Savooikool - groeien en verzorgen

Foto van savooiekool Savooikool is een tweejarig groentegewas. Het is een ondersoort van witte kool. In het eerste jaar vormt het een korte scheutstomp, waarop koolkoppen worden gevormd. De bladeren zijn groot, van verschillende tinten groen, de binnenkant van de kool is lichtgroen. Het verschilt van gewone witte kool doordat de bladeren niet glad zijn, maar bruisend, de koolkop heeft een losse structuur. Het gewicht van de koppen is, afhankelijk van de graad, 0,5 – 3 kg. Savooikool is qua opbrengst inferieur aan witte kool, maar onderscheidt zich door zijn smaak, hoog eiwit- en vitaminegehalte. In het tweede jaar gooit de plant een lange vertakte stengel uit, waarop bloeiwijzen worden gevormd. Zaden blijven tot 5 jaar houdbaar. Ontdek: hoeveel en hoe bloemkool koken.

Eisen aan bodem, temperatuur en vochtigheid

Savooikool is een lichtminnende plant. Lange daglichturen hebben een gunstige invloed op de vorming van koolkoppen.

Van alle koolsoorten onderscheidt Savooikool zich door zijn hoge vorstbestendigheid. Sommige van de laatrijpe variëteiten zijn bijzonder goed bestand tegen koud weer. Zaadkieming vindt al plaats bij een temperatuur van + 3 ° C en intensieve groei van zaailingen vindt plaats bij 16-18 ° C. Tijdelijke koudegolf tot 8 ° C vertragen de ontwikkeling van planten, maar stoppen deze niet. Spruiten van middelgrote en vroege variëteiten verdragen korte vorst tot -1-2 ° С, late – tot -5-6 ° С.

Savooikoolzaailingen verdragen een gebrek aan vocht beter dan andere koolsoorten, maar volwassen planten zijn vochtminnend. Door de grote bladeren wordt het vocht intensief verdampt en hebben de planten regelmatig water nodig.

Het gewas geeft de voorkeur aan vruchtbare gronden en is gevoelig voor meststoffen. Late variëteiten vragen meer om voeding dan vroege. Bij de teelt van savooikool in de Oeral en in de Middle Lane worden voornamelijk minerale meststoffen gebruikt. De specificiteit van deze regio’s is zodanig dat alleen vroegrijpe rassen tijd hebben om zich in een korte zomer te vormen. Planten ontwikkelen zich snel en organisch materiaal vergaat langzaam, waarbij ze achterblijven bij dit proces.

Slechte voorgangers van savooikool zijn: radijs, rapen, radijs, kool, tomaten, goede zijn aardappelen, wortelen, peulvruchten. Verander jaarlijks de standplaats van de savooikool. Het opnieuw planten van de groente op de bedden wordt niet eerder dan na 4 jaar aanbevolen (zie foto Romanesco-kool).

Populaire soorten savooiekool

Afhankelijk van de timing van rijping, zijn variëteiten van savooiekool onderverdeeld in:

 • vroege rijping – 105-120 dagen;
 • middenseizoen – 120-135 dagen;
 • late rijping – meer dan 135 dagen.

Populaire vroegrijpe variëteiten van savooiekool:

 • Goud vroeg. Koppengewicht tot 1 kg. Bestand tegen barsten.

  Savooikoolvariëteit - Golden early

 • Jubileum. Koolkoppen wegen tot 0,8 kg. Gevoelig voor kraken.

  Afgebeeld Jubilee Savooikool

 • Mila 1. Hoofdgewicht tot 3 kg. Een productieve variëteit die op zware grond kan worden gekweekt.

  Mila graad 1

 • Julius F1 Koppen gewicht 1,5-3 kg. Ultra-vroege hybride.

  Julius F1 Savooikool - foto

Populaire savooikoolsoorten in het middenseizoen:

 • Melissa F1 Koppen gewicht tot 3 kg. Scheurbestendige hybride.

  Savooikoolvariëteit Melissa F1 - foto

 • Gebied. Koppengewicht tot 2,5 kg. Scheurbestendige kwaliteit.

  Sfera-variëteit - foto

Populaire soorten laatrijpe savooiekool:

 • Ovassa F1 Hoogproductieve hybride, gefokt in Nederland.

  Ovas Variety F1 - foto

 • Twirl 1340. Kopgewicht tot 3 kg. Hoogproductieve variëteit.

