Schade door de schorskever en maatregelen om deze in de tuin en in huis te bestrijden

kever schors kever tuin ongedierte De schorskever is een wijdverbreide plaag van hout en kan in korte tijd enorme stukken bomen in tuinen en bossen vernietigen. Het veroorzaakt ook grote schade aan houten gebouwen..

Beschrijving van de plaag

ontwikkelingsfasen van de schorskever De onderfamilie van schorskevers telt meer dan drieduizend soorten, waarvan er meer dan 200 in Rusland leven. De meeste parasieten brengen hun hele leven door onder de schors van bomen. Schorskevers zijn kleine zwarte of donkerbruine kevers met een karakteristieke schuine kant aan het uiteinde van het lichaam, die dient om houtafval te verwijderen. De schuine rand omzoomd door de tanden is duidelijk zichtbaar op de foto van de kever. Deze beschrijving van schorskevers is gemakkelijk te herkennen.volwassen schorskever

Vrouwtjes knagen een doorgang onder de schors en leggen eieren. De larven komen uit en beginnen bewegingen te maken aan alle kanten van de baarmoeder. Elke larvale passage eindigt met een uitgezette kamer waarin de larve verpopt. Jonge kevers die uit poppen komen, knagen de doorgang uit en vliegen eruit. Ze geven 1 – 2 generaties per jaar.

Welke schade brengen schorskevers aan?

schorskever veroorzaakt aanzienlijke schade aan de tuinZowel volwassenen als onvolwassenen zijn gevaarlijk voor bomen en houten gebouwen. Het zijn de larven die de grootste schade aanrichten, omdat ze zich de hele tijd met hout voeden totdat ze verpoppen. Slechts een paar larven per jaar kunnen een volwassen boom tot de dood brengen..

Schorskevers in huis zijn in staat de draagconstructies te beschadigen, zodat een gebouw, hoe sterk ook van uiterlijk, kan instorten.

Naast talrijke passages in het hout dragen de larven sporen van de schimmel, wat de vernietiging van een structuur of boom verder versnelt..

Hoe bepaal je of een boom besmet is met een schorskever?

de boom wordt aangetast door de schorskeverHet is voor een leek best moeilijk om dit te doen. Meestal wordt de activiteit van schorskevers opgemerkt door het boormeel rond de kolf van de boom. Helaas spoelt het weg na de eerste regen.

Het is noodzakelijk om de bomen in de tuin periodiek te inspecteren, waarbij de eerste korrels boormeel op de bladeren of uitsteeksels van de stam worden opgemerkt, vertraagde ontwikkeling, kleine bladeren, individuele takken uitdrogen. Bij nadere inspectie kun je strepen verse hars, vluchtgaten in de schors vinden. Al deze tekens moeten wijzen op een infectie van de boom met een schorskever..

Binnen een houten structuur is het gemakkelijker om de eerste tekenen van kolonisatie door een schorskever te detecteren, omdat het boormeel niet wordt weggespoeld. De onderstaande foto toont enkele bewegingen van het ongedierte, maar het hout is al ernstig beschadigd:

schorskever op de muur van het huisAls de houtblokken in het huis van binnenuit zijn omhuld, inspecteer dan regelmatig de houtblokken op zolder en onder de grond. Verwijder bij het eerste vermoeden alle afwerkingsmaterialen en inspecteer zorgvuldig het plafond, de muren en de vloeren.

De aanwezigheid van zelfs afzonderlijke doorgangen op het oppervlak van de stammen suggereert dat ze van binnenuit hopeloos kunnen worden beschadigd. In dergelijke gevallen moeten dringende maatregelen worden genomen om de woning te redden..

Wij vernietigen de schorskever in huis

thuis tegen de schorskever vechtenEr zijn verschillende manieren om het huis te redden van vernietiging en het ongedierte te vernietigen:

 • behandel al het hout met speciale beschermingsmiddelen;
 • gebruik folkmethoden – diesel, kerosine, vaste olie;
 • bevries het huis, want schorskevers sterven bij -30 °, of warm individuele planken of meubels op bij + 65 °.

Als de kans groot is dat het niet mogelijk was om de plaag volledig te vernietigen, bel dan specialisten. Ze gebruiken krachtige medicijnen die gegarandeerd de hele bevolking vernietigen..

Hoe om te gaan met schorskevers in de tuin

vechten met schorskever in de tuinOm het ongedierte in de tuin te vernietigen, is een mechanische methode behoorlijk effectief – ijzerdraad. Onderzoek alle gaten in de boom met een lang stuk ervan. Behandel de bomen dan met insecticide. Deze bestrijdingsmaatregel is het meest effectief tijdens de zomer van de kever. Het valt samen met de bloeitijd van de bomen en duurt tot het einde van de zomer..

U kunt ook een speciale oplossing bereiden en gebruiken:

 • smelt 6 delen paraffine;
 • voeg 3 delen hars toe en verwarm tot het kookt;
 • voeg 10 delen plantaardige olie toe aan de oplossing en kook een paar minuten.

Voor meer effectiviteit kunt u een beetje antischimmelmiddel aan het mengsel toevoegen..

Met het resulterende product is het noodzakelijk om alle bomen te coaten en alle gevonden kevers te verbranden..

Feromoonvallen zijn een effectief hulpmiddel in de strijd tegen de schorskever. Ze lokken ongedierte naar een plek waar ze gemakkelijker te doden zijn. Met behulp van dergelijke vallen kun je niet alleen in de tuin, maar ook in huis van kevers afkomen..

Tegelijkertijd hebben vallen een aantal nadelen:

 • alleen geslachtsrijpe individuen trekken naar feromoonvallen, de larven kunnen op deze manier niet worden vernietigd;
 • door vallen te gebruiken, kun je ongedierte uit alle omliggende gebieden lokken en de situatie verergeren.

Over het algemeen zijn feromoonvallen goed in het aantrekken van schorskevers en zijn ze een betrouwbaar middel om ermee om te gaan..

Preventie van houtverontreiniging

Het verschijnen van schorskevers in huis en in de tuin is gemakkelijker te voorkomen dan ermee te vechten. Inspecteer als preventieve maatregel regelmatig alle bomen in de tuin en houten gebouwen en kies zorgvuldig de bouwmaterialen. Na aankoop moet het hout worden behandeld met speciale middelen. Kies ze op basis van hun doel. Houtblokken en planken voor een bad hoeven dus alleen met speciale preparaten te worden behandeld. Voor gewone gebouwen worden de volgende hulpmiddelen gebruikt:

 1. Clipper – bevat de werkzame stof bifetrine. Ontworpen voor het knagen en zuigen van insecten.clipper vs schorskever
 2. SENEZH INSA – het medicijn is niet giftig voor mensen en vernietigt insecten in alle stadia van ontwikkeling.senezh insa vs schorskever
 3. De remedie “Antizhuk” heeft een soortgelijk effect..anti-kever tegen schorskever

De laatste twee producten hebben ook antiseptische eigenschappen en beschermen hout tegen schimmels..

Schorskever op een appelboom – video

Adblock
detector