Regels voor het planten van zwarte bessen

Overzicht van de geheimen van het planten van zwarte bessen Zwarte bes is een van de meest bekende en favoriete bessen van de meeste mensen. Het bezit een uitstekende smaak en is ook buitengewoon gunstig voor het lichaam. Bessen hebben een van de hoogste vitamine C-waarden waarvan bekend is dat ze deze vitamine bevatten. Deze bessen worden gebruikt tijdens verkoudheid, darmziekten, voor algemene preventie van het lichaam. Daarnaast zijn jam, compotes, gelei en krentenjam de favoriete gerechten van veel mensen. Iedereen kent de gunstige eigenschappen ervan, maar niet iedereen weet wanneer en hoe het te planten..

Zwarte bes planten

Optimale omstandigheden voor het planten van alle soorten aalbessen – herfst.

De struik wordt geplant in de herfst, meestal eind oktober. Het belangrijkste is om de struik te planten voor het begin van de vorst. Als je in de herfst een struik plant, dan zal vóór het begin van de lente de grond rond de struik worden verdicht en de zaailing goed wortel schiet, en met het begin van de eerste hitte begint hij intensief te groeien.

De keuze van de landingsplaats moet ook op een verantwoorde manier worden benaderd. Deze plant is vochtminnend, dus vochtige gebieden zijn er geschikt voor, maar tegelijkertijd goed beschermd tegen tocht. Het planten van krenten in de herfst is niet toegestaan ​​in moerassige gebieden.

De beste optie is middelzware en zware leembodems. Krenten zijn bang voor stilstaand water, dus er moet een goede bodemdrainage worden geïnstalleerd.

Hoe zwarte bessen in de herfst goed te planten?

Zwarte bes zaailingen planten foto Velen, die een zwarte bessenstruik hebben geplant, vergeten het meteen en onthouden het alleen tijdens de oogst. En tevergeefs. Om een ​​goede volle oogst te krijgen, moet je eenvoudige regels volgen..

Het gebied dat gereserveerd is voor het planten van krenten wordt geëgaliseerd, alle depressies zijn opgevuld. Verder wordt een ruim gat gegraven – 40 cm diep en 60 cm in diameter. De bodem van het gat is bedekt met een emmer humus en kalimeststoffen worden toegevoegd ten minste 100 g in de vorm van houtskool.

Neem voor het planten tweejarige zaailingen, met wortels van 15-20 centimeter. Scheuten moeten minimaal 30-40 centimeter zijn. Je kunt ook eenjarige zaailingen gebruiken, maar tegelijkertijd moet hun wortel voldoende ontwikkeld zijn..

Er is één truc die tuiniers gebruiken en die de hoofdregel is bij het planten van zwarte bessen..

De struik wordt geplant onder een hoek van 45o met het maaiveld, zodat de stengels waaiervormig zijn en de onderste knoppen erop bedekt zijn met aarde. Er moeten minimaal 2 knoppen aan de oppervlakte blijven.

Dit moet worden gedaan om een ​​sterke, gezonde zwarte bessenstruik te vormen..

Geheimen voor het correct planten van zwarte bessen in de herfstMaak vervolgens uitsparingen rond de geplante struik, giet ze met een emmer water, stamp goed en leg de mulch rond de struik in de vorm van turf, compost, stro, bladeren in een laag van maximaal 10 cm.Afhankelijk van de grootte en variëteit van aalbessen, de afstand tussen de struiken wordt waargenomen van een meter tot anderhalve meter.

De bes houdt van verlichte, open ruimtes, maar gedeeltelijke schaduw kan hem ook niet schaden, hoewel dit de oogst in de toekomst zal beïnvloeden..

Bes heeft een hoge vorstbestendigheid, maar moet toch worden beschermd tegen late voorjaarsvorst, omdat fruitknoppen die beginnen te groeien kunnen bevriezen, wat een daling van de opbrengst zal beïnvloeden.

