rode kool foto's Het verschil tussen witte en rode kool in kleur en chemische samenstelling. Rode kool wordt veel beter bewaard, met behoud van alle heilzame eigenschappen.

Rode koolsoorten

Zoals de meeste kruisbloemigen, kunnen rode koolsoorten vroegrijp, middenrijp en laat zijn.

De hoogste smaak en houdbaarheid van rassen als Kalibos, Auto, Rubin MS, Gako.

Op basis van de kenmerken kan elke tuinman de meest geschikte variëteit rode kool kiezen. Het uiterlijk van rode kool (foto) wordt meestal geïllustreerd op de verpakking met zaden..

  • Pallet – laat rijpende rode koolsoort (150 dagen). Ronde kool, met een gewicht tot 1,8 kg, uitstekend te bewaren.
  • Nurima F1 – vroege variëteit (80 dagen), een kool met uitstekende smaak, gemiddeld gewicht 2,5 kg, niet bedoeld voor langdurige opslag.
  • Kalibos – een verscheidenheid aan medium rijpende, kegelvormige koolkoppen tot 2 kg, niet grillig voor de teeltomstandigheden.
  • Stone head is een laat ras met een hoge opbrengst, niet vatbaar voor ziekten.

Redskay en Kalibos

Rodekoolsoort: Nurima F1

Hoe rode kool op de juiste manier te kweken??

Afhankelijk van het ras wordt in 105-200 dagen een krop rode kool gevormd. Het kan worden gekweekt door zaad en zaailingen..

Bij de zaadmethode voor het telen van rode kool wordt een groot aantal zaden geconsumeerd, bovendien hebben de spruiten aan het begin van het groeiseizoen zorgvuldige zorg nodig. Zaaien met zaden in de zuidelijke regio’s wordt uitgevoerd in maart-april, in de noordelijke regio’s wordt de termijn verschoven naar de periode april-juni.

Hoe goed te groeien door zaad??

De gekalibreerde zaden worden gebeitst in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat, of ze worden 20 minuten ondergedompeld in heet water (50 ° C) en vervolgens afgekoeld. De voorbereide zaden worden gezaaid in vruchtbare grond en zaaien 4 zaden in elk gat. Bestrooi ze met aarde of een mengsel van turf en humus. De minimale afstand tussen de gaten is 60 cm en koolzaden worden verzegeld tot een diepte van 4 cm.Om toekomstige zaailingen te beschermen tegen kruisbloemige vlooien, wordt de grond verpoederd met as.

Wanneer 2-3 echte bladeren op de planten worden gevormd, wordt het uitgedund, waarbij 2 exemplaren in elk gat achterblijven en na een tijdje wordt een ander verwijderd ten gunste van de beter ontwikkelde. Zaailingen van rode kool die zorgvuldig uit het gat zijn verwijderd, kunnen worden getransplanteerd. De plant die in het gat achterblijft is spud.

Zaailing methode om te groeien

kool zaailingenZaden worden op dezelfde manier voorbereid voordat ze worden gezaaid. Je kunt koolzaailingen ontkiemen op de vensterbank in zaaibakken of potten, in kassen, onverwarmde kassen of in open kwekerijen..

Geprepareerde grond wordt in de dozen gegoten, bestaande uit gelijke delen graszoden en turf. Met deze methode om zaailingen te kweken, is het belangrijk om het temperatuurregime te controleren – de kolom mag niet onder de 16-20 ° C komen voordat de scheuten verschijnen. Daarna wordt de temperatuur een week verlaagd tot 8 ° C en daarna worden de zaailingen gekweekt bij een temperatuur van 12-15 ° C..

Rodekoolzaailingen zijn klaar voor transplantatie in mei, wanneer zich 5-6 bladeren op de plant hebben gevormd en deze goed is uitgehard.

zaailingBereid de grond voor het verplanten op dezelfde manier voor als voor witte kool. Rode kool groeit het beste op vruchtbare, losse en lichte gronden met een zuurgraad van 5,5-7,0 pH. Op zure grond groeit rode kool helemaal niet. De beste plaats voor dit gewas is een goed verlichte heuvelrug waar vorig jaar komkommers, tomaten, uien, peulvruchten, bieten of aardappelen stonden. Om ervoor te zorgen dat de planten niet worden aangetast door de kiel, wordt de rode kool na 4 jaar teruggebracht naar de vorige teeltplaats. De grond op de bergkam is sinds de herfst bewerkt met toevoeging van organisch materiaal. Als er geen is, gebruik dan nitroammofosku als meststof.

Het transplanteren van gekweekte rode koolzaailingen wordt uitgevoerd volgens de volgende technologie: kaliummeststof of ammoniumnitraat wordt in het gat gebracht, de meststof wordt gemengd met de grond, gemorst met een kleine hoeveelheid water en de zaailingen worden geplant. De grond eromheen wordt verdicht, waarna het wordt gemorst met warm water..

Rode kool verzorgen

Verdere maatregelen voor de teelt van rode kool beperken zich tot wieden, het losmaken van de grond, aanharken en tijdig water geven.

hoofden van rode kool

Water geven. Net als elke andere koolsoort is dit gewas vochtminnend. Het gebrek aan vocht beïnvloedt de opbrengst en kwaliteit van koolkoppen. Het is van tijd tot tijd nuttig om overvloedige besprenkeling van rode koolaanplant uit te voeren, zodat de druppels van de bladeren druppelen. Vocht voor dit type kool is uiterst noodzakelijk tijdens de vorming van bladrozetten, hun groei tot het moment van sluiting in de gangpaden. Ook moet overvloedig water worden gegeven tijdens de periode van kopvorming. U moet de aanplant echter niet overstromen, omdat rode kool geen stilstaand vocht en te vochtige grond verdraagt..

Losmaken en ophopen. Het eerste losmaken van aanplant wordt een week na het planten uitgevoerd. De zorg voor rode kool houdt in dat de grond regelmatig wordt belucht voor een goede wortelontwikkeling van de plant. Bij het derde losmaken wordt de stengel van de kool tot aan het niveau van de eerste bladeren gespit.

Topdressing. Tijdens de periode van actieve groei van bladeren, wordt kool gevoed met stikstofmest en wanneer de kool zich begint te vormen, moeten fosfor en kalium domineren in de topdressing. Als er veel stikstof is, blijft de plant bladeren groeien ten koste van de kopvorming..

Ziekten en plagen. Kool wordt zwaar beschadigd door bladluizen, motten, trips, kool en schep, vlooien, vliegen. Maar meestal sterft de kool aan de kiel. Bij nat en regenachtig weer kan kool worden aangetast door vasculaire en slijmerige bacteriose, fusarium.

Controlemethoden voor alle soorten kool zijn hetzelfde. Kiel wordt alleen gered door de juiste vruchtwisseling aan te houden. Voor insecten worden insecticiden of folkmethoden gebruikt: afstoffen met tabaksstof en as, besproeien met infusies van knoflook, uien of alsem.

Rode kool Garanci – video