van de noorderlingen. Een heerlijk drankje wordt bereid van zijn prachtige vruchten, die eruitzien als wijn..

De struik kan tot 7 meter hoog worden. De langwerpige stengels vormen een brede, dichte ovale kroon. De bladeren van de struik zijn eivormig, van een ongewone kleur. Als de plant net bloeit, zijn ze bruinachtig, in de zomer grijsgrijs en in de herfst roodachtig of goudkleurig..

Om aan te raken, is de bladplaat zacht met een delicate pluis, enigszins ruw. De struik bloeit in het late voorjaar met grote witte bloemen, die verzameld zijn in sierlijke kwasten.

De vrucht van de struik lijkt op een rozenbottel. Ronde lichtroze “appels” krijgen tijdens het rijpen eerst een blauwe en daarna een paarse tint. Rijpe vruchten zijn bedekt met een waslaag. Het smaakt zoet omdat de bessen weinig zuur bevatten en veel suiker.

In de natuur zijn er verschillende soorten van dergelijke struiken. Beschrijvingen van variëteiten van Canadese irgi geven alle geneugten van deze nuttige plant aan:

 1. Leisteen. Deze canadensis onderscheidt zich door zijn grote zwarte vruchten, die een verhoogde zoetheid hebben. De struik groeit tot 2 meter en is versierd met een brede kroon van hangende grijze takken. In het voorjaar zijn de bladeren groen gekleurd en in de herfst felrood..cijfer leisteen
 1. Mandam. De eigenaardigheid van deze variëteit is ronde zoete bessen, soms afgeplat. De struik heeft een spreidende kroon en groeit tot 3 meter.mandam variëteit
 1. Ballerina. Het ras is gefokt door fokkers. Bereikt op volwassen leeftijd 6 meter hoog. Feature – de kleur van de bladeren. In het begin zijn ze brons van kleur en worden ze uiteindelijk groen. Ga voor een paarse tint in de herfst.ballerina graad

Sneeuwwitte bloeiwijzen worden verzameld in trossen waarop zich donkerrode vruchten ontwikkelen. Naarmate ze ouder worden, worden ze bijna zwart van kleur..

Als er een wens is om struiken te laten groeien in een stedelijke omgeving, tolereert “Ballerina” perfect gasvervuiling. Tegelijkertijd accumuleren de bessen geen schadelijke stoffen..

Irga Lamarca

Irga LamarcaEen grote bladverliezende struikplant – Lamarca’s irga reikt tot 5 m hoog. Verschilt in groene ovale bladeren met een geschulpte omlijsting.

Bloeiwijzen zijn klein, wit. Ze verschijnen in enorme aantallen op de struik, wat er erg mooi uitziet. De irgi-vruchten van Lamarck hebben nuttige eigenschappen en worden daarom veel gebruikt bij het koken..

Irga gewoon

Irga gewoonDeze vruchtdragende bladverliezende opgaande struik wordt tot 3 m hoog. Het heeft een brede kroon bestaande uit dunne takken. In eerste instantie zijn ze zilver van kleur, maar met de leeftijd krijgen ze een bruine tint. Aan de toppen van jonge scheuten worden corymbose bloeiwijzen gevormd, die op sterren lijken. De knoppen zijn meestal wit met een roze tint. Bloei ongeveer 10 dagen. Tijdens deze periode ziet de struik er vooral aantrekkelijk uit tegen de achtergrond van andere planten in de tuin..

Irga gewone kan ongeveer 15 jaar op één plek groeien. Ze is niet bang voor harde wind, droogte of vorst.

Genezende bessen verschijnen wanneer de struik minstens 4 jaar oud is. Ze zijn iets kleiner van formaat dan kunstmatig gekweekte variëteiten. Kleur – donkerblauw, bijna zwart met een witachtige blos.

Irga rondbladig

rondbladige irgaBladverliezende tuinstruik – rondbladige irga bereikt een hoogte van 4,5 m. De jonge scheuten hangen iets naar beneden. Ze zijn lichtbruin geverfd..

Het bladbord is gemiddeld 3,5 cm breed en 4 cm lang. Het bovenste deel is geschilderd in een donkergroene kleur, het onderste met een bleekwitte tint. In de herfst wordt het scharlaken en felgeel. Elliptische vorm, ovale bovenkant. Blad framing is gekerfd.

Bloeiwijzen in de vorm van corymbose-borstels tot 10 bloemen van witte, gelige of crèmekleur. De bessen aan de struik lijken eerst groen en dan scharlaken. Als ze volledig rijp zijn, krijgen ze een donkerblauwe, bijna zwarte kleur. Elke vrucht onderscheidt zich door een grijze bloei. Ze hebben nuttige eigenschappen, licht zuur van smaak. Geleidelijk rijpen vanaf juli.

Irga stekelig

Irga stekeligEen struik van dit type lijkt tijdens de bloeiperiode op een geurige vogelkers. Het is een compacte versie van een sierplant met een hoogte van 2 tot 6 m.

Irga spicate heeft ovale bladeren met kleine inkepingen. Tijdens de bloei zijn ze praktisch onzichtbaar door de vele witte of rozeachtige bloeiwijzen. Later is de struik bedekt met geneeskrachtige bessen met een ongewone zoete smaak..

Vertegenwoordigers van deze variëteit leven tot 30 jaar. Dit maakt hen leiders tegen de achtergrond van andere fruitstruiken..

Irga-aartje is bestand tegen vorst boven de 15 graden, waarvoor het wordt gewaardeerd door de inwoners van Siberië.

Als je zo’n mooie plant hebt ontmoet, zul je merken dat het een dubbel voordeel heeft. Dit is zowel een originele decoratie van een zomerhuisje als een opslagplaats met nuttige stoffen bij de hand. Is het verstandig om langs een prachtige tuineekhoorn te lopen? Het is de moeite waard om over na te denken.

Adblock
detector