Laten we de regels samenvatten die moeten worden gevolgd bij het planten van zwarte bessen:

  • land in oktober-november;
  • graaf een gat van 40×60 cm;
  • bedek 1 met een emmer humus;
  • voeg houtskool toe;
  • verkort de wortels, laat 30 cm over;
  • verdiep de struik in een hoek van 45o en begraaf;
  • maak uitsparingen rond de struik;
  • overvloedig water geven;
  • trim de stelen, laat 30-40 cm lang;
  • hakselhout.

Verzorging van zwarte bessenstruik

Nadat u een bessenstruik hebt geplant, wilt u dat de resultaten van uw werk vele jaren bevallen. Daarom heeft ze in een vroeg stadium van ontwikkeling goede zorg nodig..

Regels voor het mulchen van zwarte bessenTotdat de struik vrucht draagt, volstaat het om hem water te geven, te wieden en te kruipen. In het jaar van vruchtvorming is het al verplicht om te voeren in de vorm van minerale meststoffen (100 g superfosfaat, 20 g kaliumsulfaat en 30 g ureum) en organische meststoffen in de vorm van kippenmest en mest.

1 kg mest wordt drie dagen in een emmer water geperst, verdund met een andere emmer water en onder de wortel gegoten. Hetzelfde wordt gedaan met kippenuitwerpselen, alleen wordt het waterverbruik verdubbeld.

Om de oogst niet te verliezen tijdens de voorjaarsvorst, tijdens de bloei- en ontluikende periode, moeten de struiken goed worden afgeworpen met water en worden afgedekt. Als je niet te lui bent en alles op tijd doet, is de oogst gegarandeerd..

Absoluut, aalbessen worden bewaterd tijdens de periode van eierstokvorming en het gieten van fruit, om te voorkomen dat ze worden verpletterd, vooral als dit samenvalt met een droogte. Ga na het oogsten door met water geven. En in de droge herfst, vóór het begin van de vorst, wordt de winter water gegeven, 3 emmers per struik.

Moet zwarte bes gesnoeid worden?? Snoeien is gericht op het vormgeven van de struik, het voorkomen van verdikking en het verbeteren van de kwaliteit van de volgende teelt.

Zwarte bessenstruiken snoeien

Zwarte bes groeit al 15 jaar op één plek. En een hoogwaardige en correcte snoei draagt ​​​​bij aan de verlenging van de vruchtzetting voor meerdere jaren. Dergelijk snoeien bestaat uit het feit dat er na drie jaar nog maar 6-8 scheuten aan de struik overblijven, waaruit nog krachtigere stengels en nog grotere bessen zullen groeien.

Alle takken die weinig groei geven en die ouder zijn dan drie jaar worden tot nul gesnoeid. Oudere scheuten zijn gemakkelijk te onderscheiden – ze zijn donkerder van kleur.

Knip zieke scheuten en stengels uit die in de grond groeien.

Sanitair snoeien doe je tijdens de bloei, die takken die ziek zijn van badstof.

Als er een zwarte vlek zichtbaar is op de snede, zijn dit plaaglarven. Zo’n tak wordt dringend uitgesneden tot een gezond deel. Alle door larven aangetaste takken zijn verbrand.

De plant wordt voornamelijk in de late herfst gesnoeid. Oude scheuten worden dicht bij de grond verwijderd, zodat er stronken van 3 cm overblijven om de groei van de meest productieve ondergrondse toppen te stimuleren.

Hoe zwarte bessen te snoeien voor een grotere oogst?Het wordt niet aanbevolen om in de lente, tijdens het groeiseizoen, te snoeien, omdat de plant door de secties een grote hoeveelheid sap en daarmee ook voedingsstoffen verliest.

Het wordt aanbevolen om alle sneden met tuinvernis te verwerken, omdat krenten de sneden niet alleen kunnen overgroeien..

Zwarte bes planten video

Adblock
detector