Rozebladige framboos - stekelige schoonheid

framboos rozenblad foto Liefhebbers van siertuinieren en ongewone culturen zullen zeker geïnteresseerd zijn in rozenbladige framboos, die veel verschillende namen heeft..

Deze cultuur wordt soms genoemd:

  • Raspberry Tibetaans vanwege het feit dat de natuurlijke bronnen van oorsprong in de Himalaya liggen.
  • Rosalyn – deze naam bleef hangen in de Baltische landen, van waaruit de plant soepel naar onze breedtegraden migreerde.
  • Aardbeienframboos – voor het inherente aroma van het fruit.

Frambozenroze (rozebladig), ondanks de naam en actieve vruchtvorming, wordt meer als sierplant dan als fruitgewas beschouwd.

Uiterlijk en vegetatie van frambozenrosacea

Rozebladige framboos groeit als een onderstruik, waarvan de hoogte van de scheuten varieert van 60 cm tot 1,5 m, afhankelijk van de omstandigheden en verzorging. Het blad is bleekgroen, gekarteld, gegolfd, heel mooi.

framboos rozenblad Lange bloei met grote witte bloemen tot 4 cm in diameter.Bloei begint in juni en stopt pas in de late herfst, bloemen bloeien constant naast rijpende bessen.

Vruchten zijn helder koraal, zeer groot, sommige bereiken een diameter van 3 cm (ongeveer de grootte van een walnoot), naar boven gericht, verbergen zich niet onder gebladerte en zijn van ver zichtbaar.

Over het algemeen is de rozenbladige framboos het grootste deel van het seizoen een prachtige struik, versierd met bloemen en fruit, eerst lichtgroen, dan helder bleekrood.

Zo’n schoonheid, groeiend bij het hek of op het gazon, trekt de aandacht van alle voorbijgangers..

Er zijn ook nadelen aan frambozenrosacea, wat de interesse in de reproductie ervan aanzienlijk beperkt:

  1. Ten eerste is dit de onduidelijke smaak van bessen, die niet te vergelijken is met echte frambozen..
  2. Ten tweede is de struik erg stekelig. De doornen hebben de vorm van roze of rozenbottelstruiken en groeien niet alleen op de takken, maar ook op de achterkant van het gebladerte. Het wordt aanbevolen om er alleen in de buurt van te blijven met handschoenen en gesloten werkkleding, om krassen te voorkomen.

Rozebladige frambozen planten

Rozebladige framboos – de plant is niet te veeleisend, maar je moet enkele regels voor verzorging kennen.

Het planten van rozebladige frambozen wordt uitgevoerd in de herfst vóór het begin van de vorst. Bij het planten in de lente is het overlevingspercentage veel slechter..

rozenbladige frambozen plantenDe plant geeft de voorkeur aan open plekken onder de zon en vruchtbare plekken. In de beginjaren heeft hij intensief water nodig totdat de plant volledig is ingeburgerd..

Bij het planten van frambozen moet eraan worden herinnerd dat het, net als alle frambozen, zich snel vermenigvuldigt met wortelscheuten. Ze moet een plaats innemen waar frambozen andere planten niet hinderen of de aanplant niet afschermen, metaal of leistenen diep in de grond graven, die ondoordringbaar zijn voor wortels. Op plaatsen van hun natuurlijke groei worden frambozen beschouwd als een wietplant vanwege hun snelle groei..

Gezien de sterke doornigheid van de struiken, kunnen ze langs het hek worden geplant. Dikke bladtakken houden niet alleen mensen, maar ook honden en katten uit de tuin. Kan worden geplant in aparte struiken op gazons of in gebieden waar geen andere vegetatie is.

Als je niet wilt dat roze frambozen te veel ruimte innemen, doen ze ze in een ton of een ruime pot en laten ze ze op een vaste plek vallen..

De eerste oogst verschijnt in het derde of vierde jaar na het planten van de struiken in de grond.

Voordat u besluit een rozebladige framboos te planten, moet u er rekening mee houden dat als deze groeit, het net zo moeilijk zal zijn om hem te verwijderen als een braam of gewone framboos. Planten herstellen van in de grond achtergebleven wortels.

Verzorging van rozenbladige frambozen

De zorg voor rozebladige frambozen bestaat uit wieden, ondiep losmaken en water geven bij bijzonder droog weer. Om te voorkomen dat de bovengrond uitdroogt, wordt aanbevolen om de grond te mulchen, vooral bij jonge, zelden groeiende planten..

De plant heeft geen winterstalling nodig, de wortels overwinteren goed bij vorst.

Tijdens de herfst en winter sterven alle stengels af, in het voorjaar kunnen ze voorzichtig worden gesneden en verbrand. Vergeet niet dat je met handschoenen moet werken, omdat de doornen en op dode scheuten hun doornigheid niet verliezen.framboos rozebladige bes

Framboos groeit snel, begint te bloeien en draagt ​​vrucht op de scheuten die in het lopende jaar zijn gegroeid.

Het oogsten gebeurt tijdens het rijpen. De bessen zijn sappig, maar hebben geen specifieke smaak. Aanbevolen voor kinderen, omdat ze geen allergieën veroorzaken.

In bereidingen, samen met ander fruit, geeft het een aardbeiengeur aan conserven en jam. Kan worden gebruikt met krenten of ander fruit.

In oosterse landen worden de vruchten van roze frambozen gelijkgesteld aan groenten en worden ze gebruikt in salades met tomaten, zout en peper..

Fruit wordt niet commercieel gebruikt vanwege lage transporteerbaarheid.

Framboos rozenblad – video

Adblock
detector