  Een populaire laatrijpe savooikool - Vertu 1340

 • Verosa F1. Koppengewicht tot 3 kg. Vorstbestendige hybride. Geschikt voor langdurige opslag.

  Op de foto is een middenseizoen variëteit van Savooikool Verosa F1

 • Morama F1. Koolkoppen wegen tot 4 kg. De hybride is het resultaat van een kruising van savooiekool en witte kool. Het oppervlak van de bladeren is gladder.

  Op de foto is er een middenseizoen variëteit van Savooikool Morama F1

Zaailingen van Savooikool kweken en in de grond planten

Hoe savooiekool op de juiste manier te kweken??

Allereerst moet je de grond voorbereiden. Vóór het graven in de herfst worden organische meststoffen toegepast met een snelheid van 5 kg / 1 m2. In het voorjaar wordt de grond geëgd om deze met vocht te vullen. Voor het planten van kool, wordt de site gegraven tot een diepte van 15 cm.

Zaden van vroegrijpe variëteiten voor zaailingen worden geplant half maart, half en laat – half april. Nadat de spruiten verschijnen, wordt de temperatuur verlaagd tot 8-10 ° C.

Water geven begint wanneer embryonale bladeren verschijnen. Zaailingen worden ‘s ochtends bewaterd, gevolgd door luchten. In de felle zon worden de zaailingen in de schaduw gesteld met een krant gedrenkt in water..

Zaailingen duiken in ongeveer 2 weken. Het wordt aanbevolen om kool in voedzame potten te transplanteren. De wortel van de plant wordt tot een derde van de lengte afgesneden.

Ontscheping vindt plaats na 40-45 dagen. Tegen die tijd moeten 4-5 echte bladeren worden gevormd. Kies voor vroege variëteiten in de tuin goed verlichte gebieden, bij voorkeur op de zuidelijke helling. Als het weer koel is, worden de planten bedekt met folie of doppen om schieten te voorkomen..

Het planten van vroegrijpe rassen kan tot eind mei in meerdere perioden worden ingedeeld. Halfrijp en laatrijp – geplant in juni-begin juli.

Aanplantschema’s voor savooiekool:

 • vroege rijping – 35×40 cm;
 • middenseizoen – 50×50 cm;
 • laat rijpend – 60×60 cm.

Jonge planten die in de grond worden geplant, worden aanbevolen om 2-3 dagen in de schaduw te staan.

Zorg

Savooikoolverzorging omvat wieden, water geven, voeren, ongediertebestrijding.

Het eerste losmaken van de grond 5-7 cm diep wordt uitgevoerd na het planten van de planten in de grond. Naarmate het groeit, wordt de diepte van het losmaken vergroot tot 15 cm, hoe dichter de grond, hoe dieper het moet worden losgemaakt. Na 3-4 weken zijn de planten schoffel.

Watergift wordt eenmaal per week uitgevoerd, bij warm weer moet de frequentie worden verhoogd. Vroegrijpe variëteiten zijn vooral in mei, halfrijp en laatrijp – in juli-augustus veeleisend op vocht.

Nadat de kool begint te groeien, wordt de eerste voeding gedaan. Er wordt biologische toorts gebruikt (1:10).

Van minerale meststoffen wordt de volgende samenstelling gebruikt:

 • water – 10 liter;
 • ureum – 15 g;
 • superfosfaat – 40 g;
 • kalimeststoffen – 15g.

De volgende voeding wordt gedaan in de hoofdkrulfase. Tijdens deze periode wordt de concentratie van fosfor- en kalimeststoffen met 1,5 keer verhoogd..

Savooikool is minder vatbaar voor plagen dan witte kool. De bladeren worden periodiek geïnspecteerd, de eierkoppelingen worden verwijderd. Afstoffen met houtas wordt ook gebruikt om ongedierte te bestrijden..

Oogsten en bewaren

Savooikool wordt vanaf eind juni geoogst. Het is belangrijk om kooltjes die snel barsten, tijdig te verwijderen. Er is ook een manier om scheuren te voorkomen. Hiervoor worden de onderste bladeren verwijderd of wordt de wortel bijgesneden met een schop..

Late variëteiten verdragen koud weer en lichte vorst goed. Gebruikmakend van deze functie, laten sommige tuinders kool in de bedden onder een laag sneeuw in de winter achter en snijden deze indien nodig, sneeuwschuivend.

Savooikool wordt opgeslagen in dozen of op planken, op één rij gelegd. Optimale bewaartemperatuur -1-3 ° С.

Interessante informatie over kool

Adblock
detector